x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bogăţia din cămară

0
Autor: Magda Cristina Ursache 19 Noi 2009 - 00:00
Bogăţia din cămară /Copyright Editura Curtea Veche
Vezi galeria foto

Pe coperta cărţii sale biografice, "Confidenţial", scrisă de jurnaliştii britanici Stafford Hildred şi Tim Ewbank, Jamie Oliver apare ţinând în mână o varză. Unii ar spune că într-un gest hamletian... Sigur, tratând cu umorul de rigoare imaginea.



Pe mine însă imaginea aceasta a lui Jamie întrebându-se "A fi sau a nu fi... hrană sănătoasă" m-a făcut să caut în cărţile lui o reţetă de murături. Nu de alta, dar curând este Sfântul Andrei şi, cel puţin după tradiţia românească, se încheie sezonul murăturilor, cu ultimul butoi umplut cu varză murată. Nu ştiu cât de tare vă vor mai folosi, pe ultima sută de metri a acestei toamne, reţetele pe care le-am descoperit în cărţile lui. Dar, strângători cum vă ştiu, veţi pune reţetele deoparte, pentru toamna care vine... (Deşi, măcar un borcănel, n-aţi vrea să încercaţi să puneţi. ca să vedeţi ce gust au murăturile pregătite în manieră britanică?)

Recomandările bucătarului
Înainte însă de a ajunge la reţeta propriu-zisă, să vedem care sunt sfaturile lui Jamie Oliver cu privire la pregătirea recipientelor în care veţi aşeza preţioasa "producţie" de murături. "Înainte de a pune murături de orice fel de conserve, trebuie să sterilizaţi borcanele şi capacele pentru a scăpa de bacterii. Fie puneţi-le în chiuvetă (capacele deşurubate) şi acoperiţi-le cu apă clocotită de la ibric, umplând borcanele cu apă clocotită, fie aşezaţi borcanele şi capacele pe o tavă şi daţi-le la cuptorul încins la 100şC sau la treapta 1/4. Le puteţi steriliza şi în maşina de spălat vase, dacă are un ciclu foarte fierbinte", spune el.
Jamie ne sfătuieşte să căutăm cărţile bune de bucate în librării, dar să nu ocolim nici anticariatele: "Veţi pleca, poate, de acolo şi cu o carte bună şi veche despre murăturile din vremea bunicii".

Dacă, peste câteva săptămâni, la Crăciun, vă mai rămâne vreun borcan cu murături "ŕ la Jamie", vă rog să mă chemaţi şi pe mine, să gust din el!

Legume marinate şi murate de vis

Ingrediente: pentru lichidul de murare: un litru de cidru sau oţet de vin alb, un litru de apă, două linguri de sare de mare; pentru marinată: 500 ml ulei de măsline extravirgin, 5 căţei de usturoi decojiţi şi tăiaţi feli, un ardei roşu iute proaspăt, curăţat de seminţe şi tocat. Alegeţi una dintre următoarele combinaţii de legume şi ierburi aromate: un kilogram de ciuperci de diverse soiuri şi câteva fire de cimbru, rozmarin şi salvie proaspete; sau un kg de vinete ferme şi două linguri de oregano uscat; sau un kilogram de dovlecei fermi şi 6 fire de mentă proaspătă; sau un kg bulbi de fenicul şi frunzele lor; sau un kg ceapă mică şi 4 frunze de dafin; sau un kg ardei gras roşu şi galben şi câteva fire de cimbru proaspăt.

Preparare: Pregătiţi-vă câteva borcane mici sterilizate. Daţi în clocot ingredientele pentru lichidul de murare într-o oală mare împreună cu ierburile aromate alese şi amestecaţi bine. Tăiaţi legumele alese în ce fel vreţi, dar, dacă sunt mai mari, încercaţi să obţineţi bucăţi nu mai groase de un centimetru. Astfel se vor pătrunde bine cu aromele şi cu lichidul de murare. Legumele mai mici, precum ciupercile sau cepele foarte mici, pot fi lăsate întregi. Puneţi legumele tăiate în lichidul de murare clocotit şi lăsaţi-le circa 3 minute - se vor ridica la suprafaţă, aşa că împingeţi-le la loc pentru a fi tot timpul acoperite de lichid. Scoateţi bucăţile cu o spumieră şi puneţi-le în castronul cu marinată. Amestecaţi - totul va mirosi fantastic. Imediat după aceea, puneţi legumele fierbinţi şi marinata în borcanele sterilizate, umplându-le până sus. Acoperiţi legumele complet cu marinata şi strângeţi bine capacele. Daţi borcanele deoparte, pentru a se răci. Curăţaţi borcanele şi lipiţi pe ele etichete pe care aţi scris data şi conţinutul. Păstraţi borcanele într-un loc răcoros şi întunecos - cel mai bine este să le lăsaţI în jur de două săptămâni înainte de a le deschide, pentru ca legumele să fie marinate bine, dar, dacă chiar nu puteţi aştepta, le puteţi mânca mai devreme. Vor ţine în jur de trei luni - dar sunt atât de bune, încât la mine acasă am mare noroc dacă mai găsesc un borcan după câteva săptămâni.

