x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucate biblice

Bucate biblice

de Anna Borca    |    09 Noi 2005   •   00:00
Bucate biblice
BUCATARIA DE ALTADATA
Biblia. Provenind de la cuvantul grecesc "biblios" - carte, Cartea Sfanta sau Sfanta Scriptura, prin care Dumnezeu comunica oamenilor vointa Sa, este indiscutabil "Cartea Cartilor". Exegeza Sfintei Scripturi este covarsitoare. Mai putine comentarii s-au facut insa despre principalele alimente, diferitele mancaruri si retetele lor, pomenite in Biblie. O temerara cercetare in acest sens realizeaza Eleonore Schmitt, autoarea cartii "Bibel Kochbuch": "Si pentru mine cautarile intreprinse intru aflarea delicateselor unei mese pentru cei care-au insufletit paginile Bibliei au facut obiectul unei calatorii pline de descoperiri surprinzatoare. In afara de multele recomandari privind retetele culinare am aflat cate ceva si despre modul de viata al oamenilor din timpurile stravechi, despre insemnatatea alimentelor si despre faptele insesi continute in Biblie".

Grau, orz, mei, linte, fasole, unt, branza, peste, carne de miel, de vita, de capra, vanat, verdeturi (anghinare, ceapa, papadie, praz etc.) si condimente (anason, chimen, coriandru, dafin, ienupar, marar, menta, mustar, scortisoara) sunt doar cateva ingrediente din care preparau mancarurile popoarele biblice. Cunoscutele parabole cu minunile realizate de Iisus Hristos, precum inmultirea painii si a pestelui, transformarea apei in vin din Caana, ne arata ce se manca si ce se bea in mod obisnuit in acele timpuri.

Despre priceperea si importanta maestrilor bucatari de acum aproape o mie de ani i.Hr., enciclopediile apusene citeaza despre legendarul Solomon, rege al Israelului, care avea la curtea sa doisprezece bucatari, cate unul pentru fiecare luna a anului. In lunile in care nu erau "de serviciu", emisarii gastronomi ai regelui cutreierau tinuturile pentru a indestula camarile. Misiunea lor nu era deloc usoara. La ospetele zilnice ale inteleptului Solomon luau parte peste o mie de persoane!

Mancarurile din Biblie, simple si modeste, asigurau o hrana completa. Dat fiind "cuceririle stiintifice", mancarurile preparate astazi, cu aceleasi componente, nu mai au efectul si gustul de atunci.

RETETE DE IERI…

MERE COAPTE

Ingrediente: 4 mere, 4 linguri cu miere, 4 linguri cu stafide, doua lingurite cu scortisoara macinata, putin unt, 125 ml de apa sau vin.

Preparare: Merele se spala si se scoate partea de mijloc pe la codita si se pun intr-un vas de ceramica sau de sticla uns cu unt. In gaurile ramase de la mere se pun stafide, miere si scortisoara. Peste fiecare mar se toarna cam o lingura de miere. Se toarna apa sau vinul in vas si se da la cuptor pentru 30 de minute. Se servesc calde, cu smantana.

FRIPTURA DE VANAT

reteta lui Esau (Geneza 27, 28, 22)

Ingrediente: 800 g de caprioara, taiate in cuburi, 4 cepe mari, 3 catei de usturoi, doua linguri de plante taiate marunt (cimbru, marar, menta, coriandru), o lingurita de sare, unt topit.

Preparare: Carnea se fixeaza pe frigarui, se frige la jar pe mangal (carbune de lemn), la gratar sau cu grasime, intr-o tigaie. Cepele se frig intregi deasupra focului sau, taiate in rondele, se prajesc intr-o tigaie cu grasime. Se caleste putin si usturoiul. Carnea preparata se presara cu plantele taiate si se sareaza. Se serveste cu salate diferite, paine proaspata si un pahar cu vin. Carte de bucate dupa Biblie, de Eleonore Schmitt
×