x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucătăria modernă

0
01 Aug 2007 - 00:00

Intre anii 1933-1938, revista "Farul căminului" găzduia o serie de articole "de gospodărie", insoţite de o bogăţie de reţete culinare semnate de Maria General Dobrescu, "diplomată a Şcoalei normale de menaj din Fribourg (Elveţia), a Şcoalei de avicultură din Vilvord (Belgia), a Invăţămăntului normal superior din Laeken (Belgia) etc. etc.".

Intre anii 1933-1938, revista "Farul căminului" găzduia o serie de articole "de gospodărie", insoţite de o bogăţie de reţete culinare semnate de Maria General Dobrescu, "diplomată a Şcoalei normale de menaj din Fribourg (Elveţia), a Şcoalei de avicultură din Vilvord (Belgia), a Invăţămăntului normal superior din Laeken (Belgia) etc. etc.".

Cu sprijinul Editurii Librăriei Socec & Co, aceasta işi valorifică "reţetarul" intre coperţile celor două volume din "Bucătăria Modernă", dintre care unul dedicat măncărurilor şi celălalt dulciurilor. "N-am pretenţia ca reţetele mele să fie ultima invenţie a artei culinare, dar pot afirma pe bază de experienţă că sunt cele mai bune şi, aplicate aşa cum sunt scrise şi cu proporţiile date, bucătăria romănească se va ameliora, iar gospodina va fi mulţumită că nu va mai recurge la ignoranţa şi risipa unor aşa-zişi maeştri in preparatele bucătăriei". Marea calitate a acestei cărţi este aceea că autoarea a mizat pe "practicitatea" ei, chiar dacă uneori, din graba străngerii şi redactării materialului, pănă şi experimentata "instructoare şcolară a invăţămăntului gospodăresc" s-a intămplat să mai omită o indicaţie.

Cartofi romăneşti umpluţi

Proporţii pentru 6 persoane: un kg cartofi mari, 100 g grăsime, o ceapă, 500 g carne, puţin miez de păine, un ou, 20 g sare, puţin piper şi 100 g unt sau grăsime; sos romănesc: 50 g grăsime, 40 g făină, o ceapă, 10 g bulion, 1/2 legătură pătrunjel verde şi 2 dl smăntănă.

Se curăţă cartofii, se scobesc in mijloc, apoi se umplu cu următoarea compoziţie: Se incinge grăsimea intr-o tigaie, se albeşte o ceapă tocată mărunt, se adaugă şi carne tocată şi se lasă să se prăjească. Se pune miezul de franzelă, se amestecă bine inainte de a se lua de pe foc, se adaugă un ou, sare, piper şi se amestecă bine, apoi se dă această compoziţie din nou prin maşina de tocat. După ce s-au umplut cartofii, se incinge unt intr-o tigaie şi se prăjesc. Se aşază intr-o cratiţă şi se face sosul romănesc, care se toarnă pe deasupra după ce a fost strecurat. Se lasă pe foc. După ce a scăzut, se pune puţin pătrunjel verde tocat, iar inainte de a se servi la masă li se adaugă smăntănă şi se dă intr-un clocot.

Ardei umpluţi (bănăţeneşte)

Proporţii pentru 6 persoane: 10-12 ardei graşi,

10 g sare, un kg carne, 3 cepe, puţin piper, două gălbenuşuri, 10 g orez, verdeaţă, o lingură făină (25 g) şi 100 g grăsime; sos romănesc: 50 g grăsime, o ceapă,

500 g roşii şi 100 g smăntănă. Se dă carnea de porc prin maşină, se spală ardeii

şi se curăţă. Se toacă ceapa mărunt, se prăjeşte puţin in grăsime, se adaugă orez, se prăjeşte, se pune boia, se stinge cu zeamă de carne, se lasă să dea in clocot, apoi se amestecă cu carne, sare, piper, ouă. Se umplu ardeii. Se face un sos din grăsime, făină, ceapă, bulion (mai mult), se toarnă acest sos peste ardei, se lasă să fiarbă impreună bine,

cănd este aproape gata se adaugă puţină smăntănă (sosul să fie gros), se lasă să fiarbă bine, se serveşte turnănd smăntănă pe deasupra.

Borş romănesc

Proporţii pentru 6 persoane: 500 g piept de vacă, un os cu măduvă, 1 1/2 litru zeamă de oase sau apă, două cepe, un morcov, o felie de varză, o jumătate de rădăcină de pătrunjel, o sfeclă, 1/2 păstărnac, 1/2 ţelină, 3 pătlăgele roşii, 4-5 cartofi, 1/2 litru borş, sare, piper boabe, foi verzi de pătrunjel, mărar, leuştean şi 2 dl smăntănă.

