x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucătărie şi climat autentic coreene

0
Autor: Alina Ramona Anghel 04 Noi 2010 - 00:00
Bucătărie şi climat autentic coreene
Coreea de sud este situată în estul Asiei, în partea de nord a Peninsulei Coreene, având ca vecini Republica Chineză în vest, Japonia în est şi Coreea de nord în nord. Ocupă partea de sud a Peninsulei Coreene, adică circa 1.100 de kilometri din continentul asiatic, fiind flancată de Marea Galbenă la vest şi Marea Japoniei la est. Coreea poate fi împărţită în patru mari regiuni: estul ţării, bogată în lanţuri muntoase înal­te şi fâşii înguste de câmpie, regiunea de vest formată în mare parte din bazine hidrografice, dealuri şi câmpii largi de coastă, regiunea de sud-vest în care predomină munţii şi văile şi regiunea din sud-est, dominată de bazinul larg al râului Nakdong.

Această ţară tinde să aibă un climat umed continental şi un climat subtropical umed, fiind afectată de musonul din Asia de Est, cu precipitaţii grele în vară în timpul sezonului ploios ce începe la sfârşitul lunii iunie şi se termină la sfârşitul lunii iulie.

Deşi Coreea de Sud împarte cultura tradiţională cu Coreea de Nord, fiecare ţară a încercat să-şi creeze propriile forme de cultură contemporană, mai ales după anul 1945 când Peninsula Coreeană a fost împărţită în două. Industrializarea şi urbanizarea ţării a au adus multe shimbări în modul de viaţă al coreenilor, conducând la o concentrare a populaţiei în marile oraşe, în special în capitala Seul.

Arta a fost influenţată în special de budism şi confucianism, lucru care se poate observa cu uşurinţă în multe din­tre picturile tradiţionale, sculpturi, ceramică sau în spectacole. Cere­monia ceaiului, pansori (un gen de mu­zică coreeană tradiţională), tal­chum (dans coreean în care artiştii poar­tă măşti şi cântă), sau bu­chaechum (dans tradiţional în care ar­tiştii sunt doar femei) sunt iarăşi importante forme de artă coreeană.

LECŢIE DE BUCĂTĂRIE DE LA UN MAESTRU
La 15 octombrie 2010, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de relaţii diplomatice între Republica Coreea (sau Coreea de Sud) şi România, Ambasada coreeană la Bucureşti a organizat la Clubul Diplomatic din Capitală o seară a culturii gastronomice coreene.

Pe lângă multele feluri de mâncare tradiţionale ce au fost degustate, organizatorii au oferit invitaţilor şi o lecţie de gătit, lecţie prezentată de către Hyang Ja Yang, bucătăreasa Ambasadei Coreei la Bucureşti şi preşedinte al Worl Food Culture Center sau Centrul Mondial de Cultură Culinară din Seul. Lucrând de peste 30 de ani în domeniul culinar, Hyang Ja Yang încearcă să promoveze şcoala şi mânca­rea coreeană de câte ori are ocazia. Având alături  o echipă de cinci bucătari, a încercat să le suscite interesul invitaţilor, arătându-le de ce mâncarea coreeană este deosebită, prin prepararea unor feluri de mâncare. Bi Bim Bap, constând într-un bol în care sunt puse alimente cum ar fi orezul, legume şi ou, toate tăiate julien şi Jap Chae, un alt fel de mâncare, ce conţine carne, legume şi sos de soia ce se amestecă bine cu paste din cartofi dulci au fost reţetele alese pentru acea demonstraţie.
Lecţia a fost primită şi privită cu mult entuziasm, aplauzele de la sfârşit recompensând strădania doamnei Hyang Ja Yang.

