x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cafeaua artistilor

Cafeaua artistilor

de Veronica Guzun    |    24 Aug 2005   •   00:00
Cafeaua artistilor
BARUL CASEI
Sinaia interbelica prindea viata pe timp de vara. Soarele bucurestean ramanea sa bronzeze strazi goale si lipsite de suflu monden. Abia cand se mai domolea lumina lui plina de pasiune arzatoare, elitele, in frunte cu familia regala, se intorceau valuri-valuri de la munte la campie. Capsa de la Sinaia se golea, in schimb reinvia localul de la Bucuresti. Din nou schwartz-ul incepea sa curga, din nou inspiratia nu se lasa prea mult asteptata. Schwartz-ul era o cafea decofeinizata, cu cicoare si naut, pregatita dupa o reteta proprie Capsa. Ce mai, era bautura artistilor: ieftina si tonifianta. Din fericire, modul de preparare al licorii inspiratiei nu s-a pierdut, cum s-a intamplat cu multe retete de la Capsa dintre cele doua razboaie mondiale. Intr-un vas de 15 l se pune apa la fiert, pana da in clocot, in tifon se pun cicoare, naut, cafea neagra. Amestecul din tifon se scufunda in apa clocotita, pana se obtine un fel de ceai-cafea. Pe fiecare masa se punea cate un pocal din aceasta bautura decofeinizata.

Desigur, cei care nu isi duceau traiul in stransa legatura cu capriciile cucoanei Muza isi permiteau cafele adevarate. Ba mai mult, chiar "deghizate". Parlamentarul Marghiloman ascundea cu iscusinta in cafea putin rom. Nu a trecut prea mult timp si licoarea politicianului a intrat in meniu sub numele de Marghiloman. Putini stiu ca la cea mai cunoscuta cafenea din Bucurestiul de altadata a fost inventata cafeaua solubila, pentru care, in 1900, casa a primit un premiu la Paris. Traditia inventarii de noi cafele s-a pastrat si in prezent. In 2004 a aparut un nou produs - "Capsa Vital" - o cafea indulcita cu cocteil natural din produse melifere.

Capsa Vital


  • INGREDIENTE: cafea neagra, apilarnil (produs din miere, laptisor de matca, propolis, fermenti si enzime).
  • PREPARARE: Intr-un ibric se pune o lingurita cu cafea macinata si una cu zahar, se adauga 100 ml de apa. Se amesteca bine, tinandu-se ibricul pe foc pana se formeaza caimacul, care se imparte in cescute. Ibricul cu cafea se pune din nou pe foc, pana ce da in clocot. Se lasa sa se aseze zatul si se toarna in cesti. In ceasca de cafea se adauga o lingurita cu apilarnil. Se serveste fierbinte.
  • ×
    Subiecte în articol: cafea