x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucate variate, gustoase şi picante

0
Autor: Maria Belu 26 Mar 2008 - 00:00

Gastronomia românească, exemplu incontestabil de unitate şi diversitate, este reprezentată de tendinţele culinare ale locuitorilor fiecărei provincii istorice, legate însă prin aceeaşi cultură materială. Prin gusturile şi aromele lor, bucatele tradiţionale româneşti trasează profilul fiecărei zone a ţării.

Gastronomia românească, exemplu incontestabil de unitate şi diversitate, este reprezentată de tendinţele culinare ale locuitorilor fiecărei provincii istorice, legate însă prin aceeaşi cultură materială. Prin gusturile şi aromele lor, bucatele tradiţionale româneşti trasează profilul fiecărei zone a ţării.

 

 

 

“O Muntenie de pâine, de turme de vite, de grădini de secetă...” şi “o Oltenie de legume, campioană absolută a fierturilor de verdeţuri, a prazului ca simbol, a zarzavaturilor şi legumelor de cultură şi de strânsură” (Radu Anton Roman, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, Editura Paideia, 1998). În Oltenia se gătesc ciorbe de urzici, de ştevie, lobodă, praz, care sunt acrite cu roşii, corcoduşe verzi, aguridă şi sunt aromate din belşug cu leuştean şi pătrunjel. Bucatele pregătite în toată Oltenia sunt zemoase, picante, foarte aromate şi pline de prospeţime.

 

 

 

Turtele olteneşti

În Postul Mare se pregătesc turte (sau azime, cum se numesc în Muntenia vecină) din 250 g făină integrală, 250 g tărâţe de grâu, sare şi apă cât cuprinde aluatul, care trebuie să fie bine frământat. Se cerne făina, se frământă cu apă şi sare, apoi coca rezultată se împarte în bucăţi cât pumnul, care se turtesc şi se îngroapă în spuză, unde se lasă până prind coajă. Când sunt coapte, se scot din spuză şi se scutură bine, ca să cadă arsura. Turtele se pot pregăti oriunde a fost un foc bun, care a lăsat spuză încinsă. Sunt delicioase şi foarte sănătoase. Se consumă cu orice fel de mâncare sau ca atare. Reţetele pe care vi le oferim să le încercaţi acum, în post, sunt delicioase, iar noi vă învităm să le gătiţi şi să descoperiţi câteva dintre secretele bucătăriei olteneşti, care este atât de plină de aromă şi savoare.

 

 

 

Mâncărică de gutui cu praz

Ingrediente: 3-4 fire de praz, 2-3 gutui, două linguri de ulei, o lingură de zahăr, două linguri de făină, două linguri de suc de roşii, apă.

Preparare: Se spală şi se curăţă prazul şi gutuile, se taie în bucăţi potrivite. Separat se încinge puţin ulei şi se înăbuşă prazul timp de câteva minute, după care se adaugă gutuile, sucul de roşii, apa şi zahărul. Se lasă la fiert aproximativ 20 de minute şi se adaugă făina desfăcută în apă rece. Se amestecă din când în când şi se mai ţine pe foc timp de 10 minute.

 

 

Ciorbă de urzici

Ingrediente: un kilogram de urzici, o jumătate de cană de mălai, o ceapă, un morcov, sare.

Preparare: Urzicile se curăţă, se spală în multe ape şi se opăresc. Morcovul şi ceapa se curăţă, se spală şi se călesc. Se adaugă apă şi se lasă la fiert. Când legumele sunt aproape gata se pun urzicile şi se mai lasă să fiarbă. Apoi se adaugă mălaiul în zeamă şi se amestecă bine. Ciorba nu trebuie să fie foarte groasă. Se lasă mălaiul să fiarbă, se adaugă sarea şi se poate cosuma.

 

 

 

 

Ciorbă de praz

Ingrediente: două fire de praz, un morcov, o ceapă, un ardei, o ţelină, puţin orez, o rădăcină de pătrunjel, roşii în bulion, sare, piper, verdeaţă.

Preparare:  Prazul se curăţă, se spală, se taie în rondele, la fel şi celelalte legume, şi se pun la călit în puţin ulei încins. Se adaugă apă cât să acopere legumele şi se lasă să fiarbă. Apoi se adaugă sarea şi piperul, roşiile în bulion şi se mai lasă să clocotească. Se pune şi orezul, iar când este fiert se adaugă verdeaţa şi se ia de pe foc.

 

 

 

 

Ciuperci cu sfeclă

Ingrediente: un kilogram de ciuperci, 400 g sfeclă roşie, o ceapă, ulei, usturoi, sare.

Preparare: Ciupercile se spală bine în mai multe ape şi se taie fin. Sfecla se fierbe, se curăţă şi se dă pe răzătoare. Ceapa se toacă şi se căleşte în ulei, se adaugă ciupercile, sfecla şi mujdeiul, se călesc împreună şi se lasă să fiarbă în apa lăsată, timp de 10 minute. Când este gata se potriveşte de sare.

