x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucatele babei

Bucatele babei

de Anna Borca    |    01 Mar 2006   •   00:00
Bucatele babei
BUCATARIA DE ALTADATA
Dupa incursiuni in istoricul "bucatariilor" altor neamuri sa ne oprim si in hotarele vechii Dacii. Si mi-am zis, vorba unora, sa "descalecam" acolo "unde se agata harta-n cui", adica in Maramures. Motivul nu este numai obarsia mea. Din Maramuresul istoric au plecat "descalecatorii de neam" Dragos si Bogdan. Chiar daca acum pulsatiile granitelor fac sa se afle administrativ nu numai in Romania, in Maramures vorba si obiceiurile romanesti sunt pastrate. Firesc s-au mentinut si traditiile culinare. A manca si a bea ca pe vremea babei si a mosului nu este un obicei rar intalnit in casa morosanului (fie din dreapta sau din stanga raului Tisa). Calatorul pe aceste meleaguri va trebui sa stie doar denumirile morosenesti: "mamali cu bra cu la" (mamaliga cu branza si lapte), "balmos" (se face cu "farina de malai"), "grostior" (smantana si branza), "zama si sorbala" (supa si ciorba), "tocana cu pecine" (mamaliga cu carne), "scoverjioare cu cas sau cu lictar" (clatite cu branza dulce sau dulceata), "in" (vin rosu) si alte "mancari si beuturi".

SOCACITA. "Baba din Ratita", bunica mea, din satul Stramtura, era cea mai mandra si priceputa socacita (bucatareasa). Gustul si varietatea bucatelor, precum si abilitatea in reusita nuntii ii erau recunoscute "peste sate". De "cu mica", fiica (mama) si apoi nepoata (eu) i-am mostenit datul. Prima mea experienta culinara: la doi ani, imitand-o pe bunica si vrand sa fac o turta (o prajitura), am "stricat" zece oua. Am intinat (naclait) locul si m-am uns cu albus si galbenus. Bunica nu m-a pedepsit, din contra, m-a povatuit. Asa am deprins drag sa gatesc.

Ciorba de fasole cu taitei de casa, zama de gaina, curetiul umplut (sarmalele in foi de varza), ongrosala de hribi sau de carnati (un fel de tocanita), pita de malai sau turtele de malai, compotul de pere, coarnele umplute cu nuci, cu mere, cu branza dulce sau cu dulceata (un fel de rulade) sunt cateva din bunatatile cu care isi rasfata bunica nepotii si nepoatele. Si, slava Domnului, nu ducea lipsa de ei! Eram vreo treizeci de coconi si cocoane (baieti si fete)!

RETETE DE IERI…

FASOLE DE SORBIT CU LASTE DE CASA - CIORBA DE FASOLE CU TAITEI

  • Ingrediente: 400 g fasole boabe, 200 g smantana, o lingura cu untura sau ulei, o ceapa, doi morcovi, o lingurita cu boia dulce, o lingura cu malai, o legatura de patrunjel si marar, sare, piper, o lingura cu otet, taitei de casa.
  • Preparare: Fasolea se pune la inmuiat "de cu seara". A doua zi se varsa apa, dupa ce s-a spalat fasolea, si se da la fiert. Dupa primele clocote se varsa apa si se pune in alta apa, deja fiarta, cu sare si morcovii taiati rondele. Se lasa la foc potrivit. Intre timp se face "rantasu": intr-o lespede (tigaie) se pune o lingura cu untura sau oloi (ulei), se adauga ceapa taiata marunt, popriga rosie (boia de ardei) - o lingurita si farina de malai - o lingura. Se calesc si, inainte de a se rumeni ceapa, se pun peste fasole. Se mai lasa sa dea in cateva clocote, apoi se adauga lastele de casa (taitei). La sfarsit se pun smantana, patrunjelul si mararul tocate marunt, otet si piper.

    PITA DE MALAI - PAINE DIN MALAI

  • Ingrediente: doua oua, 400 g iaurt, 200 g smantana, 100 g gris, sare, o lingurita cu bicarbonat de sodiu stins in otet, malai cat cuprinde.
  • Preparare: Se ia un castron in care se pun iaurtul, smantana, cele doua oua si bicarbonatul stins in otet. Se amesteca toate ingredientele bine, se sareaza dupa gust si se adauga malaiul. Compozitia trebuie sa iasa mai moale. Se unge o tava cu ulei, se toarna compozitia in ea si se da la cuptor. La inceput, focul trebuie sa fie potrivit, iar dupa aceea, mai molcom, ca sa se coaca bine.
  • ×
    Subiecte în articol: malai