|
|
"Tata avea doua brutarii⦠Ah, mirosul de paine din timpurile acelea!" O vezi inchizand ochii si intelegi ca, pentru cateva clipe, e din nou copila si adolescenta rebela care, candva, demult, alerga desculta dintr-un colt intr-altul al orasului, "iscodind" viata din mahalale si din port. Ori, eleganta, intra duminica, impreuna cu parintii, in Restaurantul Metropol de la parterul Teatrului Regal. Aici venea numai protipendada. Canta Sile Dinicu, se dadeau baluri, tangoul era la moda, iar in gradina de vara fanfara militara interpreta valsuri⦠Era Braila lui Papacanaris si a lui Andronic, unde gaseai cele mai grozave trigoane si baclavale. "Dar cataif ati mancat vreodata?", ma intreaba Valeria Ursan. "Sa fi vazut ce grozav arata, plin de nuca si cu frisca adevarata! Erau vestiti⦠In cofetaria lui Papacanaris nu te uitai in galantar sa vezi ce are. Toate bunatatile erau pe platouri, pe mese. Te asezai, mancai ce voiai, apoi venea chelnerita si te intreba ce ai mancat si tu plateai. Nu verifica nimeni sa vada de ai zis adevarulâ¦"
"La restaurantele din centru, de pe Strada Regala, intra numai protipendada. La Metropol se dadeau baluri, se cantau tangouri si valsuri de Straussâ¦"
|
"La Clubul Regal se tragea la ruleta, dar nici cei din mahalale nu erau mai prejos. Brailenii ieseau la gradina sau la tavernele din port, sa se distreze"
|
"Braila este binecuvantata de Dunare. Fluviul inseamna navigatie, comert, statutul de Porto-Franco si, nu in ultimul rand, pescuitul. Iata, aici, cherhanauaâ¦"
|
"La noi, la Braila, lumea stia sa se distreze." Functionarii, marinarii si hamalii aveau locurile lor. "Se umpleau cafenelele si restaurantele din port, sfaraia pestele pe gratar si micii.
Citește pe Antena3.ro
Vorbim despre specificul culinar al etniilor. "Nu v-ar ajunge o carte de bucate sa scrieti despre ce se mananca la Braila. Aici, in unele zile miroase a scordalea - care-i greceasca, a musaca - de zic turcii ca-i a lor si armenii ca a lor e, a peste la protap - despre care lipovenii spun ca e specialitatea lor, toate mirosurile te imbie, "trag de nas" si te invita la masa." Armenii pregateau dulciuri cu miere de albine, iar la Craciun se face "anus abur" sau "abur dulce", din grau fiert, miere si multe fructe: ananas, smochine, curmale, portocale.