INGREDIENTE FOLOSITE ÎN BUCĂTĂRIA COREEANĂ

Bucătăria coreeană are la bază o multitudine de ingrediente, cum ar fi orezul, tăiţeii, brânza tofu, legumele şi carnea. Mesele tradiţionale oferă un număr mare de garnituri (banchan), care însoţesc orezul cu bob scurt gătit la abur. Kimchi sau varza murată este servită de obicei la fiecare masă. Marinata este compusă de obicei din ulei de susan, doejang sau pastă de soia fermenată, sos de soia, sare, usturoi, ghimbir, fulgi de ardei şi gochunjang sau pastă de ardei iute roşu.

Aşa cum ne spunea Hyang Ja Yang, cu ocazia unei nunţi, pentru a-şi arăta respectul pentru cei în vârstă, mâncarea care se serveşte este aceeaşi care se servea la masa regelui încă de acum 500 de ani şi care a intrat în lista cu bunuri naţionale ale Coreei de Sud.  

Condimentele folosite sunt numeroase, printre ele aflându-se produse obţinute din soia fermentată (sos de soia, doenjang), oţetul de orez, piperuil roşu, piperul negru, piperul chinezesc, muştarul, dar şi prunele, usturoiul, ceapa, ghimbirul şi prazul. Carnea utilizată în reţete poate fi de vacă, pui sau porc dar şi de peşte, cum ar fi cea de macrou, hering, creveţi, caracatiţă, scoici. Lista ar putea continua cu legumele, care sunt de o mare varietate şi, de obicei, sunt servite crude, în salate sau murate, dar şi ca adaos în mâncărurile fripte sau prăjite. Cele mai folosite în viaţa de zi cu zi include daikon sau ridichea orientală, varza Napa sau varza chinezească, castravetele verde, cartofii, cartofii dulci, spanacul, ceapa, usturoiul, ardeii chili, alge de mare, ciuperci de diferite feluri şi rădăcina de lotus.

MÂNCARE GUSTOASĂ ŞI SĂNĂTOASĂ
Numele felurilor de mâncare coreene sunt numeroase şi este greu să alegi care din ele sunt reprezentative pentru această ţară. Cele mai cunoscute însă sunt supa de Ha Ghim Ja, o supă de culoare neagră foarte bună pentru sănătate, ce conţine un ingredient ce neutralizează oxigenul activ, este excelentă în combaterea cancerului şi în prevenirea problemelor cardiace. Apoi, salata de creveţi, plină de vitamine, minerale şi calciu datorită legumelor şi mai ales creveţilor, salata de ginseng cu sos de muştar, Mu Ssam în trei culori, preparat dintr-o specie de ridiche coreeană sau Jap Chae, ce conţine carne, legume şi sos de soia. O supă foarte sănătoasă este şi supa de Mi Yuck sau alge, bogată în minerale şi viatmine. Sik Hye de Back Ryun Cho (de culoare roşie) este băutura tradiţională a Coreei, fiind preparată din orez şi malţ, având un gust mai bun dacă este servită rece decât caldă.

Indiferent ce reţete veţi încerca, aveţi garanţia unei mâncări gustoase şi sănătoase. Toate ingredientele folosite în bucătăria coreeană sunt combinate în aşa fel încât să ajute la combaterea, ameliorarea sau chiar eli­minarea unei boli. Dar mai important, toate preparatele au gusturi şi savori unice. Toate te îmbie să serveşti o dată, încă o dată şi încă o dată.

 



Mai multe titluri din categorie

Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”

Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”
Galerie Foto Vedetele ce au acceptat provocarea Asia Express ajung la jumătatea traseului de pe Drumul Împăraților, punctul de răscruce al competiției. Etapa cu numărul 5 este și ultima de pe teritoriul Turciei, iar cei care...

S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică

S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică
Agențiile de turism deja sunt asaltate de cererile pentru vacanțe de iarnă în Egipt. Cu prețuri de dumping, de la 300 de euro pe săptămână, mulți și-au dat seama că e deja mai ieftin să se mute într-o...

