Gastronomia românească, exemplu incontestabil de unitate şi diversitate, este reprezentată de tendinţele culinare ale locuitorilor fiecărei provincii istorice, legate însă prin aceeaşi cultură materială. Prin gusturile şi aromele lor, bucatele tradiţionale româneşti trasează profilul fiecărei zone a ţării.
Gastronomia românească, exemplu incontestabil de unitate şi diversitate, este reprezentată de tendinţele culinare ale locuitorilor fiecărei provincii istorice, legate însă prin aceeaşi cultură materială. Prin gusturile şi aromele lor, bucatele tradiţionale româneşti trasează profilul fiecărei zone a ţării.
“O Muntenie de pâine, de turme de vite, de grădini de secetă...” şi “o Oltenie de legume, campioană absolută a fierturilor de verdeţuri, a prazului ca simbol, a zarzavaturilor şi legumelor de cultură şi de strânsură” (Radu Anton Roman, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, Editura Paideia, 1998). În Oltenia se gătesc ciorbe de urzici, de ştevie, lobodă, praz, care sunt acrite cu roşii, corcoduşe verzi, aguridă şi sunt aromate din belşug cu leuştean şi pătrunjel. Bucatele pregătite în toată Oltenia sunt zemoase, picante, foarte aromate şi pline de prospeţime.
Turtele olteneşti
În Postul Mare se pregătesc turte (sau azime, cum se numesc în Muntenia vecină) din 250 g făină integrală, 250 g tărâţe de grâu, sare şi apă cât cuprinde aluatul, care trebuie să fie bine frământat. Se cerne făina, se frământă cu apă şi sare, apoi coca rezultată se împarte în bucăţi cât pumnul, care se turtesc şi se îngroapă în spuză, unde se lasă până prind coajă. Când sunt coapte, se scot din spuză şi se scutură bine, ca să cadă arsura. Turtele se pot pregăti oriunde a fost un foc bun, care a lăsat spuză încinsă. Sunt delicioase şi foarte sănătoase. Se consumă cu orice fel de mâncare sau ca atare. Reţetele pe care vi le oferim să le încercaţi acum, în post, sunt delicioase, iar noi vă învităm să le gătiţi şi să descoperiţi câteva dintre secretele bucătăriei olteneşti, care este atât de plină de aromă şi savoare.
Mâncărică de gutui cu praz
Ingrediente: 3-4 fire de praz, 2-3 gutui, două linguri de ulei, o lingură de zahăr, două linguri de făină, două linguri de suc de roşii, apă.
Preparare: Se spală şi se curăţă prazul şi gutuile, se taie în bucăţi potrivite. Separat se încinge puţin ulei şi se înăbuşă prazul timp de câteva minute, după care se adaugă gutuile, sucul de roşii, apa şi zahărul. Se lasă la fiert aproximativ 20 de minute şi se adaugă făina desfăcută în apă rece. Se amestecă din când în când şi se mai ţine pe foc timp de 10 minute.
Ciorbă de urzici
Ingrediente: un kilogram de urzici, o jumătate de cană de mălai, o ceapă, un morcov, sare.
Preparare: Urzicile se curăţă, se spală în multe ape şi se opăresc. Morcovul şi ceapa se curăţă, se spală şi se călesc. Se adaugă apă şi se lasă la fiert. Când legumele sunt aproape gata se pun urzicile şi se mai lasă să fiarbă. Apoi se adaugă mălaiul în zeamă şi se amestecă bine. Ciorba nu trebuie să fie foarte groasă. Se lasă mălaiul să fiarbă, se adaugă sarea şi se poate cosuma.
Ciorbă de praz
Ingrediente: două fire de praz, un morcov, o ceapă, un ardei, o ţelină, puţin orez, o rădăcină de pătrunjel, roşii în bulion, sare, piper, verdeaţă.
Preparare: Prazul se curăţă, se spală, se taie în rondele, la fel şi celelalte legume, şi se pun la călit în puţin ulei încins. Se adaugă apă cât să acopere legumele şi se lasă să fiarbă. Apoi se adaugă sarea şi piperul, roşiile în bulion şi se mai lasă să clocotească. Se pune şi orezul, iar când este fiert se adaugă verdeaţa şi se ia de pe foc.
Ciuperci cu sfeclă
Ingrediente: un kilogram de ciuperci, 400 g sfeclă roşie, o ceapă, ulei, usturoi, sare.
Preparare: Ciupercile se spală bine în mai multe ape şi se taie fin. Sfecla se fierbe, se curăţă şi se dă pe răzătoare. Ceapa se toacă şi se căleşte în ulei, se adaugă ciupercile, sfecla şi mujdeiul, se călesc împreună şi se lasă să fiarbă în apa lăsată, timp de 10 minute. Când este gata se potriveşte de sare.
Praz cu măsline
Ingrediente: două legături de praz, 130 g măsline, o lingură de pastă de bulion, 3 felii de lămâie, o linguriţă de zahăr, ulei, sare.
Preparare: Prazul se curăţă, se spală, se taie în rondele şi se călesc în uleiul încins. Separat se fierb măslinele (după ce au fost desărate în prealabil) şi se pun la scurs. Când prazul s-a rumenit se adaugă măslinele, feliile de lămâie, bulionul diluat, sarea şi piperul, se acoperă cu apă şi se fierb până când se înmoaie prazul.
Mâncare de prune uscate cu orez
Ingrediente: 400 g prune uscate, o jumătate de cană de orez, o ceapă, ulei, sare.
Preparare: Prunele, dacă sunt foarte uscate, se pun de cu seară în apă rece. Ceapa se curăţă, se spală şi se căleşte în ulei încins, se adaugă prunele, apoi apă şi se lasă la fiert. Când sunt aproape fierte se pune orezul (spălat şi ţinut în apă rece) şi se lasă la clocotit. Apoi se adaugă sarea, se condimentează după gust, se mai lasă să dea câteva clocote şi se dă la o parte de pe foc.