x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de reţete 6 iunie 2007

Caiet de reţete 6 iunie 2007

06 Iun 2007   •   00:00

Preparate din carne

Dovlecei cu carne de porc

Ingrediente: 4 dovlecei, 5 cartofi, 500 g carne de porc, o ceapă, 3 căţei de usturoi, 300 g mazăre, o conservă cu roşii, o lingură de pastă de tomate, ulei de floarea-soarelui, o legătură de leurdă, sare, piper, mărar, pătrunjel, legume de sezon

Preparare:

1 Cartofii se curăţă de coajă, se spală şi se taie in cubuleţe. Dovleceii se spală, se taie in felii şi se pun intr-un castron.

2 Ceapa şi usturoiul se curăţă de foi, se taie mărunt şi se pun pe o farfurie.

3 Carnea de porc se spală şi se taie in cuburi. Intr-o tigaie se incinge puţin ulei, se adaugă carnea şi se prăjeşte timp de zece minute la foc mediu. Se scoate din cratiţă şi se varsă uleiul. Se incing alte cinci linguri de ulei.

4 Se adaugă ceapa şi se căleşte pănă cănd devine aurie. Se pun dovleceii, mazărea spălată şi roşiile in suc propriu din conservă. Se toarnă o cană de apă şi pasta de tomate dizolvată cu puţină apă.

5 Se adaugă cartofii, sarea şi piperul după gust. Cănd legumele sunt aproape fierte, se pun carnea şi frunzele de leurdă, tocate mărunt.

6 Se opreşte focul şi se adaugă mărarul şi pătrunjelul tocate mărunt.

Sfat: Se serveşte cu salată din legume de sezon.

Băutura: Pinot Noir

Minuturi din paste şi carne

Ingrediente: 250 g paste scoică, 100 g măsline verzi, 100 g brănză telemea, 200 g carpacio, doi ardei graşi, 3 ouă, mărar, sare, piper, ulei de măsline, usturoi, smăntănă

Preparare:

1 Pastele se fierb in apă fierbinte in care se adaugă o lingură de sare şi o lingură de ulei, ca să nu se lipească intre ele. Se trec sub un jet de apă rece şi se lasă să se răcească.

2 Ardeii graşi se curăţă de seminţe, se spală şi se taie in cubuleţe. Feliile de carpacio se taie in cubuleţe şi se pun pe o farfurie.

3 Brănza telemea se spală, se sfărămă cu o furculiţă şi se pune intr-un vas mai mare. Se adaugă pastele, mărarul tocat, ardeiul şi măslinele intregi sau tăiate in felii.

4 Se presară cuburile de carpacio, se condimentează cu sare şi piper şi se toarnă ouăle băutute cu furculiţa.

5 Se amestecă şi se pune din compoziţie intr-o tavă de brioşe unsă cu ulei.

6 Se introduce tava in cuptorul incins şi se coace la foc mediu timp de 15-20 de minute.

Sfat: Se servesc alături de un sos din smăntănă şi usturoi.

Băutura: Cabernet Sauvignon

Pastramă de oaie cu legume

Ingrediente: 800 g carne de oaie, doi morcovi, 500 g fasole verde, 300 g mazăre, 100 g boabe de porumb, 200 g orez, o ceapă, o jumătate de linguriţă de boia iute, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, rozmarin, usturoi, iaurt, muştar

Preparare:

1 Fasolea verde se spală, se curăţă codiţele şi se taie in bucăţele. Morcovii se curăţă de coajă, se spală şi se toacă in cubuleţe.

2 Se pun intr-un castron, alături de fasolea verde, boabele de porumb şi mazărea spălată. Ceapa se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Se pune la călit intr-o cratiţă şi se ţine pănă cănd devine aurie.

3 Se adaugă orezul, se căleşte timp de cinci minute şi se toarnă o cană de apă. Se condimentează cu sare şi piper şi, cănd este pe jumătate fiert, se adaugă fasolea verde, mazărea şi morcovii.

