x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bautura care purifica

Bautura care purifica

21 Ian 2005   •   00:00

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, pilotii kamikaze beau sake inainte de a pleca in ultima lor cursa. Sake - bautura nationala japoneza - este echivalenta cu vinul pentru toate tarile crestine.


VERONICA GUZUN

CEREMONIAL. Sake-ul nu lipseste la nunti, la inaugurari sau la alte sarbatori japoneze
Asa cum e nevoie de o selectie atenta a strugurilor pentru a face un vin bun, la fel si pentru a produce un sake de calitate se cere un anume tip de orez. Gustul lui, apreciat de romani drept ciudat, se bucura de mare popularitate nu doar in Japonia, ci si in Statele Unite ale Americii.

In aceasta bautura se echilibreaza foarte bine cele cateva ingrediente: apa, maltul, drojdia de bere si orezul fiert la aburi. Orezul potrivit pentru sake se numeste in japoneza "Shinpaku-mai". Din 12.000 de varietati de orez, doar 46 au fost alese pentru fabricarea amestecului. Echilibrul nu depinde doar de cunoasterea proportiilor, ci si de experienta "artizanului".

OBICEIURI. Toate ceremoniile japoneze, de la Shinto (purificarea) pana la cea de a bea ceai, sunt legate de "vinul din orez". Nici o nunta nu incepe daca el lipseste de pe masa. Sa bei sake din paharul altuia este un semn de prietenie in cultura japoneza.

Procesul de preparare a bauturii se deosebeste de metodele pe care le cunosc europenii si se face confom unei retete vechi de peste 400 de ani. Pentru a face o bautura din boabe de orez este necesar ca mai intai de toate sa se extraga din ele amidonul, care sa transforma in zahar, iar acesta din urma devine alcool cu ajutorul drojdiei de bere. Procesul acesta foarte complicat se numeste "fermentare paralela". Deseori se spune ca sake-ul din zilele noastre este mai bun decat a fost vreodata. Secole de-a randul, producatorii au acumulat experienta si au ajuns la proportiile care se cunosc in prezent.

SORTIMENTE. Numerosi istorici japonezi au scris multe carti despre aceasta bautura. S-a descoperit ca ea a aparut pe acele meleaguri cam in anul 300 e.n. si de atunci reteta s-a perfectionat continuu. In 1944, in perioada celui de-al doilea razboi mondial, producatorii au inceput sa adauge alcool in bautura pentru a mari volumul, consumul crescand fabulos in acei ani.

Astfel au aparut doua tipuri de sake: cu alcool, numit si sake negru, si fara alcool, sake alb.
Asemeni vinului, aceasta bautura poate fi dulce, seaca sau cu adaos de arome. Cunoscatorii insa considera ca adevaratul sake este cel facut doar din apa si orez, care se serveste racit, conform vechilor retete. Americanii il prefera la temperatura camerei, pe timp de vara, sau chiar incalzit, in zilele reci de iarna. Gustul si aroma sake-ului se schimba in dependenta de temperatura la care este servit.
Astfel, el se potriveste cu mai multe feluri de mancare, este suficient doar sa-l incalziti sau sa-l raciti, dupa caz. De obicei, "vinul din orez" se serveste in pahare de lut, la un sushi japonez.

ISTORIE
Sake-ul, numit si ninhonshu, a jucat un rol central in viata si cultura poporului japonez. In prezent, exista peste 2.000 de fabrici care produc peste 10.000 de marci de sake. Cunoscand istoria bauturii nationale japoneze si ceremoniile in care ea este nelipsita, ajungi sa intelegi mai bine aceasta lume care pare atat de diferita de a noastra.Spre deosebire de alte bauturi fermentate, aceasta este mai tare si are un continut de alcool intre 10% si 20%. Bautura a devenit atat de populara in toata lumea, incat americanii au ajuns sa organizeze un concurs anual intre producatorii de ninhonshu. Dar tot japonezii sunt cei care detin secretul adevaratului sake.
×
Subiecte în articol: bautura gastronomie sake