x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Branza innobilata

Branza innobilata

de Simona Chiriac    |    12 Iul 2006   •   00:00
Branza innobilata
DICTIONAR GASTRONOMIC
Branza cu mucegai, deosebit de rafinata, se prepara din laptele de vaca sau de oaie in care s-au dezvoltat spori de mucegai, in special "Penicillium roqueforti" si "Penicillium glaucum". Ceea ce se obtine este o branza apreciata mai ales de cunoscatori, cu o nuanta verzuie-albastruie. La inceput, branza era tinuta in pesterile sau in grotele in care se stia ca se dezvolta acesti spori de mucegai. De cele mai multe ori, zona in care se producea dadea si numele sortimentului de branza.

In prezent, sporii de mucegai se injecteaza in branza, lasandu-i apoi sa se dezvolte, asa cum se procedeaza in cazul branzei Roquefort. Alteori insa, sporii de mucegai sunt amestecati in cheag, pentru a fi siguri ca vor cuprinde branza in totalitate si intr-un mod uniform. Chiar si asa, branza se pastreaza o perioada in incaperi speciale, timp de mai multe luni, pentru a-i asigura procesul de "imbatranire". Branza se innobileaza cu timpul.

DESCOPERIRE. Poate va intrebati cum a fost descoperita branza cu mucegai? Cu siguranta a fost rodul hazardului. Se pare ca cineva a uitat rezerva de branza intr-o pestera sau grota, in umezeala. Peste ceva timp a observat ca si-a schimbat calitatile si, poate impins de curiozitate, a indraznit sa o guste. Probabil ca i-a placut gustul interesant. De atunci inainte, au aparut zeci de sortimente de branza nobila.

Roquefort

Se prepara din lapte de oaie si este unul dintre cele mai cunoscute sortimente de branza cu mucegai. Printr-un decret regal din 1411, locuitorii satucului Roquefort-sur-Soulzon (Franta) au primit permisiunea de a "innobila" branza in grotele din apropierea satului. La fel se procedeaza si astazi, branza Roquefort fiind una dintre cele mai "gustate" din lume.

Gorgonzola

Se prepara din lapte de vaca, uneori chiar si de capra. Numele ii provine de la un sat aflat odinioara la o mica departare de Milano. Branza Gorgonzola a devenit, conform specialistilor, cea mai buna branza cu mucegai din lume. A fost descoperita din intamplare, in secolul al XI-lea. Procesul de imbatranire dureaza intre trei si patru luni, in functie de consistenta finala. Datorita gustului special, se poate folosi la risotto, ca topping pentru pizza sau pur si simplu la sfarsitul mesei, cand delicioasa branza Gorgonzola se mananca numai cu… branza Gorgonzola.

Danablu

Este o branza cu mucegai, de origine daneza, creata la inceputul secolului XX din ratiuni practice. Branza Roquefort era mult prea scumpa, si atunci s-a incercat obtinerea unei variante accesibile tuturor. Branza Danablu este mai moale si are un gust usor picant, ceea ce-i ofera originalitate. Se serveste cu fructe si cu vin rosu.

Valdeon

Se prepara in nordul Spaniei, in regiunea Castile-Leon. Nu este la fel de galbena si nici gustul nu este la fel de intepator ca al celorlalte sortimente de branza cu mucegai, dar aroma este cu totul aparte. Interesant este ca se comercializeaza invelita in frunze de castan.

Saint Agur

Se prepara din lapte de vaca, in provincia franceza Auvergne. Este usor picanta si de aceea este ideala pe felii de paine prajita sau in salate.

Bresse Bleu

Ineditul acestui tip de branza cu mucegai este aroma de ciuperci. Se prepara din lapte de vaca, in regiunea Bresse din sudul Frantei. Este pe gustul tuturor, crusta de la suprafata ascunzand un miez moale si cremos.
×
Subiecte în articol: brănză mucegai