4 Se lasă să fiarbă pănă cănd morcovii s-au inmuiat, se mai adaugă apă dacă este nevoie, apoi se opreşte focul şi se acoperă cratiţa cu un capac.

5 Carnea de oaie se spală, se unge cu ulei, se presară boia şi se condimentează.

6 Se frige pe grătarul incins şi se serveşte alături de legumele calde, presărate cu rozmarin tocat.

Sfat: Se servesc alături de un sos din iaurt, muştar şi usturoi.

Băutura: Merlot

Salată de pui cu avocado

Ingrediente: două piepturi de pui, două bucăţi de avocado, o salată verde, 100 g măsline verzi, 50 g muguri de pin, mărar, pătrunjel, sare, piper, ulei de măsline, două limete, muştar, iaurt

Preparare

1 Piepturile de pui se spală, se lasă puţin deoparte să se scurgă, se ung cu ulei şi se condimentează. Se crestează din loc in loc şi se pun pe grătarul incins sau se prăjesc in puţin ulei de măsline.

2 Fructele de avocado se curăţă de coajă, se taie in felii, se stropesc cu suc de la o limetă şi se introduc la rece pentru zece minute.

3 Măslinele verzi se taie in felii subţiri şi se pun intr-un vas mai mare. Se adaugă piepturile de pui dezosate şi tăiate in bucăţi mai mici şi salata verde tăiată in făşii subţiri.

4 Se adaugă feliile de avocado, mugurii de pin, sarea şi piperul după gust. Se toarnă trei linguri de ulei de măsline şi sucul de la limeta rămasă.

5 Se presară mărar şi pătrunjel tocate mărunt, se amestecă şi se acoperă cu folie de plastic alimentar.

6 Se introduce la rece pentru zece minute, apoi se serveşte.


Sfat: Se poate adăuga un sos din muştar, iaurt şi verdeaţă tocată.

Băutura: Ţuică

Preparate din peşte

Peşte cu parmezan şi vinete

Ingrediente: 500 g fileuri de peşte, două vinete, 400 g fasole verde, 100 g arpagic murat, ulei de măsline, o lămăie, cimbru, o ceapă, doi căţei de usturoi, o lingură de sos pesto, busuioc, sare, piper, smăntănă, usturoi, 100 g parmesan

Preparare:

1 Intr-un castron se amestecă patru linguri de ulei de măsline, sare şi piper după gust. Se adaugă ceapa curăţată de foi, spălată şi tăiată rondele. Usturoiul se curăţă şi se pisează.

2 Se pune usturoiul peste ingredientele din castron, se amestecă totul şi se introduc fileurile de peşte. Se acoperă castronul cu folie de plastic şi se lasă la rece pentru 20 de minute.

3 Fasolea verde se curăţă de codiţe, se spală şi se fierbe timp de 20 de minute. Se pune intr-o strecurătoare şi se lasă să se răcească.

4 Se incinge puţin ulei intr-o cratiţă, se adaugă fasolea şi se căleşte cinci minute. Vinetele se spală, se taie in felii subţiri, se trec prin sosul pesto subţiat cu suc de lămăie şi se prăjesc intr-o tigaie cu puţin ulei.

5 Se condimentează cu sare şi piper, se aşază pe farfurii şi se presară busuioc. Se adaugă fasolea, fileurile de peşte, parmezanul şi arpagicul murat.

Sfat: Se servesc cu un sos de smăntănă şi usturoi.

Băutura: Pinot Gris

Legume cu peşte şi sos de soia

Ingrediente: 500 g fileuri de peşte, o ţelină, doi morcovi, 500 g ciuperci, 300 g fasole mange-tout, ceapă verde, doi ardei capia, o gulie, ardei iute, sos de soia, o lămăie, ulei, sare, piper, ghimbir murat, 3 căţei de usturoi, două felii de ananas, crevete

Preparare:

1 Fileurile de peşte se curăţă, se spală şi se taie in bucăţi mai mici. Se prăjesc in ulei incins căte cinci minute pe fiecare parte, se scot cu o paletă şi se pun pe un şervet absorbant.

