x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bautura care purifica

0
21 Ian 2005 - 00:00

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, pilotii kamikaze beau sake inainte de a pleca in ultima lor cursa. Sake - bautura nationala japoneza - este echivalenta cu vinul pentru toate tarile crestine.


VERONICA GUZUN

CEREMONIAL. Sake-ul nu lipseste la nunti, la inaugurari sau la alte sarbatori japoneze
Asa cum e nevoie de o selectie atenta a strugurilor pentru a face un vin bun, la fel si pentru a produce un sake de calitate se cere un anume tip de orez. Gustul lui, apreciat de romani drept ciudat, se bucura de mare popularitate nu doar in Japonia, ci si in Statele Unite ale Americii.

In aceasta bautura se echilibreaza foarte bine cele cateva ingrediente: apa, maltul, drojdia de bere si orezul fiert la aburi. Orezul potrivit pentru sake se numeste in japoneza "Shinpaku-mai". Din 12.000 de varietati de orez, doar 46 au fost alese pentru fabricarea amestecului. Echilibrul nu depinde doar de cunoasterea proportiilor, ci si de experienta "artizanului".

OBICEIURI. Toate ceremoniile japoneze, de la Shinto (purificarea) pana la cea de a bea ceai, sunt legate de "vinul din orez". Nici o nunta nu incepe daca el lipseste de pe masa. Sa bei sake din paharul altuia este un semn de prietenie in cultura japoneza.

Procesul de preparare a bauturii se deosebeste de metodele pe care le cunosc europenii si se face confom unei retete vechi de peste 400 de ani. Pentru a face o bautura din boabe de orez este necesar ca mai intai de toate sa se extraga din ele amidonul, care sa transforma in zahar, iar acesta din urma devine alcool cu ajutorul drojdiei de bere. Procesul acesta foarte complicat se numeste "fermentare paralela". Deseori se spune ca sake-ul din zilele noastre este mai bun decat a fost vreodata. Secole de-a randul, producatorii au acumulat experienta si au ajuns la proportiile care se cunosc in prezent.

SORTIMENTE. Numerosi istorici japonezi au scris multe carti despre aceasta bautura. S-a descoperit ca ea a aparut pe acele meleaguri cam in anul 300 e.n. si de atunci reteta s-a perfectionat continuu. In 1944, in perioada celui de-al doilea razboi mondial, producatorii au inceput sa adauge alcool in bautura pentru a mari volumul, consumul crescand fabulos in acei ani.

Astfel au aparut doua tipuri de sake: cu alcool, numit si sake negru, si fara alcool, sake alb.
Asemeni vinului, aceasta bautura poate fi dulce, seaca sau cu adaos de arome. Cunoscatorii insa considera ca adevaratul sake este cel facut doar din apa si orez, care se serveste racit, conform vechilor retete. Americanii il prefera la temperatura camerei, pe timp de vara, sau chiar incalzit, in zilele reci de iarna. Gustul si aroma sake-ului se schimba in dependenta de temperatura la care este servit.
Astfel, el se potriveste cu mai multe feluri de mancare, este suficient doar sa-l incalziti sau sa-l raciti, dupa caz. De obicei, "vinul din orez" se serveste in pahare de lut, la un sushi japonez.

ISTORIE
Sake-ul, numit si ninhonshu, a jucat un rol central in viata si cultura poporului japonez. In prezent, exista peste 2.000 de fabrici care produc peste 10.000 de marci de sake. Cunoscand istoria bauturii nationale japoneze si ceremoniile in care ea este nelipsita, ajungi sa intelegi mai bine aceasta lume care pare atat de diferita de a noastra.Spre deosebire de alte bauturi fermentate, aceasta este mai tare si are un continut de alcool intre 10% si 20%. Bautura a devenit atat de populara in toata lumea, incat americanii au ajuns sa organizeze un concurs anual intre producatorii de ninhonshu. Dar tot japonezii sunt cei care detin secretul adevaratului sake.
Citeşte mai multe despre:   bautura,   gastronomie,   sake

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

„Nu există nu se poate!” Revenire surpriză la TVR

„Nu există nu se poate!” Revenire surpriză la TVR
Începând din această toamnă, mai exact din data de 12 octombrie, surpriza grilei TVR 2 este revenirea Andreei Marin, una dintre cele mai puternice şi carismatice vedete din România, cu un program în care va...

