x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucate de sarbatoare

Bucate de sarbatoare

22 Dec 2005   •   00:00
In zona Branului, in Ajun de Craciun se prepara feluri de mancare traditionala, din carne de porc, care mai de care mai gustoase. Secretul lor se pare ca sta in ingredientele folosite. Carnea de porc este intotdeauna proaspata, branza de oi e pregatita cu multa placere de gospodinele de pe aici, iar pastravul se pescuieste in apele repezi ale muntelui. Va poftim la masa de Craciun!(Monica Andronescu)

CAIET DE RETETE

CARNATI DE PORC

INGREDIENTE: carne tocata de porc mai grasa, usturoi, 100 ml apa calduta, sare, piper.

PREPARARE: Carnea se taie bucati si se trece prin masina de tocat separat. In pasta obtinuta si omogenizata se adauga condimentele, apoi se amesteca, punand si putina apa. Cu aceasta compozitie se umplu matele. Se leaga la capete cu ata, se asaza pe o sipca si se lasa la zvantat, apoi se dau la fum trei zile. Cand sunt gata patrunsi, se pastreaza la rece in incaperi aerisite. Cand se prajesc, se adauga putin rozmarin.

JUMARI CU CEAPA

INGREDIENTE: carne cu slanina, trei cepe, sare, piper, apa.

PREPARARE: Carnea cu slanina se taie bucati mici si se pune in ceaun. Ceapa se curata, se spala si se taie jumatati, dupa care se adauga peste jumari. Se lasa sa fiarba in suc propriu cateva ore, avand insa grija sa amestecati continuu. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se servesc cu varza acra si mamaliguta calda.

SARMALE PE PAT DE BRAD

INGREDIENTE: o varza murata, 700 g carne tocata de porc, o ceasca orez, o ceapa, doi ardei grasi, o legatura de patrunjel, bulion, sare si piper.

PREPARARE: In carnea tocata se pun ceapa si patrunjelul tocate marunt, ardeii taiati cubulete, orezul spalat. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Cu aceasta compozitie se umplu foile de varza si se fac sarmalele. Intr-un ceaun se pun cateva ramuri de brad, se acopera cu foi de varza si se asaza sarmalele. Se acopera tot cu ramuri de brad si se pun la fiert. Dupa ce au fiert vreo ora, se adauga bulionul si se dau la cuptor la foc incet.

COZONAC CU MAC

INGREDIENTE: aluatul: 800 g faina, 200 g unt, 50 ml ulei, 150 g zahar, 40 g drojdie, 500 ml lapte, 4 galbenusuri, o lingura cu gris, o lingurita cu sare; umplutura de nuca: 500 g nuca macinata, 150 ml apa, 250 g zahar, rom; umplutura de mac: 500 g mac macinat, 250 g zahar, 200 ml apa, o lingurita cu coaja de lamaie rasa.

PREPARARE: Drojdia si o lingurita cu zahar se pun in jumatate de pahar cu lapte caldut. Se amesteca bine, dupa care se pune deoparte, sa creasca. Faina se cerne intr-un vas adanc. Peste ea se toarna drojdia crescuta si se amesteca. Se topeste untul impreuna cu uleiul si se amesteca impreuna cu faina. Se adauga galbenusurile frecate cu sarea, zaharul, grisul si, la sfarsit, laptele caldut, amestecand tot timpul, sa nu se formeze cocoloase. Se framanta si se bate bine, pana ce incep sa apara bule de aer. Aluatul astfel obtinut se presara cu faina, se acopera cu un servet si se pune deoparte, la crescut.

Pentru prepararea umpluturii de nuca se procedeaza astfel: se pun la fiert apa si zaharul. Cand acestea incep sa fiarba, se adauga nuca macinata si se mai fierbe putin. Se stinge focul si se adauga romul. Se lasa sa se racoreasca. Prepararea umpluturii de mac se face la fel ca si cea de nuca, doar cu deosebirea ca in loc de rom se pune coaja de lamaie rasa. Dupa ce aluatul s-a dospit bine, se incepe prepararea propriu-zisa a cozonacului. Pe masa de lucru se pune multa faina, iar mainile se vor da mai tot timpul prin faina, sa nu se lipeasca de coca. Aluatul crescut se rastoarna pe masa si se imparte in doua. O jumatate se intinde si se pune umplutura de nuca. Se ruleaza si se asaza in forma bine unsa cu ulei si tapetata cu faina. La fel se procedeaza si cu cealalta jumatate de aluat, folosind umplutura de mac. Cozonacii se ung cu galbenus de ou, se mai lasa sa creasca in forma circa 10 minute, apoi se pun in cuptorul incalzit in prealabil. Se coace la temperatura de 180-200 grade circa 45-60 de minute. Se scot cand sunt rumeni. Se pudreaza cu zahar farin.

PASTRAV PRAJIT CU MUJDEI

INGREDIENTE: doi-trei pastravi, 5 linguri cu malai, 100 ml ulei, sare, lamaie, o capatana de usturoi, patrunjel.

PREPARARE: Pestii se curata, se sareaza si se lasa sa stea o jumatate de ora. Se dau prin malai si se prajesc in uleiul incins. Se scot, se stropesc cu zeama de lamaie si se lasa acoperiti pe un platou, pentru a se pastra calzi. Intre timp, se pregateste un mujdei de usturoi cu care se serveste pastravul. Se presara patrunjel verde tocat marunt. In functie de preferinta, se poate servi si cu garnitura de legume sau cu sos de hrean si cu muraturi.

PLACINTA CU BRANZA SI STAFIDE

INGREDIENTE: 350 g faina, 100 g zahar, 100 ml lapte, doua oua, 150 g unt, bicarbonat, otet, sare, doua plicuri zahar vanilinat, 450 g urda proaspata, 20 g stafide, 10 g coaja de lamaie.

PREPARARE: Untul se bate impreuna cu 50 g zahar farin pana se spumeaza, se adauga un ou batut separat, apoi sarea, laptele si un plic cu zahar vanilinat, amestecandu-se bine pana ce se obtine o compozitie cremoasa. Se adauga bicarbonatul dizolvat in otet si se amesteca in continuare, omogenizand compozitia. Se adauga apoi faina, amestecand usor pana se incorporeaza aproape toata. Se lasa compozitia circa 30 de minute la cald. Urda se amesteca bine cu un ou, 50 g zahar, stafide, coaja de lamaie, omogenizand bine compozitia. Aluatul obtinut se imparte in doua bucati egale. O bucata se intinde pe o planseta pudrata cu faina si se asaza in tava. Deasupra se pune umplutura intr-un strat uniform, apoi se asaza a doua foaie. Se da tava la cuptor, la temperatura moderata. Dupa coacere si racire se portioneaza in diferite forme. Se pudreaza cu zahar farin.
×
Subiecte în articol: zahăr făină lasa adauga