x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Atena si maslinele

Atena si maslinele

23 Noi 2004   •   00:00

DICTIONAR GASTRONOMIC
SIMONA CHIRIAC

Click pentru a mari imaginea
Maslinele sunt fructe comestibile, de culoare brun-verzuie, extrem de bogate in ulei. Legenda spune ca, in vremurile de demult, s-a iscat in Olimp o cearta intre zei. Toata sfada a pornit de la un oras nou-construit, chiar in Tara Aticii. Obiceiul de atunci cerea ca fiecare oras sa aiba cate un ocrotitor, din randul zeilor, ca semn al prosperitatii. Pentru a-i atrage pe locuitori de partea sa, Poseidon, zeul marilor, a lovit cu tridentul intr-o piatra ivindu-se un cal salbatic si un izvor cu apa sarata, ca cea a marilor. Atena, zeita intelepciunii, si-a indreptat lancea spre pamant si a iesit la suprafata un vlastar, care a crescut iute, transformandu-se intr-un copac cu frunze mladioase si argintii. Printre frunze ieseau la iveala fructe verzui. Aceste fructe nu erau altceva decat masline.

Poseidon le oferea bogatia obtinuta prin lupte si calatorii pe mare. Atena le oferea si ea bogatia, dobandita insa pe timp de pace, prin agricultura, arta si mestesugarit. Barbatii ar fi ales fara sovaire calatoriile pe mare si luptele, femeile insa doreau pace si sa-si aiba barbatii langa ele. Castig de cauza au avut acestea din urma, fiind mult mai numeroase. Asa ca, maslinele ascund in esenta lor o mare bogatie, iar gustul lor este o aventura. Nu degeaba le-a ales zeita intelepciunii ca sa-i farmece pe locuitori. Si ca sa nu uit, cetatea nou-construita s-a numit de atunci Atena.

LIPIE CU CEAPA SI MASLINE

  • INGREDIENTE:
  • o lipie, 3 cepe, 100 gr masline, o lingura cu stafide, ulei, sare, piper

  • PREPARARE:
  • Ceapa se curata, se taie solzisori si se caleste in ulei incins. Se scurge foarte bine. Pe o lipie se asaza ceapa calita, stafidele si maslinele curatate de samburi. Lipia se inveleste in folie de aluminiu si se pune pe gratar timp de 5-10 minute, pana se patrunde.

    SalatA orientalA

  • INGREDIENTE:
  • 2,500 kg de cartofi, 400 gr ceapa, 400 gr castraveti acri, 200 ml ulei, 100 ml otet, 100 gr verdeata, 250 gr masline, sare

  • PREPARARE:
  • Cartofii spalati se pun la fiert in apa cu sare. Cartofii curatati de coaja, ceapa, maslinele si castravetii se taie rondele. Se asaza intr-un castron si se adauga sarea, piperul, verdeata si otetul. Se amesteca bine, iar salata se serveste rece.



    ALUNA

    Fructul alunului, de forma sferica sau ovoidala, cu un mic cioc, avand la baza un invelis verde in forma de degetar.

    ALUNA DE PAMANT (AMERICANA)

    Planta anuala din familia leguminoaselor, originara din America de Sud, cu flori galbene, cultivata pentru semintele sale comestibile si uleiul extras din acestea; fructul acestei plante se formeaza in pamant (de unde vine si numele) si contine substante grase si substante proteice; arahida.

    ANDIVA

    Planta erbacee din ale carei frunze albe, carnoase, comestibile se pregatesc salate; cicoare-de-gradina.

    FASOLE

    Planta erbacee anuala din familia leguminoaselor, cu frunzele compuse din trei foliole mari, paroase, cu flori albe, alb-verzui, roz sau rosii, cultivata pentru pastaile si pentru semintele sale, folosite in alimentatie.

    KIWI

    Fruct comestibil al plantei Actinidia chinensis din Asia, cu forma ovala, de marimea unui mar mijlociu, cu miezul verde, carnos, acrisor si cu coaja pufoasa, verde-maronie.

    LEUSTEAN

    Planta erbacee aromata, cu miros patrunzator, din familia umbeliferelor, ale carei frunze sunt intrebuintate drept condiment.

    MARAR

    Planta erbacee aromatica din familia umbeliferelor, cu frunze filiforme si cu flori galbene, intrebuintata drept condiment.

    PRAZ

    Planta erbacee legumicola din familia liliaceelor, inrudita cu ceapa, cu tulpina cilindrica, groasa si inalta, cu frunzele lanceolate si cu bulb carnos.

    RUBARBA

    Planta erbacee legumicola, cu tulpina inalta, cu frunze mari si cu flori purpurii-inchise, folosita in alimentatie si in medicina; revent.

    SFECLA

    Specie de plante erbacee cu frunze lucioase si cu radacina carnoasa de culoare alba sau rosie, folosita ca aliment, ca planta furajera sau in industrie, pentru extragerea zaharului; nap.

    SOIA

    Planta erbacee din familia leguminoaselor, cu flori mici, albe sau violete si cu fructul in forma de pastaie, avand semintele bogate in grasimi si protide, folosite in industria alimentara, in farmacie etc.
    ×
    Subiecte în articol: frunze planta erbacee