x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cadou pentru indragostiti

Cadou pentru indragostiti

de Simona Chiriac    |    22 Feb 2006   •   00:00
Cadou pentru indragostiti
RETETA CU DICHIS
S-ar parea ca in sfarsit sosise si timpul lui. Dupa ani de peregrinari, de cautari si experiente naucitoare, calatoria se apropiase de sfarsit. Peste numai o zi avea sa afle daca ceea ce ii promisese soarta cu multi ani in urma avea sa se implineasca.

"O vei cuceri cu un dar al zeilor". Asa i-a soptit batrana in acea noapte in care incercase in zadar sa gaseasca drumul spre casa. Atunci nu stia despre cine este vorba, si chiar mult timp se intrebase daca batrana care-i aparuse in cale nu era cumva o naluca. Dar si-a dat seama ca nu a fost un vis in momentul in care a vazut-o. Exact acum un an. Trecea in caleasca aurita chiar pe strada unde el se oprise atata timp cat sa urmareasca o pasare ce parca sovaia in zborul ei. Si atunci i-a intalnit privirea. Era cea mai frumoasa fiinta, atat de frumoasa, incat a simtit cum inima i-a stat in loc si aproape s-a rugat ca acest moment sa dureze pentru totdeauna. Sa stea o vesnicie in mijlocul strazii, privind-o… Ea i-a zambit numai lui, si atunci s-a indragostit fara scapare. Naucit, a incercat sa gaseasca o cale sa o intalneasca din nou. Dar era peste putinta de greu. Ea era fiica regelui, iar el, un simplu muritor caruia ii era imposibil sa treaca de poarta cea mare a castelului. Trebuia sa gaseasca acel dar al zeilor de care vorbise batrana. Trebuia s-o cucereasca.

A calatorit peste mari si tari, a depasit obstacole de netrecut, a infruntat furtuni, a invatat ce inseamna prietenia si loialitatea, a invatat sa pretuiasca ceea ce batranii intelepti i-au aratat. A ajuns pana pe meleagurile neprimitoare ale aztecilor, a vazut palatele lor de aur si a fost fascinat de povestile si de zeii lor. A invatat sa se increada in stele si s-a lasat calauzit de ele pana in inima padurii. Acolo a primit darul zeilor. Cateva boabe de cacao pe care Quetzalcoatl a avut bunatatea sa le daruiasca pe pamant supusilor sai.

SURPRIZA. Si iata-le acum in fata lui. Ceea ce credea ca nu este posibil este pe cale sa se intample. Este invitat la palat, la doar cativa pasi de aleasa inimii lui. Iar maine va castiga concursul. Caci doar el a primit darul zeilor. Tot ce are de facut este sa-i pregateasca o surpriza printesei, iar ea il va alege pe cel care o va face fericita. A facut exact asa cum i-a aparut in vis. A sfaramat boabele de cacao, darul zeilor, a adaugat putin lapte si unt, apoi a incalzit totul usor pe valvataia de foc. A adaugat frisca pufoasa, unt si toata dragostea lui. La sfarsit a facut bobite ca de roua si le-a asezat pe petale de trandafiri.

Ceilalti fii de regi i-au daruit printesei bijuterii cu pietre cat ouale de pitulice, pasari care cantau ca-n paradis sau cele mai frumoase rochii cusute cu raze de soare. Dar numai el a reusit s-o faca fericita cu adevarat. Bomboanele daruite de el, atat de fine si de delicate, i-au adus zambetul pe buze. Dragostea cu care au fost pregatite a facut restul…

TRUFE
Legenda trufelor este o fictiune, dar totusi aceste bomboane de ciocolata au o poveste a lor. La inceput au fost ciupercile subpamantene, numite tot trufe. Doi imparati au fost cei mai mari admiratori ai lor: Ludovic al XIV-lea si Napoleon. Pentru ca erau foarte greu de gasit, si in acelasi timp deosebit de scumpe, un cofetar a creat o replica din ciocolata si frisca a pretioaselor trufe, la inceputul secolului XX.

TRUFELE AMORULUI, IN ALB SI NEGRU
1. Trufele se pot face atat din ciocolata alba, cat si din ciocolata neagra. Mai intai aveti nevoie de: 220 g ciocolata alba sau neagra (dupa preferinta), 50 ml frisca proaspata, 125 g unt si cateva linguri cu cacao si ciocolata rasa.
4. Compozitia de frisca si unt se toarna peste ciocolata topita. Se amesteca bine cu o spatula din lemn pana cand se omogenizeaza complet. Vasul se lasa la rece cateva ore, cat sa se intareasca compozitia, suficient de mult pentru a fi modelata.
2. Se ia ciocolata alba sau neagra, se taie bucatele sau se poate sfarama cat mai marunt. Se topeste la bain-marie, amestecand continuu cu o spatula de lemn ca sa nu se lipeasca ciocolata de peretii vasului. Dupa ce s-a topit in intregime se lasa sa se racoreasca.
5. Cand compozitia s-a intarit suficient, se fac mingiute sau se modeleaza alte forme dorite. Se tavalesc prin cacao din abundenta. Dupa preferinta, se poate rade ciocolata pe razatoarea mica sau se pot folosi fulgi de nuca de cocos.
3. Frisca proaspata se asaza intr-un vas de portelan si se pune deasupra untul taiat cubulete. Se amesteca foarte bine. Ca o alternativa, frisca poate fi preparata si in casa folosind praf de frisca si lapte fiert si racit.
6. Trufele se asaza pe un platou si se lasa la frigider cateva ore. La servire, platoul poate fi decorat cat mai fantezist cu betisoare de scortisoara, felii de lamaie, migdale, stafide sau chiar felii de fructe. Si, bineinteles, alaturi, un pahar cu sampanie.
×
Subiecte în articol: ciocolata frisca