x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucatarul trebuie sa fie artist desavarsit

Bucatarul trebuie sa fie artist desavarsit

29 Noi 2004   •   00:00

CONCURS - La Drobeta Turnu-Severin bucatarii s-au intrecut in specialitati

Sub egida versurilor lui Pastorel Teodoreanu: "Nu-i loc pentru estet sa fie trist, Caci si bucataria e o arta, Atunci cand bucatarul e artist", sambata seara a avut loc un concurs de bucatari cu public.
CRISTINA CATANA

SANSA. Tinerii bucatari au avut sansa sa arate ce pot
Locatia concursului - orasul Drobeta Turnu-Severin - a fost aleasa parca tocmai pentru a da un plus de culoare acestei intreceri. In spatele restaurantului curgea molcoma Dunarea si nu era nevoie decat sa arunci un ochi pe geam pentru a te delecta cu jocul de lumini facut de luna si de valuri. Concursul, aflat la a IV-a editie, mai are doi frati: cel mai bun barman, care a avut loc la Arad, si cel mai bun ospatar, concurs ce are loc astazi la Suceava.

PARTICIPANTI. Dintre toate, acesta de la Drobeta Turnu-Severin este cel mai important. Participantii nu aveau mai mult de 30 ani si pentru fiecare dintre ei castigarea marelui premiu insemna mai mult de 300 de euro, suma pusa la dispozitie de organizatori. Juriul a avut treaba foarte complicata. Una dintre ele - degustarea fiecarui preparat al celor noua concurenti - a imbinat, pana la urma, utilul cu placutul. Cealalta, alegerea celui mai bun bucatar, a fost de-a dreptul grea. O data ce mesele de lucru au fost aduse si cronometrul a fost pornit, cei noua pretendenti au lasat emotiile la o parte si au pus toata pasiunea in preparate. Meticulozitate, concentrare... Dar si distractie. Concurenta din Cluj a facut spectacol. A dansat, a cantat. Doamna Gabriela Berechet, sef colectiv gastrotehnica la THR Consulting Grup, membra a juriului este de parere ca aceasta este noua moda in materie de bucatar. Simpla datorie de a sta la cratita trebuie sa fie completata de spectacol.

INTRECEREA. Dupa lungi deliberari juriul a ales. Castigatoarea a fost Lucia Padurean din Arad. Drept recunostinta pentru maiestria ei a fost indelung aplaudata de public. "Cred ca diferenta dintre mine si ceilalti participanti a fost ca eu am pus mai multa pasiune si mai mult talent", a spus Lucia, careia nu ii venea sa creada ca a primit premiul cel mare.

CALITATI

"Un bun bucatar trebuie sa stie cum sa dea gust mancarii, trebuie sa stie cum sa isi monteze preparatele si mai mult decat toate acestea trebuie sa aiba imaginatie. Este cel care ofera si hrana spirituala prin spectacol" - Gabriela Berechet, sef colectiv gastrotehnica la THR Consulting Grup

PROBE
Cele trei probe ale concursului - preparat din paste fainoase la minut, specialitate din fructe de mare si preparate lacto-ovo-vegetariene pe baza de sparanghel - au fost parca mult prea simple pentru concurenti. Multi dintre ei nici nu aveau nevoie de cele 10 minute puse la dispozitie de juriu pentru a pregati bucatele alese. Insa, inainte de a ajunge in fata juriului cei noua au trebuit sa treaca o proba teoretica foarte aspra si o proba de imaginatie.
×
Subiecte în articol: gastronomie