x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucătăria modernă

0
01 Aug 2007 - 00:00

Intre anii 1933-1938, revista "Farul căminului" găzduia o serie de articole "de gospodărie", insoţite de o bogăţie de reţete culinare semnate de Maria General Dobrescu, "diplomată a Şcoalei normale de menaj din Fribourg (Elveţia), a Şcoalei de avicultură din Vilvord (Belgia), a Invăţămăntului normal superior din Laeken (Belgia) etc. etc.".

Intre anii 1933-1938, revista "Farul căminului" găzduia o serie de articole "de gospodărie", insoţite de o bogăţie de reţete culinare semnate de Maria General Dobrescu, "diplomată a Şcoalei normale de menaj din Fribourg (Elveţia), a Şcoalei de avicultură din Vilvord (Belgia), a Invăţămăntului normal superior din Laeken (Belgia) etc. etc.".

Cu sprijinul Editurii Librăriei Socec & Co, aceasta işi valorifică "reţetarul" intre coperţile celor două volume din "Bucătăria Modernă", dintre care unul dedicat măncărurilor şi celălalt dulciurilor. "N-am pretenţia ca reţetele mele să fie ultima invenţie a artei culinare, dar pot afirma pe bază de experienţă că sunt cele mai bune şi, aplicate aşa cum sunt scrise şi cu proporţiile date, bucătăria romănească se va ameliora, iar gospodina va fi mulţumită că nu va mai recurge la ignoranţa şi risipa unor aşa-zişi maeştri in preparatele bucătăriei". Marea calitate a acestei cărţi este aceea că autoarea a mizat pe "practicitatea" ei, chiar dacă uneori, din graba străngerii şi redactării materialului, pănă şi experimentata "instructoare şcolară a invăţămăntului gospodăresc" s-a intămplat să mai omită o indicaţie.

Cartofi romăneşti umpluţi

Proporţii pentru 6 persoane: un kg cartofi mari, 100 g grăsime, o ceapă, 500 g carne, puţin miez de păine, un ou, 20 g sare, puţin piper şi 100 g unt sau grăsime; sos romănesc: 50 g grăsime, 40 g făină, o ceapă, 10 g bulion, 1/2 legătură pătrunjel verde şi 2 dl smăntănă.

Se curăţă cartofii, se scobesc in mijloc, apoi se umplu cu următoarea compoziţie: Se incinge grăsimea intr-o tigaie, se albeşte o ceapă tocată mărunt, se adaugă şi carne tocată şi se lasă să se prăjească. Se pune miezul de franzelă, se amestecă bine inainte de a se lua de pe foc, se adaugă un ou, sare, piper şi se amestecă bine, apoi se dă această compoziţie din nou prin maşina de tocat. După ce s-au umplut cartofii, se incinge unt intr-o tigaie şi se prăjesc. Se aşază intr-o cratiţă şi se face sosul romănesc, care se toarnă pe deasupra după ce a fost strecurat. Se lasă pe foc. După ce a scăzut, se pune puţin pătrunjel verde tocat, iar inainte de a se servi la masă li se adaugă smăntănă şi se dă intr-un clocot.

Ardei umpluţi (bănăţeneşte)

Proporţii pentru 6 persoane: 10-12 ardei graşi,

10 g sare, un kg carne, 3 cepe, puţin piper, două gălbenuşuri, 10 g orez, verdeaţă, o lingură făină (25 g) şi 100 g grăsime; sos romănesc: 50 g grăsime, o ceapă,

500 g roşii şi 100 g smăntănă. Se dă carnea de porc prin maşină, se spală ardeii

şi se curăţă. Se toacă ceapa mărunt, se prăjeşte puţin in grăsime, se adaugă orez, se prăjeşte, se pune boia, se stinge cu zeamă de carne, se lasă să dea in clocot, apoi se amestecă cu carne, sare, piper, ouă. Se umplu ardeii. Se face un sos din grăsime, făină, ceapă, bulion (mai mult), se toarnă acest sos peste ardei, se lasă să fiarbă impreună bine,

cănd este aproape gata se adaugă puţină smăntănă (sosul să fie gros), se lasă să fiarbă bine, se serveşte turnănd smăntănă pe deasupra.

Borş romănesc

Proporţii pentru 6 persoane: 500 g piept de vacă, un os cu măduvă, 1 1/2 litru zeamă de oase sau apă, două cepe, un morcov, o felie de varză, o jumătate de rădăcină de pătrunjel, o sfeclă, 1/2 păstărnac, 1/2 ţelină, 3 pătlăgele roşii, 4-5 cartofi, 1/2 litru borş, sare, piper boabe, foi verzi de pătrunjel, mărar, leuştean şi 2 dl smăntănă.

Se pune carnea la fiert cu osul de măduvă in apă călduţă sau rece, se spumează la timp, se lasă să fiarbă pe colţul maşinii 4 ore, punăndu-se in el zarzavatul, care se taie astfel: morcovul feliuţe subţiri, ceapa mărunt, varza tăiată subţire, pătrunjelul, sfecla, păstărnacul, ţelina, roşiile se opăresc şi se pun cănd e aproape gata, dar de obicei se fierb impreună, apoi se adaugă cartofii tăiaţi pătrăţele sau rondele. Se fierbe adăugăndu-se borşul fiert inainte cu o ceapă. Se dă in clocot, se potriveşte de sare, se pune piper şi se varsă in castron peste smăntănă şi verdeaţă.

