x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de retete

Caiet de retete

29 Noi 2006   •   00:00

PREPARATE DIN CARNE

RULOURI CU PASTE SI CARNE
Ingrediente: 8 foi de lasagna, 700 g carne de porc tocata, un kilogram de rosii, doi ardei grasi rosii, doua legaturi de ceapa verde, ulei de masline, busuioc, sare, piper, ardei iute
1 Ceapa se spala si se toaca marunt, ardeii se curata de seminte si se taie in cubulete.
2 Se incinge putin ulei intr-o tigaie, se adauga carnea si se lasa sa se caleasca. Atunci cand carnea este pe jumatate prajita se adauga ceapa si 600 g rosii curatate de coaja si pasate.
3 Se condimenteaza cu sare si piper, apoi se lasa sa fiarba totul. Daca este nevoie, se mai adauga rosii.
4 Rosiile ramase se fierb separat cu putin ulei, sare si piper.
5 Foile de lasagna se fierb pe rand in apa fierbinte, in care s-a adaugat jumatate de lingurita de sare, se scot din apa, se asaza pe o farfurie si se pune compozitia de carne pe jumatate din lungimea lor.
6 Se ruleaza, se asaza pe farfurii si se servesc fierbinti, cu sosul de rosii si busuiocul tocat.
Sfat: Pentru un gust picant se poate adauga ardei iute. Bautura: Feteasca Regala
SALATA DE CARTOFI CU KAIZER
Ingrediente: 800 g cartofi, 4 pere, 250 g kaizer, 8 prune proaspete, sare, piper, ulei de masline, suc de lamaie, patrunjel, prune uscate
1Cartofii se curata de coaja, se spala si se taie in cuburi.
2 Se pune o oala cu apa la fiert, se adauga o lingurita de sare, o lingura de ulei si cartofii. Cand sunt gata, se scot cu o paleta cu gauri si se pun intr-un castron.
3 Perele se spala, se curata de cotor si se taie in felii. Se incing doua linguri de ulei intr-o cratita, se adauga pe rand feliile de pere si se prajesc putin pe fiecare parte.
4 Kaizerul se taie in felii subtiri si se prajeste si el cateva minute.
5 Prunele se spala, se curata de samburi si se taie in cubulete.
6 Se pun toate ingredientele intr-un castron mai mare, se toarna deasupra ulei de masline si suc de lamaie, se condimenteaza cu sare si piper dupa gust, apoi se amesteca impreuna cu patrunjelul tocat.
Sfat: Se pot folosi si prune uscate, hidratate in prealabil. Bautura: Feteasca Neagra
RULOURI DE CARTOFI CU PUI
Ingrediente: o jumatate de kilogram de cartofi mici, doua piepturi de pui, 250 g morcovi baby, salata bowl, sare, piper, ulei de masline, marar, salata de hrean
1 Piepturile de pui se dezoseaza si se taie in fasii mai subtiri, se condimenteaza cu sare si piper, apoi se pun pe un platou.
2 Cartofii se curata de coaja, se spala si se pun la fiert impreuna cu morcovii.
3 Cand sunt fierti, se scot din apa si se pun intr-un castron. In jurul fiecarui cartof se infasoara cate o fasie de carne, se prinde cu o scobitoare si se asaza intr-o tava unsa cu ulei.
4 Se procedeaza la fel cu restul cartofilor, se toarna ulei deasupra, apoi se presara sare, piper si marar tocat.
5 Tava se introduce in cuptor si se tine pana cand, daca introducem dintii unei furculite in carne, acestia patrund usor.
6 Se servesc fierbinti, impreuna cu salata bowl si morcovii fierti, presarati cu marar proaspat.
Sfat: Rulourile se pot servi si cu salata de hrean. Bautura: Chardonnay
MINI CROISSANTE CU CARNE
Ingrediente: un pachet aluat de foitaj, 500 g carne de vita, un ou, o ceapa, un morcov, un ardei gras, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, seminte de mac, patrunjel, seminte de susan
1 Ceapa se curata de foi, se spala si se toaca; ardeiul se curata de seminte si se taie in cubulete.
2 Morcovul se curata si se da pe razatoarea cu ochiuri mici. Carnea de vita se toaca, se condimenteaza cu sare si cu piper.
3 Se incinge putin ulei intr-o tigaie, se pun ceapa, morcovul si ardeiul, se lasa sa se caleasca cinci minute, apoi se adauga carnea.
4 Se prajeste totul, se amesteca impreuna cu patrunjelul tocat, se scoate pe o farfurie si se lasa sa se raceasca.
5 Foitajul se dezgheata si se taie sub forma de triunghiuri, apoi se umplu cu carnea pajita.
6 Se ruleaza, se asaza intr-o tava stropita cu apa rece, se ung cu oul batut si se presara seminte de mac. Se introduce tava in cuptor si se coc.
Sfat: Macul poate fi inlocuit cu seminte de susan crude. Bautura: Pinot Noir

