x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Biertan, locul plin de istorie

0
Autor: Alina Ramona Anghel 08 Iul 2010 - 00:00
Biertan, locul plin de istorie
Vezi galeria foto
5805-125718-untitled1.jpgPrintre primele localităţi germane din Ardeal atestate do­cumentar se regăseşte şi Biertanul, fiind recunoscut ca şi cetate în 1397. De asemenea, oraşul a fost şi un important centru istoric şi religios, fiind sediul episcopatului săsesc timp de 300 de ani, între 1572-1867.

An de an, totul a început să decadă, o dată cu plecarea forţată sau nu a saşilor din zonă. Rămânând doar saşii în vârstă, care nu voiau sau nu puteau să plece din România, construcţiile au început să fie afectate de vitregiile timpului, unele dintre ele nemaifiind protejate de mâna omului. Astfel, ceea ce acum câteva sute de ani reprezenta o mândrie pentru Transilvania acum a ajuns să fie de nerecunoscut.


TURDA FEST
Pentru a reda strălucirea de altădată a acestei zone, acum ajunsă în declin, dar şi a altora asemănătoare, a început să se organizeze Festivalul Turda Fest începând din anul 2005. Festivalul încurajează şi promovează dezvoltarea agricolă ecologică durabilă, peisajele rurale şi atracţiile tu­ristice din Transilvania.

Pentru că au trecut cinci ani de la prima desfăşurare şi impactul a fost puternic, Turda Fest a devenit Transilvania Fest (care se va desfăşura anul acesta în perioada 30 iulie-1 august), extin­zându-şi astfel activităţile în nume­roase zone şi co­mu­nităţi din Tran­silvania. Aflat sub înaltul patro­naj al ASR Prin­cipesa Marga­reta a României şi a patronajului inter­naţional al ASR Prinţul Charles de Wales, Tur­da Fest vrea să devină, cu ajutorul acestora, dar şi al par­tenerilor, un pu­ternic mijloc de infor­mare şi ajutorare a lo­cali­tăţilor şi locu­itori­lor din zonă, prin promovarea agriculturii, a produselor tradiţio­nale, a tradiţiilor lo­­cale, dar mai ales a agroturismului.

Recent, am vi­zitat şi noi locali­tăţile Biertan, Richiş şi Copşa Mare. Am cunoscut oamenii locului, am gustat produse locale tradiţionale ecologice, am vizitat bisericile ortodoxe şi evanghelice, am luat contact cu unii dintre meşteşugarii şi producătorii zonei. De asemenea, am descoperit că tradiţiile nu sunt moarte în Biertan sau în satele din jur, trebuie doar să le promovăm, să le "înviorăm" puţin. Şi putem face asta invitându-vă la festival, arătându-vă că avem cu ce să ne mândrim şi să arătăm şi altora acest lucru.


5805-125719-untitled1.jpgVeţi putea gusta bucate tradiţionale foarte gustoase, un mic exemplu fiind "Supa verde de sparanghel", preparată în bucătăria olandezei Tony Timermann, care locuieşte în România de 20 de ani.

Astfel, pentru prepararea supei avem nevoie de 800 g sparanghel verde, 3 cepe, 3 linguri de unt, 3 linguri de muştar, 3 ouă, un litru supă de pui, piper.
Se curăţă sparanghelul şi se taie bucăţi, se curăţă ceapa şi se toacă mărunt. După ce s-a încins untul se pune ceapa şi se căleşte până se înmoaie. Se adaugă sparanghelul, muştarul şi supa, se dau într-un clocot şi se fierb cinci minute. Se scoate sparanghelul din supă, se pasează ce-a rămas în oală, se adaugă sparanghelul şi se aduce la punctul de fierbere. Se pune în castroane, se decorează cu felii de ou fiert şi cu piper.
Nu ne rămâne de spus decât poftă bună! şi drum bun spre Biertan.
Citeşte mai multe despre:   geografii culinare

