JOCURILE OLIMPICE - ITALIA
Ne aflam in iarna lui 1956, prima iarna cu adevarat rece si fericita pentru Italia de dupa razboi. La Cortina dâAmpezzo avea loc cea de-a VII-a editie a Jocurilor Olimpice de Iarna. De-a lungul parcursurilor de schi fond, la punctele de sosire la "alpine", la patinoare, ca si la picioarele trambulinelor gaseai invariabil cafea indulcita, portocale, mere, apa minerala, dextroza si sandvisuri. Asta in vreme ce ciozvarta de cerb si deliciosii ravioli cu napi se aflau pe masa receptiilor oferite de contesa Maria Bonacossa, presedinta Comitetului Doamnelor, constituit anume pentru a le face timpul mai placut sotiilor oaspetilor de marca ai Jocurilor. In castelele de la Zuel si Misurina intalneai traditia culinara a Dolomitilor: paste " Ã la ricotta" cu mac, ficat "Ã la venitienne", insotite de excelentele vinuri rosii.
MENIURI. Sportivii s-au bucurat si ei de ospitalitatea italiana. Carnatii, varza si cartofii puteau fi ceruti la micul dejun, inainte de a pleca la competitii. Erau insa departe de notiunile de alimentatie subtile aplicate in prezent. Totusi multi preferau sa inceapa ziua mai usor. Toni Sailer, specialistul austriac al slalomului, de trei ori medaliat cu aur, compensa micul dejun auster, alegand sa manance la pranz clatite cu carnati si mamaliga cu sos. Suedezul Sixten Jernberg (campion la 50 km, argint la 15 km si 30 km, bronz la proba de stafeta) isi incepea ziua cu putin ceai, fructe si paine prajita cu dulceata si miere, la dejun prefera paste fainoase, pentru ca la cina sa-si acorde toata libertatea. Si un pahar cu vin!
Seara, spectatorii, oficialii si sportivii preferau tavernele si restaurantele cu specialitati
sud-tiroleze, in vreme ce restaurantele "Olimpya", deschise special pentru acest eveniment, au suferit un esec, desi vindeau mancare preparata rapid si la preturi mici, dar fara⦠personalitate!
CORTINA DâAMPEZZO 1956
|
Editia
a VII-a
Nr. participanti
819
Tari participante
32
Sportivi romani
19
|
Intalnirea olimpica de la Torino reuneste chiar in aceste zile sportivi care reprezinta 87 dintre natiunile lumii. Energiile sportivilor, dezlantuite in arenele competitionale, sunt sustinute "in culise" de o masa bogata. Daca toti participantii ar lua pranzul in acelasi timp, ar fi nevoie de o masa de 3 kilometri lungime. Celebra pentru bucataria sa, Italia nu poate fi asociata cu sportul fara a face proba unui veritabil spectacol al gusturilor si savorilor. Pentru italieni, bucataria este o arta si face parte din identitatea lor culturala, dar a satisface preferintele performerilor din cele patru colturi ale lumii nu este o sarcina usoara. Pentru delegatiile asiatice au fost angajati bucatari orientali care vor gati orez thailandez si Kim-Chi. Evident, mult ravnite sunt produsele tipice Piemontului: mezeluri, branzeturi si deserturi, precum si vinuri din pivnitele Tenimenti Fontanafredda.
In timpul Jocurilor sunt hranite peste 120.000 de persoane, din care 6.300 de sportivi, Familia Olimpica (membri ai CIO, sefi de stat, presedinti ai comitetelor olimpice nationale si ai federatiilor internationale), sponsori, voluntari, ziaristi si spectatori. In fiecare zi se distribuie 70 de tone de mancare si 85.000 de litri de bautura.
LISTA DE BUCATE. Oferta culinara a Jocurilor Olimpice torineze este foarte bogata. Ne permitem sa facem doar o selectie: peste afumat, oua ochiuri, omleta, bacon in stil american, carnaciori, cartofi, pizza, lasagna, canneloni, rizoto milanez, supa de mazare, carne de vitel cu ardei, friptura de porc cu ciuperci, spanac cu parmezan, mozzarela, focaccia, tagliatele bologneze, rizoto cu somon, supa de sparanghel, minestrone, friptura de curcan, broccoli, gorgonzola, grana padano, esspreso, ceai, cafea, lapte, ciocolataâ¦
Performanta are insa nevoie de o alimentatie riguroasa si multe dintre platourile prezentate vor fi doar admirate.
