x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de retete - 1 august 2007

Caiet de retete - 1 august 2007

01 Aug 2007   •   00:00

Preparate din carne

Pane de pui

două piepturi de pui, 3 ouă, 200 g pesmet, doi morcovi, o jumătate de ţelină, o jumătate de varză, 200 g maioneză, 50 g miezuri de nucă, 50 ml lapte dulce, sare, piper, ulei, salvie, pudră de nucşoară, castraveţi verzi, mărar

1 Piepturile de pui se spală, se dezosează şi se taie in felii egale. Intr-un vas se amestecă pesmetul cu puţină sare, piper şi un vărf de cuţit de pudră de nucşoară.

2 Ouăle se bat cu o furculiţă şi se amestecă bine cu laptele dulce, salvie tocată mărunt, sare şi piper. Se trec feliile de carne prin amestecul de lapte şi ouă, apoi prin pesmet.

3 Se prăjesc in ulei incins, avănd grijă să nu se ardă pesmetul, căci capătă un gust amar. Se scot cu o spumieră, se pun pe un şervet absorbant, ca să se elimine uleiul in exces, apoi se aşază pe un platou.

4 Morcovii şi ţelina se curăţă de coajă, se spală şi se dau pe răzătoarea cu ochiuri mici. Varza se spală, se scurge de apă şi se toacă mărunt.

5 Se amestecă bine cu maioneză, sare şi piper după gust. Se adaugă miezurile de nucă tăiate in bucăţi mai mici şi se serveşte alături de şniţelele de pui.

Sfat: Salata de legume se poate inlocui cu o salată de castraveţi verzi cu mărar.

Băutura: Mustoasă de Mădărat

Cărnaţi cu sos de roşii

4 cărnaţi olteneşti, 300 g carne de porc, 5 roşii, un kilogram broccoli,

o lingură de pastă de tomate, 3 căţei de usturoi, doi ardei graşi, o ceapă, ulei de floarea-soarelui, sare, mărar, cartofi

1 Broccoli se rupe in bucheţele, se spală şi se pune la fiert in apă cu sare. Se scoate din apă şi se aşază intr-o strecurătoare.

2 Cărnaţii se taie in bucăţi mai mici şi se pun intr-un castron. Carnea de porc se taie in cuburi şi se prăjeşte intr-o cratiţă cu ulei de floarea-soarelui.

3 Se adaugă şi cărnaţii, se prăjesc căteva minute, apoi se scoate totul şi se pune intr-un castron.

4 In cratiţă se pune ceapa, usturoiul şi ardeiul tocaţi mărunt, se adaugă roşiile tăiate in cubuleţe şi pasta de tomate.

5 Se fierbe timp de zece minute la foc iute, se adaugă carnea şi cărnaţii şi se lasă să mai fiarbă timp de 20 de minute.

6 Dacă este nevoie, se adaugă un pahar de apă. Se presară mărar tocat şi se serveşte alături de bucheţelele de broccoli.

Sfat: La sos se mai pot adăuga şi felii de cartofi fierţi in prealabil.

Băutura: Pălincă

Terină de ficat şi ardei iute

350 g ficat de pui, 170 g slănină, o lingură de coniac, un ou,

100 ml smăntănă, două frunze de dafin, 5 g gelatină, 250 ml apă,

un ardei iute mic, sare, piper, salată verde

1 Gelatina se inmoaie in 250 ml apă. Se pune pe foc şi se lasă pănă cănd s-a dizolvat, dar fără să fiarbă apa.

2 Ficatul şi slănina fără şorici se fierb in apă cu sare şi frunzele de dafin, se scurg de apă şi se dau prin maşina de tocat. Se repetă operaţia de trei-patru ori, pănă cănd totul devine ca o pastă.