2 Fasolea mange-tout se spală, se fierbe şi se scurge. Morcovii, ţelina şi gulia se curăţă, se spală şi se taie in bastonaşe subţiri.

3 Două legături de ceapă verde se taie in bucăţi mai mari. Ardeii capia şi ardeiul iute se curăţă de seminţe, se spală şi se taie in feliuţe.

4 Se incinge ulei, se adaugă legumele tăiate şi se călesc pănă cănd s-au inmuiat pe jumătate. Se adaugă fasolea scursă, usturoiul tăiat feliuţe, trei felii de ghimbir şi cele de ananas tăiate mărunt.

5 Se condimentează cu sare şi piper, se adaugă sucul de la o jumătate de lămăie şi se mai călesc cinci minute. Se opreşte focul şi se adaugă bucăţile de peşte.

6 Se amestecă bine, se pune in farfurii şi se serveşte alături de sosul de soia şi de felii de lămăie.

Sfat: Se mai pot adăuga crevete decorticate.

Băutura: Riesling Italian

Salată de ton cu mazăre

Ingrediente: 200 g mazăre, 100 g orez, două cutii cu ton in ulei, 150 g parmezan, o lingură de busuioc uscat, o lingură de seminţe de susan, sare, piper, două portocale, o lămăie, 4 linguri de ulei de măsline, porumb din conservă

Preparare:

1 Orezul se fierbe in apă cu sare, se pune intr-o strecurătoare şi se lasă la scurs. Intr-o cratiţă se topeşte untul, se adaugă orezul şi mazărea fiartă. Se condimentează, se fierbe cinci minute şi se opreşte focul.

2 Parmezanul se dă pe răzătoarea cu ochiuri mici, se amestecă bine cu busuiocul uscat, seminţele de susan şi piper după gust.

3 Cu o linguriţă se ia din compoziţie şi se aşază pe o tavă tapetată cu hărtie de copt. Se fac grămăjoare la distanţe mai mari.

4 Se introduce tava in cuptor şi se coc la foc mediu timp de şapte minute. Se lasă in tavă să se răcească, apoi se desprind cu grijă de pe hărtie, deoarece se rup uşor.

5 Intr-un castronel se amestecă uleiul de măsline cu sucul de lămăie, sare şi piper după gust. Tonul se scurge de uleiul din conservă şi se pune pe farfurii.

6 Se aşază deasupra orezul cu mazăre, se toarnă sosul vinegretă, se decorează cu felii de portocală şi se serveşte.

Sfat: Se pot adăuga boabe de porumb scurse de apă.

Băutura: Chardonnay

Crevete pane cu sos iute

Ingrediente: 350 g crevete decorticate, 300 ml smăntănă, o linguriţă de sos iute, două ouă, 3 linguri de făină, 50 ml lapte dulce, un praf de bicarbonat, 50 g muguri de soia, 25 g seminţe de susan, sare, piper, oregano, ulei de măsline, o lămăie

Preparare:

1 Crevetele se spală şi se aşază intr-o strecurătoare. Ouăle se pun intr-un castron impreună cu laptele dulce, sarea şi piperul după gust.

2 Se adaugă bicarbonatul, apoi făina şi se amestecă bine pănă cănd rezultă un aluat curgător. Se trec crevetele pe rănd prin acest aluat şi se prăjesc in ulei incins timp de cinci minute. Se scot cu o paletă şi se aşază pe un şervet absorbant.

3 Smăntăna se amestecă bine cu sosul iute, se adaugă două linguri de ulei de măsline, o lingură de suc de lămăie, sare şi piper, dacă mai este nevoie. Se amestecă, se acoperă cu folie de plastic şi se introduce la rece pentru zece minute.

4 Seminţele de susan se prăjesc intr-o cratiţă fără ulei şi se lasă să se răcească.

5 Se scoate sosul de la rece, se adaugă seminţele de susan şi mugurii de soia. Crevetele se servesc fierbinţi alături de sosul iute, presărate cu oregano tocat.

