Sa platesti continutul a trei sticle de vin si sa primesti patru suna tentant.
CATALIN PADURARU - Vinexpert
O astfel de oferta insa poate face pe oricine sa devina precaut. Costurile trebuiesc suportate de undeva si, de obicei, calitatea este prima care ar putea suferi.
Totusi, daca se pot diminua cheltuielile cu ambalajul poti intr-adevar avea la acelasi pret mai mult vin.
Cam aceasta este filosofia Bag-in-Box. O idee revolutionara a unui ambalaj destept. "Punga in cutie" s-a impus puternic in Australia si Noua Zeelanda, apoi in nordul Europei si, in cele din urma, a stabilit recorduri de invidiat in Marea Britanie.
In detaliu, Bag-in-Box este compus dintr-o cutie cu maner in care se introduce un sac special. Acesta este confectionat din materiale perfect compatibile cu vinul si are prevazuta o supapa prin care lichidul iese fara a lasa loc oxigenului sa intre. Saculetul se comprima o data cu scurgerea vinului, iar supapa asigura protectie impotriva oxidarii.
Succesul Bag-in-Box vine nu numai de la gaselnitele tehnice ci, mai ales de la comoditatea pe care o confera petrecerilor in aer liber.
Usor de manevrat, fara a se sparge, ocupa loc putin in frigider in comparatie cu cantitatea racita, pastreaza temperatura dorita o buna perioada de timp si, foarte important, vinul neconsumat isi pastreaza proprietatile cateva zile. Nu zgomot in masina, nu sticle goale la intoarcere. Evident, Bag-in-Box nu poate fi prezent la seratele pretentioase sau mesele festive.
In schimb puteti avea un vin proaspat, din care sa beti zilnic doar cateva pahare, fara sa mai platiti patru dopuri, patru sticle, patru etichete. Pentru ca Bag-in-Box care se impune in Romania este de trei litri, adica fix patru sticle de "trei sferturi". In emisfera sudica, modelul care s-a impus este cel de patru si sase litri.
Desi sunt putini producatorii care au apelat la aceasta formula, exista deja cateva sortimente pe piata. Din nefericire, au aparut si cateva Bag-in-Box-uri care, datorita lipsei de calitate, pot indeparta consumatorii de acest produs. Majoritatea iubitorilor de vin insa, au invatat sa puna semnul egal intre calitate si anumiti producatori.
Aparitia Bag-in-Box nu este un atac la forma traditionala - imbutelierea in sticla - ci un produs care acopera o nisa, un aliat al oamenilor dinamici, o alternativa racoroasa pentru zilele calduroase de vara.
Daca va hotarati sa cumparati acest produs, fiti atenti ca producatorul sa fie cunoscut, iar vinurile imbuteliate (en bouteille - in sticla) ale acestuia sa fie pe placul dumneavoastra.
Pana maine,
Un strop de bucurie!
P.S.: Desi nu sunt adeptul preluarii neconditionate a neologismelor, cred ca Bag-in-Box este forma buna de pastrat in uz si nu o eventuala traducere.