x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Busuiocul, regele plantelor

Busuiocul, regele plantelor

de Mario jr David    |    23 Feb 2011   •   16:36
Busuiocul, regele plantelor
153400-bucate21-30-page-07-image-0002.jpgDe curând părinţii mei au sfinţit casa în care locuim. Am văzut în farfuria cu apă sfinţită un mănunchi de plante pe care nu le mai văzusem până atunci. Preotul mi-a explicat că este busuioc, o plantă cu proprietăţi sfinte: "Este nelipsit de la obiceiurile româneşti. La naştere apare la prima scaldă, pe masa ursitoarelor şi la botezul copiilor. La nuntă este ascuns în perna mirilor, iar în trecut, mireasa stropea fetele nemăritate cu un mănunchi de busuioc udat în apă, ca să aibă şi ele noroc. În ajunul marilor sărbători, fetele îl purtau în piept, la brâu sau în sân pentru a avea noroc în dragoste". Cum preotul ştie că eu sunt un mic magician în bucătărie, mi-a recomandat să folosesc busuiocul şi în bucătărie, pentru că se spune că acesta ar fi  "regele plantelor". Mi-am amintit atunci că am auzit despre busuioc în povestea "Înşiră-te mărgăritari", de Petre Ispirescu, poveste în care planta avea proprietăţi magice: "Ca sa scape de gura ei, fiul de boier puse de tăie scândurile, făcându-le ţăndări mărunte. Iară spurcata astupa toate găurelele casei şi puse scândurile pe foc de arseră. Totuşi două scânteioare se strecurară pe coş şi picară în grădină. În locul unde căzură acele scântei, răsăriră îndată două stele de busuioc. Boierul avea un mieluşel ce creştea prin curtea lui; acesta scăpând în grădină, mâncă busuiocul şi îndată i se auri lâna. Şi aşa de frumos se făcu mielul, încât nu se mai găsea pe lume un altul aşa de frumos ca acesta".

Poftă bună!
Dar să lăsăm poveştile deocamdată şi să ne întoarcem în bucătăria mea. Ce-aş putea face cu busuiocul? M-am documentat şi am aflat că este folosit în mod obişnuit ca plantă aromatică în bucătăria mediteraneană, fiind ingredientul principal al sosului pesto. Îl mai găsim şi în prepararea altor sosuri, fiind combinat foarte bine cu cimbru, oregano, capere şi usturoi. Chinezii si taiwanezii folosesc busuiocul la numeroase feluri de mâncare, cum ar fi supele-creme şi fripturile, dar şi la prepararea gemurilor de zmeură, căpşuni sau prune. Eu am să fac ceva simplu, un pui cu busuioc. Am nevoie de o ceapă, un ardei gras, sos de soia, ulei de măsline, un pumn de orez alb şi doi pumni de frunze proaspete de busuioc sau câteva crenguţe uscate, pe vremea asta. Mama îmi va tăia cepele cerculeţe şi ardeiul cât mai subţire. Voi sota ardeiul cu carnea, separat voi sota ceapa şi apoi le voi amesteca. La final adaug busuiocul. Se lasă puţin, apoi se pun  două linguri de sos de soia. Îl voi servi cu orez alb, fiert cu sare şi cuişoare.

×