Preparate din pui
Măncare cu perişoare
doi dovlecei, două vinete, praz, două conserve de roşii, doi ardei capia, un ardei iute, doi piepţi de pui, 300 g carne de vită, o felie de păine, un morcov, o rădăcină de pătrunjel, o ceapă, două ouă, cimbru, sare, piper, ulei, murături
1 Morcovul şi rădăcina de pătrunjel se curăţă de coajă, se spală şi se dau pe răzătoarea cu ochiuri mici.
2 Ceapa se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Se pune intr-un castron impreună cu legumele rase, ouăle şi carnea tocată.
3 Se adaugă felia de păine inmuiată in puţină apă şi sfărămată cu o furculiţă. Se condimentează, se amestecă şi se formează perişoare mai mari.
4 Se fierb in apă cu sare, se scot cu o spumieră şi se pun intr-un castron acoperit. Dovleceii, vinetele şi un fir de praz se taie in cubuleţe sau in rondele.
5 Se incinge ulei intr-o cratiţă şi se adaugă legumele tocate, impreună cu ardeiul iute şi cel capia, tăiat in cubuleţe.
6 Se condimentează, se lasă puţin la prăjit şi se adaugă roşiile din conserve. Se presară cimbru, se amestecă şi se lasă să fiarbă legumele.
Sfat: Se serveşte cu murături.
Băutura: Fetească Albă
Pizza cu dovleac şi pui
7 g drojdie uscată, 650 g făină, două piepturi de pui, 250 g brănză feta, două ouă, 250 g caşcaval, 200 g boabe de porumb, 500 g dovleac de plăcintă, două vinete, ulei de măsline, sare, piper, salată verde, sos de roşii picant
1 Piepturile de pui se taie in bucăţi mici, se condimentează şi se prăjesc in ulei incins.
2 Vinetele se spală, se taie felii subţiri, se condimentează şi se lasă să se scurgă pe un tocător. Dovleacul se curăţă de coajă, se spală şi se taie in cubuleţe.
3 Intr-un castronel se pune la inmuiat drojdia cu apa călduţă. Cănd drojdia a devenit lichidă, se adaugă o linguriţă de sare şi două linguri de ulei.
4 Se toarnă totul peste făină, se frămăntă pănă cănd rezultă un aluat potrivit de tare şi se lasă la dospit 30 de minute la loc cald.
5 Se porţionează aluatul, i se dă formă de cercuri, se unge cu ou bătut şi se aşază deasupra feliile de vinete. Se pun bucăţile de pui, brănza tăiată in cubuleţe şi dovleacul.
6 Se presară boabele de porumb, se condimentează şi se pune deasupra caşcavalul ras. Se introduce in cuptor şi se coace.
Sfat: Se serveşte cu salată verde şi cu sos de roşii picant.
Băutura: Bere
Pui cu sfeclă
un pui, 500 g cartofi, două ouă, 100 g făină, o lămăie, 4 cuişoare,
două linguri de miere, ulei de măsline, 250 ml smăntănă,
două conserve sfeclă roşie, sare, piper, busuioc verde
1 Cartofii se curăţă de coajă, se spală şi se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari. Se pun intr-o strecurătoare şi se presează ca să elimine sucul.
2 Se pun intr-un castron impreună cu făina, sarea, piperul, busuiocul tocat şi cele două ouă. Se amestecă, se formează chifteluţe plate şi se prăjesc in ulei incins.
3 Se scot cu o spumieră şi se ţin la loc cald. Lămăia se spală, se crestează din loc in loc şi se adaugă cuişoarele.
4 Puiul se curăţă, se spală, se condimentează şi i se introduce in interior lămăia. Se unge la suprafaţă cu ulei, miere şi se condimentează.
5 Se aşază intr-o tavă cu puţin ulei, două pahare de apă şi frunze de busuioc. Se introduce in cuptor şi se ţine pănă cănd capătă o culoare aurie şi pielea a devenit crocantă.
6 Dacă nu se frăgezeşte carnea, se acoperă puiul cu folie de aluminiu şi se mai lasă 10-15 minute.
Sfat: Se serveşte cu salată de sfeclă roşie, cu smăntănă şi cu busuioc.
Băutura: Ţuică
Smochine umplute
16 smochine, 100 g orez, 200 g bacon feliat, 200 g caşcaval, 160 g sparanghel, o ceapă mică, 80 g ulei de măsline, sos de roşii picant, cimbru, sare, piper, o lămăie, morcovi
1 Smochinele se spală, se taie in patru fără să se despartă feliile şi se stropesc cu suc de lămăie.
2 Sparanghelul se curăţă, se spală şi se fierbe in apă cu sare 7-10 minute. Se scoate cu o spumieră şi se pune pe un platou.
