x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucate variate, gustoase şi picante

0
Autor: Maria Belu 26 Mar 2008 - 00:00

Gastronomia românească, exemplu incontestabil de unitate şi diversitate, este reprezentată de tendinţele culinare ale locuitorilor fiecărei provincii istorice, legate însă prin aceeaşi cultură materială. Prin gusturile şi aromele lor, bucatele tradiţionale româneşti trasează profilul fiecărei zone a ţării.

Gastronomia românească, exemplu incontestabil de unitate şi diversitate, este reprezentată de tendinţele culinare ale locuitorilor fiecărei provincii istorice, legate însă prin aceeaşi cultură materială. Prin gusturile şi aromele lor, bucatele tradiţionale româneşti trasează profilul fiecărei zone a ţării.

 

 

 

“O Muntenie de pâine, de turme de vite, de grădini de secetă...” şi “o Oltenie de legume, campioană absolută a fierturilor de verdeţuri, a prazului ca simbol, a zarzavaturilor şi legumelor de cultură şi de strânsură” (Radu Anton Roman, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, Editura Paideia, 1998). În Oltenia se gătesc ciorbe de urzici, de ştevie, lobodă, praz, care sunt acrite cu roşii, corcoduşe verzi, aguridă şi sunt aromate din belşug cu leuştean şi pătrunjel. Bucatele pregătite în toată Oltenia sunt zemoase, picante, foarte aromate şi pline de prospeţime.

 

 

 

Turtele olteneşti

În Postul Mare se pregătesc turte (sau azime, cum se numesc în Muntenia vecină) din 250 g făină integrală, 250 g tărâţe de grâu, sare şi apă cât cuprinde aluatul, care trebuie să fie bine frământat. Se cerne făina, se frământă cu apă şi sare, apoi coca rezultată se împarte în bucăţi cât pumnul, care se turtesc şi se îngroapă în spuză, unde se lasă până prind coajă. Când sunt coapte, se scot din spuză şi se scutură bine, ca să cadă arsura. Turtele se pot pregăti oriunde a fost un foc bun, care a lăsat spuză încinsă. Sunt delicioase şi foarte sănătoase. Se consumă cu orice fel de mâncare sau ca atare. Reţetele pe care vi le oferim să le încercaţi acum, în post, sunt delicioase, iar noi vă învităm să le gătiţi şi să descoperiţi câteva dintre secretele bucătăriei olteneşti, care este atât de plină de aromă şi savoare.

 

 

 

Mâncărică de gutui cu praz

Ingrediente: 3-4 fire de praz, 2-3 gutui, două linguri de ulei, o lingură de zahăr, două linguri de făină, două linguri de suc de roşii, apă.

Preparare: Se spală şi se curăţă prazul şi gutuile, se taie în bucăţi potrivite. Separat se încinge puţin ulei şi se înăbuşă prazul timp de câteva minute, după care se adaugă gutuile, sucul de roşii, apa şi zahărul. Se lasă la fiert aproximativ 20 de minute şi se adaugă făina desfăcută în apă rece. Se amestecă din când în când şi se mai ţine pe foc timp de 10 minute.

 

 

Ciorbă de urzici

Ingrediente: un kilogram de urzici, o jumătate de cană de mălai, o ceapă, un morcov, sare.

Preparare: Urzicile se curăţă, se spală în multe ape şi se opăresc. Morcovul şi ceapa se curăţă, se spală şi se călesc. Se adaugă apă şi se lasă la fiert. Când legumele sunt aproape gata se pun urzicile şi se mai lasă să fiarbă. Apoi se adaugă mălaiul în zeamă şi se amestecă bine. Ciorba nu trebuie să fie foarte groasă. Se lasă mălaiul să fiarbă, se adaugă sarea şi se poate cosuma.

 

 

 

 

Ciorbă de praz

Ingrediente: două fire de praz, un morcov, o ceapă, un ardei, o ţelină, puţin orez, o rădăcină de pătrunjel, roşii în bulion, sare, piper, verdeaţă.

