x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de retete

Caiet de retete

06 Dec 2006   •   00:00

PREPARATE DIN CARNE

BURDUF DE PAINE CU CARNE
Ingrediente: 4 paini mai mici, un kilogram carne de vita, un kilogram carne de porc, doua cepe, un ardei gras, un kilogram de rosii, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, patrunjel, cimbru
1. Cele doua tipuri de carne se dau prin masina de tocat si se amesteca bine cu cepele tocate marunt.

2. Ardeiul se curata de seminte, se spala si se toaca marunt.

3. Se ncinge ulei ntr-o tigaie, se adauga ardeiul si carnea amestecata cu ceapa. Se condimenteaza cu sare si piper, se adauga jumatate de kilogram de rosii si se lasa sa fiarba. Daca este nevoie, se toarna putina apa.

4. Dupa ce a fiert carnea, se presara patrunjel tocat, se toarna ntr-un castron si se lasa sa se raceasca un pic. Se decupeaza un capac pAinilor, se scobesc pe jumatate de miez si se umplu cu compozitia de carne.

5. Se asaza ntr-o tava unsa cu ulei, se pun capacele de la pAine alaturi, se ung cu ulei si se introduc n cuptor pentru zece minute. Se lasa la foc mic, ca sa nu se arda pAinea.
Sfat: Se servesc cu salata de rosii si cimbru.

Bautura: Feteasca Neagra
FICAT CU SOS PICANT
Ingrediente: 500 g ficat de pui, 500 g rosii, 800 g cartofi, 350 ml lapte dulce, doi ardei grasi, un ardei iute, doua cepe, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, marar, usturoi
1. Ficatii de pui se spala, se pun ntr-un castron si se acopera cu laptele dulce. Se lasa sa stea 10 minute, apoi se scot si se tin ntr-o strecuratoare.

2. Se ncinge ulei ntr-o tigaie, se pun ficatii si se prajesc, avAnd grija sa nu se arda prea tare. Se scot din ulei, se condimenteaza cu sare si piper, apoi se asaza ntr-un castron si se acopera cu un capac.

3. Cartofii se curata si se pun la fiert n apa clocotita n care s-a adaugat jumatate de lingurita de sare. Cepele, rosiile, ardeii grasi si ardeiul iute se taie marunt.

4. Legumele se pun ntr-o cratita, se adauga putin ulei, sare si piper. Dupa ce au fiert, se paseaza, se trec printr-o strecuratoare si se toarna ntr-un castron.

5. Ficatii se servesc alaturi de cartofii natur si sosul picant, presarati cu marar tocat.
Sfat: In sos se poate adauga si usturoi tocat.

Bautura: Cabernet Sauvignon
PUI CU SUSAN
Ingrediente: doi piepti de pui, 200 ml smAntAna, o lingura de mustar picant, doua oua, 130 g faina, un vArf de cutit de sare, piper, salata bowl, doua cepe rosii, o lamAie, 3 linguri seminte de susan, o lingurita cu praf de curry, ulei, lapte dulce
1. Smantana se amesteca bine cu praful de curry, sarea si piperul dupa gust. Astfel pregatit, sosul de curry se acopera cu folie alimentara si se tine la rece.

2. Pieptii de pui se spala, se dezoseaza si se taie n fasii subtiri.

3. Ouale se amesteca bine cu sare, piper, mustar si faina, pana cand rezulta un aluat ca de clatite.

4. Pieptii de pui se dau prin aluat, apoi prin semintele de susan si se prajesc in ulei ncins. Se scot din ulei cu o paleta si se pun pe un servet de hartie absorbant.

5. Salata bowl se spala si se amesteca cu cepele rosii taiate rondele, uleiul, sucul de lamaie, sarea si piperul, dupa gust.

6. Se scoate sosul de curry de la rece si se serveste mpreuna cu carnea de pui si salata.
Sfat: In aluat se poate adauga si putin lapte dulce.

