Preparate din carne
Supă cu carne de pui
un pui, 3 fire de praz, 500 g ciuperci, un ardei gras, un morcov,
un sfert de ţelină, 200 g boabe de porumb din conservă,
o conservă de năut, sare, piper, busuioc, smăntănă
1 Morcovul şi ţelina se curăţă de coajă, se spală şi se dau pe răzătoare sau se taie in cubuleţe.
2 Puiul se taie in bucăţi mici, se spală şi se aşază intr-un castron. Se pun la fiert 3 litri de apă şi cănd incepe apa să fiarbă se adaugă bucăţile de pui.
3 Se ia spuma de căte ori este nevoie, apoi se pregătesc legumele.
4 Prazul se curăţă de frunzele veştede, se spală şi se taie rondele. Ciupercile se curăţă de pieliţă, se spală şi se taie in felii sau se lasă intregi.
5 Cănd carnea de pui este aproape fiartă se adaugă prazul tocat, ardeiul tăiat in cubuleţe, ciupercile, sarea şi piperul.
6 Se lasă la fiert timp de 15 minute, se adaugă boabele de porumb şi cele de năut. Se mai fierbe timp de zece minute, se adaugă busuioc tocat şi se opreşte focul.
Sfat: Se serveşte caldă cu smăntănă şi busuioc tocat.
Băutura: Ţuică
Cartofi umpluţi
12 cartofi, 750 g carne de porc, o ceapă, 500 g ciuperci, pastă de tomate, două linguri de făină, două ouă, o legătură de pătrunjel, 300 ml smăntănă, sare, piper, 250 ml vin alb, ulei de floarea-soarelui, morcovi, dovlecei
1 Cartofii se spală şi se fierb in apă cu sare. Se lasă să se răcească, se curăţă de coajă, se decupează la un capăt şi li se scoate jumătate din miez.
2 Ciupercile se curăţă de pieliţă, se spală in mai multe ape şi se toacă mărunt.
3 Carnea se spală, se toacă, se amestecă bine cu ceapa tocată, sarea, piperul şi trei sferturi din cantitatea de ciuperci tocate.
4 Se adaugă ouăle, verdeaţa tocată şi o lingură de pastă de tomate. Se amestecă totul, se umplu cartofii cu această compoziţie şi se pun intr-o cratiţă.
5 Se toarnă deasupra şi in cratiţă puţin ulei, o cană de apă, vinul alb şi se introduce cratiţa in cuptor. Se ţin pănă cănd carnea este gata şi a prins o crustă la suprafaţă.
6 Separat se face un sos din restul de ciuperci călite amestecate cu smăntănă, sare şi piper.
Sfat: La compoziţia de carne se mai pot adăuga morcovi sau dovlecei daţi pe răzătoare.
Băutura: Murfatlar
Omletă cu mortadella
300 g mortadella, 4 ouă, doi ardei capia, un dovlecel, salată verde,
sare, piper, o ceapă, ulei de floarea-soarelui, mărar, pătrunjel
1 Mortadella se taie in făşii lungi şi se pune pe o farfurie. Ardeii capia se spală, se curăţă de seminţe şi se taie in felii.
2 Ceapa se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Dovlecelul se spală, se taie pe jumătate, apoi bastonaşe subţiri.
3 Se incinge ulei intr-o tigaie şi se adaugă bastonaşele de dovlecei. Se călesc căteva minute, se scot cu o spumieră şi se pun intr-un castron.
4 La fel se procedează şi cu feliile de ardei capia şi ceapa tocată. Ouăle se bat cu o furculiţă şi se condimentează cu sare şi piper.
5 Se incinge ulei intr-o tigaie mai largă, se pun legumele călite, făşiile de mortadella şi salata verde tăiată in bucăţi.
6 Se toarnă ouăle deasupra şi se lasă să se intărească. Se opreşte focul, se taie bucăţi şi se serveşte.
Sfat: La omletă se mai poate adăuga mărar sau pătrunjel tocat.
Băutura: Vin alb de buturugă
Măncare de pui cu paste orzo
două piepturi de pui, doi ardei graşi verzi, o ceapă, 4 roşii,
500 g broccoli, 500 g conopidă, 500 g paste orzo, rozmarin, sare,
piper, ulei de floarea-soarelui, 250 ml vin alb demisec
1 Piepturile de pui se dezosează, se spală şi se taie in cuburi. Se pun intr-un castron şi se introduc la rece. Ceapa se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt.