3 Se pune totul intr-un vas, se adaugă smăntăna, sarea, piperul, oul şi coniacul.

4 Se toarnă compoziţia intr-o formă de terină, se introduce in cuptor şi se fierbe la bain-marie timp de 45 de minute.

5 Dacă este nevoie, după 30 de minute se acoperă cu folie de aluminiu, ca să nu se ardă suprafaţa.

6 Se scoate forma din cuptor şi se lasă să se răcească terina. Se presară deasupra ardeiul iute tocat mărunt, se toarnă gelatina şi se introduce forma la rece, ca aceasta să se intărească.

Sfat: Se serveşte a doua zi cu salată verde.

Băutura: Pinot Noir

Supă cu ficăţei de pui

3 dovlecei, 300 g ficăţei de pui, o conservă fasole boabe negre,

două cepe, un morcov, o jumătate de ţelină, ulei de măsline, sare, piper, pătrunjel, suc de lămăie, iaurt

1 Morcovul şi ţelina se curăţă de coajă, se spală şi se dau pe răzătoarea cu ochiuri mici. Cepele se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt.

2 Se incinge puţin ulei intr-o tigaie, se adaugă legumele tocate, cepele şi se călesc timp de căteva minute, pănă cănd au devenit moi.

3 Se pune totul intr-o oală cu doi litri de apă, se adaugă sare, piper şi se lasă la fiert timp de zece minute.

4 Dovleceii se spală, se taie in rondele sau in cubuleţe şi se pun in oală.

5 Se fierbe totul 15-20 de minute, apoi se adaugă ficăţeii de pui spălaţi şi scurşi de apă şi fasolea din conservă.

6 Se mai lasă să fiarbă incă zece minute, se adaugă sucul de la o jumătate de lămăie, se condimentează dacă mai este nevoie, se presară pătrunjel şi se opreşte focul.

Sfat: Se serveşte fierbinte, cu iaurt şi cu verdeaţă tocată.

Băutura: Ţuică

Preparate din legume

Legume gratinate

500 g broccoli, doi morcovi, o vănătă, 4 ardei capia, o conopidă, o ţelină mică, 200 g fasole verde, un fir de praz, 250 g mazăre, 100 g unt, usturoi, 150 ml vin alb demisec, sare, piper, pudră de nucşoară, busuioc uscat, parmezan, smăntănă

1 Broccoli se spală, se rupe in bucheţele mai mici şi se fierbe. Morcovii, vănăta, ardeii capia şi ţelina se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Se pun la fiert in apă cu sare, se scurg şi se pun intr-un castron.

2 Fasolea verde şi conopida se fierb, se taie in bucăţi mici şi se pun lăngă legumele tocate. Prazul se curăţă de frunzele veştede, se spală şi se taie rondele.

3 Se incinge untul intr-o cratiţă, se adaugă trei căţei de usturoi pisat, rondelele de praz, o lingură de busuioc şi se lasă la călit timp de două minute.

4 Se adaugă legumele din castron, mazărea fiartă, sarea şi piperul după gust.

5 Se prăjesc timp de căteva minute, se adaugă vinul alb, un vărf de cuţit cu pudră de nucşoară şi se mai lasă la fiert incă zece minute.

6 Se opreşte focul, se acoperă şi se lasă să se amestece gusturile.

Sfat: Se servesc cu parmezan ras sau smăntănă.

Băutura: Pinot Gris

Ruladă cu legume

250 ml lapte dulce, 65 g margarină, zahăr, 500 g făină, 25 g drojdie, doi dovlecei, 3 roşii, doi ardei capia, 150 g boabe de porumb din conservă, salată verde, 300 g ciuperci, 175 g parmezan, seminţe de chimen, două ouă, sare, piper

1 Drojdia se pune intr-un castron, impreună cu laptele dulce, o linguriţă de sare şi o lingură de zahăr tos. Se amestecă bine ca să se dizolve drojdia, se adaugă puţină făină şi se lasă la dospit.

