x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Botezul budincii de spanac

0
Autor: Veronica Bectas 30 Sep 2007 - 00:00
Botezul budincii de spanac

Un adevărat balamuc este in mijloacele de transport pe şoselele in reparaţie. Toată lumea e cu nervii intinşi, unii chiar depăşesc cota maximă numai dacă-i atingi. Şi unde mai pui că nici măcar nu merg zilnic pe un asemenea traseu.

Un adevărat balamuc este in mijloacele de transport pe şoselele in reparaţie. Toată lumea e cu nervii intinşi, unii chiar depăşesc cota maximă numai dacă-i atingi. Şi unde mai pui că nici măcar nu merg zilnic pe un asemenea traseu.

M-am aflat intr-un autobuz plin de toate categoriile de călători, trei tipuri de cărucioare de piaţă burduşite bine, două căru-cioare de copii mici, cu conţinut şi motorizări trecute de 60 de ani, pline de nervi şi pretenţii, sacoşe, genţi mari şi modernele rucsacuri ţinute pe spate. La fiecare staţie se făceau contorsionări, manevre şi strategii de inaintare sau de stabilire a unei poziţii pentru inlesnirea coborării. Pentru că poziţia in care mă aflam nu era cea mai fericită, m-am lăsat dusă de val şi, după ce au coborăt cărucioarele cu copiii care incepuseră să plăngă, trei sacoşe, un rucsac şi două pungi mari cu garnituri pluşate de baie, am ajuns in dreptul celor două banchete aflate faţă in faţă.

Instinctul. Aici se afla o insulă a liniştii, cele patru persoa-ne, trei in vărstă şi o tinerică, purtănd un dialog pe un ton scăzut, care m-a făcut curioasă. Un domn gras, singurul bărbat din grup, povestea ceva. Doamna de lăngă el dădea din cap, aprobăndu-i cuvintele. Cele două femei de vizavi ascultau cu priviri pline de interes. M-am aşezat căt mai aproape de cele două femei, ca să sorb cuvintele omului. Discutau despre măncare! Şi cum lipiciul meu funcţionează ideal in astfel de cazuri, am făcut masă comună cu speteaza scaunului. Subiectul sezonului se pare că fusese epuizat şi trecuseră la ce să mai faci de măncare, subiect ordinar, dar important pentru că venea... sămbăta şi... duminica. Bărbatul, dezabuzat, privea pe fereastră, in timp ce doamna de pe banca din faţă ii zise că, la ei, trebuie să facă măncare fără carne. Bărbatul spuse că ei, adică şi doamna de alături, probabil soţia, nu mănăncă deloc carne. Tănăra ii privea cu interes şi căuta un moment in care să poată interveni.

Mister. Işi făcu curaj şi intră in vorbă cu glas subţirel, enervant de incet şi un ton misterios, spunăndu-le că ea va face o budincă din spanac, ciuperci şi cartofi. Ochii se uimiră şi urechile celor trei parteneri de discuţii se ciuliră brusc, iar ale mele aproape că se lipiră de gura ei. Fata incepu să spună cum opăreşte un kilogram de spanac şi-l toacă, cum fierbe cartofii cubuleţe, toacă cepele solzişori, le inăbuşă cu ciupercile şi doi morcovi raşi fin, cum amestecă totul cu cinci linguri de suc de roşii, patru gălbenuşuri bătute cu brănză rasă şi patru linguri de smăntănă, mărar şi pătrunjel tocat fin, cum bate spumă tare albuşurile, cu un praf de sare şi apoi le amestecă in compoziţia cu spanac, cum tapetează cu pesmet o formă iena unsă cu unt, cum toarnă compoziţia in vas şi dă la cuptor pentru 40 de minute. Toate astea pentru a obţine o budincă minunată, care poate fi măncată şi ca garnitură la o friptură, sau numai aşa, cu ceva smăntănă şi verdeaţă presărată deasupra, de... decor. Cei trei erau ca in transă cănd tănăra s-a ridicat să coboare. I-a salutat şi s-a strecurat pe lăngă mine. "Cum ziceai c-o cheamă?", intrebă bărbatul. "Carmen", ii răspunse femeia. "Da, am să-i spun budincii Carmen!", zise el hotărăt către doamna de alături. Eu, cu satisfacţia dezlegării misterului şi cu imaginaţia zburdăndu-mi printre spanac, ciuperci, cartofi şi cuptorul aragazului, am coborăt la caietul unde-mi notez toate misterele dezlegate. Budincă de spanac, cartofi şi ciuperci

Budincă de spanac, cartofi şi ciuperci

Ingrediente: 1 kg spanac, 1 kg cartofi, 2 morcovi, două cutii ciuperci, 5 linguri suc de roşii, 3 cepe, 4 ouă, 200 g brănză, 5 linguri smăntănă, mărar, pătrunjel, sare, piper, ulei pentru prăjit şi uns forma, pesmet.

Preparare: se opăreşte şi se toacă spanacul, se fac cubuleţe cartofii şi se pun la fiert cu morcovii tăiaţi rondele subţiri, apoi se scurg. Ceapa se taie fideluţă şi se inăbuşă cu ciupercile, pănă devine aurie, se adaugă cartofii cu morcov, brănza rasă, smăntăna şi se lasă 5 minute. Albuşurile se bat spumă, se adaugă gălbenuşurile. Se pun sucul de roşii şi spanacul peste cartofi, se adaugă ouăle, verdeaţa, se drege de sare şi piper, se toarnă in vasul iena uns şi tapetat cu pesmet. Se dă la cuptor 40 de minute.