2 Broccoli şi conopida se fierb in apă cu sare, se scurg şi se pun intr-un castron. Roşiile se opăresc două minute in apă clocotită, se curăţă de pieliţă şi se toacă mărunt.
3 Se incinge puţin ulei intr-o cratiţă, se adaugă ceapa şi se căleşte timp de două minute.
4 Se adaugă bucăţile de pui, ardeii tăiaţi in felii şi se prăjesc pănă cănd capătă o culoare albă. Se adaugă legumele fierte tăiate in bucăţi mici, roşiile, sarea şi piperul, după gust.
5 Se toarnă vinul şi se fierbe totul timp de 15 minute sau pănă cănd carnea poate fi pătrunsă de dinţii unei furculiţe.
6 Pastele orzo se fierb in apă cu sare şi puţin ulei, apoi se amestecă bine cu compoziţia din cratiţă.
Sfat: Se servesc fierbinţi, presărate cu rozmarin tocat.
Băutura: Fetească Albă
Preparate vegetariene
Brioşe cu legume
două ouă, 125 ml lapte bătut, ulei, o legătură de ceapă verde, doi ardei capia, 200 g fasole verde din conservă, 350 g făină, praf de copt, un dovlecel, 100 g brănză telemea, o legătură de mărar, sare, piper, iaurt
1 Ceapa verde se curăţă de foile veştede, se spală şi se toacă mărunt. Dovlecelul se spală şi se dă pe răzătoarea cu ochiuri mari. Se pune intr-o strecurătoare şi se presează ca să elimine apa.
2 Intr-un vas mai mare se pun ouăle cu puţină sare şi se mixează pănă cănd işi dublează volumul. Se adaugă 125 ml ulei, laptele bătut, un pliculeţ cu praf de copt, sarea şi piperul.
3 Se presară făina cernută şi se mixează. Ardeii capia se curăţă de seminţe, se spală şi se toacă mărunt.
4 Se pun in vas, impreună cu celelalte legume tăiate mărunt, fasolea verde, brănza rasă şi mărarul tocat.
5 Se amestecă bine cu o lingură, se unge o tavă de brioşe cu ulei şi se pune din compoziţie cu o lingură.
6 Se introduce tava in cuptor şi se coc brioşele timp de 20-25 de minute la foc mediu.
Sfat: Se servesc fierbinţi sau reci, cu iaurt.
Băutura: Pinot Gris
Gnocchi cu sos roşu
doi cartofi mai mari, 400 g făină, un ou, două cepe,
5 roşii, un ardei gras roşu, salată verde, o lingură de busuioc uscat, sare, piper, ulei de floarea-soarelui
1 Cartofii se spală şi se pun la fiert in apă cu sare. După ce s-au fiert, se lasă să se răcească zece minute, se curăţă de coajă şi se sfărămă cu o furculiţă.
2 Făina se cerne şi se pune pe un tocător de lemn. In mijlocul ei se aşază cartofii, oul şi o linguriţă de sare. Se frămăntă pănă cănd rezultă un aluat tare.
3 Se imparte in bucăţi, li se dă formă de fitile şi se taie in bucăţi. Se rotunjesc in palmă şi cu dinţii unei furculiţe li se imprimă modelul.
4 Se fierb in apă cu sare, se scot şi se pun intr-un castron. Cepele se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Ardeiul gras se toacă cubuleţe şi se pune peste ceapă.
5 Se incinge ulei intr-o tigaie, se adaugă ceapa, ardeiul gras şi se prăjesc timp de cinci minute la foc iute.
6 Se adaugă roşiile curăţate de plieliţă şi tăiate mărunt, sarea, piperul şi busuiocul.
Sfat: Se servesc fierbinţi, cu sosul de roşii şi făşii de salată verde.
Băutura: Muscat Ottonel
Pacheţele de brănză
500 g brănză de capră, doi dovlecei, o conservă sfeclă roşie,
o păine albă, ulei de măsline, cimbru, 4 căţei de usturoi,
un vărf de cuţit boia iute, roşii, castraveţi verzi, sare, piper
1 Usturoiul se curăţă de foi, se pisează mărunt şi se pune intr-un castron. Se toarnă deasupra puţin ulei de măsline, se adaugă cimbrul tocat, sarea, piperul şi boiaua iute.
