x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucate de sarbatoare

0
22 Dec 2005 - 00:00
In zona Branului, in Ajun de Craciun se prepara feluri de mancare traditionala, din carne de porc, care mai de care mai gustoase. Secretul lor se pare ca sta in ingredientele folosite. Carnea de porc este intotdeauna proaspata, branza de oi e pregatita cu multa placere de gospodinele de pe aici, iar pastravul se pescuieste in apele repezi ale muntelui. Va poftim la masa de Craciun!(Monica Andronescu)

CAIET DE RETETE

CARNATI DE PORC

INGREDIENTE: carne tocata de porc mai grasa, usturoi, 100 ml apa calduta, sare, piper.

PREPARARE: Carnea se taie bucati si se trece prin masina de tocat separat. In pasta obtinuta si omogenizata se adauga condimentele, apoi se amesteca, punand si putina apa. Cu aceasta compozitie se umplu matele. Se leaga la capete cu ata, se asaza pe o sipca si se lasa la zvantat, apoi se dau la fum trei zile. Cand sunt gata patrunsi, se pastreaza la rece in incaperi aerisite. Cand se prajesc, se adauga putin rozmarin.

JUMARI CU CEAPA

INGREDIENTE: carne cu slanina, trei cepe, sare, piper, apa.

PREPARARE: Carnea cu slanina se taie bucati mici si se pune in ceaun. Ceapa se curata, se spala si se taie jumatati, dupa care se adauga peste jumari. Se lasa sa fiarba in suc propriu cateva ore, avand insa grija sa amestecati continuu. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se servesc cu varza acra si mamaliguta calda.

SARMALE PE PAT DE BRAD

INGREDIENTE: o varza murata, 700 g carne tocata de porc, o ceasca orez, o ceapa, doi ardei grasi, o legatura de patrunjel, bulion, sare si piper.

PREPARARE: In carnea tocata se pun ceapa si patrunjelul tocate marunt, ardeii taiati cubulete, orezul spalat. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Cu aceasta compozitie se umplu foile de varza si se fac sarmalele. Intr-un ceaun se pun cateva ramuri de brad, se acopera cu foi de varza si se asaza sarmalele. Se acopera tot cu ramuri de brad si se pun la fiert. Dupa ce au fiert vreo ora, se adauga bulionul si se dau la cuptor la foc incet.

COZONAC CU MAC

INGREDIENTE: aluatul: 800 g faina, 200 g unt, 50 ml ulei, 150 g zahar, 40 g drojdie, 500 ml lapte, 4 galbenusuri, o lingura cu gris, o lingurita cu sare; umplutura de nuca: 500 g nuca macinata, 150 ml apa, 250 g zahar, rom; umplutura de mac: 500 g mac macinat, 250 g zahar, 200 ml apa, o lingurita cu coaja de lamaie rasa.

PREPARARE: Drojdia si o lingurita cu zahar se pun in jumatate de pahar cu lapte caldut. Se amesteca bine, dupa care se pune deoparte, sa creasca. Faina se cerne intr-un vas adanc. Peste ea se toarna drojdia crescuta si se amesteca. Se topeste untul impreuna cu uleiul si se amesteca impreuna cu faina. Se adauga galbenusurile frecate cu sarea, zaharul, grisul si, la sfarsit, laptele caldut, amestecand tot timpul, sa nu se formeze cocoloase. Se framanta si se bate bine, pana ce incep sa apara bule de aer. Aluatul astfel obtinut se presara cu faina, se acopera cu un servet si se pune deoparte, la crescut.

Pentru prepararea umpluturii de nuca se procedeaza astfel: se pun la fiert apa si zaharul. Cand acestea incep sa fiarba, se adauga nuca macinata si se mai fierbe putin. Se stinge focul si se adauga romul. Se lasa sa se racoreasca. Prepararea umpluturii de mac se face la fel ca si cea de nuca, doar cu deosebirea ca in loc de rom se pune coaja de lamaie rasa. Dupa ce aluatul s-a dospit bine, se incepe prepararea propriu-zisa a cozonacului. Pe masa de lucru se pune multa faina, iar mainile se vor da mai tot timpul prin faina, sa nu se lipeasca de coca. Aluatul crescut se rastoarna pe masa si se imparte in doua. O jumatate se intinde si se pune umplutura de nuca. Se ruleaza si se asaza in forma bine unsa cu ulei si tapetata cu faina. La fel se procedeaza si cu cealalta jumatate de aluat, folosind umplutura de mac. Cozonacii se ung cu galbenus de ou, se mai lasa sa creasca in forma circa 10 minute, apoi se pun in cuptorul incalzit in prealabil. Se coace la temperatura de 180-200 grade circa 45-60 de minute. Se scot cand sunt rumeni. Se pudreaza cu zahar farin.