Sfat: Pentru un gust mai picant se poate adăuga sos iute şi in compoziţia de pane.

Băutura: Bere

Preparate din legume

Legume in sos dulce-acrişor

Ingrediente: doi morcovi, 500 g broccoli, 250 g fasole mange-tout, 150 g boabe de porumb, 4 ştiuleţi de porumb, o ţelină, două roşii, o jumătate de lămăie, ardei iute, un ardei capia, o legătură de ceapă verde, sare, piper, oregano, ulei

Preparare:

1 Ceapa verde se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Ardeiul capia şi ardeiul iute se curăţă de seminţe şi se toacă in cubuleţe.

2 Se incinge ulei intr-o cratiţă şi se călesc legumele tocate. Cănd s-au inmuiat, se adaugă roşiile, sarea şi piperul după gust. Se pun intr-un vas, se adaugă sucul de lămăie, oregano uscat şi se pasează.

3 Ţelina se curăţă de coajă, se spală şi se taie in bastonaşe. Fasolea mange-tout şi broccoli se spală şi se fierb zece minute.

4 Se incing patru linguri de ulei de măsline, se adaugă fasolea şi broccoli, bastonaşele de ţelină şi ştiuleţii de porumb tăiaţi in bucăţi mai mici.

5 Morcovii se curăţă de coajă, se spală şi se taie in felii subţiri. Se pun in cratiţă peste legume, se adaugă un pahar de apă, sarea şi piperul după gust şi se lasă să scadă un pic.

6 Cănd apa a scăzut, se toarnă sosul de roşii, se adaugă boabele de porumb şi se amestecă.

Sfat: Se serveşte fierbinte, presărat cu oregano.

Băutura: Ţuică

Tortellini cu sos de ciuperci

Ingrediente: 450 g tortellini cu brănză, 300 g ciuperci, 60 g capere murate, două cepe, usturoi, o jumătate de cană de smăntănă, 100 g parmezan, 45 g unt, ulei de măsline, sare, piper, pătrunjel, cimbru, roşii

Preparare:

1 Ciupercile se curăţă de pieliţă, se spală şi se taie in feliuţe subţiri. Se călesc in puţin ulei de măsline, se pun intr-o strecurătoare şi se lasă să se răcească.

2 Cepele şi doi căţei de usturoi se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt.

3 Se incinge untul intr-o cratiţă, se adaugă ceapa şi usturoiul şi se călesc pănă cănd incep să se inmoaie.

4 Se adaugă smăntăna şi parmezanul şi se fierb la foc mic, ca să nu se transforme in brănză. Se condimentează cu sare şi cu piper, se adaugă ciupercile şi se mai fierbe cinci minute.

5 Tortellini se prepară conform instrucţiunilor de pe plic, se scurg de apă şi se pun intr-un castron.

6 Se toarnă deasupra sosul de smăntănă cu ciuperci, se presară pătrunjel sau cimbru tocat şi se amestecă.

Sfat: Se servesc cu salată de roşii cu usturoi.

Băutura: Fetească Neagră

Supă dulce de legume

Ingrediente: două cepe, doi morcovi, o ţelină, 300 g mazăre, un ardei gras, ardei iute, o frunză de dafin, 3 fire de mărar, 3 fire de pătrunjel, un fir de ţelină, o linguriţă de pudră de curry, sare, piper, ulei de măsline, verdeaţă tocată, smăntănă, crutoane

Preparare:

1 Cepele se curăţă de foi, se spală şi se taie in cubuleţe. Morcovii şi ţelina se curăţă de coajă, se spală şi se taie in cubuleţe sau se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari.

2 Ardeiul gras şi cel iute se curăţă de seminţe, se spală şi se toacă mărunt.

3 Intr-o cratiţă se incing trei linguri de ulei, se adaugă legumele tocate şi se călesc pănă cănd se inmoaie.

4 Se formează un bucheţel din frunza de dafin, firele de pătrunjel, de mărar şi de ţelină. Se leagă cu aţă de bucătărie şi se introduce in cratiţă.

