In timpul celui de-al doilea razboi mondial, pilotii kamikaze beau sake inainte de a pleca in ultima lor cursa. Sake - bautura nationala japoneza - este echivalenta cu vinul pentru toate tarile crestine.
VERONICA GUZUN
CEREMONIAL. Sake-ul nu lipseste la nunti, la inaugurari sau la alte sarbatori japoneze
|
In aceasta bautura se echilibreaza foarte bine cele cateva ingrediente: apa, maltul, drojdia de bere si orezul fiert la aburi. Orezul potrivit pentru sake se numeste in japoneza "Shinpaku-mai". Din 12.000 de varietati de orez, doar 46 au fost alese pentru fabricarea amestecului. Echilibrul nu depinde doar de cunoasterea proportiilor, ci si de experienta "artizanului".
OBICEIURI. Toate ceremoniile japoneze, de la Shinto (purificarea) pana la cea de a bea ceai, sunt legate de "vinul din orez". Nici o nunta nu incepe daca el lipseste de pe masa. Sa bei sake din paharul altuia este un semn de prietenie in cultura japoneza.
Citește pe Antena3.ro
Astfel au aparut doua tipuri de sake: cu alcool, numit si sake negru, si fara alcool, sake alb.
Asemeni vinului, aceasta bautura poate fi dulce, seaca sau cu adaos de arome. Cunoscatorii insa considera ca adevaratul sake este cel facut doar din apa si orez, care se serveste racit, conform vechilor retete. Americanii il prefera la temperatura camerei, pe timp de vara, sau chiar incalzit, in zilele reci de iarna. Gustul si aroma sake-ului se schimba in dependenta de temperatura la care este servit.
Astfel, el se potriveste cu mai multe feluri de mancare, este suficient doar sa-l incalziti sau sa-l raciti, dupa caz. De obicei, "vinul din orez" se serveste in pahare de lut, la un sushi japonez.
ISTORIE
|
Sake-ul, numit si ninhonshu, a jucat un rol central in viata si cultura poporului japonez. In prezent, exista peste 2.000 de fabrici care produc peste 10.000 de marci de sake. Cunoscand istoria bauturii nationale japoneze si ceremoniile in care ea este nelipsita, ajungi sa intelegi mai bine aceasta lume care pare atat de diferita de a noastra.Spre deosebire de alte bauturi fermentate, aceasta este mai tare si are un continut de alcool intre 10% si 20%. Bautura a devenit atat de populara in toata lumea, incat americanii au ajuns sa organizeze un concurs anual intre producatorii de ninhonshu. Dar tot japonezii sunt cei care detin secretul adevaratului sake.
|