Cunoscut si sub numele de sos alb, Bechamelul a fost multa vreme motivul de disputa al francezilor si al italienilor. Nu este certa originea lui, dar astazi se foloseste in toate bucatariile lumii si este baza a peste 50 de sosuri.
OANA ANTONESCU
|
SECRET. Orice mancare cu sos este mai gustoasa daca se tine cateva minute la cuptor, inainte de a fi servita. Sosul alb se foloseste si la salate, dar rece |
Nu se stie exact cine a inventat
sosul Bechamel, dar exista patru ipoteze privind originile lui. Prima dintre ele este legata de numele Marchizului de Nointel, Louis de Bechameil. Cu toate acestea, nu exista documente care sa-i atribuie marchizului indeletniciri de bucatar. Mai credibila este varianta conform careia unul dintre bucatarii palatului regal al lui Ludovic al XIV-lea i-ar fi dedicat lui acest sos. FranIois Pierre de La Varenne era bucatar-sef la curtea regala la acea vreme. La Varenne este autorul cartii "Bucatarul francez", in paginile careia se gaseste si sosul cu pricina. Se crede ca el i l-a dedicat lui Bechameil drept consideratie. Ducele de Escaise scria despre asta: "Bechameil este un norocos. Serveam piept de pui cu sos alb cu 20 de ani inainte ca el sa se nasca, dar nimeni nu a botezat un sos atat de important dupa numele meu".
AL LOR. Versiunea italiana spune ca sosul Bechamel ar fi fost inventat in secolul al XIV-lea de catre unul dintre bucatarii Caterinei de Medici. In 1533, cand s-a casatorit cu Henri, Duce de Orleans (viitorul rege Henri al II-lea), ea si-ar fi adus la curtea regala din Franta si bucatarii care au facut cunoscut sosul de origine italiana.
A patra teorie sustine ca sosul ar fi fost inventat de ducele Philippe de Mornay, creatorul unui sos care ii poarta numele. Sosul Bechamel este o varianta a sosului alb Mornay.
DE BAZA. Cu toate ca are origini frantuzesti, iar bucataria frantuzeasca are cel mai mare nivel de dificultate, sosul Bechamel este foarte usor de preparat. Cremos si deosebit de gustos, el poate fi servit in combinatie cu zeci de preparate sau poate constitui baza pentru un numar de peste 50 de alte sosuri. Reteta originala nu se mai cunoaste, insa cea care se foloseste astazi are la baza lapte dulce, unt si faina. Se foloseste in combinatie cu legume, oua, peste si preparate la gratar.
RETETA
Ingrediente: doua linguri de unt, doua linguri de faina, o cana de lapte dulce, sare si piper macinat.
Mod de preparare: Se topeste untul intr-o cratita, la foc mic. Se pune faina in ploaie si se omogenizeaza bine, apoi se subtiaza cu lapte dulce, adaugat cate putin. Se prepara cu o lingura de lemn folosita numai la sosuri, altfel compozitia va capata miros de mancare. Sosul se sareaza putin si se serveste rece.
La ingredientele de mai sus puteti adauga 300 gr de smantana, dupa ce ati omogenizat untul cu faina. Compozitia se lasa la fiert 20 de minute, amestecand bine, sa nu se formeze cocoloase.