PASTRAV PRAJIT CU MUJDEI

INGREDIENTE: doi-trei pastravi, 5 linguri cu malai, 100 ml ulei, sare, lamaie, o capatana de usturoi, patrunjel.

PREPARARE: Pestii se curata, se sareaza si se lasa sa stea o jumatate de ora. Se dau prin malai si se prajesc in uleiul incins. Se scot, se stropesc cu zeama de lamaie si se lasa acoperiti pe un platou, pentru a se pastra calzi. Intre timp, se pregateste un mujdei de usturoi cu care se serveste pastravul. Se presara patrunjel verde tocat marunt. In functie de preferinta, se poate servi si cu garnitura de legume sau cu sos de hrean si cu muraturi.

PLACINTA CU BRANZA SI STAFIDE

INGREDIENTE: 350 g faina, 100 g zahar, 100 ml lapte, doua oua, 150 g unt, bicarbonat, otet, sare, doua plicuri zahar vanilinat, 450 g urda proaspata, 20 g stafide, 10 g coaja de lamaie.

PREPARARE: Untul se bate impreuna cu 50 g zahar farin pana se spumeaza, se adauga un ou batut separat, apoi sarea, laptele si un plic cu zahar vanilinat, amestecandu-se bine pana ce se obtine o compozitie cremoasa. Se adauga bicarbonatul dizolvat in otet si se amesteca in continuare, omogenizand compozitia. Se adauga apoi faina, amestecand usor pana se incorporeaza aproape toata. Se lasa compozitia circa 30 de minute la cald. Urda se amesteca bine cu un ou, 50 g zahar, stafide, coaja de lamaie, omogenizand bine compozitia. Aluatul obtinut se imparte in doua bucati egale. O bucata se intinde pe o planseta pudrata cu faina si se asaza in tava. Deasupra se pune umplutura intr-un strat uniform, apoi se asaza a doua foaie. Se da tava la cuptor, la temperatura moderata. Dupa coacere si racire se portioneaza in diferite forme. Se pudreaza cu zahar farin.
Citeşte mai multe despre:   zahăr,   făină,   lasa,   adauga

 



Mai multe titluri din categorie

Mario Fresh, despre provocările de la Splash! Vedete la apă: ”Nu credeam în viața mea că este atât de greu”

Mario Fresh, despre provocările de la Splash! Vedete la apă:  ”Nu credeam în viața mea că este atât de greu”
Galerie Foto Mario Fresh a început încrezător antrenamentele pentru Splash! Vedete la Apă, care va avea premiera pe 13 și 14 august, la Antena 1. Pe parcurs, însă, lucrurile au luat o întorsătură...

S-au reluat cursele aeriene de pe Aeroportul Cluj spre Birmingham

S-au reluat cursele aeriene de pe Aeroportul Cluj spre Birmingham
 Aeroportul Internațional Cluj-Napoca a anunțat că au fost reluate cursele regulate spre Birmingham. „Compania aeriană Wizz Air reia zborurile regulate spre Birmingham, începând de astăzi, 5 august...

Cel de-al doilea sezon al serialului Adela va avea premiera joi, 19 august, de la ora 20.30, la Antena 1!

Cel de-al doilea sezon al serialului Adela va avea premiera  joi, 19 august, de la ora 20.30, la Antena 1!
Cel de-al doilea sezon al serialului de ficțiune ”Adela - Adevăr și eliberare”, produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, va avea premiera joi, 19 august, de la ora 20.30, la Antena 1!...

UPDATE Blue Air anunţă deschiderea unor noi rute

UPDATE Blue Air anunţă deschiderea unor noi rute
Wizz Air anunţă două zboruri noi din București, spre Insulele Canare și din Cluj spre Danemarca. Primul zbor Cluj-Napoca - Billund (Danemarca) va decola pe 31 octombrie, iar către Gran Canaria pe 6...

