x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucătarii iubesc pacea şi cultura

Bucătarii iubesc pacea şi cultura

de Maria Belu    |    23 Sep 2010   •   00:00
Bucătarii iubesc pacea şi cultura
5930-132127-untitled1.jpgCuvintele din şapoul acestui articol sunt sloganul unei echipe compuse din armeni, arabi, evrei şi creştini ce a pornit să colinde prin lume ca să facă oamenilor cunoscut "Gustul Păcii". Ei l-au simţit primii: "La 17 decembrie 2009 m-am întâlnit cu zece chefi de elită din Palestina şi, de asemenea, din Israel, nu ne mai văzuserăm niciodată până atunci, pur şi simplu am hotărât să colaborăm. Ne-am întâlnit şi am combinat împreună, cu dragoste şi înţelegere, ingrediente cu specificul tradiţional al fiecăruia dintre noi, demonstrând, prin aceasta, că este mult mai bine să trăim în pace, este doar o strângere de mână. Asta e tot şi în asta cred!", ne-a spus cheful armean Sarkis Yacoubian.


LIMBAJUL COMUN: MÂNCAREA

Tradiţii, savori şi produse culinare orientale. Le-am regăsit pe toate la Campionatul de Gătit în Aer Liber, etapa Cluj, la echipa din Israel Taste of Peace (Gustul Păcii). Nouă chefi, împreună cu bucătari români, greci şi maghiari, şi-au dat mâna la Cluj şi au preparat împreună "Meniul Păcii". Timp de câteva ore toţi chefii au avut un limbaj comun: mâncarea. "Colegii mei, cu care sunt aici, palestinieni, greci, armeni, israelieni, după cum aţi văzut, suntem toţi împreună, muncim împreună, locuim împreună. Nu este un spectacol, este ceva concret! Nu înţeleg de ce oamenilor li se pare greu să înţeleagă că o strângere de mână înseamnă pace, înseamnă a-ţi deschide sufletul", a continuat cheful Sarkis. "Începutul secolului al XX-lea a fost marcat de moartea a milioane de armeni care au fost masacraţi în mod brutal de otomani. Familia mea a trebuit să-şi părăsească locurile natale pentru a supravieţui Holocaustului, aşa a ajuns în Israel. Din cauza acestor evenimente sângeroase şi ca urmare a vieţii printre palestinieni şi israelieni sunt conştient de antagonismele dintre noi. De-a lungul anilor, văzând terorile şi crimele fără noimă, am hotărât să le arăt celor care au interes să menţină această stare că se poate înlocui totul prin cooperare. Dacă politicienii şi-ar asuma acest concept, pacea ar fi mai uşor de atins. Din păcate, realitatea crudă ne arată opusul medaliei", ne-a mai spus cheful armean Sarkis Yacoubian.


MANSAFT

Este denumirea preparatului pregătit la Cluj de "chefii Păcii". "Mansaft este o mâncare specifică din Ierusalim ce se găteşte pentru ocazii speciale: căsătorii (la care participă 300-400 de oameni) sau înmor­mân­tări. Pentru a fi gătită se sacrifică cel puţin 20 de oi, carnea se mărunţeşte foarte bine şi se pune la fiert în cazane cu ceapă, usturoi şi mirodenii. Separat orezul uscat (nu se spală înainte) se căleşte cu unt, se adaugă apă, se aco­peră şi se lasă la fiert. Se face un sos din iaurt slab cu puţină făină, se fierbe până se îngroaşă şi se condimentează cu usturoi şi multă mentă călite în prealabil. Când este aproape gata se adaugă migdale strivite, se mai lasă puţin şi se opreşte focul. Separat, se frământă coca pentru lipii, care se coc la foc iute. Preparatul se pune pe platouri mari în straturi, orez, carne, sosul de iaurt şi lipiile şi, în semn de respect şi prietenie şi respect, se mănâncă cu mâna", ne-a spus cheful Abu, unul dintre componenţii Taste of Peace.

"Meniul Păcii este o idee extraordinară"  - ne-a declarat cheful Antonio Passarelli - "eu am participat în septembrie 2007 la Eurotoques, care s-a ţinut în Italia, unde am gătit pentru 670 de bucătari de 25 de naţionalităţi, şi am avut acelaşi principiu. Am fost foarte mândru că am stat lângă nişte nume mari. Colaborarea duce la nişte lucruri nemaivăzute. Uite, de exemplu, nişte picături mici de apă fac un râu mare care se revarsă şi face prăpăd. Vezi, exact ce-ţi spuneam, în România asta nu merge: pentru că fiecare bucătar se gândeşte numai la el. Azi am avut senzaţia că bucătăria ne poate uni şi poate să ducă la ceva deosebit. Bucătarii sunt oameni paşnici, care iubesc cultura, nu o distrug."

×
Subiecte în articol: profesionistii