Preparare:  Prazul se curăţă, se spală, se taie în rondele, la fel şi celelalte legume, şi se pun la călit în puţin ulei încins. Se adaugă apă cât să acopere legumele şi se lasă să fiarbă. Apoi se adaugă sarea şi piperul, roşiile în bulion şi se mai lasă să clocotească. Se pune şi orezul, iar când este fiert se adaugă verdeaţa şi se ia de pe foc.

 

 

 

 

Ciuperci cu sfeclă

Ingrediente: un kilogram de ciuperci, 400 g sfeclă roşie, o ceapă, ulei, usturoi, sare.

Preparare: Ciupercile se spală bine în mai multe ape şi se taie fin. Sfecla se fierbe, se curăţă şi se dă pe răzătoare. Ceapa se toacă şi se căleşte în ulei, se adaugă ciupercile, sfecla şi mujdeiul, se călesc împreună şi se lasă să fiarbă în apa lăsată, timp de 10 minute. Când este gata se potriveşte de sare.

 

 

 

Praz cu măsline

Ingrediente: două legături de praz, 130 g măsline, o lingură de pastă de bulion, 3 felii de lămâie, o linguriţă de zahăr, ulei, sare.

Preparare: Prazul se curăţă, se spală, se taie în rondele şi se călesc în uleiul încins. Separat se fierb măslinele (după ce au fost desărate în prealabil) şi se pun la scurs. Când prazul s-a rumenit se adaugă măslinele, feliile de lămâie, bulionul diluat, sarea şi piperul, se acoperă cu apă şi se fierb până când se înmoaie prazul.

 

 

 

Mâncare de prune uscate cu orez

Ingrediente: 400 g prune uscate, o jumătate de cană de orez, o ceapă, ulei, sare.

Preparare: Prunele, dacă sunt foarte uscate, se pun de cu seară în apă rece. Ceapa se curăţă, se spală şi se căleşte în ulei încins, se adaugă prunele, apoi apă şi se lasă la fiert. Când sunt aproape fierte se pune orezul (spălat şi ţinut în apă rece) şi se lasă la clocotit. Apoi se adaugă sarea, se condimentează după gust, se mai lasă să dea câteva clocote şi se dă la o parte de pe foc.

Citeşte mai multe despre:   sare,   apă,   ulei,   praz,   lasa,   curata,   spala,   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

Turiștii israelieni vor reveni în România

Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay
Premiera serialului Adela se vede gratuit pe  AntenaPlay, timp de 7 zile. Utilizatorii platformei au ocazia să participe şi la un concurs, ce pune la bătaie 10 abonamente valabile un an de zile pe AntenaPlay....

Trei motive bune pentru a lua un credit

Trei motive bune pentru a lua un credit
Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie
Galerie Foto Morphy Richards, brandul internațional de electrocasnice pentru casă și bucătărie din Marea Britanie, a anunțat astăzi extinderea în Europa de Est printr-o sucursală dedicată în București,...

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna
Galerie Foto Dacă iarna trecută ai fost dat peste cap de facturile la întreținere, iar la un moment dat nici măcar nu mai puteai să-ți aproximezi bugetul și să știi sigur dacă mai pleci în vacanța planificată, în...

Cum să profiți la maximum de timpul liber

Cum să profiți la maximum de timpul liber
O expresie spune că timpul înseamnă bani, ceea ce denotă cât de prețioasă e fiecare secundă. Că trebuie să iei tot ce-i mai bun din fiecare moment, oriunde te-ai afla, și orice ai face. Pentru că timpul nu...

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?
Daca vrei sa iti cumperi o arma Airsoft si nu stii de unde sa o alegi, NRG este locul ideal de unde poti selecta cele mai moderne si mai noi pistoale Airsoft. In urma rebrandingului facut de Airsoft6 pe site-ul NRG,...
Serviciul de email marketing furnizat de