Tocană moldovenească de ciuperci

Proporţii pentru 6 persoane: un kg ciuperci, o legătură de mărar, o legătură de pătrunjel, o legătură (10-15) de cepe verzi, in lipsa cărora se pun 2-3 cepe rase şi

100 g unt. Sos: 50 g unt,

20 g făină şi 2 dl smăntănă sau lapte.

Se curăţă ciupercile, se spală şi se toacă mărunt, se pun in cratiţă cu un praf de sare, mărar şi pătrunjel mult, foi de ceapă verde. Dacă nu sunt cozi de ceapă verzi se rade ceapă uscată şi se pune o dată cu ciupercile tocate să fiarbă inăbuşit cu o lingură de unt, se scad bine, dacă sunt tari, atunci se pică in tigaie două linguri de apă şi se fierbe bine. Sosul: de altă parte se prăjeşte in unt puţină făină, fără să se ingălbenească, se adaugă smăntăna sau laptele şi se pune acest sos peste ciuperci, se mai lasă să mai dea un clocot, apoi se serveşte.

Sos romănesc

Proporţii: 30 g grăsime, 20 g făină, sare, o ceapă şi 250 g roşii.

Se topeşte grăsimea, untul sau untdelemnul, depinde după felul măncării. Se adaugă făina o dată cu sarea. Cănd devine făina străvezie, fără să se fi rumenit, se adaugă ceapa, se lasă să se rumenească o dată cu făina şi se inmoaie cu lichid, apă sau zeamă de carne, se numeşte in termeni culinari "bulion", se lasă să fiarbă şi către sfărşit i se adaugă şi sosul de pătlăgele.

Budincă de fasole verde (Cluj)

Proporţii pentru 6 persoane: 800 g fasole verde, 4 gălbenuşuri,

100 g parmezan, 100 g şuncă şi 100 g unt.

Se fierbe bine fasolea sau, dacă e conservă, se scurge de apă şi se limpezeşte, apoi se amestecă bine cu gălbenuşurile, parmezanul, şunca, albuşurile bătute şi cu o parte din unt. Cu restul untului se tapetează o formă, se pune compoziţia şi se fierbe in bain-marie, 1 1/2 oră. Se presară parmezan pe deasupra. Se serveşte ca felul doi.

Citeşte mai multe despre:   sare,   ceapa,   lasa,   smantana,   grasime,   bucate cercate

 



Mai multe titluri din categorie

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay
Premiera serialului Adela se vede gratuit pe  AntenaPlay, timp de 7 zile. Utilizatorii platformei au ocazia să participe şi la un concurs, ce pune la bătaie 10 abonamente valabile un an de zile pe AntenaPlay....

Trei motive bune pentru a lua un credit

Trei motive bune pentru a lua un credit
Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie
Galerie Foto Morphy Richards, brandul internațional de electrocasnice pentru casă și bucătărie din Marea Britanie, a anunțat astăzi extinderea în Europa de Est printr-o sucursală dedicată în București,...

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna
Galerie Foto Dacă iarna trecută ai fost dat peste cap de facturile la întreținere, iar la un moment dat nici măcar nu mai puteai să-ți aproximezi bugetul și să știi sigur dacă mai pleci în vacanța planificată, în...

Cum să profiți la maximum de timpul liber

Cum să profiți la maximum de timpul liber
O expresie spune că timpul înseamnă bani, ceea ce denotă cât de prețioasă e fiecare secundă. Că trebuie să iei tot ce-i mai bun din fiecare moment, oriunde te-ai afla, și orice ai face. Pentru că timpul nu...

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?
Daca vrei sa iti cumperi o arma Airsoft si nu stii de unde sa o alegi, NRG este locul ideal de unde poti selecta cele mai moderne si mai noi pistoale Airsoft. In urma rebrandingului facut de Airsoft6 pe site-ul NRG,...

Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars

Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars
Galerie Foto Noul an vine cu o serie de surprize pentru telespectatorii postului Antena Stars. Începând din 20 ianuarie, în fiecare miercuri şi joi, de la ora 21:00, aceştia se vor putea delecta cu un nou reality show, care îi...

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri
Galerie Foto Cristina Burgui, unul dintre cei mai cunoscuți ghizi de turism din România, este îndrăgostită de Israel, destinație turistică despre care spune că își poate dezvălui întregul potențial doar dacă li se...

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia
Cod roșu pentru Regiunea Vasternorrland şi cod portocaliu pentru partea nordică a Regiunii Jamtland şi partea de coastă a Regiunii Vasterbotten din Suedia pentru ninsori și vânt în zilele de marți și...

Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021

Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021
Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021, după ce a ieșit din lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat. În lunile următoare se vor afla pe lista destinațiilor turistice Grecia, România, Turcia, Egiptul,...
Serviciul de email marketing furnizat de