x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de retete

Caiet de retete

08 Mar 2006   •   00:00

8 martie 2006








Preparate din carne


CONOPIDA CU FICAT DE PORC
INGREDIENTE:
500 g ficat de porc ,100 g pesmet ,o conopida mica ,200 g smantana ,4 catei de usturoi ,doua linguri cu otet ,ulei ,sare ,piper ,patrunjel verde ,salata verde

MOD DE PREPARARE
Ficatul de porc se spala si se tine in apa cu otet o jumatate de ora. Se sterge cu un servet, apoi se taie felii si se da prin pesmet. Usturoiul se curata, iar doi catei se taie feliute. Intr-o tigaie se incinge uleiul si se prajeste ficatul. La sfarsit se sareaza, se pipereaza si se presara feliute de usturoi.
Intre timp, conopida se desface buchetele, se spala in apa rece si se pune la fiert in apa cu sare. Cand este gata se amesteca impreuna cu smantana si restul de usturoi pisat.
Snitelele de ficat se servesc alaturi de conopida si se orneaza cu frunze de salata verde.

BAUTURA:
Cabernet Sauvignon

SFAT
Se poate presara patrunjel verde tocat marunt.
LIMBA DE VITA CU LEGUME
INGREDIENTE:
600 g limba de vita ,o lingura cu ulei ,un pahar cu vin alb ,o telina ,doua cepe ,200 g mazare ,150 g morcovi ,200 g fasole verde ,doua linguri cu pasta de rosii ,zeama de lamaie ,sare ,piper ,busuioc ,patrunjel

MOD DE PREPARARE
Se fierbe limba in apa cu sare timp de 30 de minute. Apoi se curata de pielite si se pun din nou la fiert impreuna cu vinul si o ceapa intreaga. Cealalta ceapa se curata, se toaca marunt si se caleste in ulei incins impreuna cu pasta de rosii si putina sare.
Separat morcovul si telina se curata, se spala, se taie fasiute si se fierb in apa cu un praf de sare. La fel se procedeaza cu mazarea si fasolea verde. Cand sunt fierte se scurg, se stropesc cu putina zeama de lamaie, se adauga peste ele sosul de rosii si se servesc alaturi de limba de vita.

BAUTURA:
Pinot Noir

SFAT
Deasupra se pot pune busuioc proaspat sau patrunjel.
CARNE DE PUI IN CARTOFI
INGREDIENTE:
4 cartofi mari ,400 g piept de pui ,doi ardei ,o ceapa ,ulei ,sare ,50 g unt ,piper ,o legatura de patrunjel ,sos de smantana

MOD DE PREPARARE
Cartofii se curata, se spala, se taie pe din doua si se scobesc inauntru. Apoi se calesc putin in ulei.
Pieptul de pui se taie cubulete, ceapa se curata si se toaca marunt, ardeii se taie in cubulete, iar patrunjelul se toaca fin. Toate se calesc intr-o tigaie cu ulei incins. Se sareaza si se condimenteaza dupa gust.
Se iau cartofii si se umplu cu aceasta compozitie. Se asaza intr-un vas de Jena uns cu unt si se dau la cuptor, la foc potrivit.

BAUTURA:
Feteasca Alba

SFAT
Se servesc cu un sos de smantana si mustar.
BUDINCA DE PASTE CU SUNCA
INGREDIENTE:
500 g paste ,100 g bacon ,un fir de praz ,200 g smantana ,doua oua ,busuioc ,sare ,piper ,cascaval ras ,parmezan

MOD DE PREPARARE
Pastele se pun la fiert in apa cu un praf se sare.
Intre timp prazul se taie rondele, iar baconul felioare. Cand pastele s-au fiert, se pun sub un jet de apa rece, se scurg bine si se amesteca impreuna cu baconul si cu prazul.
Peste compozitie se toarna smantana amestecata cu cele doua oua, putin busuioc, sare si piper.
Se da la cuptor pentru o jumatate de ora. Se serveste fierbinte.

BAUTURA:
Votca

SFAT
Se poate presara deasupra cascaval ras sau parmezan.

Preparate din peste


SCOICI IN VIN ALB
INGREDIENTE:
500 g scoici ,doua rosii ,50 g unt ,8 catei de usturoi ,un pahar cu vin alb ,sare ,o lamaie

MOD DE PREPARARE
Se pune untul intr-o cratita, pe aragaz. Dupa ce s-a topit se adauga rosiile descojite, taiate bucati, usturoiul pisat si putina sare.
Se toarna vinul si se pun scoicile. Se lasa sa fiarba pana cand se desfac.

