x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucate ce se mai fac doar prin părţile Buzăului

0
Autor: Simona Chiriac 28 Mai 2009 - 00:00
Bucate ce se mai fac doar prin părţile Buzăului Simona Chiriac/JURNALUL NAŢIONAL
Vezi galeria foto

Evenimentele organizate de Antrec Buzău sunt mereu o surpriză plăcută, dar şi gustoasă. Pensiunile din judeţ se întrec a pregăti cele mai originale, savuroase şi aspectuoase bucate, astfel încât expoziţiile gastronomice sunt mereu incitante. Întotdeauna însă se pregătesc şi mâncăruri tradiţionale, din dorinţa de a promova în continuare gusturile autentice româneşti.



Reţete tradiţionale
Carmen Băhneanu, o profesoară de chimie îndrăgostită pes­te poate de bucătăria românească, ştie toate reţetele spe­cifice locului, pe cele mai multe dintre ele pregătindu-le în bucă­tăria ei din Varlaam. Spre exemplu, fasolea fiartă în lapte, îm­preună cu ceapă, la sfârşit adăugându-se smântână şi con­dimente după gust. Păstrăvul în sos are la bază un păstrăv copt în folie, pe grătar, lăsat apoi să plutească într-un sos din făi­nă, lapte, smântână şi lămâie, cât să-i dea un gust acrişor.  

La stânele de pe Penteleu se pregăteau alte bunătăţi. Co­ro­niţa baciului era făcută special pentru cel mai important din­­tre ciobani, dintr-un aluat fraged în care se puneau pastra­mă, brânză de oaie, ardei roşu şi ceapă. Tot la stână se pre­gă­­teau şi cârnaţi, numai din carne şi seu de oaie, piper şi us­tu­­roi. Cu toate acestea nu se aseamănă cu celebrii cârnaţi de Pleş­­coi. Mielul la groapă se face dintr-un miel cu tot cu blană, că­­ru­ia i s-au scos măruntaiele. Se umple cu diverse ierburi mi­ro­sitoare, se îmbracă în lut şi se coace într-o groapă cu mult jar. După vreo patru ore, când este gata, se desface coaja. Car­nea este aproape fiartă, dar foarte gustoasă. Tot la Varlaam se mai pregăteşte mămăliguţă cu multe, multe straturi. În­tr-un vas se aşază un rând de unt, apoi urdă, brânză, mă­mă­li­gă mai moale, ouă fierte, carne afumată şi uşor prăjită, alt strat de mămăliguţă, brânză frământată şi unt. Deasupra se bat ouă şi se coace în cuptor. Curcanul în cazanul cu ţuică este ia­răşi o reţetă veche de când lumea. Curcanul, oricât de ma­re era, se fierbea în cazanul în care, pe lângă apă, se punea şi ţuică. După ce se scotea de acolo se frigea pe grătar. Nu păs­tra totuşi gustul de ţuică, iar carnea se frăgezea foarte tare.

Diversitate
Alte preparate expuse au fost droburi şi tochituri de miel, pulpe de miel în crustă, turte coapte pe vatră, iepure împănat, raţă pe varză, plăcinte cu brânză, tarte aperitiv cu spanac şi ou, gogoşi cu brânză, dar şi celebrii covrigi de Buzău. Toate au fost udate cu „ţuică mortală" de Chiojdu şi Merlot de Buzău.

Cocoş de Penteleu

Este o reţetă uşoară, dar care atrage cu siguranţă toate privirile. Se foloseşte un cocoş de curte, care se jumuleşte de pene, se arde pe flacără, se curăţă foarte bine şi se spală. Se coace pe sticlă, iar aripile sunt prinse pe beţe de frigărui, pentru a sta în lateral. Ca să capete o culoare frumoasă, se unge peste tot cu gelatină, dar şi un pic de suc de roşii. Se serveşte pe un pat de legume de sezon, trase puţin la tigaie şi aşezate de jurîmprejur.