2 Margarina moale se amestecă bine cu un ou, cu drojdia dizolvată şi cu restul de făină pănă cănd rezultă un aluat potrivit de tare. Se acoperă şi se lasă la dospit timp de 30 de minute.

3 Roşiile se taie in jumătăţi şi se golesc de miez. Pulpa se şterge cu un şervet absorbant ca să se reducă sucul şi se taie in cubuleţe. Dovleceii, ardeii capia şi ciupercile se taie mărunt, se presară cu sare, piper şi se pun intr-o strecurătoare.

4Se intinde o foaie din aluat, se presară parmezan ras şi legumele din strecurătoare impreună cu roşiile şi porumbul.

5 Se rulează aluatul, se aşază intr-o tavă tapetată cu făină, se unge cu ou bătut şi se presară cam o lingură de seminţe de chimen. Se coace 30-45 de minute.

Sfat: Se serveşte fierbinte sau rece cu salată verde.

Băutura: Busuioacă de Bohotin

Supă cremă de praz cu pesto

4 fire de praz, 60 g unt, doi căţei de usturoi, 3 cartofi, o jumătate de ţelină, 125 ml smăntănă, 150 g parmezan, o lămăie, o lingură de sos pesto, ulei de măsline, busuioc verde, sare, piper, grisine, crutoane, păine neagră

1 Cartofii se curăţă de coajă, se spală şi se toacă mărunt. Prazul se curăţă de frunzele veştede, se spală şi se taie in rondele.

2 Se incinge untul intr-o cratiţă, se adaugă prazul. Se căleşte, amestecăndu-se din cănd in cănd, pănă cănd se inmoaie, dar fără să se ardă.

3 Se pune totul intr-o oală, se adaugă cartofii, ţelina curăţată de coajă şi spălată, sare, piper şi doi litri de apă.

4 Se lasă la fiert pănă cănd toate legumele s-au inmuiat, se opreşte focul şi se mixează.

5 Se adaugă smăntăna, sucul de lămăie, parmezanul ras şi se amestecă. Parmezanul se poate presăra deasupra supei in momentul servirii, dacă nu se doreşte o supă mai sărată la gust.

6 Se toarnă supa in boluri, se adaugă sosul pesto diluat cu puţin ulei de măsline, se decorează cu grisine, frunze de busuioc verde şi se serveşte imediat.

Sfat: Se serveşte cu păine neagră sau crutoane.

Băutura: Frăncuşă

Salată cu ciuperci

500 g ciuperci, doi ardei capia, o jumătate de ţelină, doi morcovi, 250 g roşii cherry, salată verde, o linguriţă de busuioc uscat, două ouă, o linguriţă de muştar, 150 ml ulei, 3 linguri de suc de lămăie, sare, piper, tarhon, apă

1 Ciupercile se curăţă de pieliţă, se spală şi se fierb timp de zece minute in apă cu sare şi o lingură de suc de lămăie.

2 Morcovii şi ţelina se curăţă de coajă, se spală şi se fierb. Se scurg de apă, se taie in felii, apoi in cubuleţe. Se pun intr-un castron impreună cu ciupercile tocate in cubuleţe, ardeii capia tăiaţi in felii şi busuiocul uscat.

3 Un ou se fierbe tare, se opreşte gălbenuşul, iar albuşul se toacă mărunt şi se pune peste legumele din castron. Gălbenuşul fiert se pasează, se amestecă bine cu celălalt gălbenuş crud, muştar, sare şi piper.

4 Se adaugă uleiul treptat şi se mixează pănă cănd rezultă o compoziţie omogenă. Se adaugă sucul de lămăie şi se amestecă.

5 Se introduce la rece pentru 30 de minute, apoi se toarnă peste legume, se amestecă şi se serveşte alături de felii de roşii şi salată verde, presărate cu tarhon proaspăt tocat.

Sfat: Dacă maioneza este prea groasă, se poate adăuga puţină apă rece.

