Oțetul de mere poate ajuta la pierderea în greutate? Beneficiile pentru sănătate explicate.
Acesta ajută la pierderea în greutate dar are și alte beneficii asupra sănătății. Însă nu este răspunsul magic pentru scăparea de kilogramele în plus, scrie eu.usatoday.com.
Ce este oțetul de mere
După cum sugerează și numele, oțetul de mere este produs prin presarea merelor îiar sucul rezultat este lăsat să fermenteze. Dacă este nefiltrat atunci este un lichid gros, tulbure, care conține bacterii probiotice.
Beneficii pentru sănătate
Stratul bacterii probiotice din oțetul de mere sunt bune pentru sănătatea intestinală, însă deocamdată nu există prea multe cercetări în acest sens. Acidul acetic este principalul ingredient activ din oțetul de mere (și din alte tipuri de oțet) și este asociat cu rezultate pozitive asupra sănătății, cum ar fi reducerea riscurilor dezvoltării bolilor de inimă.
Josh Redd, autorul cărții „Adevărul despre tiroidă”, spune că oțetul de mere ajută și la scăderea colesterolului mai ales la persoanele care au diabet de tip 2.
Totodată, este bogat în magneziu potasiu, fosfor și calciu, care sunt minerale esențiale pentru sănătate și pentru buna funcționare a organelor. Este plin de antioxidanți care elimină radicalii liberi din sânge.
Cum ajută la siluetă
Un mic studiu a constatat că oțetul de mere previne obezitatea prin îmbunătățirea metabolismului și a problemelor legate de inflamație. Lisa Young, profesor de nutriție la Universitatea din New York și autoarea cărții „Sătul și slab”, spune că oțetul „crește senzația de sațietate care, la rândul său, poate scădea apetitul”. Cantitatea zilnică recomandată este de 1-2 linguri.
„Consumul de oțet de mere în timpul meselor poate ajuta la reducerea cantității de zahăr din sânge și la îmbunătățirea sensibilității la insulină, ceea ce provoacă scăderea în greutate”, explică Redd, care avertizează însă că trebuie consumat în doze mici.
„Din cauza acidității sale ridicate, oțetul de mere poate eroda smalțul dinților și ar trebui diluat cu apă”, sugerează acesta.
Barbara Olendzki, profesor asociat în științe cantitative ale sănătății la UMass Chan Medical School, este de acord că diluarea produsului este o decizie bună dar avertizează că oțetul de mere nu este un produs magic împotriva obezității dar are efecte benefice asupra microbiomului intestinal.