x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Arome piemonteze

0
Autor: Emanuel Fantaneanu 15 Feb 2006 - 00:00
Arome piemonteze
JOCURILE OLIMPICE - ITALIA
Ne aflam in iarna lui 1956, prima iarna cu adevarat rece si fericita pentru Italia de dupa razboi. La Cortina d’Ampezzo avea loc cea de-a VII-a editie a Jocurilor Olimpice de Iarna. De-a lungul parcursurilor de schi fond, la punctele de sosire la "alpine", la patinoare, ca si la picioarele trambulinelor gaseai invariabil cafea indulcita, portocale, mere, apa minerala, dextroza si sandvisuri. Asta in vreme ce ciozvarta de cerb si deliciosii ravioli cu napi se aflau pe masa receptiilor oferite de contesa Maria Bonacossa, presedinta Comitetului Doamnelor, constituit anume pentru a le face timpul mai placut sotiilor oaspetilor de marca ai Jocurilor. In castelele de la Zuel si Misurina intalneai traditia culinara a Dolomitilor: paste " à la ricotta" cu mac, ficat "à la venitienne", insotite de excelentele vinuri rosii.

MENIURI. Sportivii s-au bucurat si ei de ospitalitatea italiana. Carnatii, varza si cartofii puteau fi ceruti la micul dejun, inainte de a pleca la competitii. Erau insa departe de notiunile de alimentatie subtile aplicate in prezent. Totusi multi preferau sa inceapa ziua mai usor. Toni Sailer, specialistul austriac al slalomului, de trei ori medaliat cu aur, compensa micul dejun auster, alegand sa manance la pranz clatite cu carnati si mamaliga cu sos. Suedezul Sixten Jernberg (campion la 50 km, argint la 15 km si 30 km, bronz la proba de stafeta) isi incepea ziua cu putin ceai, fructe si paine prajita cu dulceata si miere, la dejun prefera paste fainoase, pentru ca la cina sa-si acorde toata libertatea. Si un pahar cu vin!

Seara, spectatorii, oficialii si sportivii preferau tavernele si restaurantele cu specialitati sud-tiroleze, in vreme ce restaurantele "Olimpya", deschise special pentru acest eveniment, au suferit un esec, desi vindeau mancare preparata rapid si la preturi mici, dar fara… personalitate!

CORTINA D’AMPEZZO 1956
Editia
a VII-a
Nr. participanti
819
Tari participante
32
Sportivi romani
19
Intalnirea olimpica de la Torino reuneste chiar in aceste zile sportivi care reprezinta 87 dintre natiunile lumii. Energiile sportivilor, dezlantuite in arenele competitionale, sunt sustinute "in culise" de o masa bogata. Daca toti participantii ar lua pranzul in acelasi timp, ar fi nevoie de o masa de 3 kilometri lungime. Celebra pentru bucataria sa, Italia nu poate fi asociata cu sportul fara a face proba unui veritabil spectacol al gusturilor si savorilor. Pentru italieni, bucataria este o arta si face parte din identitatea lor culturala, dar a satisface preferintele performerilor din cele patru colturi ale lumii nu este o sarcina usoara. Pentru delegatiile asiatice au fost angajati bucatari orientali care vor gati orez thailandez si Kim-Chi. Evident, mult ravnite sunt produsele tipice Piemontului: mezeluri, branzeturi si deserturi, precum si vinuri din pivnitele Tenimenti Fontanafredda.

In timpul Jocurilor sunt hranite peste 120.000 de persoane, din care 6.300 de sportivi, Familia Olimpica (membri ai CIO, sefi de stat, presedinti ai comitetelor olimpice nationale si ai federatiilor internationale), sponsori, voluntari, ziaristi si spectatori. In fiecare zi se distribuie 70 de tone de mancare si 85.000 de litri de bautura.

LISTA DE BUCATE. Oferta culinara a Jocurilor Olimpice torineze este foarte bogata. Ne permitem sa facem doar o selectie: peste afumat, oua ochiuri, omleta, bacon in stil american, carnaciori, cartofi, pizza, lasagna, canneloni, rizoto milanez, supa de mazare, carne de vitel cu ardei, friptura de porc cu ciuperci, spanac cu parmezan, mozzarela, focaccia, tagliatele bologneze, rizoto cu somon, supa de sparanghel, minestrone, friptura de curcan, broccoli, gorgonzola, grana padano, esspreso, ceai, cafea, lapte, ciocolata…

Performanta are insa nevoie de o alimentatie riguroasa si multe dintre platourile prezentate vor fi doar admirate.