PREPARATE DIN PESTE

SOMON CU SOS ALB
Ingrediente: 600 g fileuri de somon, 500 g castraveti verzi, 250 ml lapte dulce, o lamaie, doua linguri de faina, un galbenus de ou, o lingura de unt, 3 linguri de ulei de masline, un varf de cutit de praf de curry, sare, piper, alune
1 Untul se topeste intr-o cratita, apoi se adauga faina si se prajeste putin.
2 Se pune laptele dulce treptat, amestecand cu un tel ca sa se omogenizeze sosul.
3 Se adauga apoi galbenusul si se condimenteaza cu sare si cu piper. Se presara praful de curry, se toarna jumatate din sucul de lamaie si se amesteca totul pana rezulta un sos pufos.
4 Fileurile de somon se curata de solzi, se spala si se stropesc cu sucul de lamaie ramas. Se condimenteaza cu sare si cu piper si se lasa sa stea zece minute acoperite cu un capac.
5 Se incinge gratarul, se unge cu ulei si se asaza fileurile deasupra.
6 Se lasa sa se prajeasca trei minute pe fiecare parte, apoi se servesc alaturi de castravetii taiati in felii, sosul alb si alunele sfaramate.
Sfat: Pestele se poate prepara si in tigaia de teflon. Bautura: Muscat Ottonel
CLATITE CU PESTE
Ingrediente: doua cutii cu peste in ulei, doua oua, 500 ml lapte dulce, doua cepe, 100 g faina, capere, cascaval, salata radichio, oregano, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, suc de lamaie
1 Ouale se amesteca bine cu laptele, cu faina si cu putina sare pana cand rezulta un aluat nu foarte lichid (daca este nevoie, se mai poate adauga faina).
2 Se unge o tigaie cu ulei, se toarna compozitia cu un polonic si se coc clatitele pe rand. Se pun pe o farfurie si se lasa sa se raceasca.
3 Ceapa se taie pestisori, se caleste in ulei incins pana devine sticloasa, apoi se amesteca bine cu pestele curatat de oase si taiat in bucatele.
4 Se condimenteaza cu sare si piper, se adauga caperele intregi si se umplu clatitele cu aceasta compozitie.
5 Se introduc pentru cinci minute in cuptorul incins, se presara cascavalul ras si se servesc cu salata taiata fasii, amestecata cu oregano tocat, sare, piper, suc de lamaie si ulei.
Sfat: Clatitele se pot servi si reci. Bautura: Pinot Gris
SALATA DE PESTE CU CARTOFI
Ingrediente: doua bucati de macrou afumat, jumatate de kilogram de cartofi, o salata verde, rosii cherry, o lamaie, sare, piper, ulei de masline, patrunjel, boia dulce
1 Cartofii se curata de coaja, se spala si se pun la fiert in apa fierbinte in care s-au adaugat un varf de cutit de sare si o lingura de ulei.
2 Se scot cu o paleta cu gauri, se taie in felii subtiri si se asaza pe un platou.
3 Se toarna deasupra ulei de masline, suc de lamaie, sare si piper dupa gust.
4 Se lasa sa se patrunda cu sosul format, apoi se asaza pe farfurii.
5 Pestele se taie in bucati, se curata de oase si se asaza langa cartofi.
6 Se servesc presarate cu boiaua dulce si patrunjelul tocat, impreuna cu salata verde taiata in fasii si rosiile taiate felii.
Sfat: Vinegreta se poate prepara separat, insotita de salata verde. Bautura: Tuica
SALATA CHINEZEASCA DE PESTE
Ingrediente: o conserva de peste, o conserva de naut, 100 g muguri de soia din conserva, 50 g linte din conserva, o salata, rosii cherry, branza tofu simpla, 3 castraveti verzi, marar, sare, piper, ulei de masline, suc de lamaie, ceapa verde
1 Pestele se scoate din uleiul din conserva si se asaza pe un servet absorbant.
2 Se taie apoi in cuburi sau se lasa intreg si se pune intr-un castron.
3 Castravetii verzi se spala si se taie in rondele subtiri, rosiile se taie in felii, iar branza tofu se taie in cuburi.
4 Se pun toate peste peste, se adauga mugurii de soia, boabele de linte si nautul.
5 Salata se spala si se taie in fasii, iar mararul se toaca marunt. Se pun peste salata, se toarna sucul de lamaie si uleiul, apoi se condimenteaza cu sare si cu piper.
6 Se amesteca totul cu grija si se serveste sau se poate introduce la rece pentru zece minute, acoperindu-se cu folie alimentara.
Sfat: Se mai poate adauga si ceapa verde taiata in rondele. Bautura: Maotai

