x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Busuioaca de Bohotin

Busuioaca de Bohotin

16 Iun 2004   •   00:00

Acest vin a avut dintotdeauna foarte multi prieteni. Popularitatea l-a facut atat de dorit, incat astazi se afla printre victimele propriului succes.

CATALIN PADURARU - Vinexpert

Multiplicat la nesfarsit, contrafacut brutal, "lungit" stiintific, vinul de Bohotin, cel real, abia daca mai este cunoscut si a devenit subiect de legenda. Busuioaca de Bohotin isi are caminul la… Bohotin, intre judetul Iasi si Husi, judetul Vaslui.

De fapt, cele doua entitati teritorial administrative sunt singurele care, macar din punct de vedere lingvistic, pot uza de formularea "… de Bohotin. Altfel, cel putin in logica primara, Busuioaca de Bohotin de "Zmeureni" - sa zicem, devine o indicatie derutanta. Este adevarat, legea o permite. Pe noi ne intereseaza insa ce este specific acestui vin, cum sa recunoastem valoarea si cum sa ne ferim de replicile comerciale meschine. Considerat a fi un soi vechi pe teritoriul Romaniei, Busuioaca se pare ca isi are originea in sudul Europei sau in Cipru. Departe de culoarea mistificatoare roz-bombon, nuantele sale sunt mai degraba catre un orange-caramiziu sau culoarea foii de ceapa in care rozul apare doar ca inflexiune discreta. Fiind cultivat pe areale restranse, numarul buteliilor rezultate nu poate fi foarte mare, asa ca fiti atenti atunci cand achizitionati o Busuioaca. In anii din urma, "sarje" de facaturi umpleau rafturile magazinelor. Culmea, si pe cele ale magazinelor de clasa. Criteriul unic de selectie devenise pretul mic si eticheta cat mai inzorzonata cu simboluri presupus arhaice. Fara sa ne dam seama, comportamentul de consum s-a modificat. De la vinul licoros, corpolent, elegant, zamislit pentru deserturi rafinate s-a ajuns la consumul "de voie" al braseriilor insalubre de prin spatele blocurilor. Credibilitatea, rasa unui vin devin astfel desuete, pentru ca singurele cerinte impuse de catre bautorii ce populeaza astfel de locuri sunt alcoolul si putina dulceata. Ceea ce falsurile in circulatie puteau sa ofere. Astazi avem ceva mai mult noroc. Doua evenimente majore au dus la "decantarea" ofertei de pe piata. Concurenta generata de privatizarea podgoriilor si Legea viei si vinului. Impostorii s-au rarefiat, iar magazinele cu pretentii isi completeaza echipa de aprovizionare cu oameni care incep sa descifreze tainele vinului. Principalii producatori ai renumitului vin pot fi din Iasi, Vaslui - Husi, Pietroasa si Valea Calugareasca. Cu toate ca pentru ultimele doua numite apare o contradictie de localizare, s-a acceptat ca, datorita istoricului in exploatare si dezvoltare al soiului, se poate pastra aceasta formulare. Vinificatorii din aceste podgorii cunosc foarte bine procesul tehnologic de corectie si innobilare prin adaosul de must concentrat. Nu inseamna ca orice aparitie a unei Busuioace de Bohotin a respectivilor vinificatori este un succes. Ramane ca dvs. sa va creionati o scara de valori pe care sa va asezati preferintele. Va recomand sa luati ca etalon anii de dinainte de ’89, Busuioaca de vinoteca.

×
Subiecte în articol: gastronomie bohotin busuioaca