Bautura: Tuica
ANTRICOT DE VITA CU SALATA
Ingrediente: 4 antricoate de vita, 800 g cartofi mici, o telina, un morcov, o gulie, sucul de la o lamaie, o lingura de pasta de tomate, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, patrunjel, rozmarin
1. Pasta de tomate se amesteca bine cu o lingura de ulei si o lingura de suc de lamaie.

2. Antricoatele se spala, se sterg cu un prosop de bucatarie si se ung cu pasta de tomate.

3. Se condimenteaza cu sare si piper, se asaza ntr-o tava unsa cu ulei, se adauga un pahar de apa si se introduc n cuptor.

4. Se verifica din cand n cand si, daca este nevoie, se mai adauga apa. Cand sunt gata, se scot din tava, se asaza pe un platou si se acopera cu un capac ca sa stea calde.

5. Cartofii se fierb, apoi se trec prin patrunjel tocat. Morcovul, telina si gulia se curata de coaja si se dau pe razatoare.

6. Legumele rase se amesteca bine cu ulei, suc de lamaie, sare si piper, dupa gust. Antricoatele se servesc cu salata de legume si cartofii calzi.
Sfat: Patrunjelul se poate nlocui cu rozmarin proaspat.

Bautura: Pinot Noir

PREPARATE DIN PESTE

LIPIE CU MACROU
Ingrediente: patru lipii, 400 g peste n ulei din conserva, 3 ardei capia, un dovlecel, o vAnata, 250 g broccoli, ceapa murata, sare, piper, ulei de masline, ceapa proaspata
1. Broccoli se spala si se fierb zece minute, apoi se scurg de apa si se pun pe o farfurie.

2. Dovlecelul, vanata si ardeii capia se spala, se taie in felii subtiri si se asaza pe un gratar uns cu ulei.

3. CAnd sunt gata, se condimenteaza cu sare si piper, se pun pe un platou si se acopera cu un capac. Ceapa se scoate din suc, se taie pestisori si se asaza intr-o strecuratoare.

4. Se unge o tava cu ulei, se pun lipiile in ea si deasupra se asaza feliile de legume.

5. Se adauga pestele taiat in bucati mai mici, precum si ceapa si broccoli tocati.

6. Se introduce tava n cuptor si se lasa zece minute. Se scoate din cuptor, se acopera pentru cateva minute cu un servet de bucatarie curat, apoi se servesc lipiile.
Sfat: Daca nu avem ceapa murata, putem folosi ceapa proaspata.

Bautura: Chardonnay
HERING CU SOS DE BROCCOLI
Ingrediente: un kilogram hering, un kilogram broccoli, o lamaie, rosii cherry, patrunjel, sare, piper, ulei de masline, nucsoara
1. Heringii se curata de piele, se eviscereaza, se spala si se taie pe jumatate.

2. Se pun ntr-o tava unsa cu ulei, se presara sare si piper, apoi se adauga un pahar de apa.

3. Se introduce tava n cuptor si se lasa pana cand sunt gata. Se scot din tava, se asaza pe un platou si se stropesc cu sucul de lamaie.

4. Broccoli se fierb n apa fierbinte circa 10 minute, se scot din apa si se pun intr-o strecuratoare. 200 g de broccoli se paseaza cu un mixer, se amesteca bine cu sare, piper si ulei de masline pAna cand rezulta un sos lichid.

5. Pestele se serveste alaturi de broccoli, rosiile cherry si sosul de broccoli, presarat cu patrunjel tocat.
Sfat: In sosul de broccoli se poate adauga si nucsoara macinata.

Bautura: Sauvignon Blanc
PESTE CU BAME
Ingrediente: 300 g orez, 500 g bame din conserva, doua cutii de matias somonizat n ulei, jumatate de lamaie, sare, piper, ulei de masline, marar, patrunjel
1. Pestele se scoate din ulei, se stropeste cu sucul de lamaie, se condimenteaza cu sare si piper si se lasa sa stea 10 minute.

