x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Aspectul fara gust

Aspectul fara gust

17 Mai 2005   •   00:00



  • INVATATURILE MATUSII
  • Dragii mei, copiii se fac mari si vine momentul cand isi iau zborul din cuibul parintesc. Vor sa se mute singuri, simt ca in casa nu mai au intimitate si deodata ne trezim ca ne zic: "Mama, tata, de saptamana viitoare ma mut!". Asa ca, pusi in fata faptului implinit, ii ajutam cu ce putem. O patura, o cratita… Si venind vorba de cratita, ne intrebam ce-o sa puna in ea.

    Asa a patit o nepoata de-a mea, Cristina. Munceste mult, saraca, dar a si fost obisnuita de parintii ei sa nu faca nimic. Si s-a mutat cu prietenul ei si la inceput ai lor le-au tot adus mancare. Cand trebuia sa faca ea, pe cine suna? Pe tusa Elvira. A inceput cu ceva simplu. Ciorbita de cartofi. O data, de doua ori, pana baiatul ala al ei s-a cam saturat de acelasi fel. Dar ce sa-i faci? Nepoata-mea il invatase foarte bine si, cum nu voia sa greseasca, numai ciorba de cartofi facea. Intr-o zi, de mila baiatului, m-am dus pe la ei sa ii ajut sa faca si altceva. O tocanita, o prajiturica, ceva mai fastuos. Asa ca mi-am luat papornita mea de tusa si la drum cu mine. Acolo, bucatarie mica, ca de garsoniera. Dar nepoata-mea, spirit practic, a gasit o modalitate sa le aseze, astfel incat sa nu ocupe prea mult spatiu. Problema nu era asta. Ci mancarea pe care ea nu stia sa o faca. I-am trimis la plimbare pe copii si m-am pus pe gatit. Muschiulet impanat, supa-crema de ciuperci, o prajitura cu ciocolata, o salata nemteasca, fursecuri. Pana la ora 5 seara eram gata cu toate.

    Copiii s-au intors din parc si nu trebuia decat sa se aseze la masa sa manance din bunatatile pe care le pregatisem. Subtil, i-am lasat Cristinei o carte de bucate, mai simpluta, ce e drept, ca sa nu se complice de la inceput. Si ghiciti ce s-a intamplat? La sfarsitul saptamanii ce a urmat, Cristina si Laurentiu m-au invitat la ei. Ce gatise nepoata mea mai ieri neindemanatica m-a lasat cu gura cascata. La inceput am crezut ca le-a cumparat de pe la vreun restaurant, dar m-a asigurat ca le facusera ei amandoi. Si nu am mai contrazis-o dupa ce am gustat din ele. Dar pana una-alta, a incercat! (Matusa Elvira)

    CREMA DE SMANTANA CU MARMELADA
  • Ingrediente: 250 gr smantana groasa, 250 gr marmelada, 100 gr nuci prajite si tocate, 50 ml rom.
    Preparare: Intr-un castron, se amesteca marmelada cu smantana (adaugata putin cate putin). Se adauga romul si nucile prajite si tocate. Foile de tort cumparate din comert se ung cu aceasta crema. Nu este necesara insiroparea blatului, deoarece crema este destul de fluida ca sa le fragezeasca. Se da la rece 2-3 ore.
  • PIEPT DE PUI CU LEGUME
  • Ingrediente: un piept de pui, usturoi, un morcov, o radacina patrunjel, o telina, o ceapa, 100 gr ciuperci, sare, piper, 3 linguri cu vin alb.
  • Preparare: Morcovul taiat rondele, patrunjelul si telina tocate marunt, ceapa intreaga si ciupercile se pun la fiert in putina apa cu sare. Dupa cateva clocote, zarzavatul se strecoara (ceapa se arunca) si se asaza intr-o tava. Deasupra se pune pieptul de pui condimentat si impanat cu usturoi. Se adauga vinul si supa in care a fiert zarzavatul si se da la cuptor. Din cand in cand, se stropeste cu apa sau cu sosul din tava. In sos se poate adauga putina smantana.
  • ×