Aprecieri ● Degustătorii de vinuri au decis
Cu siguranţă pentru specialiştii în domeniu, Concursul Internaţional de
Vinuri 2008 a fost unul dintre cele mai importante evenimente ale
anului. Timp de trei zile Bucureştiul a fost "ţara vinului" de cea mai
bună calitate.
Aprecieri ● Degustătorii de vinuri au decis
Cu siguranţă pentru specialiştii în domeniu, Concursul Internaţional de Vinuri 2008 a fost unul dintre cele mai importante evenimente ale anului. Timp de trei zile Bucureştiul a fost "ţara vinului" de cea mai bună calitate.
Întrecere. Concursul Internaţional de Vinuri 2008, unul dintre cele mai importante evenimente de gen ale anului, a avut loc în Bucureşti în perioada 8-11 mai, la sediul Academiei Române. Ca şi în anii anteriori competiţia s-a desfăşurat sub patronajul Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului, iar anul acesta a avut loc a V-a ediţie. În cursă s-au înscris peste 250 de probe de vin, dintre care jumătate roşii şi jumătate albe, şi 45 de producători şi comercianţi de vinuri din România şi din alte 11 ţări: Spania, Moldova, Africa de Sud, Australia, Bulgaria, Chile, Grecia, Italia, Germania, Noua Zeelandă şi Uruguay. Membrii juriului au fost mari cunoscători din lumea vinului din România şi din străinătate.
DISTINCŢII. În urma degustărilor care s-au desfăşurat la Academia Română au fost acordate 75 de medalii de aur şi de argint, 30% conform regulamentului. "Asta nu înseamnă că celelalte vinuri nu au fost bune", a declarat preşedintele concursului prof. dr Valeriu V. Cotea. "Juriul a fost foarte competent, membrii lui fac parte din marile competiţii de vinuri. Profesionalismul lor nu poate fi pus la îndoială. E posibil ca nu toate vinurile bune să fi fost premiate, dar vă asigur că nici un vin prost nu a fost premiat. De asemenea, ţin să mulţumesc juriului din străinătate pentru că a avut amabilitatea să participe la acest concurs", a mai declarat profesorul Valeriu Cotea. Vinurile româneşti care au fost distinse la Concursul Internaţional de Vinuri 2008 sunt: Cotnari nouă medalii de aur şi şase de argint şi au avut 30 de probe în competiţie. Domeniile Tohani au obţinut patru medalii de aur, Dealu Mare, două medalii de aur; Jidvei a fost distins cu o medalie de aur şi una de argint; Murfatlar a obţinut două medalii de aur şi patru de argint, iar toate vinurile premiate au fost din recolta anului 2007; Vincon Vrancea, două medalii de aur şi una de argint; Vinex Murfatlar a fost distins cu o medalie de aur pentru un Chardonnay obţinut din cultura anului 2007; Vinia Iaşi, două medalii de aur şi două de argint; Staţiunea Bujoru o medalie de aur; Odobeşti a obţinut o medalie de argint pentru un vin tot din anul 2007.
Printre ţările care au prezentat vinuri premiate în concursul de la Bucureşti se numără Germania care a primit două medalii de aur şi patru de argint, Chile a fost distinsă cu cinci medalii de aur şi trei de argint, Republica Moldova a obţinut cinci medalii de argint, Uruguay, o medalie de aur şi una de argint etc.
ELOGII. Peter Sarkany, delegatul oficial al Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului a declarat la închierea concursului de la Bucureşti: "Sînt bucuros că sînt aici, pentru că dintre toate concursurile internaţionale la care am participat acesta a fost cel mai bine organizat şi acest lucru se datorează profesorului Valeriu Cotea. Voi fi cu inima împăcată cînd voi trimite chestionarul la Paris. Pentru concursurile care urmează să aibă loc la Lublijana şi Budapesta le propun tuturor celor de aici să participe. Vă recomand acest lucru deroarece vinurile din România, Bulgaria şi Moldova trebuie promovate şi pe piaţa din Vestul Europei pentru că sînt foarte bune".
Citește pe Antena3.ro