 

 

 

Praz cu măsline

Ingrediente: două legături de praz, 130 g măsline, o lingură de pastă de bulion, 3 felii de lămâie, o linguriţă de zahăr, ulei, sare.

Preparare: Prazul se curăţă, se spală, se taie în rondele şi se călesc în uleiul încins. Separat se fierb măslinele (după ce au fost desărate în prealabil) şi se pun la scurs. Când prazul s-a rumenit se adaugă măslinele, feliile de lămâie, bulionul diluat, sarea şi piperul, se acoperă cu apă şi se fierb până când se înmoaie prazul.

 

 

 

Mâncare de prune uscate cu orez

Ingrediente: 400 g prune uscate, o jumătate de cană de orez, o ceapă, ulei, sare.

Preparare: Prunele, dacă sunt foarte uscate, se pun de cu seară în apă rece. Ceapa se curăţă, se spală şi se căleşte în ulei încins, se adaugă prunele, apoi apă şi se lasă la fiert. Când sunt aproape fierte se pune orezul (spălat şi ţinut în apă rece) şi se lasă la clocotit. Apoi se adaugă sarea, se condimentează după gust, se mai lasă să dea câteva clocote şi se dă la o parte de pe foc.

Citeşte mai multe despre:   sare,   apă,   ulei,   praz,   lasa,   curata,   spala,   caiet de retete

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9.3...

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice cele mai căutate din țara noastră, în acest an, a fost Delta Dunării. Distanțele mari între pensiuni și separarea micilor localități pescărești prin mari întinderi de ape...

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici
Galerie Foto O excursie în Munţii Măcinului, din nordul Dobrogei, este bine-venită în această perioadă. În această parte mai puțin cunoscută a României, vizitatorii descoperă multe posibilități de a se întâlni cu...

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9
Galerie Foto Bănățean mândru, Alin Georgescu a fost exact ce recomandă medicul în cea de-a șaptea ediție iUmor, sezonul 9, difuzată seara trecută la Antena 1!...

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite. Începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite.  Începe ultima săptămână  a degustărilor pe nevăzute
Galerie Foto Luni seara începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute. Chefii mai au foarte puțin până își vor face echipele cu care pornesc în lupta pentru marele premiu din sezonul 8. Cele trei amulete rămase...

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de  undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public  Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon
Galerie Foto Distracţie la cote înalte, aşa poate fi descrisă cea de-a şaptea gală a celui de-al 15-lea sezon Te cunosc de undeva!, câștigată aseară de Adriana Trandafir şi Romică Ţociu cu o excelentă transformare în...

Ce se poate întâmpla dacă vindeți sau închiriați un imobil sau apartament în lipsa unui certificat energetic

Ce se poate întâmpla dacă vindeți sau închiriați un imobil sau apartament în lipsa unui certificat energetic
Certificatul de performanță energetică, mai cunoscut sub numele de certificat energetic este un document legal introdus și în țara noastră la solicitarea Uniunii Europene.   Ce este un certificat energe...

Seară dificilă pentru Mihai Bendeac la iUmor: Luat în colimator de trei concurente!

Seară dificilă pentru Mihai Bendeac la iUmor: Luat în colimator de trei concurente!
Galerie Foto O rusoaică, o olteancă și o cântăreață aspirantă urcă pe scena iUmor duminică seara, de la ora 20.00, la Antena 1, și nu este începutul unui banc, ci doar debutul unei seri dificile pentru juratul Mihai...

De la Olimpiada de la Londra, pe scena X Factor!

De la Olimpiada de la Londra, pe scena X Factor!
Galerie Foto Italian, stabilit în Londra și atras de România, Kalon Rae este un muzician experimentat care va urca în această seară, de la ora 20.30, la Antena 1, pe scena X Factor cu scopul de a-și obține un loc în echipa D...

Liviu Vârciu, dezvăluire în premieră la Te cunosc de undeva!: „Am plecat de la Liceul de Arte din cauza profesoarei de franceză!”

Liviu Vârciu, dezvăluire în premieră la Te cunosc de undeva!: „Am plecat de la Liceul de Arte din cauza profesoarei de franceză!”
Galerie Foto Sâmbăta aceasta, Ruleta îi va pune la grea încercare, din nou, pe Liviu Vârciu şi pe Andrei Ştefănescu, cu o transformare în Dhurata Dora şi Soolking, o albaneză senzuală şi un rapper franco-algerian. În mo...

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1
Galerie Foto Noul serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production pentru Antena 1, Adela, îşi completează distribuţia cu noi cu noi nume cunoscute din showbiz-ul autohton. Dominique Lăcătuş, fiica unuia...

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea mai...

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei
Galerie Foto In aproape toate locuintele, membrii familiei isi petrec majoritatea timpului in bucatarie. Aici stau la povesti, gatesc si iau masa cu multa voie buna. Din acest motiv, aceasta zona din casa trebuie sa fie moderna,...
Serviciul de email marketing furnizat de