x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucate cu multă dragoste pentru cei dragi

Bucate cu multă dragoste pentru cei dragi

de Simona Chiriac    |    14 Oct 2010   •   00:00
Bucate cu multă dragoste pentru cei dragi

La început de Brumar, Fasolea lu' Ciolanu (produs înregistrat al pensiunii Casa Matei din Berca) a avut un ingredient în plus. De, la Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi era greu să treci cu vederea vedeta timpului şi a locului, aşa că-n ceaunul cel mare, alchimistul-şef al bucătăriilor, neobositul Nicolae Toa­der, a adăugat afumăturii de porc şi câţiva cârnăciori subţiri şi picanţi, care au nuntit numai bine cu fasolea cea albă şi grasă, cu boabele de piper şi frunzele de dafin, care împrumutau şi ele ceva arome întregului preparat. Starostele bucătăriilor de la Berca s-a simţit ca pe vremuri, într-o cuhnie de campanie, gătind pentru sutele de invitaţi, ba cartofi ţărăneşti cu şunculiţă afumată, ba salată de varză verde ori ceva bunătăţi cu ţelină din ăst an şi maioneză... Însă chiar dacă toată lumea a gustat din bucatele lui, chiar dacă plăcintele cu carne şi tartele cu prune i-au fost mult apreciate, ştie să se retragă discret, când vine vorba de festivalul de toamnă, ca să lase gloria oaspeţilor veniţi de la celelalte pensiuni. Nu de alta,  dar al lor este locul de onoare, la expoziţia gastronomică a pensiunilor buzoiene.

EXPOZIŢIE GASTRONOMICĂ
Şi-aşa se face că masa cea cu Fasolea lu' Ciolanu şi cu cartofei ţărăneşti şi-a retras tunurile, pe câmpul de "bătălie" al bucatelor, dând întâietate unor mâncăruri ceva mai deplin elaborate, precum dovleacul umplut cu varză al Polianei Partal (Casa cu Tei, Sărata Monteoru) ori prepeliţele umplute şi iepurele picant al Emiliei Dragu (Casa Dragu, Bădeni).  N-aş pierde din vedere nici prezenţa la expoziţie a altor pensiuni aflate în topul turismului rural buzoian, precum Pensiunea "Varlaam" din... Varlaam, comuna Gura Teghii (le-a întors dna Blidaru "vizita" celor de la Casa Matei, după "Înţărcatul Mieilor", de sub poalele Penteleului, în primăvară), ori Pensiunea "Mon Caprice" din Sărata Monteoru, ca să nu uităm de Pensiunea "La Butoaie" din Pietroasele sau de "Crâşmăriţă din Buzău", de la Mărăcineni... Dacă am trecut pe cineva cu vederea, să-mi fie cu iertare, dar bucatele cele bune m-au năucit şi aşa de greu mi-a fost să le ţin minte pe toate!


FESTIVALURI SAVUROASE
"Dacă iubiţi bucătăria bună, atunci e musai să încercaţi bucatele Buzăului!", îmi spunea Cristina Partal, preşedinta ANTREC Buzău. "Iar dacă nu aţi avut timp să treceţi pe la Berca la ediţia aceasta a Festivalului Cârnaţilor de Pleşcoi, atunci vă sfătuiesc să nu rataţi următoarea întâlnire a gospodarilor din asociaţia noastră, la 1 Decembrie, la Sărata Monteoru, când are loc o nouă ediţie a festivalului «Căsuţa cu pridvor». Dar să veniţi pregătiţi şi pentru puţin sport, căci vom organiza mai întâi un Cros al pensiunilor!".

ŢINUTUL VERZELOR
Nu departe de Berca, la numai vreo 7 km, se află frumoasa co­mună Săpoca, adevărat centru al legumicultorilor buzoieni. (De altfel, acolo, în fiecare an, are loc câte o frumoasă săr­bătoare a recoltei, dedicată de fiecare dată altei legume-ve­de­tă printre localnici - varza, ceapa etc.). Varza se simte bine în câmpurile şi grădinile din zonă, fiind şi iubitoare de niţică sare (şi nu doar la saramura din butoi, mă refer, ci şi la solurile uşor sărăturoase, dar... sarea să fie cu măsură). Şi dacă au buzoienii o varză aşa de bună, şi reţetele le sunt minunate! Şi ce bine-i şade verzei lângă o mână de cârnaţi de porc!

DOVLEAC FERMECAT
Într-o poveste, dovleacul cel fermecat s-a transformat într-o caleaşcă, s-o ducă pe Cenuşăreasa la balul prinţului. În bu­cătăria pensiunii "Casa cu tei" din Să­rata Monteoru, Poliana Partal are şi ea o baghetă magică, în stare să transfor­me dovleacul în... oală pentru sarmale. Am văzut eu asta anul trecut şi tare gustoase mai erau sarmalele! Numai că în toamna asta zâna-Poliana a găsit alt rost dovleacului. Tot oală de fiert în cuptor l-a făcut, dar umplut cu ceva ce semăna mai degrabă cu o drăguţă de varză à la Cluj, dar cu mai multă carne şi numai niţică varză murată, cât să dea un gust straniu (dar minunat) preparatului, care oscila între sărat, acru şi dulce!

×
Subiecte în articol: profesionistii