EUROPA GURMANDA - NORVEGIA
Pe linia Cercului Polar, in toate tarile scandinave exista o prajitura traditionala pentru sarbatorile de iarna numita "prajitura cu piper". Este favorita copiilor, care adesea participa si la pregatirea ei, pentru ca este foarte usor de preparat, dar si fiindca este principala decoratiune pentru aceasta perioada. De la inceputul lui decembrie, pe la toate ferestrele incep sa se vada inimi sau brazi din aluat pictat, agatate cu panglinci viu colorate. Prajitura este folosita si ca ornament in pomul de Craciun, alaturi de cosulete de hartie pline cu bomboane, covrigi si fructe. Formele traditionale norvegiene sunt "barbatul" si "femeia", "iepurele" si "renul". Dar cel mai pretentios proiect este acela al unei casute. Aproape toate scolile care au ore de gospodarie dau copiilor, ca tema de Craciun, construirea unui cartier din aluatul acestei prajituri. Fiecarei clase i se dau dimensiunile pe care trebuie sa le aiba, si apoi elevii sunt lasati sa creeze. Va puteti imagina ce poate iesi!
DIN VECHIME. Fiind prajitura traditionala scandinava, reteta ei se transmite din generatie in generatie. De data aceasta, buna mea prietena, Bente Schøning a respectat reteta bunicii ei, asa cum face de ani buni, pentru petrecerea cunoscuta sub numele de "Julebor". O astfel de petrecere este foarte populara si toate grupurile organizeaza cate una. Cand spun "grupuri", ma refer fie la colegi de scoala, fie la cei de serviciu, la cei de la cor sau de la echipa de fotbal. Si cum fiecare este membru in mai multe astfel de grupuri, "Julebor" se petrece de la sfarsitul lui noiembrie pana pe la jumatatea lui ianuarie. La mesele acestea de iarna, prajitura cu piper isi are locul de cinste, alaturi de gløgg (care este vinul fiert de la noi).
PRAJITURA CU PIPER |
Ce va trebuie? 150 g unt, 100 ml sirop (este o combinatie de apa cu zahar, care in Norvegia se vinde ca un ingredient separat), 200 g zahar, 100 ml kremfløte (un produs special care seamana la culoare, gust si consistenta cu smantana abia luata de pe laptele prins, inainte de a fi batuta; poate fi inlocuita cu iaurtul sau chiar cu smantana), cate o jumatate de lingurita de cuisoare, ghimber, scortisoara, piper (toate macinate), o lingurita cu praf de copt, cca 450 g faina. Amestecati untul, siropul si zaharul intr-o cratita. Tineti cratita la foc mic pana cand tot zaharul e topit. Apoi luati de pe foc si continuati sa amestecati pana cand compozitia se raceste putin. Turnati kremfløte (smantana sau iaurtul), mirodeniile, praful de copt si faina. Framantati pana totul devine un aluat moale. Lasati-l la rece pana a doua zi. Apoi puteti intinde foi groase de circa 3 mm si taiati prajiturile cu forme de metal, dar puteti fi creativi in privinta formelor si marimilor. Se pun pe o tava tapetata cu hartie de copt, presarata cu putina faina si se coc la 175°C-200°C, circa 10 minute. Apoi se lasa sa se raceasca pe un gratar. La sfarsit, se decoreaza cu ciocolata sau colorant de bucatarie.
|
Citește pe Antena3.ro