Reţetă din volumul "Acasă la Jamie", Editura Curtea Veche, 2006

Comentariul lui Jamie
Legumele murate sunt absolut delicioase. Am să vă dau combinaţiile mele preferate de  legume şi ierburi aromate - grozav de simple şi foarte bune de făcut cadou. Mult mai interesant decât să vă prezentaţi undeva cu o sticlă de vin. După ce le reuşiţi pe acestea, încercaţi variante proprii. Puteţi folosi un borcan mare sau mai multe borcane mai mici (eu le prefer pe cele mici, fiindcă, după ce deschideţi un borcan, ţine numai o săptămână la frigider).

Citeşte mai multe despre:   secretele bucătăriei lui jamie

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR
Doliu în presa românească. Sorin Burtea, unul dintre cei mai importanți și experimentați jurnaliști, a murit luni, la vârsta de 67 de ani. De-a lungul deceniilor, Burtea s-a făcut cunoscut pentru emisiunile...

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020
Numărul turiștilor străini în Spania a scăzut cu 98% în luna iunie 2020, față de perioada similară din 2019, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INE), citat de Reuters. 204.926 de...

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19, a anunțat Televiziunea Română Potrivit procedurilor, a fost anunţat medicul de familie şi Cabinetul Medical al...

Albinele, specie pe cale de dispariție

Albinele, specie pe cale de dispariție
Albinele există pe pământ de zeci de milioane de ani, practic ele au evoluat odată cu plantele. Fără ele, principalele polenizatoare ale planetei, nu am avea majoritatea fructelor și legumelor folosite astăzi...

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”
Laura Nureldin se alătură echipei Observator de la Antena 1. Aceasta va prezenta Observatorul de la ora 13.00 și 16.00, în fiecare sâmbătă și pe cel de la ora 13.00 în fiecare duminică.  Lumea m-a...

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE
Comisia Europeană a inclus vinul ''Adamclisi'' din România în Registrul european al produselor cu ''denumire de origine protejată" (DOP), se arată într-un comunicat al executivului comunitar. Vinurile...

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României
Observatorul orei 19:00 de la Antena 1 duce economia României la doctor. Nouriel Roubini, economistul american care a prevăzut Marea Criză din 2008 răspunde întrebărilor adresate de Alessandra Stoicescu și ...

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei
45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, în principal din cauza nesiguranței provocată de pandemia de coronavirus, arată un studiu al platformei de anunțuri online OLX. Dintre cei care au...

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)
„Mărturisesc că am încălcat voluntar interdicţia de a ieşi în timpul blocajului”, a afirmat un cunoscut artist italian, cu faimă internațională, care a intervenit în calitate de invitat la o conferinţă...

Turist în România, în perioada pandemiei. Cele mai căutate destinații

Turist în România, în perioada pandemiei. Cele mai căutate destinații
Galerie Foto Hotelierii încearcă să recupereze ce se mai poate, din anul compromis 2020. Mulți români au ales destinațiile cele mai sigure, care le-au fost indicate în lunile de primăvară, când harta țării noastre era...

Covid-19 la TVR. Al șaselea angajat, confirmat cu noul coronavirus

Covid-19 la TVR. Al șaselea angajat, confirmat cu noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19. Datorită programului de lucru la domiciliu, acest al șaselea caz nu are niciun contact la locul de muncă. Facem...

Oamenii din turism cer încetarea denigrării domeniului

Oamenii din turism cer încetarea denigrării domeniului
Galerie Foto Toate asociațiile de promovare a turismului din România, constituite în grupul Alianța Pentru Turism (APT), au transmis către premierul Ludovic Orban o scrisoare deschisă, pentru a cere sprijin. Industria...

Covid-19 la Acces Direct. Încă un membru al echipei, confirmat pozitiv. Emisiunea intră în pauză

Covid-19 la Acces Direct. Încă un membru al echipei, confirmat pozitiv. Emisiunea intră în pauză
Încă un membru al echipei Acces Direct a fost confirmat pozitiv la Covid-19. Până în prezent, se știa că Vulpița, Viorel și un reporter sunt infectați. Anunțul a fost făcut de Mirela Vaida. Începând de...

Un partener de viață optimist te protejează de Alzheimer

Un partener de viață optimist te protejează de Alzheimer
Dacă partenerul dvs. este un optimist, prin natura lui, nu numai că vă ajută să vedeți partea frumoasă a vieții, dar vă protejează și de boala Alzheimer, potrivit unui studiu al Universității din...
Serviciul de email marketing furnizat de