Cloşca cu Puii de Aur
Este un preparat original, de la Pietroasele, care necesită ceva îndemânare şi răbdare. Mai întâi aveţi nevoie de 6 kg carne de curcan, 1.500 g carne de prepeliţă, 500 g orez, 150 g ceapă, 150 g morcov, 100 g ardei, 100 g stafide, 100 g migdale, ulei, sare şi piper. Carnea de curcan curăţată şi spălată se pune într-o tavă împreună cu 500 ml apă şi 100 ml ulei. Se lasă în cuptor timp de două ore, având grijă să fie stropită din când în când cu sosul din tavă. Prepeliţele se pun şi ele într-o tavă cu 200 ml apă, stropindu-se în timpul coacerii cu sosul format. Legumele se curăţă, se toacă şi se călesc într-o tigaie cu ulei încins. Se sting cu sosul de la curcan. Orezul se pune la fiert, se scurge foarte bine şi se amestecă cu migdale şi stafide. Se umplu curcanul şi prepeliţele, apoi se mai lasă puţin în cuptor. Se montează pe un platou şi se decorează cu mere coapte, cartofi fierţi, ouă de prepeliţă, boabe de struguri şi felii de portocală.

Plăcintă cu lobodă
Este o plăcintă cu ingrediente natura­le (în care se folo­sesc verdeţuri de pri­măvară), pre­gătită de Poliana Partal din Sărata Monteoru. Se face un aluat ca de pâine, însă un pic îmbunătăţit, în loc de apă punându-se lapte. Brânza mai sărată (caş), fărâmiţată, se amestecă împreună cu pătrunjel, mărar şi lobodă (de preferat cea roşie) din belşug. Se întinde o foaie de aluat, se taie în pătrate, iar în mijloc se pune umplutura crudă (nu necesită călire). Se formează plăcinte, asemănătoare doar ca formă, nu şi gust, tradi­ţionalelor plăcinte moldoveneşti „Poale-n brâu". După ce se dau cu gălbenuş se lasă la cuptor timp de 45 de minute.

Stână de munte
Este o adevărată tradiţie ca la Pensiunea Varlaam să se facă, din diverse ingrediente, peisaje cu diferite teme, ce sunt apoi adevărate tentaţii pentru oaspeţi. Fiind „Înţărcatul mieilor", Carmen Băhneanu a pregătit o stână. Partea de jos reprezintă un tort cu nucă. Pârâul de munte a fost făcut din gelatină, la fel ca şi cei trei peşti care înoată în apele reci. Munţii Penteleu au fost preparaţi din aluat cu ciocolată, cu nucă şi alune. Stâna este făcută din biscuiţi însiropaţi cu cremă de ciocolată, gardul este de fapt o napolitană, iar oiţele - aluat pufos cu zahăr.

Citeşte mai multe despre:   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

Rapperul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani 

Rapperul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani 
Rapperul și actorul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani, la cinci zile după ce a suferit un infarct, anunță BBC. Cântărețul se afla la terapie intensivă și a murit alături de familia sa. Numele...

Inele cu pietre pentru o stare de bine

Inele cu pietre pentru o stare de bine
Galerie Foto Atât metalele prețioase, cât și pietrele care le însoțesc în bijuterii pot să aducă o stare de bine celei care le poartă. Iar un inel făcut cadou este una dintre cele mai frumoase surprize pe care să le faci...

Radu Almăşan – Bosquito, apariţie rară la tv, la Te cunosc de undeva! „Când a apărut am avut un şoc!”

Radu Almăşan – Bosquito, apariţie rară la tv, la Te cunosc de undeva! „Când a apărut am avut un şoc!”
Galerie Foto Maratonul transformărilor continuă, în această sâmbătă, de la ora 20:00, la Antena 1, cu o petrecere latino în toată regula. Cei 11 concurenţi ai transforming show-ului vor simţi pe propria lor piele că...

Liber la munte și la mare, de 1 Mai și de Paște

Liber la munte și la mare, de 1 Mai și de Paște
România se întoarce la normalitate înainte de data stabilită de Guvern. Hotelierii de pe Litoral și din zonele montane deja au rezervări pentru Ziua Muncii și pentru Paște. Chiar dacă se vor menține unele...

Șoferul de autobuz Radu Carbon merge în finala iUmor, sezonul 10

Șoferul de autobuz Radu Carbon merge în finala iUmor, sezonul 10
Galerie Foto Radu Carbon, pe numele său real Radu Vieru, este un șofer de autobuz cu toate glumele la el, astfel că apariția sa de seara trecută, a doua la iUmor, l-a trimis direct în finala sezonului zece. Radu...