PREPARATE DIN LEGUME

CREMA DE LEGUME
Ingrediente: 100 g ardei gras, 500 g cartofi, 60 g ceapa uscata, 170 g dovlecei, 200 g morcov, 200 g telina, 60 ml ulei, o felie de paine alba, sare
1 Cate 30 g din legumele: telina, morcovi si dovlecei se vor taia in cubulete foarte mici, iar restul de legume: ardeiul gras, cartofii, ceapa uscata, dovleceii, morcovii si telina se curata, se spala si se taie in bucati mari. Painea se taie in bucati de circa 1/1 cm.
2 Intr-o cratita, se pun legumele la calit cu uleiul circa 5 minute, dupa care se adauga zeama in care au fiert cartofii pentru piure si se continua fierberea pana cand legumele sunt moi. Cand legumele sunt suficient de fierte, se va lua cratita de pe foc, se vor pasa legumele cu blenderul, dupa care crema de legume se va trece prin sita.
3 Intr-o cratita, separat, se vor pune 30 g morcovi, 30 g dovlecei si 30 g telina taiate in cubulete foarte mici si se vor fierbe. Painea se introduce in cuptor pentru rumenire, obtinandu-se crutoanele.
Sfat: Se serveste fierbinte, in cana de ciorba, alaturi de crutoane. Bautura: Tuica
CIUPERCI UMPLUTE
Ingrediente: un kilogram de ciuperci, 200 g cuscus, doua cepe, un morcov, o radacina de patrunjel, rosii cherry, sare, piper, ulei de masline, marar, jumatate de lingurita de praf de curry, salata de sfecla rosie
1 Cepele se toaca marunt, iar morcovul si radacina de patrunjel se dau pe razatoarea cu ochiuri mici.
2 Se incinge putin ulei intr-o tigaie, se adauga ceapa, morcovul si radacina de patrunjel. Se condimenteaza cu sare si cu piper si se toarna putina apa.
3 Se fierb legumele, se scot intr-un castron si se lasa sa se raceasca.
4 Cuscusul se pune intr-un vas si se toarna deasupra apa fierbinte. Se acopera cu un capac si se lasa sa se umfle. Se condimenteaza cu sare si cu piper, se adauga praful de curry, o lingura de ulei si se amesteca.
5 Ciupercile se curata de pielita si se spala. Se umplu pe jumatate cu legumele calite, se acopera cu cuscus si se asaza intr-o tava unsa cu ulei.
6 Se servesc fierbinti, presarate cu marar, alaturi de felii de rosii.
Sfat: Se pot servi si cu salata de sfecla rosie. Bautura: Cabernet Sauvignon
LASAGNA DE DOVLEAC
Ingrediente: un kilogram dovleac pentru placinta, 4 ardei capia copti, o cutie cu rosii in suc propriu, cascaval, oregano, sare, piper, ulei de masline, pesmet, mozzarela
1 Dovleacul se curata de coaja, se spala si se taie in felii subtiri.
2 Se pune o oala cu apa la fiert, se adauga un varf de cutit de sare si se fierb toate feliile de dovleac circa sapte-opt minute, avand grija sa nu se rupa.
3 Se unge o tava cu ulei si se presara cu pesmet.
4 Se asaza alternativ cate un rand cu felii de dovleac, fasii de ardei capia, cascaval ras si rosii scurse de suc pana cand se termina ingredientele, ultimul rand fiind de dovleac.
5 Se condimenteaza cu sare si piper, se presara oregano si se introduce tava in cuptor pentru cinci-zece minute.
6 Se scoate tava din cuptor, se lasa sa se raceasca lasagna zece minute, apoi se taie si se serveste presarata cu oregano proaspat tocat.
Sfat: In locul cascavalului putem folosi mozzarela. Bautura: Sauvignon Blanc
SARMALE DE POST
Ingrediente: doua kilograme varza noua, un pahar cu bors, 400 g cuscus, o punga cu soia granule, 500 g rosii, doua cepe, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, boia dulce, o foaie de dafin, patrunjel, miezuri de nuca
1Varza se spala, se cresteaza la cotor si se pune la fiert in apa fierbinte in care s-a adaugat paharul cu bors. Se lasa sa fiarba pana cand foile de varza s-au inmuiat.
2 Cuscusul se pune intr-o oala si se toarna apa fierbinte peste el. Se acopera cu un capac si se lasa sa se umfle.
3 Granulele de soia se fierb, se pun intr-o strecuratoare si se scurg.
4 Se amesteca bine cuscusul cu ceapa calita, cu granulele de soia, cu sarea si cu piperul. Se adauga boiaua dulce, se amesteca si, cu aceasta compozitie, se umplu foile de varza.
5 Daca a mai ramas varza, se toaca marunt si se asaza intr-o oala. Se pun sarmalele in oala, se adauga rosiile, uleiul, foaia de dafin si se introduc in cuptor. Se servesc fierbinti, presarate cu patrunjel tocat.
Sfat: Se pot adauga si miezurile de nuca taiate mai mare. Bautura: Feteasca Alba