Se pune carnea la fiert cu osul de măduvă in apă călduţă sau rece, se spumează la timp, se lasă să fiarbă pe colţul maşinii 4 ore, punăndu-se in el zarzavatul, care se taie astfel: morcovul feliuţe subţiri, ceapa mărunt, varza tăiată subţire, pătrunjelul, sfecla, păstărnacul, ţelina, roşiile se opăresc şi se pun cănd e aproape gata, dar de obicei se fierb impreună, apoi se adaugă cartofii tăiaţi pătrăţele sau rondele. Se fierbe adăugăndu-se borşul fiert inainte cu o ceapă. Se dă in clocot, se potriveşte de sare, se pune piper şi se varsă in castron peste smăntănă şi verdeaţă.

Tocană moldovenească de ciuperci

Proporţii pentru 6 persoane: un kg ciuperci, o legătură de mărar, o legătură de pătrunjel, o legătură (10-15) de cepe verzi, in lipsa cărora se pun 2-3 cepe rase şi

100 g unt. Sos: 50 g unt,

20 g făină şi 2 dl smăntănă sau lapte.

Se curăţă ciupercile, se spală şi se toacă mărunt, se pun in cratiţă cu un praf de sare, mărar şi pătrunjel mult, foi de ceapă verde. Dacă nu sunt cozi de ceapă verzi se rade ceapă uscată şi se pune o dată cu ciupercile tocate să fiarbă inăbuşit cu o lingură de unt, se scad bine, dacă sunt tari, atunci se pică in tigaie două linguri de apă şi se fierbe bine. Sosul: de altă parte se prăjeşte in unt puţină făină, fără să se ingălbenească, se adaugă smăntăna sau laptele şi se pune acest sos peste ciuperci, se mai lasă să mai dea un clocot, apoi se serveşte.

Sos romănesc

Proporţii: 30 g grăsime, 20 g făină, sare, o ceapă şi 250 g roşii.

Se topeşte grăsimea, untul sau untdelemnul, depinde după felul măncării. Se adaugă făina o dată cu sarea. Cănd devine făina străvezie, fără să se fi rumenit, se adaugă ceapa, se lasă să se rumenească o dată cu făina şi se inmoaie cu lichid, apă sau zeamă de carne, se numeşte in termeni culinari "bulion", se lasă să fiarbă şi către sfărşit i se adaugă şi sosul de pătlăgele.

Budincă de fasole verde (Cluj)

Proporţii pentru 6 persoane: 800 g fasole verde, 4 gălbenuşuri,

100 g parmezan, 100 g şuncă şi 100 g unt.

Se fierbe bine fasolea sau, dacă e conservă, se scurge de apă şi se limpezeşte, apoi se amestecă bine cu gălbenuşurile, parmezanul, şunca, albuşurile bătute şi cu o parte din unt. Cu restul untului se tapetează o formă, se pune compoziţia şi se fierbe in bain-marie, 1 1/2 oră. Se presară parmezan pe deasupra. Se serveşte ca felul doi.

Citeşte mai multe despre:   sare,   ceapa,   lasa,   smantana,   grasime,   bucate cercate

 



Mai multe titluri din categorie

Ștefan Banică consideră că X Factor-ul este în echipa sa

Ștefan Banică consideră că X Factor-ul este în echipa sa
Galerie Foto Seara trecută la X Factor, Ștefan Bănică a ales concurenții cu care va merge mai departe în competiție. Andrei Duțu, Mihai Turbatu și Ionuț Hanțig sunt cei trei cu care juratul se va prezenta în...

Un celebru actor american a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmare

Un celebru actor american a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmare
Celebrul actor american George Clooney a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o singură zi de filmare dar a refuzat, scrie DPA. "Mi s-au oferit 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmări la o reclamă a...

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România
Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1...

Din 6 decembrie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la Antena 1,  Nea Mărin spune Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!

Din 6 decembrie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la Antena 1,  Nea Mărin spune Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!
Galerie Foto Timp de şapte sezoane a strunit vedetele și le-a pus la treabă pentru a da o mână de ajutor celor aflați la nevoie, iar începând din 6 decembrie, Nea Mărin revine la Antena 1 cu un nou sezon al emisiunii...

Grupa lui Ștefan Bănică încheie Bootcamp-ul X Factor 2021 ”Este momentul vostru!”

