An de an, totul a început să decadă, o dată cu plecarea forţată sau nu a saşilor din zonă. Rămânând doar saşii în vârstă, care nu voiau sau nu puteau să plece din România, construcţiile au început să fie afectate de vitregiile timpului, unele dintre ele nemaifiind protejate de mâna omului. Astfel, ceea ce acum câteva sute de ani reprezenta o mândrie pentru Transilvania acum a ajuns să fie de nerecunoscut.
TURDA FEST
Pentru a reda strălucirea de altădată a acestei zone, acum ajunsă în declin, dar şi a altora asemănătoare, a început să se organizeze Festivalul Turda Fest începând din anul 2005. Festivalul încurajează şi promovează dezvoltarea agricolă ecologică durabilă, peisajele rurale şi atracţiile turistice din Transilvania.
Pentru că au trecut cinci ani de la prima desfăşurare şi impactul a fost puternic, Turda Fest a devenit Transilvania Fest (care se va desfăşura anul acesta în perioada 30 iulie-1 august), extinzându-şi astfel activităţile în numeroase zone şi comunităţi din Transilvania. Aflat sub înaltul patronaj al ASR Principesa Margareta a României şi a patronajului internaţional al ASR Prinţul Charles de Wales, Turda Fest vrea să devină, cu ajutorul acestora, dar şi al partenerilor, un puternic mijloc de informare şi ajutorare a localităţilor şi locuitorilor din zonă, prin promovarea agriculturii, a produselor tradiţionale, a tradiţiilor locale, dar mai ales a agroturismului.
Recent, am vizitat şi noi localităţile Biertan, Richiş şi Copşa Mare. Am cunoscut oamenii locului, am gustat produse locale tradiţionale ecologice, am vizitat bisericile ortodoxe şi evanghelice, am luat contact cu unii dintre meşteşugarii şi producătorii zonei. De asemenea, am descoperit că tradiţiile nu sunt moarte în Biertan sau în satele din jur, trebuie doar să le promovăm, să le "înviorăm" puţin. Şi putem face asta invitându-vă la festival, arătându-vă că avem cu ce să ne mândrim şi să arătăm şi altora acest lucru.
Veţi putea gusta bucate tradiţionale foarte gustoase, un mic exemplu fiind "Supa verde de sparanghel", preparată în bucătăria olandezei Tony Timermann, care locuieşte în România de 20 de ani.
Astfel, pentru prepararea supei avem nevoie de 800 g sparanghel verde, 3 cepe, 3 linguri de unt, 3 linguri de muştar, 3 ouă, un litru supă de pui, piper.
Se curăţă sparanghelul şi se taie bucăţi, se curăţă ceapa şi se toacă mărunt. După ce s-a încins untul se pune ceapa şi se căleşte până se înmoaie. Se adaugă sparanghelul, muştarul şi supa, se dau într-un clocot şi se fierb cinci minute. Se scoate sparanghelul din supă, se pasează ce-a rămas în oală, se adaugă sparanghelul şi se aduce la punctul de fierbere. Se pune în castroane, se decorează cu felii de ou fiert şi cu piper.
Nu ne rămâne de spus decât poftă bună! şi drum bun spre Biertan.
Citește pe Antena3.ro