x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucătarii unui club sportiv, noii aliaţi ai lui Jamie

Bucătarii unui club sportiv, noii aliaţi ai lui Jamie

de Magda Cristina Ursache    |    17 Ian 2010   •   00:00
Bucătarii unui club sportiv, noii aliaţi ai lui Jamie

Dacă este să îl descrii în numai câteva cuvinte, despre Jamie poţi spune că este un om hotărât, care ştie ce vrea: să schimbe alimentaţia defectuoasă a omului modern şi să mai acorde o şansă la o viaţă sănătoasă semenilor săi.



După ce a reuşit să arate cât de nesănătoasă este mâncarea din cantinele şcolare ale Marii Britanii şi a convins părinţii şi chiar Guvernul britanic să facă schimbări în această privinţă, a schimbat stilul de viaţă bazat numai pe fast-food al locuitorilor din Rotherham. A pornit apoi hotărât spre ţara cu alimentaţia cea mai bogată în calorii şi grăsimi: SUA. Show-ul său din Huntington, care va fi difuzat în curând şi de televiziunea americană ABC, a născut multe controverse printre americani. Nu a reuşit încă să aibă ecoul din Marea Britanie şi să obţină sprijin guvernamental, dar din ce în ce mai multe instituţii se alătură iniţiativei lui Jamie: de la diverse fundaţii, la spitale şi, mai nou, centre sportive.

Cei care le gătesc performerilor
O echipă de bucătari de la Clubul Sportiv Greenbrier (SUA) a fost invitată să participe la Festivalul "Food Revolution" de la sfârşitul anului trecut, cu care s-au încheiat filmările pentru show. Jamie a încercat să atragă la festival cât mai mulţi producători locali şi instituţii care pot aduce mâncare sănătoasă pe mesele americanilor. Tocmai de aceea, participarea echipei de bucătari de la clubul sportiv i s-a părut a fi un lucru extraordinar, pentru că aceştia nu numai că sunt adepţii mâncării preparate acasă, dar ştiu şi cum să pregătească o masă dietetică, bogată în nutrienţi şi cu număr scăzut de calorii şi grăsimi.

Echipa de bucătari, condusă de bucătarul-şef Stephen Gustard şi patiserul-şef Amy Mills, a fost încântată să participe la eveniment şi să pregătească preparate delicioase şi dietetice pentru toţi vizitatorii. Meniul Clubului Sportiv a fost unul reprezentativ pentru zona din care fac parte: Greenbrier Valley. De la pui afumat la friptură cu sos barbeque, la salată de spaghete şi mâncare de fasole, toate au fost pe placul gurmanzilor. Cea mai apreciată a fost însă plăcinta de mere a patiserului-şef. Jamie însuşi a fost foarte încântat de preparate şi a stat cam 20 de minute cu echipa din Greenbrier pentru a gusta şi discuta felurile preparate. "Scopul pentru care am venit în Huntington să fac acest show este pentru a le arăta pe şleau americanilor ce mănâncă ei şi copiii lor şi cât de simplu poate fi să faci o mâncare bună şi sănătoasă acasă la tine. Iar genul acesta de bucate pe care Clubul Sportiv Greenbrier le-a servit, pe lângă a fi foarte uşor de preparat, este pe placul oricărui american."

Un alt lucru care l-a impresionat pe Jamie foarte mult a fost faptul că echipa de bucătari a clubului foloseşte mereu ingrediente proaspete, de la producătorii locali, câţiva dintre membrii echipei având chiar propriile ferme. "Cumpărăm de la producătorii din zonă carne de vită, miel, porc, legume, ouă, cam tot ce se poate de fapt", a afirmat bucătarul-şef Stephen Gustard. "De ce să comanzi sparanghel din Venezuela, când îl poţi cumpăra de la un fermier din zonă?" Jamie a fost încântat să găsească persoane care îi împărtăşesc ideile: "Am vrut să demonstrez că se poate renunţa la obezitate şi la alimentaţia nesănătoasă într-un mod plăcut şi amuzant, fără diete stricte şi medicamente. Participarea Clubului Sportiv Greenbrier arată că mâncarea dietetică nu constă neapărat dintr-un baton energizant. Sper ca aceşti oameni să inspire vizitatorii, ca apoi aceştia să inspire alţi oameni, întreaga Americă".

Pentru a le arăta bucătarilor cât de mult îi apreciază, Jamie a pozat câteva dintre preparatele lor şi a luat cu el câteva reţete de la aceştia pe care le va publica în revista sa gastronomică Jamie. "Suntem onoraţi de atenţia lui Jamie pentru noi", a declarat Stephen Gustard.

Grădina de legume
Nu numai că achiziţionează alimente de la producătorii locali, dar Clubul Sportiv Greenbier are şi unul dintre puţinele restaurante care au propria grădină de legume. Primăvara trecută, angajaţii s-au gândit să o amenajeze. Au plasat-o strategic lângă hambarul cu cai al clubului, pentru ca pământul să aibă îngrăşământ natural. Legumele crescute aici suplimentează proviziile pe care restaurantul le cumpără de la fermierii din împrejurimi. Bucătarul-şef Stephen Gustard este foarte mândru de această realizare a echipei lui: "Pe masă totul e proaspăt. E visul oricărui bucătar să poată ieşi din bucătărie direct în propria grădină, să privească în jur şi să se hotărască ce pregăteşte pentru ziua respectivă. E minunat că un bucătar celebru ca Jamie Oliver a venit să promoveze mâncare sănătoasă şi organică. Sper ca din ce în ce mai multă lume să deschidă ochii şi să-şi creeze o dietă mai echilibrată, care să includă produse organice locale". Jamie însuşi a fost bucuros să audă de grădina de care dispun bucătarii de la clubul sportiv. "Cu toţii ar trebui să redescoperim acel sentiment de mândrie şi bucurie pe care ni-l dau gătitul şi amestecarea ingredientelor. E plăcut şi amuzant pentru toţi."

×
Subiecte în articol: secretele bucătăriei lui jamie