5 Se toarnă doi litri de apă, se condimentează cu sare şi piper şi se adaugă mazărea spălată.

6 Se lasă la fiert pănă cănd mazărea s-a inmuiat, se adaugă pudra de curry, se mai fierbe timp de cinci minute, se opreşte focul şi se scoate bucheţelul de verdeaţă.

Sfat: Se serveşte cu smăntănă, crutoane şi verdeaţă tocată.

Băutura: Horincă

Bulete cu legume şi boia

Ingrediente: 350 g brănză telemea, apă, 25 g drojdie, 650 g făină, 100 ml lapte bătut, 4 linguri de ulei de măsline, sare, o linguriţă de seminţe de chimen, o linguriţă de zahăr tos, doi ardei graşi, un praf de boia iute, piper, salată verde, iaurt de băut

Preparare:

1 Intr-un vas se pun drojdia şi apa călduţă. Se adaugă sarea, zahărul tos şi uleiul de măsline. Se presară trei linguri de făină, se amestecă şi se lasă la dospit la loc cald circa 15 minute.

2 Se adaugă laptele bătut, seminţele de chimen şi boiaua iute. Se toarnă totul peste făină şi se frămăntă. Se acoperă cu un şervet şi se lasă deoparte 30 de minute.

3 Ardeii graşi se curăţă de seminţe, se spală, se scurg de apă şi se taie in cubuleţe. Brănza telemea se dă pe răzătoarea cu ochiuri mari şi se pune intr-un castron.

4 Aluatul se imparte in mai multe bucăţi egale ca gramaj. Fiecare bucată se intinde sub formă de cerc, se presară brănză şi cubuleţe de ardei. Se aşază marginile aluatului la mijloc şi i se dă formă de bilă.

5 Se pun intr-o tavă de brioşe presărată cu făină şi se introduc in cuptor. Se coc timp de 20-30 de minute la foc mediu, apoi se scot şi se servesc calde, cu salată verde.


Sfat: Apa se poate inlocui cu iaurt pentru băut.

Băutura: Frăncuşă

Preparate dulci

Covrigei cu ciocolată

Ingrediente: 300 g făină, 150 g unt, 60 g zahăr brun, două linguri de miere, o portocală, un ou, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, o linguriţă de praf de copt, un vărf de cuţit cu pudră de ghimbir, un praf de sare, 100 g ciocolată neagră, mentă

Preparare:

1 Intr-un castron se pun untul, zahărul brun şi mierea. Se adaugă oul, coaja rasă şi trei linguri de suc de portocală. Se presară sarea, pudra de ghimbir şi zahărul vanilinat.

2 Se mixează totul, şi compoziţia rezultată se toarnă peste făina cernută, amestecată cu praful de copt.

3 Se frămăntă pănă cănd rezultă un aluat potrivit de tare, se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece pentru 30 de minute.

4 Aluatul se imparte in mai multe părţi egale, care se intind sub formă de foaie groasă de o jumătate de centimetru.

5 Bucăţile de aluat se scot pe rănd de la rece, deoarece se inmoaie aluatul şi covrigeii işi modifică forma in cuptor.

6 Se decupează covrigeii cu ajutorul unei forme, se aşază intr-o tavă tapetată şi se coc. Cănd s-au răcit se introduc pe rănd in ciocolată topită, se aşază pe un grătar şi se lasă să se intărească ciocolata.

Sfat: Pudra de ghimbir se poate inlocui cu mentă tocată mărunt.

Băutura: Cappuccino

Gaufre cu cremă de cafea

Ingrediente: 3 ouă, 450 g făină, 460 ml lapte dulce, praf de copt, 60 g zahăr tos, 5 bucăţi de zahăr cubic, un plic cu cremă de vanilie, cafea instant, două bucăţi de kiwi, două portocale, 50 g migdale, sare, pudră de ghimbir, pudră de cuişoare, unt

Preparare:

1 O portocală se spală, se şterge cu un şervet şi se rade coaja.

2 Crema de vanilie se prepară conform instrucţiunilor de pe plic, se adaugă o lingură de cafea instant şi se amestecă. Se acoperă cu un capac şi se introduce la rece.

