x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Batuta neagra

Batuta neagra

de Dr. ing. ec. Ion Pusca    |    30 Iun 2006   •   00:00

Soi vechi romanesc ce face parte din acelasi sortogrup cu soiurile Galbena de Odobesti, Zghihara si Cabasma neagra. Ani de-a randul, din cauza rudeniei, multi autori au confundat Batuta neagra cu soiul Cabasma neagra. Reamintim ca soiul romanesc Cabasma neagra a fost cultivat mai mult in Moldova, in spatiul cuprins intre Prut si Nistru. Din aceasta cauza, in multe lucrari apare afirmatia gresita ca soiul Batuta neagra se intalneste in Basarabia. In realitate, secole de-a randul, Batuta neagra s-a intalnit cultivat in Muntenia si Oltenia.

Interesant de amintit este si faptul ca datorita caracteristicilor botanice asemanatoare cu Zghihara si cu Galbena (soiuri pentru vinuri albe), Batuta neagra, soi cu struguri negri, a primit de la viticultori sinonimele de Zghihara neagra si Galbena neagra. Ce evantai impresionant de sinonime! Cele aratate despre Batuta neagra demonstreaza radacinile puternice ale acestui soi stramosesc in pamantul romanesc.

Fiind autofertil, soiul poate alcatui plantatii mari pure. Batuta neagra este un soi destul de viguros, avand o crestere buiaca. Intr-un an de vegetatie lungimea lastarilor depaseste cinci metri! Strugurii sunt cilindroconici destul de mari, ajungand la coacere pana la 18 cm lungime. Boabele au culoare neagra albastruie. Ele sunt deformate din cauza faptului ca se gasesc puternic "inghesuite" pe ciorchini. De unde soiul isi trage numele de Batuta neagra.

Culesul strugurilor incepe in partea a doua a lunii septembrie si se termina in prima parte a lunii octombrie. Trebuie mentionat faptul ca strugurii nu trebuie lasati sa se supramatureze, deoarece pot fi usor atacati de putregaiul cenusiu - fapt care duce la pierderi mari de calitate si de cantitate. Productia de struguri la hectar este mare, ajungand pana la 40.000 kg, adica de patru ori mai mult decat Feteasca neagra - un alt soi vechi romanesc. In prezent cred ca Batuta neagra se mai gaseste in cultura sub forma de butuci razleti in diferite vechi plantatii de vita-de-vie. Ar fi bine daca acest soi ar fi identificat si pastrat. Din marturiile celor care au mai apucat sa deguste vinurile de Batuta neagra reiese faptul ca aceste vinuri, desi aveau o culoare rosu deschis, erau totusi vinuri apreciate si placute la gust. De aceea cred ca din acest soi s-ar fi putut obtine mari vinuri romanesti roze cu deosebita prospetime si fructuozitate. Pacat ca soiul Batuta neagra s-a "stins" din viata atat de devreme!

×
Subiecte în articol: gastronomie neagra batuta