x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucatarul indragostit

Bucatarul indragostit

de Anna Borca    |    05 Oct 2005   •   00:00
Bucatarul indragostit
BUCATARIA DE ALTADATA
Putina istorie. Paris, sfarsit de secol al XIX-lea. La vestita Comedie Franceza se juca o piesa in care renumita actrita Suzette interpreta rolul principal. Intr-una din scene, Suzette trebuia sa manance "live" clatite. Artista, dupa zeci de spectacole, nu mai ingurgita cu pofta clatitele, asa cum cerea rolul.

Unul din numerosii admiratori, care era prezent zilnic la spectacol, era bucatarul-sef al unui restaurant de langa teatru. Adoratorul, facandu-i-se mila de supliciul la care era supusa, a creat pentru favorita sa o specialitate de clatite mici, usoare, gustoase, care se topeau in gura. Oricate ai fi mancat nicicum nu te-ai fi saturat. Corvoada s-a transformat in placere si drept recunostinta diva i-a permis inventivului gastronom ca "gaselnita" sa-i poarte numele.

Intrata in tratatele de gastronomie de la sfarsitul secolului al XIX-lea, cel putin in Europa apuseana, reteta clatitelor "Suzette" este un regal al desertului.

Clatitele sunt cunoscute la popoarele slave sub numele de "blini". Anton Pavlovici Cehov credea ca gustoasele clatite, in general, sunt o creatie a gastronomiei rusesti. Medic, scriitor si gurmet, Cehov era nemultumit ca pana in vremea lui nu catadicsise nimeni sa faca un tratat despre clatite. Observatia lui, ca o incizie, era: "Este mai usor sa mananci clatite decat «sa-ti framanti creierii» cu scrisul prepararii lor...". Urmasii au implinit oful lui Cehov. Povestea frantuzului creator al clatitelor "Suzette" am aflat-o din "Kulinaria" ruseasca.

Va oferim reteta clatitelor "Suzette", dar reusita preparatului va depinde si de meritul dumneavoastra de a interpreta "partitura" indragostitului gastronom.

CLATITELE "SUZETTE"


  • INGREDIENTE: 350 g faina, 350 g frisca, 6 oua, 70 g zahar, un pliculet de sare, un pahar cu lichior, suc de portocale, unt.
  • PREPARARE: Se cerne faina, se amesteca cu zaharul, sarea si ouale. Treptat, in timp ce se amesteca compozitia, se toarna frisca, in loc de lapte ca la clatitele obisnuite. Se invarte totul bine, pana se omogenizeaza, se face ca o smantana mai raruta. Se lasa la racoare, cat timp priviti un film la televizor, doua ore. Apoi, se ia cu polonicul continutul pentru o clatita, de marimea palmei unei femei delicate sau cat o frunza de vita-de-vie. Se coace, pe ambele parti, intr-o tigaie unsa inainte cu putin unt. Produsul obtinut se ruleaza, fara a adauga ceva. Se asaza "frunzele" intr-o farfurie si se toarna peste ele unt topit si lichiorul preferat. Cand se servesc se stropesc, dupa gust, cu suc de portocale putin incalzit.
  • ×