Planta anuala din familia gramineelor, cu radacini puternice, fasciculate si cu tulpini inalte de 80-120 cm. Asia este in mod indiscutabil leaganul orezului, 95% din productia mondiala provenind din aceasta zona. Nu ne mai mira astfel ca, pe langa "Buna ziua", formula de salut cel mai des intalnita in China este: "Ai mancat?". Parafrazand, v-as putea saluta in felul urmator: "Ati mancat orez astazi?". Daca imi veti raspunde ca da, sa stiti ca nu ati facut un lucru rau. Este unul dintre cele mai sanatoase alimente. Daca te-ai nascut in China, vei fi sanatos, dar si indemanatic. Este nevoie de ceva rabdare pentru a manca orez cu carne folosind, in loc de furculite, celebrele betisoare.
Compozitia chimica a orezului este insa cu totul speciala. Are un continut redus de minerale, substante grase si proteine, ceea ce il face foarte usor digerabil si potrivit pentru orice varsta. Orezul are proprietati tonice si emoliente intestinale, dar si astringente.
In tara noastra, a fost cultivat pentru prima data la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Deoarece are nevoie de temperaturi ridicate in perioada de vegetatie (95-150 zile) si de umiditate abundenta, se cultiva mai ales in Lunca Dunarii si in Campia de Vest. Se prefera in general soiurile: banloc, agostano, precoce alorio, nano vialone, bego.
Orez cu legume asortate PREPARARE: Se taie morcovii cubulete si se pun la fiert cu sare. Cand sunt aproape gata, se adauga mazarea si porumbul si se mai tin putin. Separat, se fierbe orezul in jumatate de litru de apa cu sare, timp de 20 de minute. Se scurg legumele si orezul si apoi se amesteca. Se pot adauga diferite condimente: oregano, cimbru sau busuioc. . Orez chinezesc |
.
Citește pe Antena3.ro