Campioana națională la bob Georgiana Lupu este câștigătoarea celei de-a doua ediții iUmor 

Campioana națională la bob Georgiana Lupu este câștigătoarea  celei de-a doua ediții iUmor 
Galerie Foto Deși s-a înscris la casting în fiecare sezon, abia anul acesta campioana la bob Georgiana Lupu și-a făcut curaj să și urce pe scena iUmor și bine a făcut! Georgiana a fost votată în aplicație și trimisă...

Anca Sigartău şi Marian Râlea fac parte din distribuţia serialului Adela de la Antena 1

Anca Sigartău şi Marian Râlea fac parte din distribuţia serialului Adela de la Antena 1
Galerie Foto Anca Sigartău şi Marian Râlea formează un cuplu în cel mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Cu o vastă experienţă atât pe micile ecrane, cât şi pe scena...

Deschidem Dosar România la TVR 1: „Cantacuzino, un institut pentru o ţară”

Deschidem Dosar România la TVR 1: „Cantacuzino, un institut pentru o ţară”
Galerie Foto Care este rolul acestei instituţii strategice a României în combaterea pandemiei de coronavirus? Cum a fost salvat Institutul Cantacuzino? Cine sunt specialiştii de talie mondială care lucrează aici şi ce...

Celebrul brand de electrocasnice de lux Lofra Italia pătrunde pe piața românească

Celebrul brand de electrocasnice de lux Lofra Italia pătrunde pe piața românească
Galerie Foto Compania TECHSTORE.Ro a adus în România și celebrul brand de electrocasnice de lux Lofra Italia, care s-a angajat de ani de zile pe calea confortului durabil cu produse electrocasnice de lux, de calitate premium, ...

Cea de-a doua gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Cea de-a doua gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a doua gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Tavi Clonda, cu o excelentă transformare în Adam Lambert, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional,...

X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”

X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”
Galerie Foto Cea de-a doua ediţie a celui mai nou sezon X Factor, difuzată vineri seara, între orele 20.30-23.05, la Antena 1, a fost lider de audiență, atât la nivelul întregului public din mediul urban, cât şi la nivel...

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt și m-am prăbușit pe partea cealaltă”

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt  și m-am prăbușit pe partea cealaltă”
Surpriză pentru jurații X Factor, în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când în fața lor pe scenă va urca Alex Mica, artistul cunoscut internațional cu piesa sa ”Dalinda”, care însă în ultimii ani...

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”
Galerie Foto Emoțiile sunt de neoprit vineri, de la 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție X Factor din cel de-al nouălea sezon, când Delia, dar și ceilalți colegi ai săi de la pupitrul juraților, nu își pot stăpâni...

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”
Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” s-au epilat și s-au pensat, și-au pus peruci, chelii și barbă falsă,...

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea de-a do...

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani
Actrița japoneză Sei Ashina, cunoscută pentru rolul din „Silk”, a fost găsită moartă în apartamentul ei din Tokyo de către o rudă, a anunțat agenția ei. Surse apropiate anchetei au declarat că a...

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Seara de luni a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în...

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari
Galerie Foto Evenimente, expoziții, spectacole de muzică și divertisment, spectacole sau conferințe. Cu cât participă mai multe persoane, cu atât este nevoie de o pregătire mai aprofundată. Pregătirea evenimentului este...

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda
Galerie Foto Salina Turda este cea mai frumoasă din Europa. A-nceput cu un vis ce s-a transformat în realitate, din anul 2005, cu doar câteva ingrediente: inspirație, imaginație, voință și fonduri PHARE. În ultimii ani,...
Serviciul de email marketing furnizat de