PREPARATE DULCI

TORT DE MERE
Ingrediente: 2 g scortisoara, 150 g faina, 600 g frisca lichida, 24 mere, 12 oua, 10 g praf de copt, 120 g stafide, 500 ml ulei, 800 g zahar, o lamaie
1 Faina se cerne. Merele se curata de coaja si li se scoate cotorul. 500 g zahar se caramelizeaza, dupa care se pun intr-o tava, acoperind fundul si peretii tavii. Se rade coaja pe razatoarea cu gauri mici.
2 In tava cu caramel se vor aseza merele pe patru randuri, iar in mijlocul lor se vor pune stafidele si scortisoara. Tava se da la cuptor 20-25 minute, pana cand merele se inmoaie si-si vor lasa siropul. Apoi tava se va lasa la racit, dar nu trebuie sa fie rece in totalitate in momentul in care se va pune blatul.
3 Albusurile se vor bate spuma, cu mixerul, la viteza 1, pana cand vasul va putea fi intors, iar albusurile nu vor cadea. Se va pune zaharul in ploaie si se va amesteca in continuare cu telul. Cand zaharul este topit se vor adauga coaja de lamaie si praful de copt stins in zeama de lamaie. Se vor pune uleiul si faina si se va amesteca cu mana, nu cu mixerul, deoarece se poate intrerupe cresterea blatului. Compozitia se va turna peste merele calde inca, se va nivela cu mana si se va da la cuptor 30 min. Cu o tepusa se va incerca daca tortul este gata.
Sfat: Tortul se orneaza cu frisca si trei feliute de mar. Bautura: Limonada
TARTA CU NUCI SI CU BANANE
Ingrediente: 3 banane, 4 oua, 150 g zahar, 100 g miezuri de nuca macinate, 100 g faina, 70 ml ulei de floarea-soarelui, praf de copt, un pliculet cu zahar vanilinat, un varf de cutit de sare, pudra de scortisoara, esenta de rom, zahar pudra, menta
1 Ouale, zaharul tos, zaharul vanilinat si sarea se pun intr-un castron si se mixeaza pana cand se dubleaza compozitia.
2 Se adauga uleiul, faina, jumatate de pliculet de praf de copt, jumatate de lingurita de pudra de scortisoara, esenta de rom si nucile.
3 Bananele se curata de coaja, se taie in felii si se pun pe o farfurie.
4 Se adauga si bananele in compozitie, se mixeaza un minut, apoi se toarna compozitia intr-o tava de silicon sau intr-una tapetata cu hartie de copt unsa cu ulei.
5 Se introduce tava in cuptor si se coace tarta. Este gata cand, daca introducem o scobitoare in tarta, nu ramane compozitie pe ea.
6 Se scoate tarta din tava, se asaza pe un gratar de bucatarie si se pudreaza cu zahar pudra. Se lasa apoi sa se raceasca un pic si se serveste.