 



Mai multe titluri din categorie

Un nou cuplu de vedete va obține pașaportul de trecere spre Georgia, la Asia Express - Drumul Împăraților Show-ul, lider de audienţă

Un nou cuplu de vedete va obține pașaportul de trecere spre Georgia, la Asia Express - Drumul Împăraților  Show-ul, lider de audienţă
Galerie Foto Ediția de luni seară Asia Express- Drumul Împăraților a stabilit ordinea clasamentului. O primă echipă a obținut imunitatea și și-a asigurat pașaportul de trecere către țara și etapa următoare. Mihai și...

Avantajele unor servicii funerare in Bucuresti NON STOP

Avantajele unor servicii funerare in Bucuresti NON STOP
Galerie Foto Cei care au un deces in familie se confrunta cu momente dureroase in care au nevoie de sprijin, intelegere si compasiune. Daca vor apela la o firma de servicii funerare din Bucuresti, acestia vor fi degrevati de o mare...

Cum creezi un colț de lectură la tine acasă

Cum creezi un colț de lectură la tine acasă
Galerie Foto Cu toții am învățat, în ultima perioadă, despre importanța relaxării de acasă, activitățile care ne fac plăcere și cum să integrăm cât mai multe elemente pe care le îndrăgim, pentru o atmosferă cât ma...

Cum să îți menții locuința caldă și să nu ai facturi mari pe timpul iernii

Cum să îți menții locuința caldă și să nu ai facturi mari pe timpul iernii
Pentru cei mai mulți dintre noi, iarna este un adevărat coșmar, mai ales în zilele geroase, în care frigul îți intră prin oase. Nu doar că este greu să te bucuri de confortul termic pe care ți l-ai dori, dar...

Cum te asiguri de folosirea corectă a diblurilor?

Cum te asiguri de folosirea corectă a diblurilor?
Atunci când vrei să fixezi un element pe un perete sau pe un tavan, cel mai adesea ai nevoie de dibluri cu ajutorul cărora să îl poți fixa foarte bine. Există o mulțime de tipuri de dibluri, care diferă...

De ce să alegi animatori pentru petrecerea copilului tău?

De ce să alegi animatori pentru petrecerea copilului tău?
Organizarea unei petreceri, în general, poate da multe bătăi de cap oamenilor, motiv pentru care mulți adulţi preferă să facă una cât mai restrânsă sau o simplă ieșire în oraș cu cei mai buni prieteni....

Succesul „Jocului Calamarului” evidențiază cât de ieftin este să faci filme în afara Hollywood-ului

Succesul „Jocului Calamarului” evidențiază cât de ieftin este să faci filme în afara Hollywood-ului
Cu „Squid Game" - „Jocul Calamarului”, Netflix înregistrează cel mai mare succes al său, serialul distopic sud-coreean vizionat de peste 111 milioane de telespectatori la nivel global, relatează CNBC. De...

Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”

Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”
Galerie Foto Vedetele ce au acceptat provocarea Asia Express ajung la jumătatea traseului de pe Drumul Împăraților, punctul de răscruce al competiției. Etapa cu numărul 5 este și ultima de pe teritoriul Turciei, iar cei care...

S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică

S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică
Agențiile de turism deja sunt asaltate de cererile pentru vacanțe de iarnă în Egipt. Cu prețuri de dumping, de la 300 de euro pe săptămână, mulți și-au dat seama că e deja mai ieftin să se mute într-o...

Alegerea cadourilor oferite de companie cu ocazia sarbatorilor de iarna

Alegerea cadourilor oferite de companie cu ocazia sarbatorilor de iarna
Daca esti persoana desemnata sa aleaga cadourile de Craciun pe care compania le va oferi angajatilor, partenerilor de afaceri sau clientilor, atunci este posibil sa te confrunti cu o mare pana de idei. Este imposibil sa...
Serviciul de email marketing furnizat de