3 Orezul se fierbe in apă cu sare, se trece printr-un jet de apă rece şi se pune intr-o strecurătoare. Se lasă să se răcească, se pune intr-un castron impreună cu sparanghelul tăiat mărunt, sarea şi piperul după gust.
4 Ceapa se curăţă de foi, se spală şi se toacă peştişori. Se căleşte pănă cănd devine sticloasă, se scurge de ulei şi se pune peste orez.
5 Se presară cimbru tocat, se amestecă şi se umplu smochinele.
6 Se invelesc in bacon, se presară caşcaval ras, se aşază intr-o tavă unsă cu ulei şi se introduc in cuptor.
Sfat: Se servesc fierbinţi, cu sos de roşii picant sau cu felii de morcovi fierţi.
Băutura: Pinot Noir
Preparate vegetariene
Cuşcuş cu vinete şi morcovi
400 g cuşcuş, apă, două vinete, o jumătate de ţelină, 4 morcovi, două cepe, 100 g unt, 100 ml ulei de măsline, o linguriţă de busuioc uscat, o linguriţă de cimbru uscat, oţet de mere, sare, piper, pătrunjel, iaurt, mentă proaspătă
1 Ţelina şi morcovii se curăţă, se spală şi se taie in cuburi. Cepele se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Se pune o oală cu un litru de apă la fiert şi cănd dă in clocot se adaugă legumele tocate.
2 Se condimentează, se adaugă 50 ml ulei şi se lasă la fiert. Cănd legumele sunt inmuiate, se scot morcovii şi cuburile de ţelină intr-un castron.
3 Cuşcuşul se pune intr-un vas şi se toarnă deasupra din lichidul in care au fiert legumele. Se amestecă, se acoperă cu un capac şi se lasă să se umfle.
4 Lichidul rămas se pune din nou la fiert, impreună cu verdeaţa uscată şi două linguriţe de oţet de mere pănă cănd devine ca un sos. Vinetele se spală, se taie in felii şi se prăjesc in restul de ulei amestecat cu unt. Se condimentează şi se scot cu o spumieră.
5 Cuşcuşul se serveşte alături de cuburile de legume şi vinetele prăjite, stropite cu sosul de legume şi presărate cu verdeaţă tocată.
Sfat: Se poate servi şi cu un sos din iaurt şi mentă proaspăt tocată.
Băutura: Merlot
Fenicul umplut cu ciuperci
4 bucăţi de fenicul, ciuperci marinate, praz, 300 g brănză de vaci, 100 g brănză telemea, 100 g caşcaval, o legătură de mărar, 100 g ulei de măsline, 300 g roşii cherry, o lămăie, dafin, 4 boabe de piper, boabe de muştar, sare, piper
1O linguriţă de boabe de muştar, boabele de piper şi o frunză de dafin se pun la fiert intr-un litru de apă.
2 Cănd apa a dat in clocot se adaugă sucul de lămăie şi bucăţile de fenicul tăiate in jumătăţi.
3 Se fierb timp de zece minute, se scot cu o spumieră şi se lasă să se răcească.
4Un fir de praz se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Se amestecă bine cu brănza de vaci şi cu brănza telemea dată pe răzătoarea cu ochiuri mari.
5 Se condimentează, se adaugă mărar tocat şi se amestecă. Se umplu jumătăţile de fenicul cu crema de brănză, se aşază deasupra o conservă de ciuperci marinate scurse de suc, se presară caşcavalul ras şi se aşază intr-o tavă unsă cu ulei.
6 Se introduc in cuptor şi se ţin circa 15-20 de minute la foc mediu.
Sfat: Se servesc alături de o salată de roşii cherry şi mărar.
Băutura: Vin alb de buturugă
Măncare de dovlecei
4 dovlecei, 500 g ciuperci, un fir de praz, o ceapă, 800 g roşii, un ardei iute mic, doi ardei graşi roşii, un morcov, pudră de curry, un vărf de cuţit de pudră de nucşoară, sare, piper, ulei, pătrunjel, sfeclă roşie, smăntănă
1 Ceapa şi prazul se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Ardeii graşi şi cel iute se curăţă de seminţe, se spală şi se taie in cubuleţe.
2 Roşiile se opăresc timp de căteva secunde, se descojesc şi se toacă mărunt.
3 Ciupercile se curăţă de pieliţă, se spală şi se prăjesc in ulei incins. Se incinge ulei intr-o cratiţă, se adaugă ceapa şi prazul şi se călesc pănă cănd devin sticloase.