Sfat: In compozitie se poate adauga si menta taiata fasii. Bautura: Suc de fructe
STELUTE CU MAC SI CU CIOCOLATA
Ingrediente: 600 g faina, doua oua, 200 g unt, 100 g zahar pudra, 50 g seminte de mac, o jumatate de pliculet cu praf de copt, coaja rasa de la o jumatate de portocala, esenta de portocale, ciocolata neagra, alune, fistic
1Zaharul pudra se amesteca impreuna cu untul si se mixeaza pana rezulta o crema.
2 Se adauga ouale, praful de copt, semintele de mac, coaja si esenta de portocale. Se amesteca bine cu faina pana rezulta un aluat potrivit de tare.
3 Se intinde o foaie, se decupeaza stelute cu o forma si se asaza intr-o tava tapetata cu hartie pentru copt prajituri.
4 Se intoduce tava im cuptor si se lasa pana cand fursecurile incep sa se inchida la culoare pe margini.
5 Se scot din tava, se pun pe un gratar de bucatarie si se lasa sa se raceasca.
6 Ciocolata se topeste la bain-marie, apoi cu o lingura se toarna deasupra stelutelor, doar pe jumatate din fursec. Se asaza pe fiecare fursec cate o aluna si se lasa sa se intareasca ciocolata.
Sfat: Pe langa alune mai putem folosi si fistic tocat. Bautura: Cafea neagra
TORT CU CIRESE SI CU MIGDALE
Ingrediente: 4 oua, 250 g zahar, 140 g faina, 400 g mascarpone, 500 ml frisca, 100 g ciocolata alba, 400 g cirese din compot, 50 g cocos, jeleu de cirese, gelatina alimentara, 50 g migdale, sare, doua linguri de ulei, esenta de vanilie
1 Ouale se amesteca bine cu 120 g zahar tos si cu sarea. Se mixeaza pana isi dubleaza volumul.
2 Se amesteca impreuna cu faina si se toarna intr-o forma rotunda de tort, tapetata cu hartie pentru copt prajituri, unsa cu ulei.
3 Se introduce forma in cuptor si se coace blatul. Se scoate din forma si se lasa sa se raceasca. Se taie apoi in doua foi.
4 Frisca se mixeaza, se amesteca bine cu crema mascarpone si cu ciocolata alba topita la bain-marie. Se adauga esenta de vanilie, jumatate din ciresele din compot, fara samburi si taiate marunt si un pliculet de gelatina alimentara dizolvata si racita.
5 Se asaza o foaie de blat in forma, se toarna jumatate din compozitia de frisca, a doua foaie de blat si compozitia ramasa.
6 Se decoreaza cu jeleul de cirese, ciresele ramase din compot, migdalele prajite si fulgii de cocos.
Sfat: Se poate servi simplu sau cu topping de cirese sau visine. Bautura: Traminer

×