TORINO 2006
Editia
a XX-a
Nr. participanti
2.500
Tari participante
87
Sportivi romani
25

PRIMARITA
Manuela di Centa, "primarita" Satului Olimpic de la Torino, este una dintre marile campioane de schi fond din anii ’90. A participat la 23 de curse olimpice si mondiale. In 1992, i-a fost descoperita o malformatie la tiroida, pe care a tratat-o, iar in 1994 a obtinut nu mai putin de cinci medalii la JO de la Lillehammer. (Cristina Andreea Catana)

MAMALIGA CU COTLETE DE PORC

Cortina 1956
  • Ingrediente: 500 g malai, 1,5 l apa sarata, un kg cotlete de porc, o cutie cu conserve de rosii, o ceapa, o telina mica, doi morcovi, patrunjel, 100 g carne de porc sarata, 50 g parmezan ras, o jumatate de pahar cu ulei.
  • Preparare: Se pregateste mamaliga si se tine la cald. Se face o tocatura din carnea de porc sarata, ceapa, telina, morcovi si putin patrunjel. Se caleste totul intr-o tigaie, se adauga cotletele si se lasa sa se prajeasca. Se adauga rosiile si sarea. Se pune apa in cantitate suficienta. Se acopera si se lasa sa se prajeasca la foc mic. Cand sosul este gros, se scot cotletele, de la care se inlatura sosul. Se taie carnea in bucati mici si se pune inapoi in tigaie. Se pune mamaliguta pe farfurie, se adauga o portie de cotlet, sos si putin parmezan.

    KIM-CHI

    Torino 2006
  • Ingrediente: o capatana de varza (salata) chinezeasca, o lingurita cu sare, o lingurita cu piper de cayenne, 6 fire de ceapa verde, 6 catei de usturoi, 3 ardei iuti rosii, 3 lingurite cu ghimber tocat, doua linguri cu sos de soia
  • Preparare: Varza (salata) chinezeasca se taie in fasii late de cativa centimetri si se lasa la soare o jumatate de zi. Apoi se taie in bucati mai mici si se asaza intr-un vas, presarand sare si piper peste fiecare strat de varza. Se acopera cu o bucata de lemn mai mica decat diametrul vasului, in asa fel incat lemnul sa stea direct pe varza si sa o preseze. Deasupra se asaza o piatra si se lasa asa o saptamana. Ceapa verde se taie in bucati lungi de 2,5 cm, usturoiul se taie felii subtiri si se amesteca bine cu ardeiul iute si cu ghimberul. Se toarna deasupra sosul de soia. Se adauga varza (care se scurge de zeama lasata), se amesteca si se pune intr-un vas acoperit cu hartie si se da la frigider pentru patru-cinci zile. Se poate servi alaturi de orez, cu sos de soia.

    VITEL CU VIN BAROLO

    Torino 2006
  • Ingrediente: doua kilograme carne de vitel piemontez, doi litri cu vin de Barolo, 200 g morcovi, 200 g slanina, 500 g ceapa, 100 g telina, 15 g rozmarin, 3 g de piper macinat, 2 g scortisoara, o nucsoara rasa, 800 ml ulei de masline, 5 foi de salvie, o fecula, 3 foi de dafin, 5 cuisoare, sare.
  • Preparare: Carnea se portioneaza si se lasa la marinat timp de 12 ore, intr-un bait cu legumele taiate marunt, condimente (mai putin sarea) si vin. Dupa 12 ore se scot din marinata carnea si legumele (se pastreaza zeama de la marinata deoparte). Se prajeste carnea in ulei fierbinte si se adauga legumele, apoi zeama de la marinada. Se acopera vasul si se lasa sa fiarba la foc mic timp de doua ore. Se scoate carnea, se strecoara sosul si se ingroasa cu o fecula. Se serveste pe un platou, cu sos si legume de sezon, orez sau piure de cartofi.

  •  



    Mai multe titluri din categorie

    Noi condiții de intrare în Bulgaria

    Noi condiții de intrare în Bulgaria
    Pe teritoriul Bulgariei se va putea intra doar cu prezentarea unui test molecular PCR cu rezultat negativ la infecția cu COVID-19, efectuat cu maximum 72 de ore înainte. Cerința se aplică tuturor...