4 Se adaugă ardeii, morcovul curăţat de coajă şi dat pe răzătoarea cu ochiuri mici. Se presară pudra de nucşoară şi un vărf de cuţit de pudră de curry, dovleceii tăiaţi in felii, sarea şi piperul.
5 Se prăjeşte totul timp de căteva minute, se adaugă ciupercile, roşiile şi se amestecă. Se fierbe totul la foc mediu, amestecănd din cănd in cănd ca să nu se lipească.
6 Se presară verdeaţă tocată şi se serveşte imediat.
Sfat: Se serveşte cu salată de sfeclă roşie şi smăntănă.
Băutura: Merlot
Ruladă cu spanac
450 g făină, 100 g unt, 15 g drojdie, 225 lapte, 500 g spanac, două ouă, praz, roşii uscate in ulei, ciuperci murate, doi ardei capia, o legătură de mărar, o jumătate de lămăie, sare, piper, ulei, sos de roşii picant
1Un fir de praz se toacă mărunt. Se căleşte in ulei incins pănă cănd devine sticlos, se adaugă spanacul şi se mai lasă căteva minute.
2 Cănd spanacul s-a inmuiat se ia de pe foc şi se lasă la răcit. Drojdia se dizolvă in laptele călduţ, se amestecă bine cu untul topit şi răcit, un ou şi o linguriţă de sare.
3 Se toarnă peste făină şi se frămăntă pănă cănd rezultă un aluat potrivit de tare. Se lasă la crescut 30 de minute, apoi se intinde o foaie groasă de un centimetru.
4 Se pune deasupra spanacul, se rulează şi se aşază intr-o tavă unsă cu unt. Se unge cu ou bătut, se introduce in cuptor şi se coace 25-30 de minute la foc mediu spre iute.
5Roşiile uscate şi ciupercile murate se taie in bucăţi mai mici, se amestecă bine cu sare, piper, mărar tocat şi suc de lămăie.
6 Se adaugă ardeii capia tăiaţi in cubuleţe, se amestecă şi se serveşte alături de felii de ruladă.
Sfat: Rulada se poate servi fierbinte sau rece şi cu sos de roşii picant.
Băutura: Chardonnay
Preparate din peste
Andive umplute cu peşte
8 andive, 4 fileuri peşte afumat, două lămăi, o ceapă, 4 căţei de usturoi, un ardei iute mic, pudră de ghimbir, o conservă de roşii, seminţe de chimen, pudră de curry, 100 ml apă, ulei, pătrunjel, sare, piper
1 Ceapa şi usturoiul se toacă mărunt. Se incing trei linguri de ulei intr-o cratiţă, se adaugă ceapa, usturoiul şi se călesc pănă cănd ceapa devine sticloasă.
2 Se adaugă ardeiul iute tocat mărunt, o linguriţă de pudră de curry, o linguriţă de pudră de ghimbir, o jumătate de linguriţă de seminţe de chimen, sarea, piperul, conserva de roşii pasate şi apa.Â
3 Se omogenizează şi se lasă la fiert incă 20-30 de minute, amestecănd din cănd in cănd ca să nu se lipească de cratiţă. Dacă sosul este prea gros se mai poate adăuga un pahar de apă şi se fierbe incă zece minute.
4 Andivele se spală, se scurg de apă şi se taie in jumătăţi. Se stropesc cu sucul de lămăie, se condimentează şi se prăjesc puţin in ulei incins.
5 Se scurg de ulei, se umplu cu peştele afumat tăiat mărunt, se stropesc cu suc de lămăie, se presară verdeaţă tocată şi se servesc alături de sosul picant.
Sfat: Andivele se pot pregăti şi la cuptor, acoperite cu folie de aliminiu ca să nu se ardă.
Băutura: Frăncuşă
Orez curry cu ton şi stafide
400 g orez, 300 g mazăre, 6 ardei capia, două conserve de ton in ulei,
o ceapă, 50 g stafide, 100 ml ulei de măsline, o linguriţă de pudră de curry, sare, piper, pătrunjel, ardei copt, oţet
1 Ardeii capia se spală, se şterg cu un şervet şi se coc in cuptor. Se pun intr-un vas, se presară cu sare şi se acoperă cinci minute.
2 Se descojesc, se curăţă de seminţe şi se toacă mărunt. Ceapa se curăţă de foi, se spală şi se taie peştişori.
3 Se incinge ulei intr-o cratiţă, se adaugă ceapa şi se căleşte pănă cănd devine sticloasă. Se pune orezul spălat, se căleşte timp de căteva minute, apoi se toarnă apă căt să-l depăşească cu două degete.