Citeşte mai multe despre:   bucataria de week-end,   spanac

 



Mai multe titluri din categorie

Roast istoric mult așteptat în ultima ediție de audiții Lady Diana va urca pe scena iUmor

Roast istoric mult așteptat în ultima ediție de audiții  Lady Diana va urca pe scena iUmor
Seria roast-urilor istorice continuă și astăzi cu o prezență mult așteptată. Lady Diana, prințesa poporului englez, face o vizită emisiunii iUmor, în această seară, de la 20:00, la Antena...

Prima parte a seriei Singur acasă, lider detaşat de audienţă, la nivelul tuturor targeturilor

Prima parte a seriei Singur acasă, lider detaşat de audienţă, la nivelul tuturor targeturilor
Cel mai aşteptat film de Crăciun al tuturor timpurilor, Singur acasă, s-a văzut ieri la Antena 1. Telespectatorii au urmărit în număr foarte mare prima parte a seriei Singur acasă, aceasta impunându-se ca lider...

Ștefan Banică consideră că X Factor-ul este în echipa sa

Ștefan Banică consideră că X Factor-ul este în echipa sa
Galerie Foto Seara trecută la X Factor, Ștefan Bănică a ales concurenții cu care va merge mai departe în competiție. Andrei Duțu, Mihai Turbatu și Ionuț Hanțig sunt cei trei cu care juratul se va prezenta în...

Un celebru actor american a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmare

Un celebru actor american a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmare
Celebrul actor american George Clooney a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o singură zi de filmare dar a refuzat, scrie DPA. "Mi s-au oferit 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmări la o reclamă a...

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România
Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1...

Din 6 decembrie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la Antena 1,  Nea Mărin spune Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!

Din 6 decembrie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la Antena 1,  Nea Mărin spune Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!
Galerie Foto Timp de şapte sezoane a strunit vedetele și le-a pus la treabă pentru a da o mână de ajutor celor aflați la nevoie, iar începând din 6 decembrie, Nea Mărin revine la Antena 1 cu un nou sezon al emisiunii...

Grupa lui Ștefan Bănică încheie Bootcamp-ul X Factor 2021 ”Este momentul vostru!”

Grupa lui Ștefan Bănică încheie Bootcamp-ul X Factor 2021  ”Este momentul vostru!”
În această seară, etapa Bootcamp-ului X Factor va fi încheiată cu băieții lui Ștefan Bănică, de la 20:30, la Antena 1. Mentorul va fi nevoit să aleagă cei trei concurenți cu care va merge mai departe în...

A fost aleasă cea mai bună înghețată din lume. SURPRIZĂ de proporții la Campionatul Mondial din Italia

A fost aleasă cea mai bună înghețată din lume. SURPRIZĂ de proporții la Campionatul Mondial din Italia
Cea mai bună înghețată din lume a fost aleasă ''Fruct de fistic'', realizată de Adam Fazekas din Budapesta, la Campionatului Mondial de la Bologna, Italia. Juriul a fost format din 11 experți. 

Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern

Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern
  Odată cu apariția primelor costume bărbătești s-au conturat și primele reguli de etichetă. Unele norme de purtare a pieselor vestimentare masculine sunt respectate cu strictețe și în ziua de...

Ziua României, Ziua românilor din toată lumea

Ziua României, Ziua românilor din toată lumea
Galerie Foto Românii americani, spun „mă duc acasă” când merg în România, „am fost acasă”, „ce mai este pe acasă?”. Când se referă la America, spun „my country” (țara mea), iar României îi spun...

Sărbătorile de iarnă se fac pe munte, în zăpadă

Sărbătorile de iarnă se fac pe munte, în zăpadă
Cele mai căutate destinații din România, în această perioadă, sunt stațiunile montane, în care se pot practica și sporturi pe zăpadă. Mulți turiști caută pârtiile de schi din nordul țării, pentru a evita...

Ediţia specială România, Râzi cu RoaST!, lider detaşat de audienţă

Ediţia specială România, Râzi cu RoaST!, lider detaşat de audienţă
Galerie Foto Telespectatorii au ales din nou, în număr foarte mare, Antena 1, pentru a sărbători în familie, cu un festival de râs şi distracţie, de Ziua Naţională a României. Şerban Copoţ şi Dan Badea au spus...

Finala ediţiei speciale Chefi la cuţite, lider detaşat de audienţă. Chef Bontea şi chef Scărlătescu şi-au tatuat chipul lui chef Florin Dumitrescu

Finala ediţiei speciale Chefi la cuţite, lider detaşat de audienţă. Chef Bontea şi chef Scărlătescu şi-au tatuat chipul lui chef Florin Dumitrescu
Galerie Foto Aseară, la Antena 1, concurenții Asia Express – Drumul Împăraților au continuat întrecerea la bancurile de lucru, sub atenta îndrumare a celor trei chefi, Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu. Ultima ediţie...

Laura Nureldin şi Florin Căruceru prezintă Observator 17, de luni până vineri, de la ora 17:00, la Antena 1

Laura Nureldin şi Florin Căruceru prezintă Observator 17, de luni până vineri, de la ora 17:00, la Antena 1
Galerie Foto Începând de astăzi, la 5 după-amiaza, de luni până vineri, poveștile sunt inima noului Observator. Laura Nureldin și Florin Căruceru vor face echipă pentru o oră de știri despre oameni, în fiecare zi, de...

Programele Antenei 1, preferatele românilor şi în a doua zi de sărbătoare

Programele Antenei 1, preferatele românilor şi în a doua zi de sărbătoare
Galerie Foto Şi în a doua zi de sãrbãtoare  la Antena 1, telespectatorii au preferat programele speciale ale staţiei, încã de la primele ore ale dimineţii şi pânã târziu în noapte. Astfel, conform datelor oferite...
Serviciul de email marketing furnizat de