Emil Gancev, jumătate român, jumătate bulgar. S-a născut în Silistra şi a trăit în Bulgaria până la 6 ani, apoi părinţii l-au adus în România. Din totdeauna şi-a dorit un restaurant bulgăresc în Bucureşti.
Iar hotărârea a luat-o din două motive: unu pentru că nu exista nici un restaurant bulgăresc şi pentru că aici trăieşte o comunitate mare de bulgari care n-a avut niciodată un restaurant, iar al doilea a fost că după 1990 românii au început să-şi petreacă vacanţele în Bulgaria şi s-au obişnuit cu mâncarea bulgărească, care se aseamănă cu cea românească. Diferenţa o fac mirodeniiile!
Oraşul Alb
Până s-a "copt" ideea şi până a găsit locaţia potrivită pentru restaurant a trecut ceva vreme. De ce Balcic? "Pentru că în Balcic eu am multe amintiri româneşti, bulgăreşti, turceşti, tătăreşti, armeneşti, acolo e un orăşel în care toate naţionalităţile au trăit şi au avut o mare influenţă între cele două războaie mondiale când Regina Maria şi-a construit castelul acolo. Ideea a fost să aducem nişte elemente ale castelului şi ale Oraşului Alb, aşa cum mai e denumit el, cu străduţele care coboară spre mare. Interiorul are multe elemente de la castel: sala de aici se numeşte Regina Maria, acolo e o faţadă a şemineului din camera ei de oaspeţi, iar dulapul acesta este o imitaţie a celui pe care-l avea în sufragerie", ne-a spus Emil Gancev.
Mirodenii
La prepararea bucatelor bulgăreşti se folosesc multe legume, dar şi carne şi, de asemenea, nişte amestecuri de mirodenii care conţin cimbru, boia de ardei şi multe ierburi aromate. "Mâncarea se bazează mult pe legume, specifice sunt salatele, (ei încep masa cu salate), reprezentativă este şopska - salata bulgărească - , care conţine roşii, castraveţi, ardei copt, ceapă şi brânză de oaie rasă. Înainte se bea un rachiu de struguri sau din caise. Rachiul se face din struguri întregi, nu din boască. El are cel puţin patruzeci şi ceva de grade. E ceva între pălincă şi ţuica românească", ne dă un exemplu distinsul nostru interlocutor.
Salată "Balcic"
Ingrediente: 100 g vinete coapte, 40 g ardei copt, 40 g roşii coapte, 10 ml ulei, usturoi, pătrunjel, sare.
Preparare: Se coc vinetele, roşiile şi ardeii. După ce se răcesc se curăţă de coajă, se toacă cubuleţe şi se călesc în ulei. Separat se căleşte usturoiul tăiat mărunt. Se amestecă apoi legumele cu usturoiul, se adaugă sare, pătrunjel, se pun într-un vas de lut şi se dau la cuptor pentru cinci minute. Se serveşte caldă.
Salată Albă ca Zăpada
Snejanka
Ingrediente: 144 g iaurt, 100 g castraveţi, o legătură de mărar, sare, 20 g nuci, 10 ml ulei.
Preparare: Castraveţii se spală, se curăţă, se taie cubuleţe şi se amestecă bine cu iaurt bulgăresc. Se adaugă puţin ulei şi sare. La servire se ornează cu mărar şi nuci pisate.
Dovlecei pane
Ingrediente: 42 g dovlecei, 20 g unt, 10 g făină, 50 ml lapte bătut, 50 g usturoi, pătrunjel, 30 g sare, iaurt, mărar, usturoi.
Preparare: Se taie dovleceii felii şi se freacă bine cu puţină sare. Se dau prin făină, apoi prin ou bătut şi se prăjesc în unt încins. Se servesc cu lapte bătut sau iaurt amestecat cu usturoi pisat şi pătrunjel.
Preparate propuse şi realizate de Nicola Nicolov bucătar-şef la Restaurantul Balcic din Bucureşti
Citește pe Antena3.ro