2 Păinea se taie in felii, li se indepărtează coaja şi se taie in cuburi. Se trec prin amestecul din castron şi se prăjesc intr-o tigaie fără ulei.
3 Se pot prepara şi la cuptor, aşezăndu-le pe o hărtie de copt şi ţinăndu-le 30 de minute, intorcăndu-le din cănd in cănd ca să nu se ardă.
4 Dovleceii se spală, se taie in felii subţiri şi se călesc in ulei incins. Se scot cu o spumieră şi se pun intr-o strecurătoare.
5 Brănza de capră se taie in dreptunghiuri sau cuburi. Se infăşoară cu feliile de dovlecei şi se presară cimbru tocat.
6 Se servesc imediat, alături de sfecla roşie scursă de suc.
Sfat: Se pot servi alături de o salată din roşii şi castraveţi verzi.
Băutura: Muscat Ottonel
Sufleu de paste cu broccoli
500 g paste, 500 g broccoli, doi dovlecei, doi ardei graşi, o ceapă,
4 ouă, 200 g parmezan, sare, piper, busuioc, smăntănă, iaurt, ulei, unt
1 Pastele se fierb in apă cu sare şi o lingură de ulei, ca să nu se lipească intre ele. Cănd sunt gata, se scot din oală, se trec sub un jet de apă rece şi se lasă să se scurgă intr-o strecurătoare.
2 Broccoli se spală, se rupe in bucheţele şi se fierbe in apă cu sare, apoi se scurge.
3 Dovleceii se spală, se taie in felii subţiri şi se pun intr-un castron cu puţină sare. Ardeii graşi şi ceapa se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Se incinge ulei intr-o tigaie şi se călesc ceapa şi ardeii. Se scot şi se pun peste dovlecei.
4 Intr-un vas mai mare se amestecă pastele cu broccoli, dovleceii, ceapa şi ardeii. Se adaugă parmezanul ras, busuioc tocat, sarea şi piperul. Se toarnă deasupra ouăle bătute cu o furculiţă şi se amestecă.
5 Se unge cratiţa cu unt, se presară pesmet şi se toarnă compoziţia. Se introduce in cuptor şi se coace timp de 25-30 de minute la foc mediu.
Sfat: Se serveşte cald cu smăntănă sau iaurt.
Băutura: Traminer
Preparate din peste
Rulouri de somon
400 g fileuri de somon afumat, doi dovlecei, 100 g unt, 4 linguri de făină, 500 ml lapte dulce, 4 linguri de icre roşii, pătrunjel, o lămăie, sare, piper, un vărf de cuţit de pudră de nucşoară, ulei de floarea-soarelui, orez
1 Untul se taie in cubuleţe şi se pune la topit intr-o cratiţă. Cănd incepe să fiarbă se adaugă făina şi se amestecă bine cu o lingură de lemn sau un tel.
2 Se prăjeşte timp de două minute, apoi se adaugă laptele dulce puţin căte puţin, amestecănd mereu ca să nu se formeze cocoloaşe.
3 Se condimentează cu sare, piper şi pudră de nucşoară, se fierbe timp de zece minute, apoi se opreşte focul şi se lasă la răcit. Se amestecă bine cu sucul de lămăie şi se introduce la rece.
4 Dovleceii se spală şi se taie in felii subţiri cu ajutorul unui cuţit pentru curăţat cartofii. Se incinge puţin ulei intr-o tigaie largă şi se prăjesc feliile de dovlecei.
5 Fileurile de somon se rulează, iar deasupra se impachetează cu feliile de dovlecei condimentate.
6 Se toarnă deasupra sosul alb şi icrele roşii. Se presară cu pătrunjel tocat şi se servesc.
Sfat: Se pot servi simple sau alături de orez fiert.
Băutura: Pinot Noir
Cod cu legume
4 fileuri de cod, două ouă, două linguri de pesmet, o conservă sfeclă roşie, 4 cartofi, 300 g morcovi baby, 400 g mazăre, 100 g unt, 3 căţei de usturoi, 75 ml maioneză, 50 ml smăntănă, sare, piper, pătrunjel, boia iute, boia dulce
1 Fileurile de cod se spală, se şterg cu un şervet şi se condimentează. Intr-un castron se amestecă ouăle bătute cu pesmetul, sarea şi piperul.