Băutura: Muscat Ottonel

Preparate din peste

Salată de legume şi crevete

350 g crevete decorticate congelate, 400 g broccoli, 300 g conopidă, o jumătate de ţelină, doi morcovi, 200 g maioneză, mărar, coajă rasă de lămăie, coajă rasă de portocală, suc de lămăie, usturoi, sare, piper, ulei de măsline

1 Crevetele se spală, se scurg şi se prăjesc căte trei minute pe fiecare parte. Se scot cu o spumieră, se pun intr-un castron şi se acoperă cu un capac.

2 Ţelina şi morcovii se curăţă de coajă, se spală şi se fierb. Se taie in rondele cu un cuţit pentru cartofi şi se pun intr-un castron impreună cu broccoli şi conopida fierte, tăiate in bucăţi mici.

3 Intr-un vas mai mic se amestecă maioneza, o linguriţă de suc de lămăie, o linguriţă de coajă rasă de portocală şi o linguriţă de coajă rasă de lămăie.

4 Se adaugă doi căţei de usturoi pisaţi, sare şi piper după gust.

5 Se presară două linguri de mărar tocat, se amestecă şi sosul obţinut se introduce la rece pentru zece minute.

6 Se pun intr-un vas crevetele şi legumele, se toarnă sosul deasupra şi se amestecă, avănd grijă să nu se sfărăme crevetele.

Sfat: Sosul de maioneză se poate inlocui cu o vinegretă din ulei, suc de lămăie, sare şi piper.

Băutura: Fetească Albă

Peşte la cuptor cu usturoi

4 fileuri de peşte, 300 g paste orzo, o lămăie, 150 g unt, două cepe, 4 căţei de usturoi, 250 ml vin alb demisec, 50 g seminţe de susan, un ardei iute mic, 200 g roşii cherry, sare, piper, busuioc, două frunze de dafin, 50 ml ulei de măsline

1 Pastele orzo se fierb in apă cu sare, se trec sub un jet de apă rece şi se pun intr-o strecurătoare.

2 Fileurile de peşte se spală, se aşază intr-o tavă unsă cu ulei, impreună cu trei felii de lămăie, un pahar de apă, frunzele de dafin, usturoiul feliat, seminţele de susan, sarea şi piperul.

3 Se introduce tava in cuptor şi se ţine circa 20-30 de minute la foc mediu.

4 Untul se pune la topit intr-o crăticioară. Se adaugă ceapa tocată mărunt şi se căleşte timp de cinci minute, pănă cănd devine moale.

5 Se adaugă vinul alb, sarea, piperul şi sucul de la lămăia rămasă. Se fierbe pănă cănd sosul scade la jumătate, se opreşte focul şi se adaugă busuioc proaspăt tocat sau uscat.

6 Se scot fileurile din tavă şi se servesc alături de pastele orzo şi sosul de unt.

Sfat: Se pot servi şi cu o salată din roşii cherry cu usturoi tocat mărunt şi busuioc.

Băutura: Fetească Regală

Piure de cartofi cu midi

4 cartofi, două cepe, o rădăcină de pătrunjel, 4 roşii, 300 g midii,

50 g unt, ulei de măsline, 50 ml smăntănă, 250 ml vin alb, o lingură de sos pesto de busuioc, busuioc verde, salată verde, sare, piper

1 Cartofii se curăţă de coajă, se fierb şi se taie in cuburi. Intr-o cratiţă se infierbăntă două linguri cu ulei şi untul. Se adaugă o ceapă tăiată rondele şi rădăcina de pătrunjel tăiată in cubuleţe.

2 Se călesc timp de cinci minute, se adaugă cuburile de cartofi, sare, piper şi 500 ml apă. Se lasă la fiert timp de 20-30 de minute, se opreşte focul şi se mixează legumele.

