Caiet de retete
Ion Lumanare e mandru de femeia lui si de bucatele pe care le gateste. Cand i-am trecut pragul casei, ea - mama Lina, adica - tocmai deschidea usita cuptorului in care se coceau painile. Paini mai mici, de le zicea "picioi". Puse laolalta intr-o cratita mare, rotunda si mai naltuta. "Luati si âmnevoastra din paine si gustati-o", ne zice nea Ion. "Sa vedeti ce paine buna faceâ¦" Rupem cate un coltuc si, asa, fierbinte, il ducem la gura. E frageda si gustoasa. Lasam insa pe mai tarziu reteta de "picioi" si o rugam sa ne dezvaluie tainele bucatelor de la Hotarele de Giurgiu. "Nu-s cine stie ce, daâ vi le-oi spune. Sunt asa cum le-am invatat si eu de la mama, de la soacra mea. La noi aici, in campie, se fac in special ciorbe si tocane, cu legume multe." Vazand solariile si gradinile gospodarilor din sat, nici nu gandim ca s-ar putea gati fara legume, tocmai aici. Ca regula de baza, fie ca este vorba despre ciorbe, tocane ori garnituri pentru friptura, aflam ca legumele se prajesc in ulei. "La noi e multa munca si nu avem timp sa bibilim mancarea. Totul se prajeste. Si ardeii pentru salata, tot prajiti ii facem, si nu copti pe tablaâ¦" Cantitatile sunt asa, ca pentru doi oameni. "Fac mancare pentru patru persoane cand imi vin copiii acasa" - copiii, adica fata si ginerele. "Acum doi ani abia ce le-am facut nunta. Doua nunti: una la Bucuresti si a doua zi la noi in sat, cum stim din batrani." Dar sa lasam povestea nuntii deoparte si sa vedem cum se gateste la Hotarele, in casa la mama Lina.
SARAMURA DE VARA
| |
Saramura de vara, ca la Hotarele. Mama Lina ne invata: "Eu pun la un litru de apa o lingura cu sare si una cu otet. Pun si cativa catei de usturoi si boabe de piper, ca sa-i dea gust. Se pune si marar, floare, tot asa, pentru gust. Noi asa facem, si cu putin otet. Saramura asta e buna pentru vara si pentru toate anotimpurile."
Citește pe Antena3.ro |
|
SALATA DE VINETE"Se coc vinetele pe carbune sau in tava. Dupa ce s-au prajit, le cureti si le lasi in tava sa se scurga zeama. Dupa aia se toaca bine, bine, se adauga sare si ulei si se amesteca. O mancam cu ceapa tocata marunt."MANCARE DE BAME"Noi facem mancarea asta ca pe un ghiveci cu bame. Separat se prajeste ceapa si se adauga si o lingura cu faina, sa se caleasca. Dovleceii se taie feliute si se prajesc separat. La fel si bamele. Dupa aceea se amesteca tot ce s-a prajit. Peste prajeala asta se pune apa curata de la cismea, ca sa aiba un pic de sos. Se baga la cuptor."TOCANITA DE LEGUME"Taiem o ceapa si o prajim cu ulei sau untura. Adaugam bulion sau rosii tocate bine. Dupa aia taiem ce legume mai avem prin gospodarie si prajim totul, ca la noi pe prajeluri se bazeaza mancarurile. Ardei, bame, fasole verde, vinete - le prajim separat. Le amestecam bine si le dam la cuptor. Se mai poate pune si usturoi taiat marunt. Se lasa la cuptor pana ce scade sosul. Dupa ce s-a rumenit nitel tocanita de legume, se pune patrunjel si o aducem la masa."TOCANITA DE PUI CU LEGUME"Pentru tocanita de pui se toaca mai multe cepe, taiate felii marunte, marunte. Se caleste bine ceapa si apoi se adauga o lingura cu faina, amestecandu-se, sa nu se adune cocoloase. Pulpa si pieptul de pui se calesc separat. La pasare, in general, ramane pulpa intreaga, fara