2. Orezul se spala de doua-trei ori in apa rece, ca sa se mai duca din amidon.

3. Se incinge putin ulei intr-o tigaie, se adauga orezul si se caleste 5 minute. Se toarna un pahar de apa si se amesteca.

4. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust, apoi se toarna cata apa este nevoie ca sa fiarba orezul.

5. CAnd este aproape gata, se pun bamele si pestele scurs de sucul de lamaie. Se stinge focul si se acopera cratita cu un capac.

6. Se serveste cald, presarat cu marar tocat.
Sfat: In loc de marar se poate folosi patrunjel.

Bautura: Feteasca Alba
RULOURI DE PESTE CU SOS
Ingrediente: 12 rulouri de peste din conserva, 300 g broccoli, 500 g rosii, doi ardei grasi, 300 g ciuperci, doua cepe, o lamaie, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, patrunjel, peste proaspat
1. Cepele se curata, se spala si se toaca marunt, iar ardeii se curata si se taie cubulete.

2. Ciupercile se curata de pielita, se spala si se taie felii. Rosiile se spala si se dau pe razatoare sau se toaca marunt.

3. Se ncinge ulei intr-o tigaie, se adauga ceapa si ardeii si se calesc pana se inmoaie.

4. Se toarna sucul de lamaie, se pun ciupercile si rosiile, se condimenteaza cu sare si piper, se lasa sa fiarba, apoi se opreste focul si se presara patrunjel tocat.

5. Broccoli se fierb, se scurg de apa si se pun ntr-un castron. Pestele se scoate din conserva, se scurge de ulei si se adauga in sos.

6. Rulourile de peste se servesc fierbinti, simple sau presarate cu patrunjel tocat.
Sfat: In locul pestelui din conserva putem folosi peste proaspat.

Bautura: Merlot

PREPARATE DIN LEGUME

MELCISORI CU VERDEATA
Ingrediente: 500 g branza feta, 4 oua, 600 g faina, 300 ml lapte dulce, 200 ml ulei de floarea-soarelui, 25 g drojdie, o lingurita de sare, o jumatate de lingurita de piper, cimbru uscat, masline.
1. Laptele dulce se ncalzeste si se amesteca bine cu drojdia si doua linguri de faina. Se lasa deoparte sa dospeasca timp de 10 minute, apoi se amesteca bine cu sarea, piperul, un ou si 150 ml ulei.

2. Se toarna compozitia peste restul de faina si se amesteca totul pana cand rezulta un aluat potrivit de tare. Se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa la dospit timp de 20 de minute.

3. Branza feta se da pe razatoare sau se sfarama cu furculita. Se amesteca bine cu doua oua si cu cimbrul uscat.

4. Se ntinde o foaie din aluat, se unge cu compozitia de branza, se ruleaza si se taie in rondele egale.

5. Se tapeteaza o tava cu hartie pentru copt prajituri, se unge cu uleiul ramas si se asaza rondelele, avand grija sa nu se desfaca. Se ung la suprafata cu oul ramas si se coc.
Sfat: In compozitia de branza se pot adauga si masline tocate.

Bautura: Traminer
PIZZA CU CIUPERCI
Ingrediente: 500 g ciuperci, rosii n suc propriu, 500 g faina, 250 ml lapte, 100 ml apa, 25 g drojdie, o lingura ulei de masline, sare, piper, fulgi de usturoi, doi ardei capia, rozmarin, 250 g telemea, ulei de floarea-soarelui, mozzarela
1. Drojdia se dizolva in putin lapte, se adauga jumatate de lingurita de sare si doua linguri de faina.

2. Se lasa sa dospeasca, apoi se amesteca bine cu restul de lapte, apa, uleiul de masline si faina. Se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa sa creasca 10 minute.

3. Se imparte aluatul in bucati si se intind in forma de cerc.

4. Ciupercile se curata de pielite, se spala si se taie in felii. Rosiile se paseaza, se amesteca bine cu putina sare si piper, apoi se ung cu ele foile de aluat.

