DICTIONAR GASTRONOMIC
Branza cu mucegai, deosebit de rafinata, se prepara din laptele de vaca sau de oaie in care s-au dezvoltat spori de mucegai, in special "Penicillium roqueforti" si "Penicillium glaucum". Ceea ce se obtine este o branza apreciata mai ales de cunoscatori, cu o nuanta verzuie-albastruie. La inceput, branza era tinuta in pesterile sau in grotele in care se stia ca se dezvolta acesti spori de mucegai. De cele mai multe ori, zona in care se producea dadea si numele sortimentului de branza.
In prezent, sporii de mucegai se injecteaza in branza, lasandu-i apoi sa se dezvolte, asa cum se procedeaza in cazul branzei Roquefort. Alteori insa, sporii de mucegai sunt amestecati in cheag, pentru a fi siguri ca vor cuprinde branza in totalitate si intr-un mod uniform. Chiar si asa, branza se pastreaza o perioada in incaperi speciale, timp de mai multe luni, pentru a-i asigura procesul de "imbatranire". Branza se innobileaza cu timpul.
DESCOPERIRE. Poate va intrebati cum a fost descoperita branza cu mucegai? Cu siguranta a fost rodul hazardului. Se pare ca cineva a uitat rezerva de branza intr-o pestera sau grota, in umezeala. Peste ceva timp a observat ca si-a schimbat calitatile si, poate impins de curiozitate, a indraznit sa o guste. Probabil ca i-a placut gustul interesant. De atunci inainte, au aparut zeci de sortimente de branza nobila.
Roquefort
Se prepara din lapte de oaie si este unul dintre cele mai cunoscute sortimente de branza cu mucegai. Printr-un decret regal din 1411, locuitorii satucului Roquefort-sur-Soulzon (Franta) au primit permisiunea de a "innobila" branza in grotele din apropierea satului. La fel se procedeaza si astazi, branza Roquefort fiind una dintre cele mai "gustate" din lume.Gorgonzola
Citește pe Antena3.ro