3 Se adaugă smăntăna, se condimentează dacă este nevoie şi se acoperă cratiţa cu un capac ca să stea cald.

4 Roşiile se curăţă de pieliţă, se taie in cubuleţe şi se pun intr-o cratiţă. Se adaugă ceapa rămasă tocată mărunt, sare, piper şi puţin ulei.

5 Se fierbe totul, se mixează şi se adaugă verdeaţă tocată.

6 Midiile se fierb timp de cinci minute intr-un vas in care se află vinul alb şi 250 ml apă.

Sfat: Se servesc cu sos pesto, salată verde şi lipii cu busuioc.

Băutura: Chardonnay

Tartă cu peşte şi cu dovlecei

două pachete de foitaj, un kg peşte, doi dovlecei, două legături de ceapă verde, 3 căţei de usturoi, 3 ouă, un vărf de cuţit cu pudră de nucşoară, ulei de măsline, sare, piper, mărar, unt pentru tavă

1 Peştele se curăţă de solzi, se eviscerează şi se taie fileuri. Se curăţă de piele, se fierbe in apă cu sare şi se pune intr-o strecurătoare.

2 Cănd s-a răcit se curăţă de oase şi se sfărămă cu o furculiţă. Ceapa verde se curăţă, se spală şi se taie rondele. Usturoiul se curăţă de foi, se pisează şi se pune peste ceapă.

3 Dovleceii se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari, se scurg de suc şi se pun peste celelalte legume.

4 Se incinge puţin ulei intr-o tigaie, se adaugă legumele şi se călesc cinci minute. Se adaugă sarea, piperul, pudra de nucşoară şi peştele sfărămat. Se prăjeşte totul căteva minute.

5 Foitajul se dezgheaţă la temperatura camerei şi se aşază o foaie intr-o tavă unsă cu unt.

6 Se toarnă compoziţia de peşte amestecată cu două ouă şi mărar tocat. Se aşază deasupra a doua foaie, se unge cu ou bătut şi se coace la foc mediu 30-35 de minute.

Sfat: Se serveşte fierbinte sau rece.

Băutura: Sauvignon Blanc

Preparate dulci

Clătite americane

375 g făină, 300 ml lapte dulce, două ouă, 50 g unt, 50 g zahăr tos, miere, o linguriţă de praf de copt, sare, o jumătate de linguriţă de pudră de scorţişoară, zahăr vanilinat, un borcan cu gem de prune, prune, unt pentru uns

1 Intr-un castron se amestecă făina, praful de copt, pudra de scorţişoară şi un vărf de cuţit de sare.

2 Intr-un alt vas se pun laolaltă ouăle, untul topit şi răcit, zahărul tos, un pliculeţ cu zahăr vanilinat şi o lingură de miere.

3 Se mixează totul, se adaugă laptele şi se mai mixează două minute. Se toarnă totul peste ingredientele din castron şi se amestecă bine.

4 Se unge cu unt o tigaie pentru clătite, se ia compoziţie cu un polonic şi se toarnă căte o grămăjoară, fără să se intindă in toată tigaia.

5 Se lasă la prăjit pănă cănd la suprafaţă incep să apară bule de aer, se intorc cu o paletă şi se prăjesc şi pe a doua parte.

6 Se procedează la fel cu restul de compoziţie, iar clătitele obţinute se suprapun una peste cealaltă ca să se păstreze calde.

Sfat: Se servesc cu gem de prune sau prune proaspete.

Băutura: Suc de affine

Brioşe cu banane şi ghimber

250 g făină, 150 g zahăr, 115 g unt, 3 ouă, 3 banane, praf de copt, pudră de scorţişoară, zahăr vanilinat, esenţă de migdale, ghimber, sare, 50 g ciocolată neagră, 50 g miezuri de nucă, 50 g migdale, frişcă, sos de ciocolată

1 Intr-un vas mai mare se pun ouăle, zahărul tos, două pliculeţe de zahăr vanilinat şi un praf de sare.

2 Se mixează totul pănă cănd compoziţia işi dublează volumul, se adaugă o linguriţă de praf de copt, o jumătate de linguriţă de pudră de scorţişoară şi esenţa de migdale.