2 Se trec fileurile prin acest amestec şi se prăjesc in untul incins. Se scot cu o spumieră şi se pun pe un platou.
3 Cartofii se curăţă de coajă, se spală şi se taie in bucăţi. Se fierb in apă cu sare, se scurg şi se pun intr-un castron. Morcovii se spală şi se fierb impreună cu mazărea. Se pun lăngă cartofi şi se lasă să se răcească.
4 Se face un sos din căţeii de usturoi pisaţi, maioneza şi smăntăna. Se condimentează, se amestecă şi se pune la rece.
5 Sfecla roşie se scoate din conservă, se trece sub un jet de apă şi se scurge.
6 Fileurile de cod se servesc alături de legumele călduţe şi sosul alb, presărate cu verdeaţă tocată.
Sfat: Usturoiul se poate inlocui cu boia dulce sau boia iute.
Băutura: Fetească Albă
Peşte pane cu sos de soia
4 fileuri de peşte, două ouă, 4 linguri de făină, o lingură de mălai, 4 andive, 50 g capere, 50 g fulgi de migdale, sare, piper, ulei de floarea-soarelui,
sos de soia, boia iute, pudră de nucşoară, conopidă, 50 ml lapte dulce
1 Fileurile de peşte se spală, se scurg de apă şi se condimentează. Ouăle se bat intr-un castron cu laptele dulce, sarea şi piperul.
2 Făina se cerne, se amestecă bine cu mălaiul, un sfert de linguriţă de boia iute şi un vărf de cuţit de pudră de nucşoară.
3 Se incinge ulei intr-o cratiţă, se trec fileurile de peşte prin ouăle bătute, apoi prin amestecul de făină şi condimente.
4 Se prăjesc pănă cănd capătă o culoare aurie, se scot cu o spumieră şi se pun pe un şervet absorbant.
5 Intr-un castron se amestecă 75 ml sos de soia cu fulgii de migdale, caperele şi puţin piper.
6 Andivele se spală, se curăţă de cotoare şi se desfac frunză cu frunză. Se pun pe un platou lăngă fileurile de peşte şi peste ele se toarnă amestecul din castron.
Sfat: Se poate servi alături de o salată de conopidă.
Băutura: Pinot Noir
Musaca de peşte
un kilogram macrou sau cod alb, 3 vinete, doi dovlecei,
4 căţei de usturoi, 4 roşii, o lămăie, roşii pentru salată, pătrunjel,
ulei de floarea-soarelui, sare, piper, pesmet
1 Vinetele şi dovleceii se spală, se taie in felii subţiri de-a lungul şi se presară sare. Se pun să se scurgă pe un grătar, apoi se prăjesc in ulei incins.
2 Se scot cu o paletă şi se lasă intr-o strecurătoare să se elimine uleiul in exces.
3 Peştele se curăţă, se spală şi se fierbe in apă cu sare timp de cinci minute. Se scoate din apă, se răceşte şi se curăţă de oase.
4 Se unge o tavă cu ulei şi se presară pesmet. Se aşază un rănd de vinete, un rănd de peşte, un rănd de dovlecei. Ultimul rănd trebuie să fie de vinete.
5 Se aşază deasupra felii de roşii, se condimentează, se presară verdeaţă tocată şi se introduce tava in cuptor.
6 Se coace circa 30 de minute la foc mediu spre iute, se scoate şi se lasă să se răcească zece minute.
Sfat: Se serveşte caldă sau rece, cu salată de roşii sau sos de usturoi cu lămăie.
Băutura: Riesling Italian
Preparate dulci
Brioşe cu pere şi ciocolată
130 g unt, 80 g zahăr tos, 3 ouă, 250 g făină, o lingură de praf de copt, 130 ml lapte dulce, 4 pere, 200 g ciocolată neagră, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, o lămăie, sare, topping de ciocolată, frişcă
1 Perele se curăţă de coajă şi cotor, se taie in cubuleţe şi se pun intr-un castron. Lămăia se dă pe răzătoare: coaja se păstrează, iar sucul se pune peste pere.
2 Ouăle se mixează impreună cu zahărul tos, zahărul vanilinat şi un praf de sare pănă cănd işi dublează volumul.
3 Se adaugă făina, untul topit şi răcit, laptele dulce, praful de copt şi coaja de lămăie.
4 Se mixează şi se adaugă cubuleţele de pere. Se unge o tavă de brioşe cu unt şi se toarnă cu lingura compoziţie căt să umple pe jumătate formele.