TORINO 2006
|
Editia
a XX-a
Nr. participanti
2.500
Tari participante
87
Sportivi romani
25
|
PRIMARITA
|
Manuela di Centa, "primarita" Satului Olimpic de la Torino, este una dintre marile campioane de schi fond din anii â90. A participat la 23 de curse olimpice si mondiale. In 1992, i-a fost descoperita o malformatie la tiroida, pe care a tratat-o, iar in 1994 a obtinut nu mai putin de cinci medalii la JO de la Lillehammer. (Cristina Andreea Catana)
|
|
MAMALIGA CU COTLETE DE PORC
Cortina 1956
Ingrediente: 500 g malai, 1,5 l apa sarata, un kg cotlete de porc, o cutie cu conserve de rosii, o ceapa, o telina mica, doi morcovi, patrunjel, 100 g carne de porc sarata, 50 g parmezan ras, o jumatate de pahar cu ulei.
Preparare: Se pregateste mamaliga si se tine la cald. Se face o tocatura din carnea de porc sarata, ceapa, telina, morcovi si putin patrunjel. Se caleste totul intr-o tigaie, se adauga cotletele si se lasa sa se prajeasca. Se adauga rosiile si sarea. Se pune apa in cantitate suficienta. Se acopera si se lasa sa se prajeasca la foc mic. Cand sosul este gros, se scot cotletele, de la care se inlatura sosul. Se taie carnea in bucati mici si se pune inapoi in tigaie. Se pune mamaliguta pe farfurie, se adauga o portie de cotlet, sos si putin parmezan.
KIM-CHI
Torino 2006
Ingrediente: o capatana de varza (salata) chinezeasca, o lingurita cu sare, o lingurita cu piper de cayenne, 6 fire de ceapa verde, 6 catei de usturoi, 3 ardei iuti rosii, 3 lingurite cu ghimber tocat, doua linguri cu sos de soia
Preparare: Varza (salata) chinezeasca se taie in fasii late de cativa centimetri si se lasa la soare o jumatate de zi. Apoi se taie in bucati mai mici si se asaza intr-un vas, presarand sare si piper peste fiecare strat de varza. Se acopera cu o bucata de lemn mai mica decat diametrul vasului, in asa fel incat lemnul sa stea direct pe varza si sa o preseze. Deasupra se asaza o piatra si se lasa asa o saptamana. Ceapa verde se taie in bucati lungi de 2,5 cm, usturoiul se taie felii subtiri si se amesteca bine cu ardeiul iute si cu ghimberul. Se toarna deasupra sosul de soia. Se adauga varza (care se scurge de zeama lasata), se amesteca si se pune intr-un vas acoperit cu hartie si se da la frigider pentru patru-cinci zile. Se poate servi alaturi de orez, cu sos de soia.
VITEL CU VIN BAROLO
Torino 2006
Ingrediente: doua kilograme carne de vitel piemontez, doi litri cu vin de Barolo, 200 g morcovi, 200 g slanina, 500 g ceapa, 100 g telina, 15 g rozmarin, 3 g de piper macinat, 2 g scortisoara, o nucsoara rasa, 800 ml ulei de masline, 5 foi de salvie, o fecula, 3 foi de dafin, 5 cuisoare, sare.
Preparare: Carnea se portioneaza si se lasa la marinat timp de 12 ore, intr-un bait cu legumele taiate marunt, condimente (mai putin sarea) si vin. Dupa 12 ore se scot din marinata carnea si legumele (se pastreaza zeama de la marinata deoparte). Se prajeste carnea in ulei fierbinte si se adauga legumele, apoi zeama de la marinada. Se acopera vasul si se lasa sa fiarba la foc mic timp de doua ore. Se scoate carnea, se strecoara sosul si se ingroasa cu o fecula. Se serveste pe un platou, cu sos si legume de sezon, orez sau piure de cartofi.
|