POPASURI MONAHALE
La Manastirea Dervent, trapeza era neincapatoare pentru romanii veniti din toate colturile lumii. "Hai Acasa!" - program inclus in Festivalul Callatis - a insemnat pentru cei mai multi si revenirea la matca spiritualitatii romanesti. Dar si intoarcerea la gustul cel vechi al bucatelor neaose.
De la fereastra din spate a cuhniilor de la Dervent, se vedea stralucind in lumini, in mijlocul Dunarii, Pacuiul lui Soare. Acolo, pe un colt de pervaz, mi-am notat retetele Parintelui Casian, cel atat de vrednic in lucrul bucatelor si atat de modest in vorbireâ¦
Nimic nu-i tradeaza varsta. Poate sa aiba la fel de bine 17 ani sau 47. Ochii ii sunt foarte tineri, iar spiritul fara varsta. Am reusit sa aflu doar ca de 7 ani e acolo, la Dervent, adus de glasul apelor si de rugile sfintilor parinti.
PUTEREA RUGACIUNII. Nu stie sa-l fi pasionat bucataritul "in viata civila", dar, o data ajuns in manastire, "a primit ascultare" sa le gateasca monahilor si oaspetilor manastirii. "Aici vine multa lume si, cateodata, la sarbatori, simt ca nu fac fata singur. Dar primesc ajutor de la frati si, cu binecuvantarea lui Dumnezeu, razbesc", ne spune cu glas abia auzit, de parca toate-s o taina. Rugaciunile sunt pilonul vietii in manastire, oricare ti-ar fi locul si treaba de mantuit. "Bucatarul, fara ruga parintilor, nu reuseste sa faca mancarea buna. Eu nu ma pricepeam la inceput la asta, dar cu rabdarea, dragostea si rugaciunea parintilor din sfanta manastire am ajuns sa gatesc bine". (Oaspetii manastirii, cei care i-au gustat bucatele, sunt insa de parere ca mancarurile parintelui Casian au alt gust decat oriunde in lume. I-am surprins, dupa masa, cerandu-i retetele pe care parintele le da cu sfiala, ca si cum lauda nu i se cuvenea). "Numai sfintii parinti stiu cum am invatat eu sa gatesc, ca mereu incercam, sa vad cum e mai bine, folosind putine ingrediente si stiind a le gati foarte simplu, sa aiba mancarea gustul cel mai bun." Iata, pentru sarmale, de exemplu. Mai intai a incercat a le face cu zarzavaturile calite si a vazut ca au un anume gust. Apoi, le-a gatit cu zarzavaturile crude, numai date pe razatoarea marunta, si a vazut ca gustul e altul. Si-a zis ca si intr-un fel si in celelalat mancarea e buna, dar si mai buna ar fi daca ar da zarzavatul pe din doua, si jumatate l-ar cali, dandu-i dulceata, iar cealalta jumatate ar pune-o in stare cruda, ca sa-si pastreze toate aromele gradinii. Si fratii i-au zis ca, da, mancarea e si mai buna acum.
Imi da si ultimul amanunt al retetelor, apoi, cu aceeasi voce inceata, imi zice: "Sa ma iertati, dar eu nu stiu a potrivi in cuvinte. Eu cand gatesc incep prin a ma ruga si termin rugandu-ma sa-mi iasa si-n ziua aceasta bucatele bune."
| ||||||||
SALATA DE VINETECIUPERCUTE UMPLUTECitește pe Antena3.ro ARDEI UMPLUTIPentru umplutura, zarzavatul (adica morcovul si ceapa) se toaca marunt si se imparte in doua. Jumatate din zarzavat se caleste in putin ulei si se lasa sa se racoreasca, iar cealalta jumatate se va folosi in umplutura in stare cruda. Orezul se caleste si se inabusa pana se umfla. Ciupercile se fierb putin, apoi se scurg si se toaca marunt. Toate acestea se amesteca apoi foarte bine intr-un vas, adaugandu-li-se multa verdeata tocata (patrunjel, marar), sare si piper, dupa gust. Cu aceasta compozitie se umplu ardeii, li se pun la loc capacelele si se asaza cat mai indesati in cratite mari. Se pune peste ardei un capac mai mic decat gura cratitei, se acopera cu apa si se dau la cuptor, la foc molcom, cateva ceasuri.SALATA DE CRUDITATIBORS DE FASOLE |
| ||
DULCETURI LA CEAUN, CA IN TIMPURILE VECHI |