4 Se lasă să fiarbă, amestecănd din cănd in cănd ca să nu se lipească. Cănd orezul este pe jumătate fiert se adaugă mazărea şi pudra de curry.
5 Se condimentează, se lasă să fiarbă şi cu cinci minute inainte de a stinge focul se adaugă in cubuleţele de ardei copt şi stafidele.
6 Se aşază pe farfurii, se pun bucăţele de ton scurs de ulei şi se presară verdeaţă tocată.
Sfat: Se serveşte cu o salată de ardei copţi cu oţet.
Băutura: Pinot Gris
Rulouri cu peşte afumat
8 ardei capia, 4 fileuri peşte afumat, două linguri de pastă de măsline, 50 g unt, 30 g făină, două gălbenuşuri, 100 ml smăntănă, 200 ml vin alb demisec, 500 ml apă, sare, piper, cimbru, pătrunjel, o lămăie
1 Untul se pune la topit intr-o cratiţă. Se adaugă făina, se amestecă, se lasă să se prăjească puţin şi se adaugă apa treptat, amestecănd mereu ca să nu rămănă cocoloaşe de făină.
2 Se adaugă vinul, se fierbe timp de zece minute, apoi se ia de pe foc. Separat se amestecă gălbenuşurile cu smăntăna, se pun peste sos şi se omogenizează.
3 Se condimentează, se adaugă cimbru tocat şi se mai pune căteva minute pe foc.
4 Ardeii capia se spală, se şterg cu un şervet şi se coc. Se descojesc, se taie in jumătăţi şi se curăţă de seminţe.
5 Peştele afumat se curăţă de oase, se taie in bucăţi mai mici şi se pune intr-un castron. Se ung jumătăţile de ardei cu pastă de măsline, se pun bucăţi de peşte, se rulează şi se prind cu o scobitoare.
6 Se stropesc cu suc de lămăie şi se pun pe un platou.
Sfat: Se servesc cu sosul alb, presărate cu verdeaţă tocată.
Băutura: Riesling Italian
Sandviş cu salată de peşte
două conserve de ton in ulei, ciuperci, un fir de praz, 100 ml maioneză,
100 ml smăntănă, 300 g cartofi, 100 g boabe de porumb, două baghete, mărar, salată verde, 50 g capere, o lămăie, sare, piper, castraveţi muraţi
1 Cartofii se curăţă de coajă, se spală şi se fierb. Se taie in cubuleţe şi se pun intr-un castron impreună cu boabele de porumb, prazul tocat mărunt, o conservă de ciuperci tăiate in felii şi caperele.
2 Se adaugă smăntăna şi maioneza, se toarnă sucul de lămăie şi se condimentează.
3 Se scoate tonul din ulei, se scurge şi se taie in bucăţi mai mici.
4 Se pune peste celelalte ingrediente, se amestecă, se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece pentru cel puţin 30 de minute.
5 Se taie baghetele in jumătăţi, apoi in bucăţi egale ca dimensiune. Se pun pe un grătar pentru căteva minute sau se folosesc aşa cum sunt.
6 Se aşază căte o frunză de salată deasupra, se pune salată de peşte şi se presară verdeaţă tocată.
Sfat: Se mai pot adăuga şi castraveţi muraţi tocaţi mărunt şi scurşi de suc.
Băutura: Vin alb de buturugă
Preparate dulci
Mingiuţe de cereale cu gutui
3 gutui, 250 g unt, 100 g zahăr tos, două linguri de miere, 300 ml lapte dulce, un ou, o lingură de esenţă de vanilie, o linguriţă de pudră de scorţişoară, 300 g fulgi de cereale, 50 g stafide, 50 g nuci, 50 g alune, frişcă
1 Gutuile se spală, se curăţă de coajă şi se taie in cubuleţe.
2 Untul se amestecă bine cu zahărul tos, pudra de scorţişoară şi se ţine pe foc pănă cănd se topeşte zahărul.
3 Se adaugă gutuile tocate şi se călesc pănă cănd cubuleţele de gutuie se pot sfărăma cu o furculiţă.
4 Se ia cratiţa de pe foc, se adaugă laptele dulce amestecat cu oul bătut şi se omogenizează bine cu o lingură pănă cănd totul devine ca un sos mai gros.
5 Se adaugă esenţa de vanilie, stafidele, nucile şi alunele. Se presară fulgii de cereale şi se amestecă pănă cănd rezultă o compoziţie omogenă.