Grupa lui Ștefan Bănică încheie Bootcamp-ul X Factor 2021  ”Este momentul vostru!”
În această seară, etapa Bootcamp-ului X Factor va fi încheiată cu băieții lui Ștefan Bănică, de la 20:30, la Antena 1. Mentorul va fi nevoit să aleagă cei trei concurenți cu care va merge mai departe în...

A fost aleasă cea mai bună înghețată din lume. SURPRIZĂ de proporții la Campionatul Mondial din Italia

A fost aleasă cea mai bună înghețată din lume. SURPRIZĂ de proporții la Campionatul Mondial din Italia
Cea mai bună înghețată din lume a fost aleasă ''Fruct de fistic'', realizată de Adam Fazekas din Budapesta, la Campionatului Mondial de la Bologna, Italia. Juriul a fost format din 11 experți. 

Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern

Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern
  Odată cu apariția primelor costume bărbătești s-au conturat și primele reguli de etichetă. Unele norme de purtare a pieselor vestimentare masculine sunt respectate cu strictețe și în ziua de...

Ziua României, Ziua românilor din toată lumea

Ziua României, Ziua românilor din toată lumea
Galerie Foto Românii americani, spun „mă duc acasă” când merg în România, „am fost acasă”, „ce mai este pe acasă?”. Când se referă la America, spun „my country” (țara mea), iar României îi spun...

Sărbătorile de iarnă se fac pe munte, în zăpadă

Sărbătorile de iarnă se fac pe munte, în zăpadă
Cele mai căutate destinații din România, în această perioadă, sunt stațiunile montane, în care se pot practica și sporturi pe zăpadă. Mulți turiști caută pârtiile de schi din nordul țării, pentru a evita...

Ediţia specială România, Râzi cu RoaST!, lider detaşat de audienţă

Ediţia specială România, Râzi cu RoaST!, lider detaşat de audienţă
Galerie Foto Telespectatorii au ales din nou, în număr foarte mare, Antena 1, pentru a sărbători în familie, cu un festival de râs şi distracţie, de Ziua Naţională a României. Şerban Copoţ şi Dan Badea au spus...

Finala ediţiei speciale Chefi la cuţite, lider detaşat de audienţă. Chef Bontea şi chef Scărlătescu şi-au tatuat chipul lui chef Florin Dumitrescu

Finala ediţiei speciale Chefi la cuţite, lider detaşat de audienţă. Chef Bontea şi chef Scărlătescu şi-au tatuat chipul lui chef Florin Dumitrescu
Galerie Foto Aseară, la Antena 1, concurenții Asia Express – Drumul Împăraților au continuat întrecerea la bancurile de lucru, sub atenta îndrumare a celor trei chefi, Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu. Ultima ediţie...

Laura Nureldin şi Florin Căruceru prezintă Observator 17, de luni până vineri, de la ora 17:00, la Antena 1

Laura Nureldin şi Florin Căruceru prezintă Observator 17, de luni până vineri, de la ora 17:00, la Antena 1
Galerie Foto Începând de astăzi, la 5 după-amiaza, de luni până vineri, poveștile sunt inima noului Observator. Laura Nureldin și Florin Căruceru vor face echipă pentru o oră de știri despre oameni, în fiecare zi, de...

Programele Antenei 1, preferatele românilor şi în a doua zi de sărbătoare

Programele Antenei 1, preferatele românilor şi în a doua zi de sărbătoare
Galerie Foto Şi în a doua zi de sãrbãtoare  la Antena 1, telespectatorii au preferat programele speciale ale staţiei, încã de la primele ore ale dimineţii şi pânã târziu în noapte. Astfel, conform datelor oferite...

Tudor Costina merge în finala sezonului 11 iUmor

Tudor Costina merge în finala sezonului 11 iUmor
Tudor Costina merge în finala iUmor fiind cel mai votat concurent din cea mai nouă ediție a show-ului de la Antena 1. Cea de-a zecea ediție iUmor, difuzată sâmbătă seara, în intervalul 19:59 -22:08 la Antena...

Au început filmările pentru cel mai nou sezon Insula Iubirii

Au început filmările pentru cel mai nou sezon Insula Iubirii
Galerie Foto Insula Iubirii a primit cu brațele deschise noi cupluri care vor să trăiască experiența care a schimbat viețile multor perechi de îndrăgostiți. Radu Vâlcan şi echipa de filmare, alături de concurenţii şi...
Serviciul de email marketing furnizat de