5. Se asaza foile intr-o tava unsa cu ulei de floarea-soarelui, se presara deasupra ardeii capia taiati rondele, ciupercile, rozmarinul tocat marunt si fulgii de usturoi.

6. Se rade branza telemea deasupra, se introduce tava in cuptor si se coc. Se servesc fierbinti sau caldute, cu rozmarin proaspat tocat.
Sfat: Branza telemea se poate nlocui cu mozzarela.

Bautura: Bere
PIURE DE BROCCOLI CU SUSAN
Ingrediente: un kilogram broccoli, jumatate de conopida, un dovlecel, 300 ml lapte dulce, 75 g unt, 100 g seminte de susan, rosii cherry, busuioc, sare, piper, miezuri de nuca
1. Broccoli si conopida se spala, se rup buchetele si se pun la fiert in apa fierbinte, in care s-a adaugat o lingurita de sare.

2. Se pune si dovlecelul taiat cuburi si, cand sunt legumele fierte, se scot din apa si se asaza intr-un castron mai mare sau intr-un bol nalt.

3. Se paseaza cu mixerul, se adauga treptat din laptele dulce ncalzit si se pune untul. Daca este piureul prea solid, se mai adauga din apa in care au fiert legumele.

4. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust, se adauga semintele de susan prajite intr-o tigaie fara ulei.

5. Se serveste fierbinte sau rece, cu felii de rosii si presarat cu busuioc proaspat tocat.
Sfat: Se pot adauga si miezuri de nuca.

Bautura: Feteasca Regala
MANCARE DE BAME
Ingrediente: un borcan de 800 g de bame, 250 ml bors, 500 g rosii, 3 ardei grasi, doua cepe, doi catei de usturoi, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, marar
1. Bamele se scot din borcan, se pun intr-o strecuratoare si se lasa sa curga apa rece peste ele, pana cand se curata de gelatina formata.

2. Se pun apoi intr-o oala cu apa si cu borsul nefiert. Se lasa sa fiarba zece minute la foc mediu, apoi se scurg si se asaza intr-un castron.

3. Cepele, cateii de usturoi, ardeii si rosiile se spala, se curata si se taie cubulete. 4. Se incinge putin ulei ntr-o cratita, se adauga legumele tocate si un pahar de apa.

5. Se condimenteaza cu sare si piper, se lasa sa fiarba si, cand sunt aproape gata, se adauga bamele. Se fierb, se presara marar tocat si se servesc.
Sfat: Mancarea se poate face si cu bame proaspete.

Bautura: Muscat Ottonel

PREPARATE DULCI

INEL DE CIOCOLATA CU GUTUI
Ingrediente: 3 gutui, 4 oua, 100 ml ulei, un plic cu budinca de ciocolata, 250 g zahar, 500 ml apa, 140 g faina, esenta de rom, o lingura de cacao, praf de copt, zahar vanilinat, o jumatate de lamAie, sare, zahar pudra, miezuri de nuca
1. Gutuile se curata de puf, se taie in felii subtiri si se fierb intr-un sirop din apa si 100 g zahar tos. Se scot din sirop, se lasa la racit, apoi se taie in bucati mai mici.

2. Ouale se mixeaza mpreuna cu zaharul tos ramas, doua pliculete de zahar vanilinat, sarea si o jumatate de pliculet de praf de copt.

3. Se adauga praful de budinca, uleiul, cacaua, coaja de lamaie si esenta de rom. Se amesteca bine cu faina si se lasa apoi sa se odihneaza compozitia circa zece minute.

