x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cabasma neagra

Cabasma neagra

de Dr. ing. ec. Ion Pusca    |    12 Mai 2006   •   00:00

Cabasma neagra a suferit aceeasi tragedie ca si soiul Cabasma alba. Nu sunt "rude" intre ele, dar le-a unit durerea. Sunt, poate, printre putinele soiuri din lume cu "dubla nationalitate" - in cazul de fata, romana si moldoveneasca! Publicatiile de acum cateva decenii mentionau: "Ca si Cabasma alba, soiul Cabasma neagra este un soi de strugure de vin, romanesc, raspandit in Moldova si R.S.S. Moldoveneasca". Nu imi dau seama cat a contribuit R.S.S-ul la obtinerea prin selectie populara a acestor soiuri vechi romanesti! Normal, atat Cabasma alba, cat si Cabasma neagra s-au nascut in Moldova istorica cuprinsa intre Carpati si Nistru.

Cabasma neagra este inrudit cu un alt soi romanesc, la fel de vechi, Batuta neagra. Amintesc ca soiul Batuta neagra, soi candva cultivat pe teritoriile romanesti, se mai intalneste razlet in sudul Olteniei. Ce diagonala istorica romaneasca!

Un alt argument al faptului ca soiul Cabasma neagra este romanesc sunt si sinonimele cu care este cunoscut in popor. Prin rezonanta pe care o au, acestea par a veni din adancuri: Poama vartoasa neagra, Francusa neagra.

Soiul Cabasma neagra este autofertil si se poate cultiva in plantatii pure, neavand nevoie de polenizatori. Acest soi se caracterizeaza printr-o crestere relativ viguroasa, lastarii putand depasi doi metri lungime intr-un an. Cabasma neagra se comporta bine cand este plantat pe dealuri cu expozitie sudica sau sud-estica, ajungand, in anii favorabili, la o acumulare de zaharuri de pana la 215 g/l. Coacerea strugurilor are loc in partea a doua a lunii septembrie si in prima parte a lunii octombrie. Strugurii sunt cilindrici, rareori aripati, cu boabele dese si deformate, din cauza desimii. Boabele sunt uniforme, soiul neprezentand fenomenul de meiere si de margeluire. Boabele au o culoare neagra-rosiatica, cu miezul moale si zemos.

Greutatea strugurilor copti este foarte mare pentru un strugure de vin, ea putand ajunge chiar pana la 450 g, adica doi struguri la kilogram. In aceste conditii, un butuc da aproximativ 10 kg struguri, iar productia totala de struguri la hectar este foarte mare, putand ajunge la 45.000 kg/ha.

Din soiul Cabasma neagra se obtin vinuri rosii, slab colorate. In general, sunt vinuri usoare, cu o tarie alcoolica medie de 9,5-10,5s. Aciditatea vinurilor de Cabasma neagra este destul de ridicata, ceea ce le confera o anumita prospetime. Se recomanda ca aceste vinuri sa se consume cand sunt tinere, ele nefiind apte pentru invechire.
×
Subiecte în articol: gastronomie neagra soiul cabasma