În sezonul 8 „#creativ”: tineri remarcabili, modeşti, sinceri, amuzanţi, plini de viaţă

În sezonul 8 „#creativ”: tineri remarcabili, modeşti, sinceri, amuzanţi, plini de viaţă
Galerie Foto Vineri seara, de la ora 23.00, la TVR 1, în sezonul 8 al emisiunii „#creativ”, vom întâlni tineri remarcabili în domeniile lor: de la design de bijuterie şi design grafic la muzică pop, de la actorie la dans co...

Ofertele de cazare in Eforie Nord iti garanteaza o vacanta relaxanta pe litoral!

Ofertele de cazare in Eforie Nord iti garanteaza o vacanta relaxanta pe litoral!
Galerie Foto Dupa un an obositor, cu siguranta visezi la o vacanta in care sa uiti de orice grija cotidiana. Din fericire, litoralul romanesc are multe de oferit la acest capitol, reprezentand o optiune excelenta pentru urmatorul...

Idei de cadouri de „chirie nouă” la prețuri accesibile

Idei de cadouri de „chirie nouă” la prețuri accesibile
Galerie Foto În cazul în care ești invitat la o minipetrecere de „casă nouă”, odată cu mutarea prietenilor tăi într-o nouă chirie, ar fi bine să profiți de această ocazie de a socializa și de a ieși din casă, mai...

Cea de-a opta ediție iUmor a fost lider de audiență

Cea de-a opta ediție iUmor a fost lider de audiență
Cea de-a opta ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.29 – 22.47, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicul comercial din mediul urban. Astfel, la nivelul...

”Străini în visul românesc”, o nouă serie de reportaje în exclusivitate la Observator 19.00, cu Alessandra Stoicescu

”Străini în visul românesc”, o nouă serie de reportaje în exclusivitate la Observator 19.00, cu Alessandra Stoicescu
Galerie Foto În loc de celebrul vis american, pentru mulți lucrători din Asia, România este țara în care speră că își vor schimba viața! Poveștile ciobanilor aduși de la poalele munților Himalaya sau ale asiaticilor...

Acestia sunt cei mai eleganti pantofi din piele pentru dama!

Acestia sunt cei mai eleganti pantofi din piele pentru dama!
Galerie Foto Daca vrei sa obtii usor acel look fascinant care va atrage priviri admirative si complimente, ai nevoie de cateva perechi de pantofi din piele pentru dama pe care sa stii ca te poti baza! Sunt accesoriile cele mai...

Criterii după care ar trebui să alegi o centrală pe lemne în 2021

Criterii după care ar trebui să alegi o centrală pe lemne în 2021
Galerie Foto În 2021 alegerea unei centrale pe lemne a devenit mai dificilă ca niciodată. Atât de multe modele sunt disponibile acum pe piață încât această decizie poate provoca o mulțime de palpitații. Cu toate acestea,...

Chefi la cuțite, lider audiență pe toate segmentele de public. Chef Scărlătescu a câștigat un avantaj important la amuleta serii

Chefi la cuțite, lider audiență pe toate segmentele de public. Chef Scărlătescu a câștigat un avantaj important la amuleta serii
Galerie Foto Marţi seara, Chefi la cuţite a câștigat din nou lupta pe toate categoriile de public. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media,...

Cristi Iacob, roast istoric la iUmor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1

Cristi Iacob, roast istoric la iUmor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1
Galerie Foto Obișnuit deja cu scena iUmor și să intre în pielea unor personaje, actorul Cristi Iacob se va transforma în excepționalul fizician german Albert Einstein astăzi, de la ora 20.30, la Antena 1, într-o nouă...

O investiție pentru viitor: tot ce trebuie să știi când cumperi o casă

O investiție pentru viitor: tot ce trebuie să știi când cumperi o casă
Să fii proprietarul unei case îți oferă un sentiment de stabilitate, însă achiziționarea acesteia este unul dintre cele mai mari angajamente financiare pe care le faci în viață. Piața imobiliară în...
Serviciul de email marketing furnizat de