x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Barbatul, victima depresiei

Barbatul, victima depresiei

15 Apr 2006   •   00:00

Doar femeile sufera de depresie, pentru ca ele sunt mai sensibile, pun totul la suflet si rezista mai greu in situatii dificile. Fals. Specialistii in psihoterapie atrag atentia ca aceasta afectiune nu este specifica femeilor. Si ca barbatii pot fi destul de usor victimele depresiilor: dupa un deces in familie, dupa o despartire sau dupa un esec in cariera.

Doar femeile sufera de depresie, pentru ca ele sunt mai sensibile, pun totul la suflet si rezista mai greu in situatii dificile. Fals. Specialistii in psihoterapie atrag atentia ca aceasta afectiune nu este specifica femeilor. Si ca barbatii pot fi destul de usor victimele depresiilor: dupa un deces in familie, dupa o despartire sau dupa un esec in cariera. Din pacate, aceasta problema a barbatilor este prea putin cunoscuta in intreaga lume. Iar din aceasta cauza, de cele mai multe ori, simptomele depresiei in cazul babatilor sunt trecute cu vederea, iar ei sunt gresit diagnosticati. Conform statisticilor realizate in Statele Unite ale Americii, aproximativ 70% dintre barbatii care sufera de depresie nu sunt tratati corespunzator. Iar motivul ar putea fi ca simptomele depresiei, enumerate in manualul de diagnostic si statistica privind tulburarile psihice, cuprind o serie de semne pe care unii specialisti le considera "prea feminine". Iar atunci cand observa la un barbat unul sau mai multe dintre aceste simptome, se feresc sa puna diagnosticul de depresie. De ce? Se pare ca specialistii psihoterapeuti se asteapta ca barbatii sa manifeste alte simptome in caz de depresie decat femeile, cum ar fi: agresivitatea, teama si refuzul intimitatii, refugiul in alcool, droguri sau, de ce nu, in sport.

CONSECINTE

Insa erorile de diagnostic nu sunt singurele probleme care stau in calea recunoasterii depresiei ca afectiune ce face victime si in randul barbatilor. Mai important decat atentia scazuta pe care o acorda medicii simptomelor depresive la barbati este ca multi dintre depresivi nici macar nu ajung la psihoterapeut. Pentru ca le este foarte greu sa admita ca au o problema. Din pacate, adesea barbatii care sufera de depresie se inchid in sine, iar familia si prietenii cu greu le pot veni in ajutor. Nerecunoasterea importantei depresiei in randul barbatilor si lipsa unui tratament adecvat la timpul potrivit au consecinte grave, cum sunt agresivitatea in familie, la birou, alcoolismul. In acelasi timp, viata de cuplu a barbatului cu depresie netratata are de suferit. Daca partenera nu observa simptomele depresiei si nu ia masuri, se poate ajunge la desparitire, accentuarea depresiei barbatului sau la urmari mult mai grave, cum ar fi tentativele de suicid.

SIMPTOME. Semnele depresiei, enumerate in manualul de diagnostic si statistica privind tulburarile psihice, sunt: stare depresiva permanenta, pierderea interesului si a placerii pentru orice activitate, pierderea apetitului sau scaderea in greutate, insomnie, agitatie sau, dimpotriva, o stare de apatie, oboseala cronica, sentiment de culpabilitate nejustificata, dificultati de concentrare si "ganduri negre" (suicid).

×
Subiecte în articol: depresiei recomandarea saptamanii