BAUTURA:
Chardonnay

SFAT
Se orneaza cu felii de lamaie.
RULOURI DE PESTE CU SPANAC
INGREDIENTE:
4 fileuri de cod ,200 g spanac conservat ,doua cepe ,doi catei de usturoi ,250 g linte ,un morcov ,50 ml ulei de masline ,o lamaie ,sare ,piper ,sos de smantana

MOD DE PREPARARE
Spanacul se paseaza, se pune intr-o tigaie cu ulei si se caleste impreuna cu o ceapa tocata marunt. Cand este gata se adauga putin usturoi pisat, sare dupa gust si piper.
Fileurile de peste se sareaza, se stropesc cu zeama de lamaie, se pune spanacul si se ruleaza. Se ia o folie de aluminiu, se unge cu ulei, se asaza cate un rulou si se infasoara. La fel se procedeaza cu toate rulourile. Se pun intr-o tava si se dau la cuptor pentru un sfert de ora.
Lintea se spala. Cealalta ceapa se caleste impreuna cu morcovul taiat cubulete, se adauga lintea, apa si se lasa la fiert, la foc potrivit. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Pe o farfurie se asaza rulourile de peste si de jur-imprejur garnitura de linte.

BAUTURA:
Sauvignon Blanc

SFAT
Deasupra se poate turna un sos de smantana.
SALATA DE PESTE CU CAPERE
INGREDIENTE:
400 g peste ,doi ardei grasi ,o ceapa rosie ,100 g capere ,100 g porumb conservat ,200 g fasole verde ,o lamaie ,ulei de masline ,sare ,piper ,cartofi fierti

MOD DE PREPARARE
Se ia pestele, se fierbe, apoi se taie bucati.
Ardeii se taie felioare si ceapa rosie - rondele. Fasolea verde se fierbe in apa cu un praf de sare. Dupa ce a fiert se lasa la scurs. Porumbul se scurge de apa si se pune intr-un castron. Se adauga ardeii, ceapa, fasolea verde, caperele si pestele. Se stropesc cu zeama de lamaie, se adauga uleiul de masline si se condimenteaza dupa gust. Se orneaza cu felii de lamaie.

BAUTURA:
Traminer

SFAT
Dintre ingredientele salatei pot face parte si cartofi fierti taiati cubulete.
SALATA DE PASTE CU CREVETE
INGREDIENTE:
300 g spaghete ,250 g crevete ,doua legaturi de ceapa verde ,ulei de masline ,o lamaie ,mango ,sare ,ciuperci

MOD DE PREPARARE
Pastele se fierb in apa cu sare, apoi se scurg, se clatesc in apa rece si se amesteca impreuna cu putin ulei de masline incins.
Crevetele se fierb si se racesc. Ceapa verde se curata si se taie rondele. Se amesteca ingredientele de mai sus, se toarna ulei de masline si se stropesc cu zeama de lamaie. Se orneaza cu felii de mango.

BAUTURA:
Gin tonic

SFAT
In salata se pot pune si ciuperci taiate lamele.

Preparate din legume


ARDEI UMPLUTI CU CUSCUS
INGREDIENTE:
4 ardei grasi ,un fir de praz ,doua legaturi de ceapa verde ,3 rosii ,un pahar cu cuscus ,doua pahare cu supa de legume ,100 g broccoli ,o lingura cu otet ,o legatura de patrunjel ,sare ,piper ,frunze de busuioc

MOD DE PREPARARE
Ardeii se spala, se taie pe din doua si se curata de seminte. Cuscusul se pune in supa fierbinte si se lasa pana cuscusul absoarbe toata supa.
Rosiile se taie cubulete, prazul si ceapa verde rondele, iar patrunjelul se toaca marunt. Buchetelele de broccoli se fierb in apa cu sare, dupa care se scurg si se desfac in buchetele mai mici. Intr-un castron se amesteca toate ingredientele, se adauga sare, piper si otet. Cu aceasta compozitie se umplu ardeii.

BAUTURA:
Feteasca Alba

SFAT
Se pot pune si frunze de busuioc.
SUPA DE LINTE
INGREDIENTE:
400 g linte ,o ceapa ,un morcov ,un pastarnac ,o telina ,sare ,piper ,doi catei de usturoi ,bulion

MOD DE PREPARARE
Lintea se pune la fiert. Ceapa, morcovul, pastarnacul si telina se curata, se spala si se taie cubulete.
Dupa ce a fiert lintea, se adauga zarzavatul si se continua fierberea. Se sareaza dupa gust si se pipereaza. La sfarsit se adauga usturoiul curatat si pisat.