sa se dezoseze. Se amesteca apoi cu ceapa calita si se da la cuptor. Se pun si rosii ca sa-i dea culoare si gust. Dupa aia se baga la cuptor. Cand s-a rumenit, se scoate si se pune deasupra marar si patrunjel."CIORBA DE LEGUME"Facem ciorba si de zarzavat, si de legume. Pentru cea de legume, taiem patru cepe si le calim un pic in ulei. Calim deoparte si patru rosii taiate, punem un morcov si un postarnac (mama Lina rosteste, ca in zona, «postarnac») dati prin razatoare. Peste ceapa calita punem apa si o lasam sa fiarba un pic. Punem rosiile, morcovul si postarnacul si cand au fiert bine, eu pun o lingura cu orez. Dupa ce s-au facut toate, punem bors de tara. Dupa gust, sa nu iasa ciorba prea acra. Mai adaugam sare si, acuâ, punem si noi, la tara, o lingurita cu Vegeta. Batem un ou ori doua cu faina si putin ulei, cat sa iasa o pasta mai groasa, si le trecem prin palnie, ori le punem cu furculita, de ies asa, ca o fideluta. Daca au fiert toate, tocam patrunjel, leustean proaspat si punem in oala. Batem si un ou."FRIPTURA DE PUI CU LEGUME"Taiem puiul, pieptul deoparte, pulpele intregi, aripile, spatele. Prajim carnea, o asezam in tava, punem bulion, piper, foi de dafin, usturoi taiat marunt. Se pun condimente - sare, piper - si se da la cuptor. La friptura se mai pune cate o rosie intreaga, coapta bine, si astfel capata gust si roseala. Se mai adauga si putina apa, ca sa aiba din ce-si lasa sos. Se lasa sa scada bine, pe plita, dar e buna si la cuptor, scazuta cat mai bine."FRIPTURA DE VINETE"Iau vinete mai micute, mai subtiri, le cojesc, le tai tot asa in patru si le dau un pic de sare. Dupa ce le-am dat un pic de sare si le-am pus sa-si lase zeama, incing uleiul si le prajesc si pe o parte si pe alta. La fel si cu ardeii: se coc si se descojesc. Se coc si rosiile si se pun asa, intregi. Eu mai adaug bulion sau rosii tocate marunt, ca sa capete mai mult gust. Pun un praf de faina intr-o craticioara si asez vinetele, asez ardeiul, pun sosul de rosii peste ele si dau la cuptor. E foarte bun."FRIPTURA DE DOVLECEI"Stim face si friptura de dovlecei. Ii taiem rondele, le dam cu un pic de sare si ii dam prin ou si prin faina. Incingem uleiul si ii prajim. Noua ne place sa-i mancam cu mult usturoi. Ii punem asa in usturoi si mananci si zici ca sunt snitele de pasare."GOGOSARI IN OTET"Pentru gogosari, la 4 l de apa pun un litru de otet si doua linguri mari cu zahar. Tot asa fac si gogonele la otet. Fierb apa cu otetul si pun gogosarul acolo sa se opareasca putin. Asez gogosarii in borcane, cu conopida, rondele de morcov, catei de usturoi, asa, sa apara frumos in borcan. Sunt foarte gustoase. A, si mai pun in gogosari boabe de struguri altoiti, boabe negre. Le dau gust si roseala."ARDEI COPTI"Ardeii se prajesc in ulei sau se coc pe foc. De cele mai multe ori insa, noi ii facem in ulei. Se pun apoi intr-o oala cu apa, ca sa se jupoaie usor cojita de pe ei. Ii mancam si cu usturoi, si cu otet. Cu usturoi: pisam usturoiul bine, punem un pic de apa, bagam ardeiul dupe ce l-am cojit si adaugam sare. Pentru a capata cat mai mult gust, il lasam vreo cinci minute. Cu otet: punem un pic de sare la o cana cu apa si cu otet. Dam cu un pic de sare si la ardei, asa, ca sa-si ia gustul, dupa care ii punem in zeama." |