4. Se tapeteaza o forma cu hartie pentru copt prajituri sau se unge cu ulei si se presara faina.

5. Se asaza pe fundul formei feliile de gutuie scurse de sirop, se toarna compozitia si se introduce tava in cuptor.

6. Este gata cand, daca introducem o scobitoare n prajitura, nu ramane compozitie pe ea. Rece, se presara zahar pudra si se serveste.
Sfat: Fulgii de cocos se pot adauga si in gemul de gutui.
CORNULETE CU SOS DE ZMEURA
Ingrediente: un pachet de foitaj, un borcan cu gem de zmeura, 200 g miezuri de nuca, un ou, doua pliculete de zahar vanilinat, esenta de rom, un vArf de cutit de pudra de scortisoara, 300 ml apa, 50 ml zahar tos, zahar pudra, cuisoare
1. Apa se amesteca bine cu zaharul tos si se lasa sa fiarba pana cand scade un pic. Se adauga jumatate din cantitatea de gem de zmeura, se lasa sa fiarba 5 minute, apoi se ndeparteaza de pe foc.

2. Miezurile de nuca se macina, se amesteca cu zaharul vanilinat, scortisoara, esenta de rom si restul de gem.

3. Foitajul se dezgheata, se taie in fasii, apoi in dreptunghiuri egale. Se pune cu o lingurita din compozitie in mijlocul fiecarui dreptunghi. Se asaza alt dreptunghi deasupra si se preseaza marginile.

4. Pachetelul rezultat se ndoaie la jumatate si i se intorc fetele. Se stropeste o tava cu apa rece, se asaza pachetelele si se ung cu oul batut. Se introduce tava in cuptor si se coc.

5. Cand s-au racit, se presara zahar pudra si se servesc cu sosul de zmeura.
Sfat: Se mai poate adauga si pudra de cuisoare.

Bautura: Busuioaca de Bohotin
FURSECURI CU RODII
Ingrediente: doua rodii, 500 g faina, 150 g unt, doua oua, 300 g zahar tos, 300 ml lapte dulce, un plic cu crema de vanilie instant, o lingura de cacao, un pliculet cu praf de copt, un praf de sare, zahar vanilinat, esenta de rom, scortisoara
1. 200 g de zahar tos se amesteca bine cu untul, zaharul vanilinat si sarea. Se mixeaza totul pana rezulta o crema fina.

2. Se adauga ouale, praful de copt si faina. Se amesteca pana se obtine un aluat omogen, potrivit de tare.

3. Se mparte aluatul in bucati, se fac mingiute cat o nuca si se asaza in tava tapetata cu hartie de copt prajituri. Se introduce tava in cuptor si se coc. Se scot de pe hartie, se scobesc la mijloc fara sa se sparga peretii. Praful de vanilie se amesteca bine cu laptele dulce, cacaua si esenta de rom.

4. Rodiile se taie, se curata de seminte, iar sucul se pune intr-un castronel.

5. Jumatate din seminte se introduce in crema, iar restul se pastreaza pentru servit. Se umplu mingiutele cu crema, se trec prin sucul de rodii, apoi prin zaharul tos ramas.
Sfat: Se poate adauga si scortisoara macinata.

Bautura: Suc de rodii
FLORI DIN FOITAJ CU SMOCHINE
Ingrediente: un pachet de foitaj, un pachet de smochine uscate, 400 g zahar tos, 250 ml apa, o lingurita pudra de scortisoara, un vArf de cutit de pudra de cuisoare, o lingura esenta de rom, smochine crude, menta, frisca
1. Pudra de scortisoara, pudra de cuisoare si 50 g zahar se amesteca intr-un castron.

2. Foitajul se dezgheata, se intinde amestecul de zahar cu mirodenii si se taie foaia pe jumatate. Se ruleaza marginile opuse cu grija, ca sa nu curga zaharul.

3. Se taie n rondele egale si se asaza una langa alta, sub forma de floare.

4. Se stropeste o tava cu apa rece, se asaza florile si se introduce tava in cuptor. Cand sunt gata, se scot de pe tava cu o paleta si se lasa sa se raceasca.

5. Zaharul tos ramas se arde intr-o craticioara, se toarna apa si se lasa sa fiarba pana cand se ngroasa un pic sosul. Cand este gata, se adauga esenta de rom si se ia de pe foc.

6. Se servesc cu sosul cald, smochinele crude si uscate, presarate cu menta tocata.
Sfat: Se pot servi si cu frisca mixata.

Bautura: Cafea

×