x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar "Bucataria este o inventie continua"

"Bucataria este o inventie continua"

03 Iun 2004   •   00:00
"Bucataria este o inventie continua"

GASTRONOMIE

Secretul restaurantului lui Emil Simion sta in diversificarea meniului, bucataria sa fiind un loc preferat de italienii din Bucuresti. Bucatarul se infometeaza cate o zi pentru a avea inspiratie in alegerea retetelor.
IOANA MOLDOVEANU

Tainele bucatariei, Emil Simion, 33 de ani, le-a deprins in Italia. A ajuns ilegal acolo in ’90 si spera sa se angajeze intr-un restaurant pe malul marii, dar primele sapte luni a lucrat la un circ. Facea curat la animale. Din carnea pentru hrana tigrilor, Emil gatea colegilor sai fripturi de vitel.

UCENICIA. A plecat de acolo si dupa ce a colindat vreme de patru zile peste 100 de restaurante de-a lungul Rivierei Adriatice, a reusit sa primeasca o slujba intr-un local. S-a angajat ospatar in orasul Martin Sicuro, intr-un mic restaurant pescaresc de familie. In sapte luni a invatat sa faca pizza in cuptor de lemne si a castigat increderea patronilor, care i-au lasat bucataria in mana. In doi ani, salariul lui a crescut de la 700.000 la 3.500.000 de lire. "Toata increderea unui restaurant sta in bucatarie", explica Emil.

Mai tarziu s-a angajat ca bucatar la un restaurant in oraselul Ascoli Piceno. In doi ani a invatat sa gateasca preparate din carne si ciuperci. Apoi si-a schimbat din nou serviciul. Restaurantul La Locanda del mai a Leto, din orasul San Benedetto del Tronto era mic, avea 45 de locuri, dar era faimos. Rezervarile se faceau cu trei saptamani inainte. Intr-un an jumatate, Emil a deslusit tainele specialitatilor din peste.

MENIURI. Dupa opt ani de zile, impreuna cu Mihaela, pe care a cunoscut-o in Italia si cu care s-a casatorit, a hotarat sa se intoarca in tara. Emil Simion este proprietarul unui restaurant italienesc din cartierul bucurestean Baneasa si are 30 de angajati. In urma cu aproape sase ani a investit 37.000 de dolari, bani castigati in patria pizzei si a pastelor.

Cand a deschis restaurantul, el facea pizza si gatea specialitatile si avea doi angajati. In primii trei ani, Emil a reusit sa gateasca tot ce invatase. A adus bucatari din diferite zone ale Italiei pentru a diversifica oferta. "Schimbarea meniului e un lucru foarte greu. De multe ori nu mananc toata ziua, ca sa-mi vina idei. Bucataria este o inventie continua", spune Emil. Pentru a face alegeri cat mai bune se consulta si cu ceilalti doi bucatari angajati.

Un alt secret al succesului lui Emil este relatia cu clientii. Cat a vorbit cu noi, ochii i-au jucat continuu, dupa ospatari, clienti si platouri. Se ocupa de aproape fiecare client: se plimba printre mese, discuta cu oaspetii, le face recomandari. Cunoaste marea lor parte, iar majoritatea sunt italieni.

Emil Simion spune ca secretul restaurantului sau este acela ca respecta reteta in proportie de 99,9%. Atunci cand lipsa ingredientelor nu-i permite sa gateasca dupa o reteta italiana, cauta solutii cat mai gustoase. "Intotdeauna trebuie sa improvizezi", explica el.

Ingredientele specifice bucatariei italiene le gaseste in cea mai mare parte la furnizorii specializati, dar acestia nu au intotdeauna ce isi doreste el. Pentru a face in bucatarie un carnat specific italienesc, Emil s-a vazut nevoit sa roage un cunoscut sa-i cumpere din Italia condimentele necesare si sa i le trimita.
×
Subiecte în articol: gastronomie emil