5 Se pune in mijlocul fiecărei forme căte un cub de ciocolată, se toarnă compoziţie căt să umple forma şi se introduce tava in cuptor.
6 Se coc circa 25-30 de minute la foc mediu, se scoate tava şi se lasă să se răcească timp de zece minute.
Sfat: Se servesc fierbinţi sau reci, cu topping de ciocolată sau frişcă.
Băutura: Lichior de fructe
Biscuiţi cu ghimbir
550 g făină, pudră de ghimbir, o jumătate de pliculeţ praf de copt, pudră de scorţişoară, pudră de cuişoare, 100 g unt, 100 ml miere, 100 g ciocolată neagră, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, sare, fructe de sezon, frişcă
1 Intr-un castronel se amestecă o jumătate de linguriţă de pudră de scorţişoară cu o linguriţă şi jumătate de pudră de ghimbir şi un vărf de cuţit de pudră de cuişoare. Făina se cerne şi se amestecă bine cu praful de copt. Ciocolata se topeşte la bain-marie şi se lasă să se răcească.
2 Jumătate din cantitatea de unt se pune intr-un vas impreună cu ciocolata rece, un pliculeţ cu zahăr vanilinat şi jumătate din miere. Se mixează totul pănă cănd devine ca o cremă, se adaugă jumătate din cantitatea de condimente, puţină sare şi jumătate din făină.
3 Se frămăntă pănă cănd rezultă un aluat potrivit de tare. I se dă formă de rulou, se impachetează in folie şi se introduce la rece. La fel se procedează şi cu restul ingredientelor. Ambele rulouri se lasă 30 de minute la rece.
4 Se unesc cele două rulouri, se taie in felii subţiri şi se pun pe o tavă tapetată cu hărtie de copt. Se coc 20 de minute la foc mediu.
Sfat: Se servesc fierbinţi sau calzi, cu frişcă sau salată de fructe.
Băutura: Cafea
Biscuiţi cu pepene galben
150 g unt, 130 g zahăr tos, 400 g făină, două ouă, 125 ml lapte dulce, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, o linguriţă de esenţă de vanilie, un borcan de gem de pepene galben, 50 g miezuri de nucă, 50 g migdale, mentă
1 Miezurile de nucă şi migdalele se sfărămă sau se taie bucăţi mici. Untul, zahărul tos, zahărul vanilinat şi sarea se mixează pănă cănd totul devine ca o cremă.
2 Se adaugă ouăle, esenţa de vanilie şi laptele dulce. Se mixează timp de cinci minute, se adaugă făina, amestecul de nuci cu migdale şi se frămăntă. Dacă este prea moale, se mai adaugă făină.
3 Se acoperă aluatul cu folie alimentară şi se introduce la rece pentru 30 de minute.
4 Se decupează formele de biscuiţi cu ajutorul unei forme speciale sau cu un pahar.
5e umplu la mijloc cu gem de pepene, se presară mentă şi se aşază intr-o tavă tapetată cu hărtie de copt.
6 Se coc 15-20 de minute la foc mediu, se scot din tavă şi se lasă să se răcească.
Sfat: Sunt mai buni dacă au stat la rece cel puţin o oră.
Băutura: Lichior de fructe
Cremă de mango cu migdale
3 bucăţi de mango, o limetă, 250 g zahăr tos, 100 ml apă, 5 g gelatină,
500 ml frişcă, o linguriţă de esenţă de migdale, un baton de vanilie,
100 g migdale, mentă
1 Frişca se mixează, se acoperă cu folie de plastic şi se introduce la rece.
2 Bucăţile de mango se spală, se curăţă de coajă şi se pun intr-o oală impreună cu zahărul tos, batonul de vanilie tăiat in jumătate, coaja şi sucul de la limetă şi apa.
3 Se acoperă cu un capac şi se lasă la fiert timp de 10-15 minute sau pănă cănd mango este moale şi poate fi scos sămburele.
4 Se scoate miezul din sirop, se taie in cuburi şi se pune intr-un blender. In sucul rămas se dizolvă gelatina inmuiată in prealabil cu puţină apă.
5 Se lasă să se răcească, se amestecă bine cu piureul de mango, esenţa de migdale şi frişca.
6 Se mixează totul timp de cinci minute, se acoperă cu folie şi se dă la rece pentru cel puţin 30 de minute.
Sfat: Se serveşte cu mentă şi migdale tocate.
Băutura: Cappuccino