Cele șapte articole esențiale din bagajul de vară

Cele șapte articole esențiale din bagajul de vară
Bagajul de vacanță nu trebuie să fie o corvoadă și nici nu trebuie să fie motivul pentru care refuzi să pleci într-o călătorie neplanificată. Dacă îți place să călătorești și iubești biletele de...

Forbes anunță cea mai bogată cântăreață din lume. Averea sa se ridică la 1,7 miliarde de dolari

Forbes anunță cea mai bogată cântăreață din lume. Averea sa se ridică la 1,7 miliarde de dolari
Cea mai bogată cântăreață din lume este Rihanna, cu o avere de 1,7 miliarde de dolari, anunță revista Forbes, citată  de AFP. Aceasta le depășește astfel pe alte vedete bogate, precum Madonna...

Megan Markle felicitată de familia regală britanică

Megan Markle felicitată de familia regală britanică
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii i-a urat "La mulţi ani!" ducesei de Sussex, Meghan Markle, pe contul său de Twitter. Aceasta împlinește, astăzi, 40 de ani. Megan își sărbătorește ziua de...

Români în vacanță. Destinația exotică preferată de turiști

Români în vacanță. Destinația exotică preferată de turiști
Din ce în ce mai mulți turiști români aleg pentru vacanță destinațiile exotice. Africa a depășit Asia și a devenit favorita românilor. Topul destinațiilor exotice este condus de Kenya, Tanzania și Zanzibar....

12 artiști și sportivi au început antrenamentele pentru Splash! Vedete la Apă. Cel mai răcoritor show al verii va avea premiera pe 13 și 14 august, la Antena 1

12 artiști și sportivi au început antrenamentele pentru Splash! Vedete la Apă. Cel mai răcoritor show al verii va avea premiera pe 13 și 14 august, la Antena 1
Galerie Foto În aceste zile caniculare, mai multe personalități din viața artistică sau sportivă se antrenează deja la bazinul olimpic din Bacău și încearcă să fie în cea mai bună formă pentru cel mai răcoritor show...

Sharon Stone a rămas fără asigurare în pandemie

Sharon Stone a rămas fără asigurare în pandemie
Sharon Stone a spus că a fost amenințată după ce a cerut un staff complet vaccinat la filmări. Actrița a mai precizat că în pandemie a rămas fără asigurare medicală, după 43 de ani în industria...

Care sunt cele mai bune lenjerii de pat pentru noptile caniculare?

Care sunt cele mai bune lenjerii de pat pentru noptile caniculare?
Galerie Foto Vara este o bucurie, dar si o pacoste cand vine noaptea si confortul somnului dispare din cauza caldurii. Asternuturile nepotrivite parca pun paie pe foc in toata aceasta poveste. Dimineata te trezesti mai obosit decat...

Cel mai răcoritor show al verii va avea premiera pe 13 și 14 august, la Antena 1 Alina Pușcaș se antrenează intens pentru Splash! Vedete la Apă

Cel mai răcoritor show al verii va avea premiera pe 13 și 14 august, la Antena 1  Alina Pușcaș se antrenează intens pentru Splash! Vedete la Apă
Galerie Foto Alina Pușcaș se antrenează intens deja pentru cel mai răcoritor show al verii! ”Splash! Vedete la Apă” va avea premiera pe 13 și 14 august, la Antena...

Premiera serialului ”Povești de familie”, la Antena 1, lider de audiență

Premiera serialului ”Povești de familie”, la Antena 1, lider de audiență
Galerie Foto             Premiera serialului ”Povești de familie”, difuzată luni, între orele 13.59 – 16.00, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul...

Intact Media Group, lider SATI pentru a doua lună consecutivă, cu 16.035.305 vizitatori unici

Intact Media Group, lider SATI pentru a doua lună consecutivă, cu 16.035.305 vizitatori unici
Grupul Intact Media s-a clasat pentru a doua lună consecutivă pe primul loc în SATI (Studiul de Audiență și Trafic Internet), cu 16.035.305 vizitatori unici și 3 site-uri în TOP 10....

Mara Oprea, vacanţă în Grecia înainte de revenirea pe platoul de filmare Adela

Mara Oprea, vacanţă în Grecia înainte de revenirea pe platoul de filmare Adela
Galerie Foto După aproape un an de zile în care au fost prezenţi aproape zilnic pe platourile de filmare de la Adela, serialul de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production ce va avea premiera celui de-al doilea se...
Serviciul de email marketing furnizat de