x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Arta in bucate

Arta in bucate

de Veronica Guzun    |    21 Noi 2005   •   00:00
Arta in bucate

La Muzeul National de Arta, pe parcursul lunii noiembrie, la fiecare sfarsit de saptamana, copiii spun lucruri trasnite despre mancare si discuta despre arta in bucate.

La Muzeul National de Arta, pe parcursul lunii noiembrie, la fiecare sfarsit de saptamana, copiii spun lucruri trasnite despre mancare si discuta despre arta in bucate.

Sa-i pui pe copii sa vorbeasca despre mancare nu pare o idee prea fericita. Ce pot sa stie ei despre gastronomie? Recent ne-am convins de contrariu. Pentru cei mici, supa este o ciorba amara, Grecia este tara in care se mananca pizza si se bea tuica, iar preparatele traditionale sunt cele care sunt mancate de toata tara.

La programul cu familia pe tema "Arta in bucate" organizat de Muzeul National de Arta al Romaniei, copii si-au dat frau liber imaginatiei gastronomice discutand tablouri pe teme culinare, iar apoi pictand ei insisi fructe si legume de toamna.

IN GALERIE. "A fost ideea mea sa ne plimbam prin lume povestind despre mancare. Ne-am oprit un pic in Italia, in tarile asiatice, in tarile arabe si mai mult in Romania, vorbind despre bucatele traditonale", ne-a spus Cristina Adam, muzeograf educatie. Tema a trezit interes foarte mare si a avut si efecte secundare. Dupa ce au vizitat Galeria de Arta Europeana, oprindu-se la tablourile "din tari foarte straine" care ilustrau mancaruri sau bucatarii, unele mai aranjate, altele mai "dezordonate", copiilor li s-a facut foame. "Vom mai veni la Muzeu, poate asa va ajunge si copilul meu sa manance mai mult, ca iata, a flamanzit, uitandu-se la toate bunatatile din tablouri", ne-a marurisit o mama. In discutiile despre arta in bucate au participat si parintii. Domeniile lor forte au fost vinurile si sarmalele. Am aflat chiar mici secrete de preparare a sarmalelor. Ele ies mult mai bune daca in apa in care fierb se adauga un pahar cu vin alb, iar in compozitie se pun si stafide.

IN ATELIER. Dupa ce s-au documentat, copiii si parintii au fost invitati in atelier sa isi etaleze talentul artistic. Muzica din fundal a stimulat si mai mult imaginatia. Oana si Filip Enache sunt pentru a treia oara la acest program, ei au pictat impreuna o natura moarta cu gogosari, porumb si nuci. "Lui Filip ii place mult sa deseneze, iar eu vin aici sa ma relaxez", ne-a declarat Oana Enache.

×
Subiecte în articol: artă gastronomie