Alegerea cadourilor oferite de companie cu ocazia sarbatorilor de iarna

Alegerea cadourilor oferite de companie cu ocazia sarbatorilor de iarna
Daca esti persoana desemnata sa aleaga cadourile de Craciun pe care compania le va oferi angajatilor, partenerilor de afaceri sau clientilor, atunci este posibil sa te confrunti cu o mare pana de idei. Este imposibil sa...

Decizie ȘOC în Olanda. Ce s-ar întâmpla dacă prințesa moștenitoare a tronului s-ar căsători cu o persoană de același sex

Decizie ȘOC în Olanda. Ce s-ar întâmpla dacă prințesa moștenitoare a tronului s-ar căsători cu o persoană de același sex
Prinţesa moştenitoare a Olandei va putea să se căsătorească cu o persoană de acelaşi sex fără să îşi piardă dreptul de a urca pe tronul ţării, a anunţat premierul Mark Rutte. Anunţul vine în contextul...

Veste proastă pentru turiști. Ce se va întâmpla cu artificiile de Revelion din Londra

Veste proastă pentru turiști. Ce se va întâmpla cu artificiile de Revelion din Londra
Tradiționalul spectacol de artificii de Revelion de la Londra a fost anulat din nou, pentru al doilea an consecutiv, din cauza „incertitudinilor provocate de COVID-19". Organizatorii se tem că evenimentul, care...

Agenție funerară: care este rolul său?

Agenție funerară: care este rolul său?
În momentul în cre survine un deces, apropiații defunctului sunt nevoiți să apeleze la servicii funerare. Însărcinate cu organizarea funeraliilor, pompele funebre oferă diferite servicii și vin cu o susținere...

Un brand de lux va deschide o nouă fabrică în România

Un brand de lux va deschide o nouă fabrică în România
Grupul italian de modă Prada, unul dintre cei mai importanţi jucători din industria luxului, construieşte în România o nouă fabrică. Aceasta va dispune de 11.000 mp şi va fi deschisă anul...

Românii se pregătesc de călătorii. Unde vor să plece de Revelion

Românii se pregătesc de călătorii. Unde vor să plece de Revelion
Turiștii români fac rezervări de Revelion mizând pe faptul că nu vom mai trece printr-un lockdown total sau parțial. În topul destinațiilor exotice se află Egipt și Mexic, iar în cel intern Poiana Brașov,...

Valentin Andrieș este cel de-al treilea finalist al acestui sezon iUmor, la Antena 1

Valentin Andrieș este cel de-al treilea finalist al acestui sezon iUmor, la Antena 1
Galerie Foto Valentin Andrieș a câștigat cea de-a treia ediție iUmor, difuzată sâmbătă seara, de la ora 20.00, la Antena 1.             Robert Pavicsits, Valentin...

Connect-R, moment surpriză ce îi va lăsa pe toți fără replică: ”Lidia s-a cutremurat. Nu își dădea seama ce urmează să fac!”

Connect-R, moment surpriză ce îi va lăsa pe toți fără replică: ”Lidia s-a cutremurat. Nu își dădea seama ce urmează să fac!”
Galerie Foto După o cursă plină de adrenalină și suspans, presărată cu misiuni ce au necesitat multă atenție, ediția de duminică seară Asia Express le-a adus lui Mihai și Elwirei Petre o nouă amuletă în valoare de...

Nu știi ce daruri să le mai faci angajaților tăi? Iată 6 idei de cadouri corporate pentru fiecare sărbătoare

Nu știi ce daruri să le mai faci angajaților tăi? Iată 6 idei de cadouri corporate pentru fiecare sărbătoare
Cu siguranță ai avut grijă ca până acum să le oferi angajaților tăi câte un mic dar cu ocazia fiecărei sărbători sau zi de naștere. Orice persoană are nevoie să știe că este apreciată la birou și că...
Serviciul de email marketing furnizat de