x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Artă culinară la malul mării

Artă culinară la malul mării

de Maria Belu-Burtea    |    23 Iul 2008   •   00:00

Amatori şi profesionişi, îndrăgostiţi de gastronomie şi-au dat mîna la Mamaia, la sfîrşitul lunii iunie. Concurenţii şi-au ales cu multă grijă reţetele, fie din bucătăria românească, fie din cea internaţională, reţete cu care-şi doreau să cîştige marele premiu: un grill cu gaz profesional.



Amatori şi profesionişi, îndrăgostiţi de gastronomie şi-au dat mîna la Mamaia, la sfîrşitul lunii iunie. Concurenţii şi-au ales cu multă grijă reţetele, fie din bucătăria românească, fie din cea internaţională, reţete cu care-şi doreau să cîştige marele premiu: un grill cu gaz profesional.

Dar să încercăm să-i cunoaştem pe cîţiva dintre ei…

Echipa Bella Italia a preparat pentru grătar un cotlet de porc în crustă de usturoi, cartofi copţi în coajă, mujdei dobrogean; chateaubriand, cu ciuperci şi cartofi la grătar cu sos maître d’hôtel şi cu frigărui din piept de pui învelite în bacon cu salvie, pe un suport de pulpe de pui şi legume (toate la grătar), la care au adăugat un sos lejer de vară, pe bază de iaurt. "Chiar dacă nu vom fi noi cei care vor cîştiga – pentru că, sigur, sînt alţii mai buni ca noi –, este un joc de unde avem multe de învăţat, iar noi vom încerca să ne autodepăşim", ne-au declarat competitorii.

Puţin mai încolo, am observat trei tineri care purtau tricouri cu inscripţia "Stăpînii Jarului" (recunosc că logoul de pe tricouri m-a atras spre ei), echipă de amatori compusă din Gabi Sabadi, Marian Misirgic şi Adrian Popescu. Toţi tineri. "Ne-am înscris la două secţiuni cu preparate ceva mai «deocheate»: grătar şi ceaun. La grătar am preparat Ţepuşa lui Vlad, Pumnul lui Vodă, cartofi îmbrăcaţi în cojoc de dovlecei şi bacon, iar la ceaun o să avem o «tocăniţă alandala» din pipote de pui cu inimioare, ciuperci, ardei gras şi un orez cu sos roşu preparat din roşii cherry, brînză, smîntînă, ulei de măsline, puţin oţet balsamic şi busuioc. Ţepuşa lui Vlad se pregăteşte din carne de oaie cu pui, iar Pumnul lui Vodă este un preparat condimentat puternic, aşa, ca pumnul unui domnitor. Şi mai avem în meniu şi Biciul haiducesc", ne-au spus tinerii.

Echipa Fusion Tehnique, compusă din Raluca Petrescu şi Răzvan Cruceanu, amatori, a pregătit o salată estivală cu rucola, grepfrut, creveţi în cuib de parmezan cu sos din oţet balsamic şi cu sos de soia. "Am mai preparat şi o saramură «à la Hawaii» – cum am denumit-o noi –, din două feluri de peşte, crap şi păstrăv, cu vînătă friptă, ardei roşu, ardei verde, ardei iute, ţelină, pătrunjel, usturoi, iar în loc de sare noi i-am adăugat sos de peşte", ne-a destăinuit Răzvan. Acestea au fost cîteva dintre tainele preparatelor cu care doreau să cucerească juriul. La desert ei au pregătit… sushi cu lichior de portocale şi icre de manciuria. "Venim pentru a treia oară la acest concurs, noi am fost pînă acum la toate ediţiile: Gilău, Azuga şi acum la Mamaia."

Vedete şi… mîncare

Toate echipele s-au întrecut în măiestrie şi creativitate, iar juriul – compus din profesionişti în domeniu şi  vedete media, specialişti în artă culinară – a deliberat mult timp pînă au fost desemnaţi cîştigătorii. Juriul a fost alcătuit din: Robert Rainford (profesor la Colegiul George Brown din Toronto), Dumitru Burtea (preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism), Gheorghe Vătafu (specialist emerit în Arta Culinară), Silvian Miron (maestru în Arta culinară, specializat şi premiat internaţional pentru creaţii din zahăr şi ciocolată), Cornelia Ghişoi (Lady Chef, specialist în Arta Culinară), Dan Chişu, Vlad Florică, David Contant şi Jakob Hausmann.

"Toţi concurenţii care au venit la competeţie au făcut-o din pasiune, chiar dacă unii dintre ei nu sînt la cel mai înalt nivel. În România sînt mulţi bucătari pricepuţi chiar dacă sînt amatori sau profesionişti. De asemenea, sînt mulţi cunoscători ai artei culinare care au luat restaurantele în mîinile lor şi şi-au demonstrat calitatea de mari bucătari. Noi, cei care facem emisiuni de televiziune, dorim să le arătăm celor care ne privesc cum se prepară mîncarea şi ce ingrediente se pun. Îmi doresc ca toţi oameni să mănînce sănătos şi bine şi să renunţe la preparatele fast-food. Sînt mîndru că am fost aici, iar dacă veţi mai avea  nevoie de mine, voi veni de fiecare dată", ne-a declarat preşedintele juriului, Robert Rainford.

I-am cerut o părere despre concurs şi lui David Contant, chef la restaurantul Heritage din Bucureşti, care ne-a declarat: "Ceea ce am văzut aici este o bucătărie mediocră, nu trebuie să ne amăgim. Se vede clar o lipsă de şcoală, în România nu există repere gastronomice. Guvernul ar trebui să se implice mai mult, iar tinerii să fie trimişi în străinătate, la şcoli cu tradiţie gastronomică".

"Noroc că mai scrie Jurnalul Naţional despre astfel de manifestări şi, în general, despre bucătărie, de mai află lumea ce se întîmplă în lumea noastră. Spun asta pentru că bucătarii nu prea sînt scoşi în evidenţă. Iar pentru că voi sînteţi excepţia, vă felicit.  Dumneavoastră mă ajutaţi în continuare, pentru că sînteţi instrumentul care arată că arta culinară românească şi bucătarii din România au o calitate deosebită: sînt bine pregătiţi"

Petrişor Tănase

×
Subiecte în articol: sînt culinara reporter in tigaie