6 Se umezesc măinile cu apă, se ia din compoziţie şi se formează mingiuţe. Se aşază pe un platou, se acoperă cu o folie de plastic şi se introduc la rece pentru cel puţin o oră.
Sfat: Se servesc simple sau cu frişcă.
Băutura: Cappuccino
Prăjitură cu cremă de castanet
6 ouă, 150 g făină, 150 g zahăr tos, două linguri de cacao, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, un borcan de piure de castane, 400 ml frişcă, 300 g ciocolată neagră, o conservă de litchii, sare, o lingură de esenţă de rom, unt
1 Frişca se pune intr-un vas impreună cu piureul de castane şi se mixează. Gălbenuşurile se amestecă bine cu zahărul tos, zahărul vanilinat şi se mixează pănă cănd işi dublează volumul.
2 Albuşurile se amestecă bine cu un praf de sare şi se mixează pănă cănd nu mai cad de pe braţele mixerului.
3 Făina se amestecă bine cu cacaoa şi ciocolata şi se pune peste gălbenuşuri. Se adaugă esenţa de rom, albuşurile şi se amestecă. Se tapetează o tavă cu hărtie de copt şi se unge cu unt.Â
4 Se toarnă compoziţia, se introduce tava in cuptor şi se coace 10-15 minute la foc mediu.
5 Se scoate blatul din tavă, se indepărtează hărtia şi se rulează cu ajutorul unui şervet curat.
6 Cănd este rece se unge cu crema de castane, se presară litchii tăiate, se rulează şi se decorează cu ciocolată topită.
Sfat: Blatul se verifică din cănd in cănd dacă este gata deoarece se coace foarte repede.
Băutura: Coniac
Prăjitură cu fistic
230 g unt, 360 g zahăr, 8 ouă, 450 ml lapte dulce, 4 linguri de cacao, 250 g făină, două pliculeţe zahăr vanilinat, praf de copt, 100 g nucă, 100 ml apă, 100 g fistic, amidon, pudră de scorţişoară, esenţă de rom, o linguriţă de sare
1 Zahărul vanilinat, 300 g zahăr tos şi 180 g unt se pun intr-un castron şi se mixează. Se adaugă o lingură de esenţă de rom, 6 ouă, 220 ml lapte dulce, făina amestecată cu un pliculeţ cu praf de copt şi două linguri de pudră de cacao.
2 Se mixează, se toarnă intr-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină. Se coace la foc mediu 25-30 de minute, se scoate şi se lasă la răcit.
3 Intr-o cratiţă se topeşte zahărul rămas şi cănd se caramelizează se adaugă untul şi apa. Se adaugă nuca măcinată şi se fierbe două minute.
4 Se lasă la răcit, se adaugă laptele amestecat cu o lingură de amidon, sarea şi cele două ouă rămase. Se amestecă, se pune pe foc şi se ţine pănă cănd devine ca o cremă.
5 Blatul se taie in două foi, se unge cu cremă, se presară fistic tocat, se suprapun foile şi se decorează cu restul de cremă. Se presară restul de cacao şi pudră de scorţişoară.
Sfat: Crema se foloseşte rece, după ce a stat 30 de minute la rece.
Băutura: Suc de fructe
Ruladă de ciocolată
8 ouă, 8 linguri de zahăr, 8 linguri de făină, 250 g unt, 150 g zahăr pudră, 4 linguri de cacao, 300 g ciocolată neagră, două pliculeţe de zahăr vanilinat, două linguri de esenţă de rom, unt pentru tavă, dovleac pentru plăcintă, portocale
1 Untul se pune la topit impreună cu zahărul pudră, două linguri de cacao şi 100 g ciocolată. Se omogenizează, se lasă la răcit şi se introduce la rece pentru 30 de minute.
2 Se adaugă esenţa de rom, apoi se mixează pănă cănd devine o cremă spumoasă. Gălbenuşurile se pun intr-un vas impreună cu zahărul tos şi se mixează pănă cănd işi dublează volumul.
3 Albuşurile se mixează separat cu sarea şi se pun peste gălbenuşuri. Se adaugă zahărul vanilinat şi făina amestecată cu două linguri de cacao.
4 Se mixează, se toarnă intr-o tavă tapetată cu hărtie de copt unsă cu unt şi se introduce in cuptor. Se coace 8-10 minute la foc mediu, se scoate din tavă, se indepărtează hărtia şi se rulează cu ajutorul unui şervet.
5 Se unge cu crema de ciocolată, se rulează, se toarnă deasupra ciocolată topită şi se lasă să se intărească.
Sfat: In cremă se mai poate adăuga dovleac ras şi călit sau pulpă de portocale.
Băutura: Lichior de fructe