EUROPA GURMANDA - FRANTA
Patru sute de sortimente de branza. Atatea a dat Franta lumii. Dintre toate, numai una este Camembert.
ISTORIE. La inceput, era Normandia, cu teritoriul sau si cu vacile sale. Iar intr-un mic satuc din regiune, numit Camembert, s-a nascut Maria Harel, cea de numele careia va fi legata mai departe, in spatiu si in timp, cea mai cunoscuta branza din Franta si din lume.
Marturiile spun ca branza Camembert ar fi existat inca din 1680, deci dinainte de nasterea fermierei. Doar ca Maria, tinand seama si de sfaturile preotului locului, a pregatit pentru prima data aceasta branza cu gustul pe care i-l cunoastem azi. Sfaturile bunului preot si priceperea ei au condus la ameliorarea branzei Camembert in acele timpuri, si tot lor le datoram reteta de azi.
Multa vreme, branza Camembert a fost produsa numai in regiunea Normandia. Nu existau pe atunci mijloace care sa faciliteze transportul branzei si in alte regiuni. Dar, spre sfarsitul secolului al XIX-lea, o data cu aparitia caii ferate si a vapoarelor cu aburi, branza Camembert a putut pleca mai departe, in Franta si apoi in intreaga lume. Mai ramanea insa o problema: in ce va fi transportata si stocata aceasta branza? Dupa nenumarate incercari, inginerul Ridel propunea, in 1890, utilizarea unei cutii din lemn de plop. Solutia nu era scumpa si era eficienta. Prin urmare, a fost imediat adoptata de majoritatea producatorilor. In aceste conditii, branza Camembert nu mai avea nici un impediment in a pleca sa cucereasca intreaga lume. Succesul ei va modifica chiar peisajul regiunii Normandia. Oamenii se vor orienta dinspre agricultura catre productia de lapte si vor transforma terenurile agricole in pasuni intinse. In aceasta epoca, in compozitia branzei Camembert incep sa se adauge anumiti fermenti care ii vor da culoarea galbena pala si crusta sa alba.
PRODUCERE. Fabricarea branzei Camembert dureaza doua zile. Laptele, ca element principal de producere, trebuie sa fie crud si niciodata incalzit la mai mult de 37°C. Pentru garantarea calitatii nu se adauga acestui lapte, nici lapte condensat, nici pudra, nici proteine lactice. Continutul de materie grasa trebuie sa fie de 45%. Poate fi consumata toata perioada anului, fara ca in mare parte sa i se modifice calitatea. Se serveste intotdeauna taiata felii sau in triunghiuri. Camembert se afla la loc de cinste pe orice platou cu branza. Branza Camembert se serveste de preferinta cu un vin rosu tanar, cum sunt, de exemplu, Merlot, Pinot Noir sau Feteasca Neagra.
MONUMENTE. Muzeul Branzei Camembert s-a ivit dintr-o expozitie care aduna obiecte si documente legate de istoria acestui produs. In fiecare an are loc o adunare a colectionarilor de etichete de pe cutiile de Camembert. Se aduna francezi si straini si ajuta la imbogatirea colectiilor din muzeu. In orasul Camembert exista si o statuie, dedicata Mariei Harel, ridicata in 1926. Casa Branzei Camembert, un alt monument din regiune, a fost inaugurata in 1992. Din exterior, seamana cu o cutie de Camembert intredeschisa. Este folosita pentru expozitii, spre gloria produsului local.
Citește pe Antena3.ro
ARTA SI CAMEMBERT
|
Salvador Dali, parintele suprarealismului, dupa cum spun memoriile sale, se pare ca
a dedicat unul din celebrele sale tablouri branzei de Camembert. "Persistentele memoriei" este un tablou finalizat
dupa ce artistul s-a intors de la un dineu la care gustase Camembert. El pretinde
ca reflectiile asupra gustului branzei
l-au ajutat sa termine tabloul.
|
MERE CU BRANZA CAMEMBERT
| |
|