    Ce spun psihologii despre beneficiile pescuitului

    Ce spun psihologii despre beneficiile pescuitului
    Galerie Foto Atunci când oamenii sunt întrebați ce contează cel mai mult pentru ei în viață, mulți răspund că au nevoie de fericire și liniște sufletească. Dacă o fi asta ceva greu de realizat sau este o fantezie...

    iUmor 10 revine duminică, 14 februarie, de la ora 20.00, la Antena 1! Jurații nu și-au mai recunoscut ”casa” în prima zi de filmări

    iUmor 10 revine duminică, 14 februarie, de la ora 20.00, la Antena 1! Jurații nu și-au mai recunoscut ”casa” în prima zi de filmări
    Galerie Foto iUmor 10, un sezon mult așteptat, se anunță deja a fi unor complet neașteptat, iar de acest lucru s-au convins încă din prima zi de filmări chiar și jurații și prezentatorii. Noul sezon va avea premiera...

    Show-ul Te cunosc de undeva! revine pe 6 februarie, la Antena 1. Emisiunea va putea fi urmărită în fiecare sâmbătă, de la 20:00

    Show-ul Te cunosc de undeva! revine pe 6 februarie, la Antena 1. Emisiunea va putea fi urmărită în fiecare sâmbătă, de la 20:00
    Cel de-al 16-lea sezon Te cunosc de undeva! va avea premiera sâmbătă, 6 februarie, de la 20:00 la Antena 1. Show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși și jurizat de Ozana Barabancea, Andreea Bălan,...

    Cum alegi rochiile de seară, pentru un look de invidiat

    Cum alegi rochiile de seară, pentru un look de invidiat
    Galerie Foto Ești adepta stilul casual sau sport? Sau ținutele office sunt preferatele tale? Nicio problemă dar, cu toate acestea, cu siguranță ai parte și tu de destul evenimente speciale, unde se recomandă să porți rochii...

    Ce soartă îi așteaptă în 2021 pe operatorii de jocuri de noroc din România?

    Ce soartă îi așteaptă în 2021 pe operatorii de jocuri de noroc din România?
    2021 este un an plin de speranță. Toată țara speră să fie mai bine decât 2020. 2020 a fost un an în care economia a avut mult de suferit, în special din cauza distanțării sociale și a carantinei care ne-a...

    (P) Case din containere – potrivite pentru cerințele și nevoile tuturor!

    (P) Case din containere – potrivite pentru cerințele și nevoile tuturor!
    În diferite culturi și de-a lungul secolelor, oamenii și-au ridicat locuințe pentru ei și pentru familiile lor. Prin descoperirile făcute de-a lungul timpului de către specialiști, s-a observat faptul că...

    (P) Canapele extensibile și living pe comandă de la MobAmbient

    (P) Canapele extensibile și living pe comandă de la MobAmbient
    Canapeaua este cel mai popular mobilier pentru relaxare. Fie că este vorba despre mobilierul unui hotel, vilă, birou, casă sau apartament, canapeaua este o parte integrantă a mobilierului tapițat. Poți co...

    Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 Sarmisegetusa Regia, cu 10% mai mic

    Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 Sarmisegetusa Regia, cu 10% mai mic
    Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 situl Sarmisegetusa Regia, din județul Hunedoara, a fost cu 10% mai mic decât cel înregistrat în 2019. Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean Hunedoara,...

    Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

    Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere
    Galerie Foto Una dintre căutările cele mai frecvente pe Google atunci când vine vorba despre certificatul de performanță energetică este "certificat energetic pret". Datorită interesului mare pentru acest subiect în...

    Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print

    Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print
    Cotidianul naţional Jurnalul devine de luni, 25 ianuarie, singurul ziar de investigații jurnalistice de maxim interes din România. În fiecare săptămână, ai 100 de pagini de anchete spectaculoase și reportaje...

    Crizantema: de la origine la semnificație

    Crizantema: de la origine la semnificație
    Crizantemele sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai întâlnite flori atât în buchete cât și în aranjamente florale. Cunoscute în popor ca fiind ”reginele toamnei”, crizantemele sunt flori foarte...

    Videochat: între prejudecată și adevăr

    Videochat: între prejudecată și adevăr
    Să recunoaștem că subiectul videochat nu este chiar cel mai dezbătut la noi în țară. Oamenii tind să fugă de discuții care ating această industrie, în principal din cauza lipsei de informații sau din cauza...

    Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

    Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței
    Galerie Foto În cadrul noilor ansambluri rezidențiale, raportul suprafață-preț este foarte important. Confortul este un obiectiv-cheie urmărit de toți cei aflați în căutarea unei locuințe. Nu e de mirare, așadar,...

    Top 7 mărci de cafea din București

    Top 7 mărci de cafea din București
    Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino Cafea pentru business – cafea acasă În caleidoscopul mărcilor...
    Serviciul de email marketing furnizat de