x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Arome la malul mării

Arome la malul mării

de Carmen Dragan    |    09 Sep 2010   •   00:00
Arome la malul mării
5909-130963-untitled1.jpgSoare, apă, briză, nămol, relaxare, distracţie!
Chiar dacă e septembrie, marea încă ne mai aşteaptă. Pe lângă atracţiile de tot felul, nu trebuie să îl uităm pe cel culinar. Iar dacă vrem calitate, diversitate şi rafinament gastronomic, putem opta pentru hotelurile renumite de la malul mării care au întotdeauna un bucătar cu care se pot mândri.

Este şi cazul Hotelului Europa din Eforie Nord, care din această vară are un nou executive-chef: italianul Giovanni Diana. Are o experienţă de 27 de ani în domeniu hotelier şi al gastronomiei internaţionale. A lucrat în cadrul mai multor hoteluri de 4 şi 5 stele din Italia, Elveţia, Olanda şi România. Se mândreşte că de-a lungul carierei sale a creat meniuri pentru familia Kennedy, Georges Clooney, Brad Pitt, Catherine Zeta-Jones şi John Kerry.

Meniurile create de el constau în peste 70 de feluri de mâncare şi peste 30 de feluri de antreuri. Printre specialităţile lui se numără Carpaccio de caracatiţă, diferite tapas servite în pahare şi tort de crevete servit alături de coulis din roşii. Este pasionat de gastronomia mediteraneană. Îşi doreşte să creeze stilul gastronomic fusion medite­ranean, reprezentat de mi­xul produselor şi mirodeniilor asiatice cu fructe de mare, peşte sau tipuri de mâncare tradiţionale. Rezulta­tul este un fel de mâncare sănătos şi uşor, cu o aromă exo­tică.


PUNCTE TARI ŞI PUNCTE SLABE
Pe Giovanni Diana l-am cunoscut vara aceasta în restaurantul hotelului unde lucrează. Nu l-am "prins" în timpul acţiunii, în bucătărie, aşa cum mi-ar fi plăcut, dar am gustat din preparatele pregătite de el. Şi mai mult decât atât, am avut ocazia să aflu şi părerea lui despre bucătărie, în general, căci ne-am întins la o discuţie de câteva ceasuri.

"Aici am găsit o bucătărie asemănătoare cu cea din Italia. Deşi am întâlnit şi în România multe ingrediente bune, carnea de viţel şi de mânz prefer să o iau din Italia, de la un importator din Oradea. Este de calitate optimă", a spus bucătarul. "În România, oamenii au un mod diferit de a mânca", a observat Giovanni. Şi când a afirmat acest lucru s-a gândit la faptul că în Italia oamenii nici nu se gândesc să mănânce ciorbă vara, pentru că e cald şi e o mâncare prea grea.

Despre carnea noastră crede că este prea dură, de aceea obligatoriu trebuie fiartă înainte. Fiind adeptul unei bucătării proaspete, este încântat că a găsit aici faimosul calcan, în stare proaspătă. El crede că bucătăria trebuie să fie plină de arome, ca să îţi vină pofta de mâncare. Printre ierburile lui preferate se numără salvia, rozmarinul şi cimbrul. În bucătăria hotelului găteşte, în general, meniuri internaţionale (preparate franceze, italiene şi asia­tice), dar există şi un restaurant cu specific românesc. "Clienţii apreciază tot meniul, dar ciorba este calul de bătaie", concluzionează Giovanni.


5909-130959-untitled1.jpgRIZOTTO CU CIUPERCI
Avem nevoie de 250 g orez, 250 g ciuperci, 100 ml vin alb, 50 g unt, 40 g parmezan ras, două cepe, două fire de pătrunjel, sare, piper, o jumătate de litru de supă de carne. Se curăţă ceapa, se taie rondele şi se căleşte într-o lingură de unt. Când devine  sticloasă, se toarnă vinul şi se lasă să fiarbă.
Se adaugă orezul împreună cu supa de carne. La final se adaugă sarea şi piperul. Ciupercile se curăţă şi se prăjesc în unt. Restul untului şi parmezanul se amestecă bine cu orezul şi se condimentează după gust. Ciupercile se aşază deasupra orezului şi se servesc cu câteva frunzuliţe de pătrunjel.

5909-130960-untitled2.jpg
SOMON GRATINAT CU ROŞII, OREGANO ŞI SOS DE LĂMÂIE
Avem nevoie de 1,2 kg somon proaspăt, 100 g roşii, 100 g dovlecei, ulei de măsline, zeamă de la o lămâie, oregano, 300 g cartofi, două chifle. Se acoperă fileul de somon cu o felie de dovlecel şi roşii. Se asezonează cu sare şi ulei şi se introduce în cuptor. Se serveşte cu ulei de măsline şi lămâie.




5909-130961-untitled3.jpg
JAMBON DE TON

Este un fel de mâncare modern. Avem nevoie de ton marinat în sare şi zahăr, coajă rasă de portocală, lămâie şi piper. Se lasă la marinat două ore, apoi se spală. Se face un mixt de piper şi rozmarin care se fierbe câteva secun­de. Tonul se taie felii, se condimentează cu roşii uscate, ţelină verde italiană şi ulei de măsline. Se toarnă şi mixtul din piper şi rozmarin. Este un fel de mâncare principal, din Insula Sardinia, renumită pentru preparatele din ton.


5909-130962-untitled4.jpgŞTRUDEL DE GREPFRUT

Sunt necesare 100 g foi de plăcintă, 150 g zahăr, 80 g făină, 0,5 l lapte, un sfert de baton de vanilie, 50 ml suc de grepfrut, 50 ml suc de portocale, 50 g zahăr, 10 g zahăr pudră, 10 g ghimbir, îngheţată de lămâie, 4 gălbenuşuri. Pentru prima compoziţie se amestecă făina cu vanilia, zeama de grepfrut şi portocale, zahărul şi zahărul pudră cu gălbenuşurile de ouă până se obţine o pastă omogenă. Se toarnă laptele fierbinte şi se pune la fiert până înce­pe să clocotească. Pentru compoziţia a doua se taie coaja de grepfrut şi de portocală. Se caramelizează zahărul, apoi se adaugă cubuleţele de grepfrut şi ghimbirul. Se amestecă până începe să fiarbă. Se adaugă prima compoziţie şi se amestecă. Compoziţia finală se toarnă în foitaj şi se introduce în cuptor pentru câteva minute.

×
Subiecte în articol: profesionistii