Berea in bucate! Iată o asociere cel puţin curioasă! Cine ar fi crezut că berea, băutura care âface valuri" pe timp de vară, poate fi un ingredient savuros pentru preparate speciale?! Intr-adevăr, puţine gospodine de pe la noi ştiu că berea poate fi folosită in bucătărie la fel de bine ca orice alt ingredient.
Berea in bucate! Iată o asociere cel puţin curioasă! Cine ar fi crezut că berea, băutura care âface valuri" pe timp de vară, poate fi un ingredient savuros pentru preparate speciale?! Intr-adevăr, puţine gospodine de pe la noi ştiu că berea poate fi folosită in bucătărie la fel de bine ca orice alt ingredient.
Eu insămi am descoperit âsecretul" intămplător, atunci cănd un prieten bucătar m-a invitat să degust căteva dintre preparatele sale cele mai alese: curcan umplut, găscă la cuptor, pui cu ciuperci. Toate aveau in compoziţie bere. Ulterior aveam să incerc in propria bucătărie bunătăţile cu pricina. Acum vi le prezint şi dumneavoastră, să vă convingeţi ce minuni poate face berea in bucate.
Ingredient-minune
Tot prietenul cu pricina mi-a povestit că berea poate fi folosită pentru preparatele la cuptor, pentru supe, dar şi in patiserie. Prima regulă atunci cănd folosim berea pentru carne este asortarea! Berea neagră merge cu carnea roşie, iar berea blondă, cu cea albă! Exact ca in cazul vinurilor. Principalul rol al berii este de a frăgezi carnea. Tocmai de aceea licoarea este potrivită pentru carnea âmai grea", care se frăgezeşte după multe ore de stat la cuptor. Dar fiindcă berea dă şi o aromă aparte, ea poate fi asortată şi la peşte. âDupă imaginaţie, se poate inlocui cu succes apa din anumite preparate", mi-a şoptit mie bucătarul. Decăt să inăbuşiţi carnea in apă de la robinet, mai bine adăugaţi bere. Este mai âcurată" şi are o aromă specifică. Iar in patiserie, berea face mai pufoase anumite aluaturi. Spre exemplu, cel de clătite sau cel pentru cornuleţe.
Găscă umplută
Ingrediente: o găscă, ficatul, inima, 300 g carne tocată, o legătură de pătrunjel, două ouă, o ceapă de apă, două chifle imbibate in lapte, sare, piper, bere.
Preparare: Se taie picioarele şi gătul găştei, se curăţă, se sărează şi se piperează atăt pe dinăuntru, căt şi pe dinafară. Organele se dau prin maşina de tocat, iar apoi se amestecă bine cu ceapa rasă, pătrunjelul tăiat mărunt, carnea, ouăle şi chifla stoarsă. Se umple găsca şi se coase pielea de la găt. Se pune in tavă, se adaugă apă şi se lasă la cuptor 3 ore. Din cănd in cănd se stropeşte cu supa respectivă. După două ore şi jumătate, in tavă se adaugă berea, cu care se şi stropeşte găsca. Cănd este rumenită, se scoate din cuptor.
Pui cu ciuperci
Ingrediente: un pui, o sticlă de bere, ulei de măsline, oregano, piper negru, sare, usturoi; sosul: Ciuperci tăiate, o ceapă, frunze de rozmarin, foi de dafin, usturoi, ulei de măsline, apă.
Preparare: Se deschide sticla de bere, iar jumătate din cantitate se pune deoparte intr-o cană. Sticla de bere se bagă in interiorul puiului şi se aşază (in picioare) intr-o tavă cu apă. Se unge puiul cu ulei şi se presară oregano, piper, sare şi praf de usturoi. Se imbracă in folie de aluminiu şi se lasă in cuptor pănă cănd se rumeneşte. |n timpul acesta se prepară sosul. Se taie ceapa solzişori şi se prăjeşte intr-o tigaie cu ulei incins. Cănd ceapa devine aurie se adaugă puţină apă, rozmarin, frunze de dafin şi usturoi tocat mărunt. Se lasă căteva minute pe foc, apoi se pun ciupercile tăiate lamele şi berea din cană.
Se dă focul incet şi se lasă să clocotească căteva minute. După un sfert de oră se toarnă puţin din sosul lăsat de pui (străns in sticla cu jumătatea din cantitatea de bere), se amestecă foarte bine şi se mai ţine cinci minute pe foc. Puiul se serveşte alături de sosul de bere.
Costiţă cu bere
Ingrediente: 5 costiţe de vită, 250 g bacon, două cepe, o sticlă de bere neagră, două ceşti de supă de vită, 250 g sos de roşii, două de linguri de ulei.
Preparare: Curăţaţi carnea de grăsime. Peste carne presăraţi o linguriţă de sare şi un vărf de cuţit de piper. Turnaţi cam două linguri de ulei intr-o cratiţă cu fundul gros şi puneţi-o pe foc. Cănd uleiul este incins, adăugaţi costiţele. Deoarece acestea lasă grăsime, aveţi grijă să vărsaţi din cănd in cănd surplusul de ulei din cratiţă. După ce s-au rumenit, costiţele trebuie scoase din ulei. Tăiaţi şunca in două, iar apoi puneţi-o in cratiţă cam cinci minute. Tot in cratiţă puneţi ceapa tăiată solzişori; se lasă să stea pănă cănd se căleşte (aproximativ cinci minute). Urmează sosul de roşii, supa, berea şi frunzele de dafin, care trebuie lăsate la fiert. Nu uitaţi să amestecaţi bine! Adăugaţi costiţele rumenite. Acoperiţi cratiţa cu un capac şi băgaţi-o la cuptor cam două ore. Este recomandabil ca după o oră să ridicaţi capacul şi să intoarceţi costiţele de pe o parte pe cealaltă. Acoperiţi cratiţa din nou şi puneţi-o la loc, la cuptor. Cănd carnea este gata, inchideţi cuptorul, adunaţi grăsimea de deasupra, scoateţi frunzele de dafin şi adăugaţi sare dacă este necesar. Serviţi costiţele âimbăiate" in sos.
Curcan umplut
Ingrediente: un curcan de 3 kg, 250 g slănină, două linguri de untură, o linguriţă de salvie uscată, o lămăie, 6 mere, doi căţei de usturoi, o lingură de miere de albine, 150 ml bere, 50 g sare, 5 g piper.
Preparare: Se curăţă curcanul, se spală, iar pulpele şi pieptul se impănează cu slănină. Pe dinăuntru se tapetează cu sare, piper şi salvie mărunţită bine. Se umple cu două mere, o lămăie şi doi căţei de usturoi. Curcanul se aşază in tavă, se unge cu untură, se toarnă un pahar cu 250 ml apă şi se bagă la cuptor, unde se ţine la foc mic aproximativ două ore şi jumătate. |n ultima jumătate de oră se unge periodic cu berea amestecată cu mierea de albine. Merele rămase se curăţă, se taie in felii şi se aşază in jurul curcanului. Măncarea este gata atunci cănd carnea rumenită uniform se pătrunde uşor cu furculiţa.