3 Ouăle se sparg intr-un castron şi se mixează pănă cănd işi dublează volumul. Se adaugă sarea, zahărul tos şi restul de lapte. Se amestecă, se adaugă un pliculeţ cu praf de copt, coaja rasă de portocală şi făina.

4 Se mixează totul, se adaugă zahărul cubic spart in bucăţi mai mici şi se amestecă.

5 Se incinge o formă de gaufre, se unge cu unt, se toarnă din aluat şi se coace timp de cinci minute.

6 Se lasă să se răcească pe un grătar, se unge cu crema de cafea şi se decorează cu felii de kiwi, portocale şi migdale intregi.

Sfat: In aluat se mai pot adăuga pudră de ghimbir şi cuişoare.

Băutura: Busuioacă de Bohotin

Trigoane cu cremă şi curmale

Ingrediente: 300 g biscuiţi, o lămăie, 150 g zahăr tos, 250 ml frişcă, 150 ml iaurt, 50 g curmale, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, 80 g unt, o lingură de miere, 100 ml apă, 5 g gelatină, 80 g ciocolată neagră, topping de căpşuni, ciocolată albă, căpşuni

Preparare:

1 Gelatina se pune la inmuiat cu puţină apă rece, se topeşte pe foc şi se lasă să se răcească.

2 Intr-un ibric se pun apa, mierea şi 50 g zahăr tos. Se fierbe, se adaugă untul, zahărul vanilinat şi se lasă să se răcească.

3 Biscuiţii se sfărămă, se pun intr-un castron şi se toarnă siropul. Se amestecă pentru a se incorpora siropul, se aşază intr-o formă tapetată cu folie de plastic şi se lasă să se răcească.

4 Frişca se mixează, se amestecă bine cu iaurtul, restul de zahăr tos, gelatina răcită şi curmalele tăiate in cubuleţe. Se amestecă, se toarnă peste biscuiţi şi se nivelează.

5 Se presară ciocolată rasă, se acoperă cu folie de plastic şi se introduce in frigider.

6 Cănd s-a intărit, compoziţia se scoate din formă, se răstoarnă şi se decorează cu topping de căpşuni.

Sfat: In compoziţia de frişcă se mai pot adăuga ciocolată albă şi căpşuni.

Băutura: Traminer

Tort inimă cu fructe

Ingrediente: 200 ml frişcă, un pliculeţ drojdie uscată, 50 ml apă, 100 ml lapte, 300 g făină, 60 g zahăr tos, sare, 80 g unt, două ouă, o conservă de cocteil de fructe, o lingură de cafea instant, esenţă de rom, decor pentru prăjituri, ulei, 3 linguri de miere

Preparare:

1 Intr-un castron se pun ouăle, sarea, zahărul tos, apa şi laptele dulce. Se adaugă drojdia, trei linguri de făină şi se amestecă.

2 Se acoperă pentru zece minute cu un şervet de bucătărie, apoi se adaugă untul topit şi răcit, jumătate din esenţa de rom şi făina.

3 Se amestecă pănă cănd rezultă un aluat potrivit de tare, se se lasă la dospit timp de cinci minute la loc cald, se aşază intr-o tavă pentru prăjituri unsă cu ulei şi se introduce in cuptorul incins.

4 Se coace la foc mediu timp de 25-30 de minute, se scoate din tavă şi se lasă să se răcească. Frişca se mixează, se adaugă restul de esenţă de rom, cafeaua instant şi se amestecă.

5 Blatul se străpunge din loc in loc cu dinţii unei furculiţe, se insiropează cu sucul din conservă şi se unge cu cremă.

6 Se aşază fructele din conservă scurse de suc, se adaugă decorul din ciocolată şi se introduce la rece.

Sfat: Zahărul tos se poate inlocui cu trei linguri de miere.

Băutura: Garrone

×