3 Bananele se descojesc, se taie in bucăţi mai mici şi se pun in vas. Se mixează din nou, ca să se sfărăme bananele, se adaugă untul moale, cinci centimetri de rădăcină de ghimber curăţat de coajă şi dat pe răzătoarea cu ochiuri mici.

4 Se presară făina, ciocolata tăiată in bucăţele mici, miezurile de nucă, migdalele tocate mărunt şi se amestecă.

5 Se toarnă compoziţie in forme de brioşe, unse cu unt, se introduc in cuptor şi se coc 25-30 de minute la foc mediu.

6 Se lasă la răcit cinci minute, se scot din forme şi se servesc.

Sfat: Se pot servi cu frişcă şi sos de ciocolată.

Băutura: Apă minerală

Pişcoturi cu sos de vanilie

300 g pişcoturi pentru şampanie, 250 ml frişcă, o păstaie de vanilie,

un gălbenuş, 125 g zahăr tos, topping de căpşuni, 250 g afine, 50 g migdale, gem de căpşuni, esenţă de vanilie, zahăr vanilinat

1 Păstaia de vanilie se taie in jumătate şi se rade conţinutul cu ajutorul unui cuţit. Frişca se pune la foc intr-o oală impreună cu miezul de vanilie.

2 Cănd a inceput să fiarbă, se ia jumătate din frişcă şi se toarnă peste gălbenuşul aflat intr-un castron. Se bate cu un tel şi se varsă totul inapoi in oală.

3 Se amestecă incontinuu ca să nu se coaguleze gălbenuşul. Se mai fierbe timp de două-trei minute, se adaugă zahărul tos şi se lasă deoparte să se dizolve.

4 Sosul obţinut se toarnă intr-un vas de porţelan şi se pune să se răcească.

5 Se introduce apoi in frigider şi se lasă cel puţin 30 de minute.

6 Se toarnă sos in farfurii, se aşază pişcoturile, se pune puţin gem de căpşuni şi se decorează cu topping, migdale şi afine.

Sfat: Păstaia de vanilie poate fi inlocuită cu zahăr vanilinat sau esenţă de vanilie.

Băutura: Busuioacă de Bohotin

Minitarte cu banana

300 g făină, 180 g unt, 80 g zahăr tos, 3 ouă, 150 g pudră budincă de vanilie, două banane, 50 g fulgi de cocos, zahăr vanilinat, praf de copt, o linguriţă de esenţă de lămăie, sare, o linguriţă de pudră de scorţişoară, mentă

1 Intr-un vas mai mare se amestecă untul, zahărul tos şi 50 g praf de budincă. Se adaugă un praf de sare, două pliculeţe de zahăr vanilinat şi două ouă.

2 Se mixează pănă cănd devine ca o cremă, se adaugă făina mestecată cu o jumătate de pliculeţ de praf de copt şi se frămăntă pănă cănd rezultă un aluat potrivit de tare.

3 Se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece pentru 30 de minute. Se ung forme de tarte cu unt, se pune căte o bilă din aluat şi se presează ca să ia forma de tartă.

4 Se introduc in cuptor zece minute. Fulgii de cocos se pun intr-un castron impreună cu esenţa de lămăie, bananele pisate, praful de budincă şi pudra de scorţişoară. Se adaugă oul rămas, se amestecă şi crema rezultată se pune peste tartele scoase din forme şi intoarse.

5 Se introduc din nou in cuptor şi se ţin pănă cănd compoziţia se intăreşte şi capătă o culoare aurie.

Sfat: In crema de cocos se poate adăuga şi mentă tocată.

Băutura: Limonadă

×