BAUTURA:
Tuica

SFAT
Pentru mai multa culoare se pot folosi cateva linguri cu bulion.
GALUSTE DE GRIS CU CIUPERCI
INGREDIENTE:
doua oua ,3 linguri cu gris ,supa de pui ,500 g ciuperci ,o ceapa ,ulei ,200 g smantana ,sare ,boia de ardei dulce ,piper ,doi catei de usturoi ,marar

MOD DE PREPARARE
Albusurile se separa de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Se adauga grisul in ploaie si se omogenizeaza bine. La sfarsit se adauga si galbenusurile. Din aceasta compozitie se fac galuste, care se fierb in supa de pui.
Separat, ciupercile se curata, se spala si se fierb in apa cu sare. Apoi se taie felioare si se inabusa in ulei incins impreuna cu ceapa tocata marunt si putina boia. Se adauga smantana si se mai lasa la foc mic un sfert de ora.
La sfarsit se pun usturoiul taiat marunt, sarea si piperul. Se asaza galustele pe farfurii si deasupra se pun ciupercile in sos de smantana.

BAUTURA:
Vin alb de buturuga

SFAT
La garnitura de ciuperci se poate adauga si marar tocat.
PASTE CU SOS PESTO
INGREDIENTE:
500 g paste sau ravioli ,100 g sos pesto ,100 g parmezan ,seminte de floarea-soarelui ,30 g unt ,sare

MOD DE PREPARARE
Pastele se fierb in apa cu sare. Dupa ce au fiert, se trec sub un jet de apa rece si se lasa la scurs. Se amesteca impreuna cu untul.
Semintele de floarea-soarelui se rumenesc la foc iute timp de cinci minute. Pastele se amesteca impreuna cu sosul pesto, iar deasupra se presara semintele de floarea-soarelui.

BAUTURA:
Riesling Italian

SFAT
Se presara parmezan ras.

Preparate dulci


PARFAIT DE PRUNE
INGREDIENTE:
4 galbenusuri ,100 g zahar ,coaja rasa de portocala ,100 g nuci ,350 ml frisca ,400 g prune ,un pahar cu vin rosu ,scortisoara ,frunze de menta macinate

MOD DE PREPARARE
Galbenusurile impreuna cu zaharul si coaja de portocala se amesteca la bain-marie pana se ingroasa. Apoi se lasa la racit.
Frisca se bate si se amesteca bine cu galbenusurile, se asaza in forme speciale si se da la frigider.
Intre timp, prunele se taie in jumatati, li se scot samburii si se pun la inabusit in vin rosu cu scortisoara si frunze de menta macinate.
Se desprinde cu grija crema de parfait din forme, se asaza pe farfurii, iar in jurul lui se pun prunele.

BAUTURA:
Cagor

SFAT
Se orneaza cu nuci si frunze de menta proaspete.
CREMA DE CAFEA CU PERE
INGREDIENTE:
doua pere ,un pahar cu vin alb ,scortisoara ,200 g ciocolata neagra ,100 g ciocolata moca ,200 g frisca ,jumatate de ceasca cu cafea ,frunze de menta

MOD DE PREPARARE
Ciocolata se topeste la bain-marie, se lasa sa se racoreasca putin si apoi se adauga frisca si cafeaua. Se amesteca bine si, dupa ce s-a racit, se lasa la frigider aproximativ doua ore.
Perele se curata, se taie in bucati egale si se fierb putin in vin alb cu scortisoara, apoi se lasa sa se scurga. Se iau cupele, se pune crema de cafea, iar deasupra se asaza feliile de pere.

BAUTURA:
Cappuccino

SFAT
Se poate orna cu frunze de menta.
FELII DE MERE CU SCORTISOARA
INGREDIENTE:
4 mere ,100 g pesmet ,praf de scortisoara ,o lamaie ,ciocolata rasa ,doua plicuri cu zahar vanilinat ,50 g unt ,frunze de menta ,frisca ,topping de ciocolata

MOD DE PREPARARE
Merele se spala, se taie rondele si se stropesc cu zeama de lamaie.
Intr-o tigaie se pune untul la topit, apoi se iau feliile de mere, se dau prin pesmet si se prajesc. Se asaza pe o farfurie si se presara scortisoara, ciocolata rasa si zahar vanilinat. Se orneaza cu frunze de menta.

BAUTURA:
Ceai din fructe de padure

SFAT
Se pot servi si cu frisca sau topping de ciocolata.
BANANE CU SUSAN SI BRANZA
INGREDIENTE:
4 banane ,600 g branza dulce de vaci ,4 linguri cu susan ,3 linguri cu lichior ,150 g zahar pudra ,coaja rasa de lamaie ,un plic cu zahar vanilinat ,scortisoara pudra ,frunze de menta ,zahar caramel

MOD DE PREPARARE
Bananele se curata, se taie rondele, se pun intr-un bol si se stropesc cu lichior. Se lasa un sfert de ora.
Branza de vaci se amesteca impreuna cu zaharul, coaja rasa de lamaie si zaharul vanilinat.
Feliile de banane se dau prin susan, se asaza pe o farfurie si alaturi se pune branza de vaci. Se presara scortisoara si se orneaza cu frunze de menta.

BAUTURA:
Bananele se pot stropi cu zahar caramel in loc de lichior.

SFAT
Grasa de Cotnari
×